Rozhovor s kandidátom na predsedu PSK za ĽSNS Jozefom Mihalčinom

Rozhovor s kandidátom na predsedu PSK za ĽSNS Jozefom Mihalčinom

Prešov 4. októbra 2017 (HSP/Foto:Jozef Mihalčin)

 

„Dnešné deti nemajú v sebe tú túžbu víťaziť, mám pocit, že ich k tomu vedie systém, ktorý tu vládne,“ tvrdí 54-ročný Vranovčan, Jozef Mihalčin, ktorý kandiduje na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja.

Je konateľom súkromnej spoločnosti a kandiduje za Ľudovú stranu Naše Slovensko. V rozhovore pre Hlavné správy ozrejmil, prečo sa rozhodol kandidovať na post župana, vyjadril sa tiež k problematike kupovania hlasov v rómskych osadách i odmietaní zo strany niektorých médií.

Reklama
Na snímke kandidát na predsedu Prešovského samosprávneho kraja za ĽSNS Jozef Mihalčin

Prečo ste sa rozhodol kandidovať za prešovsky kraj?

V živote človeka sú momenty, keď sa človek musí pre niečo rozhodnúť. Ja som strávil svoje detstvo,  študentské časy, ako vysokoškolák, aj ako vojak vo vtedajšom východoslovenskom kraji, a preto že tento kraj mi dal rodinu, športove vyžitie a rôzne veci, ktoré s tým súvisia, tak som sa rozhodol, že musím tomu kraju niečo vrátiť. A to zastaviť tu likvidáciu hodnôt ktorá tu je, či už sa jedná o prírodne hodnoty, poľnohospodárstvo, školstvo, zdravotníctvo, alebo morálku. Povedal som si dosť, musíme ten úpadok zastaviť, a preto som sa po dohode s vedením našej strany rozhodol, že idem do toho.

Reklama

 

Ste bývalý športovec, prejavuje sa ten úpadok aj pri podpore športu oproti minulosti?

Dnešné deti nemajú v sebe tú túžbu víťaziť, mám pocit, že ich k tomu vedie systém, ktorý tu vládne. V čase, keď som ja bol dieťaťom, mali sme možnosť realizovať rôzne športy, atletika, hádzaná, zápasenie, hokej. Vo Zväzarme sme mali športy, ktoré súviseli s brannou výchovou, potápanie, parašutizmus, kanoistika, alebo sme sa mohli hrať s vysielačkami. V tom čase bolo športove vyžitie pre mládež obrovské. Dokonca niektoré disciplíny boli povinné, ako branný beh, šplh, skok do diaľky. V súčasnej dobe sa stretávame s tým, že decká na základnej škole už keď prídu do prvého ročníka, tak majú ospravedlnenky z telesnej výchovy. Nevedia, čo to je bojovať, či už za seba alebo za kolektív. Netúžia víťaziť, stratila sa súťaživosť medzi nimi. To sa potom prejavuje aj v živote. Človek, keď stratí chuť bojovať, tak potom rezignuje aj na zmeny v spoločenskom živote.

 

Akým športom ste sa venoval?

Reklama

Zápasil som v Snine ako dorastenec, bola tam krásna telocvičňa a vynikajúci tréneri. Tiež som hral hádzanú za mesto Snina. Vo Vranove som spoluzakladal oddiel kulturistiky aj boxerský klub, ktorý bol jeden z najúspešnejších klubov v tom čase.

 

Venujete sa  športu aj dnes? 

Áno, posilňujem ešte, chodím plávať a venujem sa aj potápaniu.

 

Reklama

Kde pracujete?

Som súkromný podnikateľ už skoro 30 rokov. Podnikám v oblasti energetiky, vykurovania, vzduchotechniky, montujeme tepelné čerpadlá, fotovoltaické systémy. Ako člen ĽSNS pomáham na čiastočný úväzok v BBSK ako hlavný energetik. Mám na starosti vyhodnocovanie projektov na montáž nových kotlov, výmenu kotlov, reguláciu a všetko, čo súvisí s teplom, energiou a jej úsporou. Posudzujem, či je investícia rozumná a ak áno, tak ide do verejného obstarávania.

Zároveň mám aj skúsenosti z toho, ako to funguje v BBSK.

 

Prečo by si mal volič vybrať práve Vás?

Všetci tí, čo sa doteraz zúčastňovali lynčovania nášho kraja, sa znovu uchádzajú o hlasy a dôveru. Je načase dať šancu konečne reálnej opozícii voči tomu, čo tu máme teraz.

Volič voľbou štandardných strán nemá čo získať, len stratiť. Je preto v jeho záujme, aby dal dôveru strane, ktorá pracuje pre neho a nie je pre oligarchiu v pozadí.

Ja nie som súčasťou systému a nikomu nič nemusím splácať. Mám za sebou štruktúry ĽSNS, so skúsenosťami s vedením kraja, ktoré ukázali, že vedia riadiť kraj najlepšie z celého Slovenska.

BBSK dokázal zrealizovať väčší objem prác ako predchádzajúci župan a ešte znížiť zadĺženosť o 36 miliónov eur a to napriek tomu, že mu vláda zastavila čerpanie eurofondov. Ak sme to dokázali tam, môžete si byť istí, že rovnako dobre budeme viesť aj Prešovský samosprávny kraj.

 

Reklama

Stretli ste sa s prípadom nehospodárneho nakladania v Prešovskom samosprávnom kraji?

No stačí si porovnať, za koľko sa rekonštruuje jeden km ciest v Banskobystrickom kraji a za koľko v ostatných krajoch. V oblasti, ktorej sa venujem, môžem uviesť príklad, kde kotolňa, ktorá sa v Bystrici urobila za 80 tisíc eur, stála v Prešove 170 tisíc.

 

Nedávno prebehol študentský protikorupčný pochod, ktorého protagonisti síce nevedeli objasniť, proti čomu vlastne protestujú, napriek tomu sa im venovali všetky médiá. V tom čase bez povšimnutia médií prebehol aj skutočný občiansky protest proti ťažbe bridlicového plynu na východe Slovenska. Podporujete týchto ľudí v boji proti ťažiarskej korporácii?

Mali sme niekoľko stretnutí s ľuďmi z tejto lokality, lesníkmi a ľuďmi pracujúcimi v urbariáte. Vo Francúzsku ťažbu bridlicového plynu zakázali, lebo tá zmes, ktorá sa tam púšťa do podložia, znečistí spodné vody. Zničí to kvalitu vody nielen na východe Slovenska, ale zasiahne to ešte aj do Poľska a na Ukrajinu. Takže to nie je len otázka Smilna, Zborova a tých dedín, ale je to obrovský dopad na biotop celej oblasti.  Každé povolenie pre  ťažbu, ktoré bude v kompetencii kraja, určite zamietnem.

Reklama

 

Pri nízkej volebnej účasti však napríklad o tejto ťažbe môžu rozhodnúť aj hlasy kúpené v rómskych osadách. Práve Váš konkurent, súčasný predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík, takto získal v jednej osade 82% hlasov.

Mňa oslovili zástupcovia primátora Levoče Majerského s deklaráciu o zákaze kupovania rómskych hlasov. Naša strana vyšle do vytipovaných osád hliadky, ktoré budú situáciu monitorovať. No v prvom rade chcem vyzvať voličov, aby nás prišli podporiť, lebo potom naozaj môže hroziť, že o budúcnosti nášho kraj rozhodne niekto za krabičku cigariet.

 

Dostávate priestor aj v mainstreamových médiach na prezentáciu svojho programu?

Reklama

Samozrejme nie. Keď sme si v jedných lokálnych novinách chceli zadať inzerciu, boli sme odmietnutí. Tieto médiá vo vlastníctve finančných skupín budú podporovať len systémových kandidátov, ktorí sa spolu s nimi podieľajú na rozkrádaní verejných zdrojov. My dúfame, že vďaka nezávislým médiám a internetu voliči už tento korporátny fašizmus prekukli a pôjdu hlasovať proti nemu.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:21

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok vyzvala Európsku úniu, aby po víkendovom útoku Teheránu na Izrael uvalila nové sankcie na iránske drony.

14:08

Globálnej ekonomike hrozí tento rok ďalšie spomalenie. Dôvodom sú klesajúce investície a utlmená dynamika obchodu. Upozornila na to v utorok Konferencia Spojených národov pre obchod a rozvoj pred jarným zasadnutím Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky tento týždeň.

14:07

Rusko dokázalo zničiť dôležitú elektráreň dodávajúcu elektrickú energiu do Kyjeva, pretože sa Ukrajine minuli obranné rakety. Vyhlásil to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

13:58

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí sa v utorok 30. apríla a umožní tisíckam mladých ľudí cestovať po Európe vlakom zadarmo.

13:38

Najdrahšie obedy majú v Trnavskom kraji, kde sa priemerná suma jedného obeda v prvom štvrťroku tohto roka vyšplhala až na 9,60 eura. Najlacnejšie obedy mali naopak v Trenčianskom kraji, kde zákazníci zaplatili v priemere 7,69 eura. V utorok o tom informoval poskytovateľ stravných lístkov a stravovacích kariet, spoločnosť Edenred.

13:38

Napredovanie výstavby diaľničného úseku Ivachnová – Hubová označil v utorok ružomberský primátor Ľubomír Kubáň za dobrú správu. Pripomenul však, že prioritou je aj dopravné prepojenie diaľnice a rýchlostnej cesty R1. Trvalé dopravné zaťaženie totiž podľa Kubáňa trápi Ružomberok každý deň.

13:37

Spomalenie inflácie v eurozóne otvorilo Európskej centrálnej banke (ECB) dvere, aby začala toto leto znižovať úrokové sadzby. Uviedol to v utorok člen Rady guvernérov ECB a guvernér fínskej centrálnej banky Olli Rehn. Zároveň však upozornil, že nepriaznivá geopolitická situácia môže takéto plány zmariť.

13:36

Prebytok zahraničnoobchodnej bilancie eurozóny aj celej Európskej únie (EÚ) vo februári 2024 vzrástol, keďže export sa zvýšil a import klesol.

13:36

Čína a Nemecko majú obrovský potenciál pre obojstranne výhodnú spoluprácu. Povedal to v utorok čínsky prezident Si Ťin-pching nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi, ktorý je na návšteve v ázijskej krajine.

13:35

Hodnota bodu úrazových dávok sa zvýšila o 9,6 % na 28,60 eura. Oproti minulému roku ide o nárast o 2,52 eura. Informovala o tom v utorok Sociálna poisťovňa (SP).

13:34

Európske banky vyzývajú Európsku úniu (EÚ), aby ich označila za kriticky dôležitý “strategický” sektor. Upozornili pritom, že v stávke je ich konkurencieschopnosť a budúcnosť bloku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali