Rakúski Zelení sa tešia z nového prezidenta. Má to však háčik: Boli voľby zmanipulované?

Rakúski Zelení sa tešia z nového prezidenta. Má to však háčik: Boli voľby zmanipulované?

Viedeň 24. mája 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Ronald Zak)

 

Alexander Van der Bellen je budúci rakúsky prezident. Prvýkrát sa tak na hrad dostal „zelený“. Šéfka Zelených Eva Glawischnigová povedala, že je to “dobrý deň pre Rakúsko”. Viedenskí Zelení sa stretli na spontánnej oslave v múzejnej štvrti

Na snímke víťaz rakúskych prezidentských volieb Alexander Van der Bellen
Na snímke víťaz rakúskych prezidentských volieb Alexander Van der Bellen

Van der Bellen bude viesť Rakúsko dobre “v jeho triezvom štýle, so svojimi skúsenosťami a dôverou,” uviedla Glawischnigová. Voľba bývalého zeleného politika je “historickým okamihom”, tvrdí Glawischnigová: “Vo svete neexistujú žiadni Zelení, ktorí by viedli štát.” Avšak šéfka zelených dodala: “Víťazstvo Van der Bellena neberieme ako politický úspech našej strany.”

Reklama

Vedúci kampane Van der Bellena, Lothar Lockl, ukázal v pondelok radosť z úspechu. “Osobne som naozaj rád,” povedal pri svojom príchode do záhrady viedenského paláca Schoenburg, kde Van der Bellen spravil svoj prejav ako hlava štátu. Kameň, ktorý spadol zo srdca, je veľmi veľký, tvrdí Lockl. Van der Bellen však preberá veľkú zodpovednosť.

V červeno-zelenej Viedni boli spokojní s víťazstvom Van der Bellena. Zástupkyňa zelených vo Viedni, zástupkyňa primátora Maria Vassilakova, tiež vyjadrila svoje nadšenie: “Som veľmi šťastná a vďačná.” Bezprecedentný comeback označila za “obrovský úspech”.

Reklama

Národná organizácia Zelených bola spokojná s volebným úspechom: v Štajersku aj Tirolsku sa hovorilo o “historickom dni”. Rakúsko má s Van der Bellenom budúcnosť, povedala Helga Krismerová, provinčná hovorkyňa dolnorakúskych Zelených.

Van der Bellenov predchodca Heinz Fischer mu srdečne zablahoželal k jeho víťazstvu. “Moja špeciálna gratulácia patrí novozvolenému prezidentovi, profesorovi Alexandrovi Van der Bellenovi,” uviedol Fischer v pondelok popoludní. V utorok Fischer pozval Van der Bellena na rozhovor.

“Boli to vyrovnané preteky,” povedal Fischer pár minút po vyhlásení oficiálnych konečných výsledkov prezidentských volieb. “Rád by som preto vyjadril moje uznanie a rešpekt aj Ing. Norbertovi Hoferovi, ktorý svoje postoje vo volebnej kampani bránil s nasadením a vervou.”

Radosť z volieb však zatieňujú teórie o sfalšovaní volieb, ktoré sa objavili v rakúskych médiách. Ministerstvo vnútra totiž zverejnilo na svojich internetových stránkach zlý volebný výsledok, podľa ktorého by bola volebná účasť až 146,9 %.

Zdroj: http://wahl16.bmi.gv.at/1605-303.html
Zdroj: http://wahl16.bmi.gv.at/1605-303.html

Ako uviedol vedúci volebného odboru ministerstva vnútra Robert Stein, výsledok je opravený. Významnú zmenu v celkovom výsledku to však nespôsobí, povedal Stein. Zdôraznil, že je to otázka jednoduchej “vstupnej chyby” bez ovplyvnenia výsledku.

Reklama

Avšak chyba “zamrzla” v systémoch až do budúceho týždňa a naďalej ostáva v záznamoch. Na zasadnutí volebného orgánu budúci týždeň bude všetko dané do poriadku. Stein tvrdí, že neexistuje “žiadny dôkaz, že došlo k ďalšej chybe.”

Dokonca už v nedeľu sa Rakúskom ozývali zvesti o možnej manipulácii volieb. Šéf parlamentnej frakcie FPÖ Heinz Christian Strache povedal pre ORF, že výsledky sú skreslené. Jeho argument: videl dáta z ministerstva vnútra, ktoré “vyzerajú úplne inak.”

V nedeľu sa na sociálnej sieti objavil webový odkaz, ktorý viedol na stránky ministerstva vnútra. Na nich bol predpokladaný výsledok prezidentských volieb ešte pred zrátavaním hlasov.

Tieto zverejnené údaje neskôr ministerstvo označilo za fiktívne údaje, ktoré boli použité pre testovanie online vizualizácie. Tieto údaje boli podľa slov ministerstva zverejnené omylom. “Ministerstvo vnútra ľutuje túto chybu,” povedal hovorca v nedeľu večer.

Dokonca v prieskume rakúskeho spravodajského portálu korne.at až 70 percent čitateľov uviedlo, že nepovažuje teórie o zmanipulovaných voľbách za prehnané.

Reklama
Zdroj: http://www.linz.at/zahlen/100_Wahlen/060_BQ16/p16TABS.pdf
Zdroj: http://www.linz.at/zahlen/100_Wahlen/060_BQ16/p16TABS.pdf

Tieň pochybností do správnosti výsledkov rakúskych parlamentných volieb vnáša aj to, že o víťazovi veľmi tesne rozhodli hlasy zaslané poštou. Hofer pôvodne viedol. Pri fyzickom hlasovaní získal Hofer 52% a Van der Bellen 48%. Pri poštovom hlasovaní však získal Van der Bellen 63% a Hofer 37%. Čo sa zdá mnohým Rakúšanom veľmi divné. Štatisticky normálne by bolo, keby aj výsledky poštového hlasovania odrážali približne celkové výsledky volieb.

Je jednoducho zarážajúce, že Van der Bellen vyhral úplne všade:

Celé rakúsko: 61,7%

Burgenland 50,3%

Kärmten 55,6%

Niederösterreich 57,9%

Oberöstrreich 61,3%

Salzburg 60,1%

Steiermark 55%

Tirol 63,9 %

Reklama

Voralberg 69,2% !!!

Wien 70,4%

Innsbruck bolo posledné mesto, ktoré nahlásilo výsledky sčitovania hlasov. Kvôli Innsbrucku sa vyhlasovanie výsledkov oneskorilo o viac než hodinu. Pred zverejnením výsledkov z Innsbrucku odhadovali víťazstvo Van der Bellena iba o 2900 hlasov, po pridaní výsledkov už viedol o 30 000 hlasov.

Polovica Rakúska sa na základe týchto, ale aj ďalších medializovaných nezrovnalosti pýta: Boli hlasy sčítané riadne, alebo sme obeťami drzej manipulácie?

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali