Šokujúce výsledky ukrajinského prieskumu verejnej mienky na Kryme

Šokujúce výsledky ukrajinského prieskumu verejnej mienky na Kryme

Berlín, 11. februára 2015 (HSP/Foto: TASR)

 

V rámci iniciatívy Slobodný Krym, ktorú odštartoval ukrajinský politológ a krymský rodák Taras Berezovec, zorganizovali prieskum verejnej mienky na Kryme. Témou, pochopiteľne, bolo jeho pripojenie k Rusku. Výsledky prieskumu doslova šokovali organizátorov.

O výsledkoch tohto prieskumu verejnej mienky na Kryme, ktorý sa realizoval pod záštitou prestížnej nemeckej prieskumnej spoločnosti GfK, pre agentúru Bloomberg porozprával známy ruský publicista Leonid Beršidskij, ktorý v súčasnosti žije v exile v Nemecku. Hlavným prekvapením prieskumu verejnej mienky, ktorý zorganizovali ľudia, ktorých v žiadnom prípade by sa nedalo upodozrievať v náklonnosti k Rusku a Rusov, je to, že podľa výsledkov tohto prieskumu drvivá väčšina obyvateľov Krymu privítala pripojenie Krymu k Rusku a teší sa z dobrých perspektív tohto poloostrova. Organizátori prieskumu, ktorí majú výrazne negatívny postoj voči Rusku, boli šokovaní výsledkami prieskumu.

Reklama
Na snímke najvyšší predstaviteľ krymského regiónu a premiér Republiky Krym Sergej Aksionov

Leonid Beršidskij, ktorý z politických dôvodov odišiel z Ruska a presťahoval sa do Nemecka, pre agentúru Bloomberg povedal: „Tento prieskum zorganizovali v rámci iniciatívy Slobodný Krym, ktorú odštartoval ukrajinský politológ a krymský rodák Taras Berezovec. Oslovili v priebehu tretieho januárového týždňa prostredníctvom telefónu 800 obyvateľov Krymu žijúcich v mestách s minimálne 20 000 obyvateľov. Výsledky prieskumu však boli pre Berezovca ľadovou sprchou. Až 82 % respondentov uviedlo, že úplne podporuje pripojenie Krymu k Rusku a ďalších 11 % vyjadrilo tomuto kroku aspoň čiastočnú podporu. Iba 4 % oslovených obyvateľov Krymu sa vyjadrili proti,“ zdôraznil.

Ruský azylant poukazuje na to, že sa ukrajinský politológ snaží výsledky prieskumu vysvetliť orwellovskou atmosférou, ktorú sa všadeprítomným ruským tajným službám podarilo na Krymskom poloostrove vytvoriť. „Vzhľadom k prenasledovaniu režiséra Olega Sencova a zatknutiu niektorých proukrajinských aktivistov sa iba veľmi málo ľudí odhodlá prejaviť odvahu a odsúdiť anexiu. Obzvlášť, keď im zavolá neznámy človek alebo dokonca cudzinec,“ vysvetľuje Beršidskij. Zároveň však priznáva, že oslovení obyvatelia Krymu sa proti návratu ich poloostrova pod správu Ukrajiny vyjadrili i v rôznych neutrálnejších otázkach.

Reklama

„Tesná nadpolovičná väčšina obyvateľov uviedla, že sa za posledné mesiace zlepšila ich životná úroveň. Týka sa to hlavne dôchodcov, ktorí poberajú o mnoho vyššie ruské dôchodky. Byť súčasťou bohatšieho štátu, čím Rusko i napriek ekonomickej kríze spôsobenej poklesom cien ropy a sankciami stále je, predstavuje pre väčšinu obyvateľov Krymu veľké lákadlo. A to i napriek poklesu príjmov z cestovného ruchu, ktoré boli pre poloostrov vždy kľúčové,“ domnieva sa Beršidskij.

Podľa informácií Berezovcovej iniciatívy Slobodný Krym príjmy klesli za vlaňajší rok z 5 na 3 miliardy dolárov. „Tieto straty sú však kompenzované z Moskvy, ktorá na Krym plánuje v tomto roku poslať vyše 700 miliónov dolárov. Ukrajina pritom také množstvo finančných prostriedkov nikdy neposielala. Na minulý rok bola v pláne približne iba asi polovica z toho, čo ponúka Moskva,“ informuje Beršidskij.

Ruský exilový publicista si všimol, že zmena v životoch obyvateľov Krymu z nich okrem iného urobila sofistikovanejších konzumentov médií. Naučili sa rozlišovať, že propaganda na nich číha na oboch stranách. „Až 80 % z nich hovorí, že ukrajinské správy sú plné lží. A 84 % obyvateľov Krymu podľa ich slov sledujú pravidelne ruské média. Za najdôveryhodnejší zdroj informácií považujú sociálne siete a 29 % z respondentov tvrdí, že sa na ne môže spoľahnúť. 42 % z respondentov má najväčšie obavy z vojenského konfliktu na východnej Ukrajine. Je to však iba o 2 percenta viac než obavy z inflácie. Prípadná dopravná blokáda Krymu potom znepokojuje 22 % z nich,“ prezentuje výsledky prieskumu Beršidskij.

Odpovede 800 oslovených respondentov z Krymu podľa Beršidského naznačujú, že väčšina obyvateľov poloostrova považuje Ukrajinu za chudobnú a nestabilnú krajinu, ktorej média sa voči nim stávajú nepriateľsky. „To je do istej miery presný odhad, ktorý nemá nič spoločné so strachom alebo vymývaním mozgov Moskvou. Ukrajina dnes pre obyvateľov Krymu nepredstavuje alternatívu, o ktorú by mali záujem. Ako Berezovec zdôrazňuje, ukrajinským parlamentom neprešiel zatiaľ ani jeden legislatívny krok, ktorý by tunajším ukrajinským vlastencom uľahčil ťažkú situáciu. Možno je to pravda, že ich bude asi iba 20 tisíc. Aj tak ide ale o komunitu, ktorú Kyjev nechal napospas jej osudu,“ kritizuje Beršidskij.

„Ľudia všade na svete chcú predovšetkým žiť v krajine, ktorú považujú za prosperujúcu a bezpečnú. Je ťažké si predstaviť, že za takú niekto môže považovať Rusko, ale to je všetko relatívne. Z údajov ruských úradov vyplýva, že z východných oblastí Ukrajiny sa do Ruska presťahovalo už asi 850 tisíc utečencov, čo je o asi 240 tisíc viac než tých, ktorí sa rozhodli odísť do iných regiónov Ukrajiny. Referendum z vlaňajšieho marca, ktorým Rusko ospravedlňuje anexiu Krymu, nemôžeme brať za čistú mincu. Napriek tomu čaká Ukrajinu obrovské množstvo práce, aby presvedčila miestne obyvateľstvo, že Kyjev mu bude vládnuť lepšie než Moskva. Samotná propaganda tento problém vyriešiť nedokáže. K tomu sú potrebné peniaze, politická vôľa a v neposlednom rade priateľský postoj voči sklamaným a nedôverčivým občanom,“ uzatvára svoje hodnotenie ruský azylový publicista Leonid Beršidskij.

Reklama

eu

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:06

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá. Uviedol to ruský think tank blízky vláde.

17:38

Holandský tenista Tallon Griekspoor sa prebojoval do osemfinále dvojhry na turnaji ATP v Madride. V 3. kole v pozícii nasadenej dvadsaťštvorky zdolal turnajovú jedenástku Holgera Runeho z Dánska v troch setoch 6:4, 4:6 a 6:3. Ďalej ide aj siedmy nasadený Rus Andrej Rubľov po triumfe 7:6 (10), 6:4 nad Španielom Alejandrom Davidovichom Fokinom.

17:33

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do osemfinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Madride. Nasadená štvorka si v 3. kole poradila s Mayar Sherifovou z Egypta 6:1, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude Češka Sára Bejleková, ktorá vyradila Ashlyn Kruegerovú z USA takisto v dvoch setoch 6:3, 6:1. O prekvapenie sa postarala mladá Ruska Mirra Andrejevová, ktorá vyradila siedmu nasadenú Češku Markétu Vondroušovú 7:5, 6:1.

17:18

Izrael súhlasil, že si pred spustením útoku na mesto Rafah v Pásme Gazy vypočuje obavy a názory Spojených štátov. V nedeľu to povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. “Ubezpečili nás, že nepôjdu do Rafahu, kým nebudeme mať možnosť naozaj sa s nimi podeliť o naše názory a obavy,” povedal Kirby pre televíziu ABC.

17:11

Rozvoj americkej spoločnosti Tesla v Číne možno nazvať “úspešným príkladom čínsko-americkej hospodárskej a obchodnej spolupráce”. Vyhlásil to v nedeľu čínsky premiér Li Čchiang po stretnutí s generálnym riaditeľom Tesly Elonom Muskom, ktorý pricestoval na návštevu Pekingu.

17:10

Desiatky obdivovateľov Benita Mussoliniho sa v nedeľu zišli v rodisku tohto talianskeho fašistického diktátora, aby sa zúčastnili na zhromaždení pri príležitosti 79. výročia jeho popravy. Podobné akcie sprevádzané skandovaním hesiel a “hajlovaním” sa konali aj v niekoľkých ďalších mestách na severe Talianska.

17:09

Talianska premiérka Giorgia Meloniová bude kandidovať v júnových voľbách do Európskeho parlamentu. Rozhodnutie oznámila na nedeľňajšom straníckom podujatí v meste Pescara.

17:08

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas v pondelok pricestuje do Egypta, kde sa vyjadrí aj k najnovšiemu izraelskému protinávrhu o prímerí v Pásme Gazy. S odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa hnutia o tom v nedeľu informovala agentúra AFP.

17:04

Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné pricestoval v nedeľu do Libanonu. Jeho návšteva v Bejrúte je súčasťou diplomatických pokusov o zmiernenie konfliktu na libanonsko-izraelskej hranici.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali