Šokujúce výsledky ukrajinského prieskumu verejnej mienky na Kryme

Šokujúce výsledky ukrajinského prieskumu verejnej mienky na Kryme

Berlín, 11. februára 2015 (HSP/Foto: TASR)

 

V rámci iniciatívy Slobodný Krym, ktorú odštartoval ukrajinský politológ a krymský rodák Taras Berezovec, zorganizovali prieskum verejnej mienky na Kryme. Témou, pochopiteľne, bolo jeho pripojenie k Rusku. Výsledky prieskumu doslova šokovali organizátorov.

O výsledkoch tohto prieskumu verejnej mienky na Kryme, ktorý sa realizoval pod záštitou prestížnej nemeckej prieskumnej spoločnosti GfK, pre agentúru Bloomberg porozprával známy ruský publicista Leonid Beršidskij, ktorý v súčasnosti žije v exile v Nemecku. Hlavným prekvapením prieskumu verejnej mienky, ktorý zorganizovali ľudia, ktorých v žiadnom prípade by sa nedalo upodozrievať v náklonnosti k Rusku a Rusov, je to, že podľa výsledkov tohto prieskumu drvivá väčšina obyvateľov Krymu privítala pripojenie Krymu k Rusku a teší sa z dobrých perspektív tohto poloostrova. Organizátori prieskumu, ktorí majú výrazne negatívny postoj voči Rusku, boli šokovaní výsledkami prieskumu.

Reklama
Na snímke najvyšší predstaviteľ krymského regiónu a premiér Republiky Krym Sergej Aksionov

Leonid Beršidskij, ktorý z politických dôvodov odišiel z Ruska a presťahoval sa do Nemecka, pre agentúru Bloomberg povedal: „Tento prieskum zorganizovali v rámci iniciatívy Slobodný Krym, ktorú odštartoval ukrajinský politológ a krymský rodák Taras Berezovec. Oslovili v priebehu tretieho januárového týždňa prostredníctvom telefónu 800 obyvateľov Krymu žijúcich v mestách s minimálne 20 000 obyvateľov. Výsledky prieskumu však boli pre Berezovca ľadovou sprchou. Až 82 % respondentov uviedlo, že úplne podporuje pripojenie Krymu k Rusku a ďalších 11 % vyjadrilo tomuto kroku aspoň čiastočnú podporu. Iba 4 % oslovených obyvateľov Krymu sa vyjadrili proti,“ zdôraznil.

Ruský azylant poukazuje na to, že sa ukrajinský politológ snaží výsledky prieskumu vysvetliť orwellovskou atmosférou, ktorú sa všadeprítomným ruským tajným službám podarilo na Krymskom poloostrove vytvoriť. „Vzhľadom k prenasledovaniu režiséra Olega Sencova a zatknutiu niektorých proukrajinských aktivistov sa iba veľmi málo ľudí odhodlá prejaviť odvahu a odsúdiť anexiu. Obzvlášť, keď im zavolá neznámy človek alebo dokonca cudzinec,“ vysvetľuje Beršidskij. Zároveň však priznáva, že oslovení obyvatelia Krymu sa proti návratu ich poloostrova pod správu Ukrajiny vyjadrili i v rôznych neutrálnejších otázkach.

Reklama

„Tesná nadpolovičná väčšina obyvateľov uviedla, že sa za posledné mesiace zlepšila ich životná úroveň. Týka sa to hlavne dôchodcov, ktorí poberajú o mnoho vyššie ruské dôchodky. Byť súčasťou bohatšieho štátu, čím Rusko i napriek ekonomickej kríze spôsobenej poklesom cien ropy a sankciami stále je, predstavuje pre väčšinu obyvateľov Krymu veľké lákadlo. A to i napriek poklesu príjmov z cestovného ruchu, ktoré boli pre poloostrov vždy kľúčové,“ domnieva sa Beršidskij.

Podľa informácií Berezovcovej iniciatívy Slobodný Krym príjmy klesli za vlaňajší rok z 5 na 3 miliardy dolárov. „Tieto straty sú však kompenzované z Moskvy, ktorá na Krym plánuje v tomto roku poslať vyše 700 miliónov dolárov. Ukrajina pritom také množstvo finančných prostriedkov nikdy neposielala. Na minulý rok bola v pláne približne iba asi polovica z toho, čo ponúka Moskva,“ informuje Beršidskij.

Ruský exilový publicista si všimol, že zmena v životoch obyvateľov Krymu z nich okrem iného urobila sofistikovanejších konzumentov médií. Naučili sa rozlišovať, že propaganda na nich číha na oboch stranách. „Až 80 % z nich hovorí, že ukrajinské správy sú plné lží. A 84 % obyvateľov Krymu podľa ich slov sledujú pravidelne ruské média. Za najdôveryhodnejší zdroj informácií považujú sociálne siete a 29 % z respondentov tvrdí, že sa na ne môže spoľahnúť. 42 % z respondentov má najväčšie obavy z vojenského konfliktu na východnej Ukrajine. Je to však iba o 2 percenta viac než obavy z inflácie. Prípadná dopravná blokáda Krymu potom znepokojuje 22 % z nich,“ prezentuje výsledky prieskumu Beršidskij.

Odpovede 800 oslovených respondentov z Krymu podľa Beršidského naznačujú, že väčšina obyvateľov poloostrova považuje Ukrajinu za chudobnú a nestabilnú krajinu, ktorej média sa voči nim stávajú nepriateľsky. „To je do istej miery presný odhad, ktorý nemá nič spoločné so strachom alebo vymývaním mozgov Moskvou. Ukrajina dnes pre obyvateľov Krymu nepredstavuje alternatívu, o ktorú by mali záujem. Ako Berezovec zdôrazňuje, ukrajinským parlamentom neprešiel zatiaľ ani jeden legislatívny krok, ktorý by tunajším ukrajinským vlastencom uľahčil ťažkú situáciu. Možno je to pravda, že ich bude asi iba 20 tisíc. Aj tak ide ale o komunitu, ktorú Kyjev nechal napospas jej osudu,“ kritizuje Beršidskij.

„Ľudia všade na svete chcú predovšetkým žiť v krajine, ktorú považujú za prosperujúcu a bezpečnú. Je ťažké si predstaviť, že za takú niekto môže považovať Rusko, ale to je všetko relatívne. Z údajov ruských úradov vyplýva, že z východných oblastí Ukrajiny sa do Ruska presťahovalo už asi 850 tisíc utečencov, čo je o asi 240 tisíc viac než tých, ktorí sa rozhodli odísť do iných regiónov Ukrajiny. Referendum z vlaňajšieho marca, ktorým Rusko ospravedlňuje anexiu Krymu, nemôžeme brať za čistú mincu. Napriek tomu čaká Ukrajinu obrovské množstvo práce, aby presvedčila miestne obyvateľstvo, že Kyjev mu bude vládnuť lepšie než Moskva. Samotná propaganda tento problém vyriešiť nedokáže. K tomu sú potrebné peniaze, politická vôľa a v neposlednom rade priateľský postoj voči sklamaným a nedôverčivým občanom,“ uzatvára svoje hodnotenie ruský azylový publicista Leonid Beršidskij.

Reklama

eu

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali