Rozhádané odbory a spor o nemalé financie zamesnancov Volkswagenu

Rozhádané odbory a spor o nemalé financie zamesnancov Volkswagenu

Slovensko 14. októbra 2016 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Dňa 11. októbra došlo k likvidácii najväčších slovenských odborov vo Volkswagene. Likvidácia odborov v automobilke je výsledkom dlhodobých sporov medzi odborovou centrálou OZ Kovo, na čele ktorej stojí Emil Machyna, a odbormi vo Volkswagene, ktoré vedie Zoroslav Smolinský.

Z  brífingu predsedu ZO OZ KOVO Volkswagen Slovakia Zoroslava Smolinského s členmi výkonného výboru ZO OZ KOVO Volkswagen Slovakia v reakcii na bezprecedentné rozhodnutie vedenia OZ KOVO na likvidáciu Odborovej organizácie Volkswagen
Z brífingu predsedu ZO OZ KOVO Volkswagen Slovakia Zoroslava Smolinského s členmi výkonného výboru ZO OZ KOVO Volkswagen Slovakia v reakcii na bezprecedentné rozhodnutie vedenia OZ KOVO na likvidáciu Odborovej organizácie Volkswagen

Vzhľadom na spor si pracovníci automobilky vytvorili vlastné odbory s názvom Moderné odbory Volkswagen, ktoré boli založené 18. septembra. Aktuálne medzi členmi odborovej organizácie, ktorí o to majú záujem, prebieha vystúpenie z odborov OZ Kovo a vstup do samostatných odborov automobilky.

Reklama

Smolinský tvrdí, že Rada predsedov OZ Kovo v utorok na mimoriadnom zasadnutí rozhodla o likvidácii proti vôli samotných členov a vedenia odborov. Ako dôvod likvidácie bolo uvedené porušenie stanov a nerešpektovanie uznesení rady. Vedenie odborov totiž vylúčilo z odborov vo Volkswagene jedného člena, čo bolo podľa OZ Kovo v rozpore so stanovami.

OZ Kovo sa voči obvineniam bráni. Na svojom oficiálnom webe zverejnilo nasledovné: „bezprecedentné  vylúčenie člena OZ KOVO, len pre vyslovenie vlastného názoru a kvôli uplatňovaniu práv v demokratickej spoločnosti, všeobecne garantovaných, je popretím všetkých atribútov demokratického právneho štátu. OZ KOVO takéto konanie nemôže a nikdy nebude tolerovať! Odborové práva sú nezlučiteľné s neslobodou, zastrašovaním a šírením dezinformácií.“

Reklama

 

Protikandidát Smolinského

Smolinský zároveň tvrdí, že Machyna chce ovládnuť najväčšie odbory na Slovensku, a to aj napriek tomu, že jeho kandidát – Koloman Kraslan – prehral v hlasovaní vo voľbe predsedu. Kraslan získal 492 hlasov a Smolinský 4.401.

Práve Kraslan je tým človekom, ktorý bol z odborov vo Volkswagene vylúčený, a za ktorého sa postavil šéf OZ Kovo Machyna. Smolinský tvrdí, že o vylúčenie Kraslana ho požiadali samotní členovia, ktorí spadali pod jeho úsek a neboli spokojní s jeho prácou.

Machyna však pre portál Aktuálne.sk uviedol, že vylúčenie Kraslana zosnoval Smolinský, hoci na to nebol dôvod. Nikto sa totiž podľa jeho slov na neho nesťažoval. Uviedol tiež, že ak by boli voči Kraslanovi výhrady, neboli by ho zvolili za predsedu dielenského výboru.

Reklama

 

Spor o nemalé financie

Odbory vo Volkswagene patria medzi najväčšie na Slovensku. Až 78 percent z viac ako 11 tisíc zamestnancov automobilky je totiž v odborovej organizácii. S tým sa spája aj značný majetok. Do centrály putuje ročne až 270 tisíc eur. Zároveň si odbory vo Volkswagene založili vlastnú firmu, ktorá vlastní chatu.

Takže aktuálne sa rozpútala hra o to, kto získa majetok súčasných odborov automobilky. OZ Kovo na svojom portáli uviedlo, že majetok odborov Volkswagenu „je a naďalej bude majetkom tejto základnej organizácie a jej členov a bude slúžiť ich potrebám.“

„Tvrdenie Machynu, že majetok odborov vo Volkswagene Slovakia je už dnes majetkom OZ KOVO, je prinajmenšom zavádzajúci. Majetok odborov voVolkswagen Slovakia bol 25 rokov spravovaný štatutármi, ktorí boli demokraticky volení odborármi, združenými v odboroch Volkswagen Slovakia, kým pán Machyna neposlal túto organizáciu do likvidácie. Až na základe tohto násilného a nedemokratického aktu – pretože idúceho proti vôli odborárov vo Volkswagene, spravujú majetok ním poverený likvidátori. Títo likvidátori nikdy nepracovali v závode VolkswagenSlovakia. Sú to zamestnanci centrály OZ KOVO,“ uviedol dnes Smolinský.

Reklama
Z  brífingu predsedu ZO OZ KOVO Volkswagen Slovakia Zoroslava Smolinského (na snímke uprostred)
Z brífingu predsedu ZO OZ KOVO Volkswagen Slovakia Zoroslava Smolinského (na snímke uprostred)

„Považujeme za dôležité zdôrazniť, že centrála OZ KOVO nikdy neprispela ani centom na majetok odborov vo Volkswagene Slovakia. Naopak boli to odbory vo Volkswagene Slovakia, ktoré prispeli na fungovanie centrály OZ KOVO čiastkou presahujúcou niekoľko miliónov eur za 25 rokov svojho fungovania. A boli to odbory Volkswagenu, ktoré mali výhrady k miere transparentnosti aj účelnosti ich vynakladania E. Machynom a vedením OZ KOVO,“ zdôraznil.

Čo sa však stane s príspevkami členov, ktorí prestúpia do novej organizácie Moderné odbory Volkswagen je nateraz otázne. Právna subjektivita odborov v automobilke je totiž odvodená od subjektivity OZ Kovo, takže finančné prostriedky by mali pripadnúť centrále. Práve preto sa Smolinský snaží zvrátiť rozhodnutie na súde.

 

Trestné oznámenie

OZ Kovo označilo vyhlásenia Smolinského za zavádzajúce, osočujúce a nepravdivé. A to podľa organizácie dôvod na „podanie trestného oznámenia z dôvodu poškodzovania dobrého mena a osočovania.“

Podľa poskytnutých informácií sa Smolinský dostal do konfliktu s OZ Kovo už pred rokom a pol, „kedy založil konkurenčný odborový zväz AIOS, čím oslabil jednotu a kompaktnosť vlastného odborového zväzu.“

Ohľadom vylúčenia Kraslana OZ Kovo tvrdí, že k tomu došlo na základe bizarných dôvodov, ako napríklad rozprávanie sa s predsedom OZ KOVO, Machynom bez vedomia Smolinského, komunikácia s členmi základnej organizácie OZ KOVO VW SK pred voľbami do funkcie na predsedu Výboru tejto základnej organizácie a pod.

Smolinský ale tvrdí, že „dôvodom bolo to, že namiesto toho, aby sa staral o zamestnancov, ktorí ho zvolili do výboru, naďalej intrigoval proti demokraticky zvolenému výboru. Samotní zamestnanci z výrobnej haly, ktorá ho volila, teda nie vedenie odborov Volkswagenu, spísali proti nemu petíciu, pod ktorú sa podpísalo viac zamestnancov, ako ho volili. Následne nato nemal výbor odborov Volkswagen Slovakia  inú možnosť a musel Kolomana Kraslana vylúčiť. Tí, ktorí ho zvolili, ho, aj odvolali, čo bolo v plne v súlade s demokratickými princípmi.“

OZ Kovo k vylúčeniu Kolomana uviedlo, že „v septembri rozhodlo predsedníctvo Rady OZ KOVO, a následne aj Rada OZ KOVO- ako najvyššie orgány zväzu  – celkom tromi uzneseniami o neplatnosti tohto vylúčenia. Zároveň bola základná organizácia vyzvaná, aby zrevidovala toto sporné rozhodnutie.“

 

Reklama

Volkswagen chce korektnú spoluprácu

Hovorkyňa automobilky Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová uviedla, že vzniknutá situácia je vnútroodborovou záležitosťou. “Aktuálna situácia v odborovej organizácii pri Volkswagen Slovakia je vnútroodborovou záležitosťou, o ktorej bol Volkswagen Slovakia informovaný v stredu 12. 10. 2016.”

“S odborovou organizáciou a jej zástupcami sme vždy pravidelne a aktívne komunikovali a spoločne sme hľadali možnosti, ako byť pre zamestnancov stabilným a atraktívnym zamestnávateľom. Uvítame, ak spolupráca so zástupcami odborovej organizácie bude aj naďalej prebiehať korektne,” dodala.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

Včera 19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

Včera 19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

Včera 19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
Včera 19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

Včera 19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

Včera 18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

Včera 18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

Včera 17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali