Putinovo tradičné výročné posolstvo: Hlavnú zodpovednosť nesie Jednotné Rusko, ktoré má ústavnú väčšinu. Rusko je pripravené na spoluprácu s novou americkou administratívou

Putinovo tradičné výročné posolstvo: Hlavnú zodpovednosť nesie Jednotné Rusko, ktoré má ústavnú väčšinu. Rusko je pripravené na spoluprácu s novou americkou administratívou

Moskva 1. decembra 2016 AKTUALIZOVANÉ III. (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Pavel Golovkin, Mikhail Klimentyev)

 

Vladimir Putin vystúpil dnes v Kremli s tradičným výročným posolstvom

Ruský prezident Vladimir Putin vystúpil dnes v Kremli s tradičným výročným posolstvom pred poslancami oboch komôr Federálneho zhromaždenia.

Reklama
Ruský prezident Vladimir Putin počas výročného prejavu o stave krajiny pred poslancami oboch komôr Federálneho zhromaždenia 1. decembra 2016 v Moskve
Ruský prezident Vladimir Putin počas výročného prejavu o stave krajiny pred poslancami oboch komôr Federálneho zhromaždenia 1. decembra 2016 v Moskve

Venoval sa v ňom najmä ekonomike, ako aj sociálnej a vnútornej politike. Okrem iného uviedol, že Rusko “musí riešiť úlohy v zložitých podmienkach, ale národ znova ukázal, že je toho schopný”.

Vyjadril sa aj k septembrovým voľbách do Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu. Povedal, že návrat k zmiešanému systému hlasovania je krokom v ústrety verejnej mienke. Vyhlásil tiež, že Rusko bude pokračovať v “demokratickom kurze”. Upozornil pritom, že osobitnú zodpovednosť nesie strana Jednotné Rusko, ktorá má na základe výsledkov septembrových volieb do Štátnej dumy ústavnú väčšinu.

Reklama

Ruský prezident v tejto súvislosti vyzdvihol aj rast vplyvu Štátnej dumy v ruskej spoločnosti.

 

Putin vyzdvihol immúnosť ruských občanov voči populizmu a demagógii

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v príhovore k poslancom oboch komôr Federálneho zhromaždenia uviedol, že “zmyslom našej politiky je starostlivosť o ľudí”.

V prejave sa vyjadril aj k rastu pôrodnosti v Rusku, pričom poukázal na opačný trend v mnohých európskych krajinách. Prisľúbil, že vedenie krajiny bude pokračovať v začatých zmenách v sociálnej sfére.

Reklama

Putin zdôraznil, že “my sme jeden a jednotný národ a Rusko máme len jedno”.

V tejto súvislosti vyjadril znepokojenie z nárastu zlomových udalostí a konfliktov vyvolaných rozdielnosťou názorov v politickej, národnostnej či náboženskej sfére.

“Veľmi dobre vieme, aké následky majú tzv. veľké otrasy,” upozornil Putin. Poučiť z dejín sa musíme najmä v záujme zmierenia, vyhlásil ruský prezident a dodal, že “krivdy, hnev a urážky” z minulosti netreba prenášať do súčasnosti.

Putin vo svojom prejave vyzdvihol aj imúnnosť ruských občanov voči populizmu a demagógii. Zdôraznil tiež, že “nikto nemôže nikomu zakázať, aby si čokoľvek slobodne myslel”. Dodal však, že “ak sa niekto považuje za pokrokovejšieho a inteligentnejšieho, musí k iným ľuďom pristupovať s rešpektom”.

Ruský prezident požiadal prítomných poslancov i vládnych úradníkov v regiónoch, aby ľuďom pomáhali riešiť ich problémy ľudsky, “neschovávali sa v kanceláriách”, ale išli medzi ľudí, oboznamovali sa s ich problémami a brali do úvahy ich želania a priority.

Reklama

Vyzdvihol aj prácu dobrovoľníkov, najmä v oblasti ochrany životného prostredia či v sociálnej oblasti. Vyzval na zrušenie prekážok v práci dobrovoľníkov.

 

Sankcie uvalené na Rusko boli šťastím v nešťastí

Ruský prezident Vladimir Putin dnes označil sankcie uvalené na Rusko v súvislosti s jeho politikou voči Ukrajine za “šťastie v nešťastí”.

Vysvetlil, že sankcie Západu a odvetné opatrenia Ruska pomohli ruským poľnohospodárom. Upozornil však, že takáto situácia nebude trvať večne.

“Pred dvoma rokmi sme začali čeliť závažným ekonomickým výzvam, nepriaznivej situácii na svetových trhoch, sankciám, keď – ako sa u nás hovorí – sme mali tancovať ako iný píska, keď sme mali ignorovať naše národné záujmy,” pripomenul Putin.

Zdôraznil však, že “hlavné príčiny spomalenia ekonomiky (Ruska) sú v prvom rade v jeho vnútorných problémoch”. Ak ich Rusko nevyrieši, mohlo by “ustrnúť na roky”.

“Treba si jasne stanoviť ciele a postupne ich dosahovať,” uviedol Putin a poukázal na to, že tento prístup funguje práve v ruskom poľnohospodárstve.

Poľnohospodársky sektor označil za oblasť, ktorá “kŕmi krajinu a dostáva sa na medzinárodné trhy”. Dodal, že export ruskej poľnohospodárskej produkcie prináša Rusku viac ako export zbrojného priemyslu.

Putin informoval, že vláda chce podporiť ekonomický rast stimulmi pre poľnohospodárov a malých a stredných podnikateľov.

Reklama

Poznamenal, že inflácia, ktorá sa vlani pohybovala okolo 13 percent, by tento rok mala klesnúť na šesť percent.

 

Na snímke Vladimir Putin
Na snímke Vladimir Putin

Rusko je pripravené na spoluprácu s novou americkou administratívou

Rusko je pripravené na spoluprácu s novou americkou administratívou, a na to základe princípu vzájomnej výhodnosti. Vo svojom dnešnom prejave v Kremli to vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin, ktorý dodal, že Rusko a USA majú “spoločnú zodpovednosť za bezpečnosť vo svete”.

Putin vo svojom prejave nespomenul meno novozvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý aj počas predvolebnej kampane, aj po svojom zvolení opakovane vyzýval na zlepšenie vzťahov s Ruskom. Ruský prezident dnes USA vyzval, aby spoločne s Ruskom bojovali proti hlavnej hrozbe súčasnosti – medzinárodnému terorizmu.

Reklama

“My (Rusko) chápeme mieru svojej zodpovednosti a skutočne úprimne sme pripravení podieľať sa na riešení tých globálnych a regionálnych problémov, kde je naše zapojenie sa vhodné, potrebné a žiaduce,” uviedol Putin.

Aktívna “východná politika” Ruska je podmienená jeho dlhodobými štátnymi záujmami, “v žiadnom prípade nie konjunktúrnymi dôvodmi súčasnosti či dokonca ochladením vzťahov s USA alebo EÚ”. Ako príčinu orientácie ruskej zahraničnej politiky na Východ uviedol Putin okrem dlhodobých ruských záujmov aj “globálne vývojové tendencie”.

Ako príklad vzájomne výhodnej spolupráce Putin uviedol vzťahy Ruska s Čínou, ktoré nie sú založené na dominantnosti jednej z krajín, “nech by bola akokoľvek silná”, ale na “rešpektovaní záujmov všetkých štátov”.

 

Boj proti korupcii nie je šou, vyžaduje si zodpovednosť a profesionalitu

Reklama

Zdôraznil tiež, že ani funkcia a ani konexie nemôžu nečestným štátnym úradníkom slúžiť ako ochrana. Putin však pripomenul, že nikoho neslobodno označovať za vinného bez toho, aby o jeho vine rozhodol súd.

Putin v tejto časti svojho prejavu narážal na nedávne zatknutie bývalého ruského ministra ekonomického rozvoja Alexeja Uľukajeva, ktorý je obvinený z prijatia úplatku dvoch miliónov dolárov za kladné stanovisko k odkúpeniu polovičného podielu regionálnej ropnej spoločnosti Bašnefť ruským ropným gigantom Rosnefť. Uľukajev označil svoje obvinenie za provokáciu, svoju vinu poprel a odmieta vypovedať až do predloženia dôkazov.

Táto kauza vyvolala v Rusku šok, ale aj veľa dohadov. Hovorí sa, že nemusí ísť o boj s korupciou, ale o mocenský boj na najvyšších miestach.

Analytici poukazujú na to, že minister by sotva preberal úplatok v hotovosti. V Rusku, kde je korupcia bežným javom, je podľa nich úplatok vo výške dvoch miliónov dolárov pre ministra federálnej vlády “primalý”, a to aj vzhľadom na hodnotu kontraktu o predaji štátneho podielu Bašnefti.

V moderných dejinách Ruska ešte nikdy nezadržali úradujúceho ministra federálnej vlády. Podľa spravodajskej stanice BBC je Uľukajev najvyššie postaveným ruským predstaviteľom, ktorého zadržali od roku 1991 – od neúspešného pokusu o štátny prevrat vo vtedajšom Sovietskom zväze.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali