Slovensko sa chce zapojiť do boja proti ISIL a vojakov plánuje opäť vyslať aj do Pobaltia

Slovensko sa chce zapojiť do boja proti ISIL a vojakov plánuje opäť vyslať aj do Pobaltia

Bratislava, 23. mája 2017 (HSP/Foto: MO)

 

Bezpečnostná rada SR a vláda SR odsúhlasili návrh príspevku Slovenskej republiky na boj proti terorizmu – ISIL, ktorý plánuje slovenská delegácia ponúknuť spojencom na májovom minisamite NATO v Bruseli.

Rezort obrany a diplomacie tiež dostali mandát od vlády na rokovanie so zahraničnými partnermi o návrhu príspevku na takzvanú predsunutú prítomnosť (enhanced Forward Presence) krajinách B3.

Reklama
Na snímke slovenskí vojaci

Severoatlantická aliancia sa na svojom poslednom samite vo Varšave v roku 2016 zaviazala, že prispeje k stabilizácii bezpečnostnej situácie v regióne a podporí iracké sily v boji proti teroristickým skupinám. „Náš príspevok bude zameraný výhradne na plnenie výcvikových úloh, poskytovanie poradenstva a asistenciu pri budovaní kapacít irackých síl na území Irackej republiky. Neplánujeme vyslať žiadne bojové jednotky,“ uviedol minister obrany Peter Gajdoš.

Celkovo by malo v krajine pôsobiť do 47 príslušníkov Ozbrojených síl SR, pričom by malo ísť o dva mobilné výcvikové tímy na výcvik odmínovania a na školenie dielenských špecialistov údržby a opráv pozemnej techniky T-72 a BVP, výcvikový tím síl pre špeciálne operácie ako aj výcvikový tím Vojenskej polície. Tiež sa počíta s vyslaním vojakov na zabezpečenie nevyhnutnej podpory. Tento príspevok by mal trvať maximálne dve šesťmesačné rotácie.

Reklama

NATO v Iraku pôsobí od januára 2017 v rámci nebojovej aktivity, ktorou je najmä poskytovanie poradenstva a výcviku irackému vojenskému personálu. Na májovom minisamite hláv štátov a vlád členských krajín NATO v Bruseli sa očakáva deklarovanie ďalších príspevkov zo strany členských štátov. Ak partneri akceptujú slovenský návrh, konkrétny materiál na schválenie bude predložený Bezpečnostnej rade, vláde SR a Národnej rade SR.

V rámci Akčného plánu pripravenosti NATO (RAP), ktorého cieľom je posilniť kolektívnu obranu Aliancie v súvislosti s hrozbami z východu a juhu, chce Slovensko pokračovať vo svojom príspevku. Aktuálne pôsobí v Lotyšsku 149 slovenských profesionálnych vojakov, ktorí boli do krajiny vyslaní na výcvikovú misiu v rámci spoločnej iniciatívy krajín Vyšehradskej štvorky. Po novom by malo byť do krajín B3 vyslaných 150 vojakov maximálne na dve šesťmesačné rotácie. Rokovania, ktoré teraz rezort obrany absolvuje sa teraz zamerajú na výber krajiny pôsobenia a zaradenie pod vedenie niektorého spojenca. Aj tento materiál bude následne posudzovať Bezpečnostná rada SR, vláda SR a nakoniec Národná rada SR.

Na základe akčného plánu, ktorý bol schválený v roku 2014 na samite vo Walese, rozmiestnili spojenci mnohopráporové skupiny v Poľsku, Litve, Lotyšsku a Estónsku. Slovensko by malo v polovici roka 2018 vyslať do Pobaltia mechanizovanú rotu, čatu opráv a prevádzky a tiež niekoľko vojakov v obväzisku poľnej nemocnice ROLE 1 a podpornom prvku.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

Včera 19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

Včera 19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

Včera 19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
Včera 19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

Včera 19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

Včera 18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

Včera 18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

Včera 17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali