Rusko: V moskovskej škole v pondelok vraždil 16-ročný vzorný študent

Rusko: V moskovskej škole v pondelok vraždil 16-ročný vzorný študent

Moskva 4. februára (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Podľa Putina mladí Rusi trpia morálnym vákuom

Tínedžer, ktorý bol vzorným študentom, zastrelil v pondelok v moskovskej škole učiteľa zemepisu a policajta a 20 svojich spolužiakov vzal za rukojemníkov. Čin spáchal iba niekoľko dní pred otvorením zimných olympijských hier (ZOH) v Soči, pre ktoré boli prijaté mimoriadne bezpečnostné opatrenia.

Reklama
Policajti evakuujú žiakov školy v Moskve

Páchateľa odzbrojili a zadržali približne hodinu po streľbe a jeho telefonáte s otcom – majiteľom oboch pušiek, s ktorými si na poludnie vynútil vstup do školy na severnom okraji Moskvy.

Rusko je teraz vo vysokom stave pohotovosti v obave z násilností islamských militantov v čase, keď do Soči prichádzajú športovci i diváci, a tento incident ho znervóznil. ZOH sú prestížnym projektom, ktorý chce po sebe zanechať prezident Vladimir Putin.

Reklama

Podľa Putina mladí Rusi trpia morálnym vákuom, ktoré vzniklo rozpadom Sovietskeho zväzu v roku 1991. Povedal, že pondelňajšiemu útoku by sa bolo dalo s lepšou kultúrnou výchovou vyhnúť.

Je takmer neslýchané, aby v Rusku zaútočil žiak na školu. Strašný útok na školu v severokaukazskom Beslane v roku 2004, pri ktorom bolo zabitých vyše 330 ľudí, bol dielom islamských separatistov, zamýšľa sa agentúra Reuters.

Hovorca vyšetrovacieho výboru Vladimir Markin povedal, že žiak v Moskve mohol utrpieť “citový kolaps”.

Útočník zaklopal na dvere triedy 10. ročníka asi päť minút po začatí hodiny, povedal neskôr pre Reuters jeho spolužiak Ivan Čekanov, ktorého vzal spolu s ďalšími za rukojemníka.

“Najskôr sme boli radi, že ho vidíme – ale potom vystrelil na učiteľa zemepisu,” povedal 16-ročný Čekanov. “Vystrelil, potom vyšiel na stupienok, rozložil si pušky a povedal, že má 100 nábojov a že prišiel zomrieť.”

Reklama

 

PREČO EŠTE ŽIJE?

Policajt používa detektor kovov pred školou

“Andrej Nikolajevič (učiteľ) intenzívne krvácal, spadol, ale bol ešte nažive,” pokračoval. “Spýtal sa nás: ‘Prečo ešte žije? Veď som ho zabil?’ Všetci mlčali.”

“Potom povedal: ‘Dobre, ľudkovia, vašu odpoveď hodnotím na štvorku’, a ešte niekoľkokrát vystrelil.”

Streľba vyhnala desiatky ďalších študentov za treskúceho mrazu z budovy na ulicu; na zasneženom poli vonku pristál policajný vrtuľník a k budove sa prihnalo najmenej šesť sanitiek.

Reklama

Podľa zodpovedných útočník postrelil aj policajta, ktorý reagoval na incident – zraneniu podľahol v nemocnici – a ďalšieho policajta zranil.

Federálny vyšetrovací výbor uviedol, že incident sa začal okolo poludnia, kedy si útočník s puškou vynútil vstup do školy. Ochrankár, ktorý sa mu v tom pokúsil zabrániť, stihol ešte stlačiť gombík poplašného zariadenia, čo priviedlo políciu do školy. “Keď policajti vstúpili do budovy, strelec do nich začal páliť, jedného zranil a ďalšieho zabil.”

Markin povedal, že útočník vystrelil najmenej 11-krát.

Priviezli jeho otca, a ten 15 minút so synom telefonoval, kým mu dali nepriestrelnú vestu a pustili ho do triedy. Tridsať minút nato jeho syn začal prepúšťať zadržiavaných žiakov, informoval šéf moskovskej polície Anatolij Jakunin. “Keď prepustil všetkých žiakov a zostal sám s otcom, osobitné sily… využili moment a desiataka neutralizovali a zadržali,” dodal.

Čekanov povedal, že útočník telefonoval z triedy svojej matke. “Potom mu volal jeho otec a on mu povedal, kde sa nachádza učebňa zemepisu a aby prišiel neozbrojený.”

“Jeho otec sa ho spýtal, čo urobil a kde zobral pušku,” pokračoval Čekanov. “Zbrane zobral doma a náboje si vzal zo skrine – niečo také mu povedal.”

 

“BOL AKO EINSTEIN”

Vyšetrovateľ meria diery po guľkách na okne

Bývalý spolužiak Sachobudin Tagojev povedal, že útočník bol príkladným študentom, ktorý bol v minulosti “vzorom pre celú školu”.

“Učitelia ho mali radi a rešpektovali ho… Bol ako Einstein.”

Reklama

“Ak sa mu však niečo nepodarilo… alebo dostal zlé známky,” rýchlo znervóznel, dodal.

Ruské médiá napísali, že útočník si mohol vyrovnávať účty s učiteľom zemepisu. Podľa Markina však nič nedokazuje, že by útok bol výsledkom osobného konfliktu.

Putin povedal kremeľskej poradenskej rade pre umenie a kultúru v Pskove, že “novú generáciu…. treba vychovávať s dobrým umeleckým vkusom a schopnosťou pochopiť a vážiť si divadelné, dramatické a hudobné umenie”. “Ak by tomu tak v našej krajine bolo, potom by sme možno nemali tragédie, akou bola tá dnešná v Moskve.”

Prokremeľská poslankyňa Irina Jarová, ktorá predsedá bezpečnostnému výboru Štátnej dumy, pripísala časť viny “propagácii agresie”, napríklad v podobe počítačových hier plných násilia, ale vyslovila sa tiež za sprísnenie prístupu k strelným zbraniam.

Povedala, že trest pre zákonných majiteľov strelných zbraní, ktorých nedbanlivosť umožní niekomu dostať sa k ich zbrani, je “nekonečne malý”. Hrozí im trest vo výške maximálne šesť mesiacov.

Reklama

Predseda výboru Štátnej dumy pre medzinárodné záležitosti Alexej Puškov naznačil, že Rusko prevzalo americkú kultúru s jej vražedným vplyvom.

“Streľba v moskovskej škole: americké filmy a domáce seriály, plné násilia, prinášajú výsledky – teraz je to tu ako v USA. To sme chceli?” napísal Puškov na sociálnej sieti Twitter.

zf

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

13:08

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD).

Fico, Kmec
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje počas vyhlásenia po spoločnom pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD)
12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali