Prvý francúzsky starosta odmietol zosobášiť homosexuálny pár

Prvý francúzsky starosta odmietol zosobášiť homosexuálny pár

Paríž 12. júna (HSP/Foto:Tempi)

 

Starosta je v svojom odpore rozhodnutý vydržať až do konca, aj keď mu hrozia vážne sankcie i väzenie na päť rokov

Neubehol ešte ani len mesiac odkedy vo Francúzsku vstúpil do platnosti tzv. zákon Taubira a už sa v praxi začína ukazovať ako hlboko tento zákon rozdeľuje francúzsku spoločnosť. Francúzske média  sa už niekoľko dní zaoberajú prípadom starostu, ktorý ako prvý odmietol sobášiť homosexuálny pár. Jean-Michel Colo, kresťanský starosta Argangues, ktorý stojí v čele obce s 3000 obyvateľmi už 31 rokov, odmietol žiadosť o svadbu  homosexuálnej dvojice, ktorá spolu žije už 16 rokov. Jean – Michel Martin a Guy  Martineau – Espel  plánovali svadbu na 15. augusta tohto roku a podľa svojich vlastných slov si želali diskrétny obrad bez mediálnej pozornosti. Starosta Colo však odmietol dvojicu oddať a takisto sa zachovalo všetkých šesť podriadených, ktorí majú právomoc starostu zastúpiť a zároveň deklarovali podporu jeho rozhodnutiu. Starosta sa podľa svojich slov „necíti sa dobre a je šokvovaný“ myšlienkou, že by mal oddávať pár rovnakého pohlavia. Zároveň mailom  informoval prefekta, že v jeho obci nebudú uzatvorené žiadne homosexuálne manželstvá.Toto rozhodnute samozrejme vyvolalo búrku reakcií.

Reklama
Starosta Jean-Michel Colo

Dotknutá dvojica,ktorá vlastní dom v danej lokalite sa však nemieni vzdať. O prípade informovali média a vyhlásili, že sú odhodlaní hnať prípad až pred súdny tribunál. Na ich stranu sa postavil prezident LGBT, ktorý „veci len tak nenechá“ a takisto poslankyňa za región, v ktorom sa obec nachádza  Collete Capdeville, ktorá mailom požiadala prefekta, „aby dohliadol na to, aby bol zákon o manželstve rešpektovaný.“ Prefektúra sa takisto postavila na stranu dvojice vyhlásením, že zákon o manželstve, ktorý priznáva právo na svadbu v mieste bydliska jedného zo snúbencov nepozná žiadne výnimky a minister vnútra Manuel Valls trvá na uplatňovaní zákona na celom území republiky bez výnimky.

Veľmki ostré vyjadrenie pridala hovorkyňa vlády Najad Vallaud –Belkacem, ktorá pripomenula starostovi, že právo musí byť rešpektované každým a zároveň zdôraznila, že  v prípade pretrvávajúceho odporu  budú na neho uplatnené sankcie a môže byť suspendovaný, prípadne prísť o prácu úplne. Ak by zástupcovia LGBT a daná dvojica uspeli so žalobou za „ diskrimináciu a homofóbiu“ starostovi by hrozilo až 5 rokov väzenia a pokuta vo výške 75 000 eur.

Reklama

Starosta Cole je si vedomý hrozby, ktorá nad ním visí, ale je odhodlaný vytrvať vo svojom postoji až do konca.  Na žiadosť denníka Le Figaro o vyjadrenie objasnil svoje pohnútky: „Ak sme proti zákonu, tak ho neaplikujeme. V mojich očiach je tento zákon nelegitímny“. Zo sankcií, ktoré mu hrozia nemá strach: “Pôjdem až na hranicu svojich možností. Nechcem dávať nikomu  lekcie a netrvám na tom, aby ostatní starostovia nasledovali môj príklad, ale nebudem aplikovať nelegitímny zákon a ďalej “ mám srdce a svedomie.“ 

Veľkú výčitku však adresoval prezidentovi Hollandovi : “Je to klamár. Na kongrese starostov v roku 2012 si nechal aplaudovať starostami, včítane pravicových starostov ako ja, za to že sľúbil možnosť uplatniť si výhradu svedomia „Pre úplnosť treba dodať, že prezident skutočne starostom sľúbil možnosť uplatnenia danej klauzuly, avšak po tom ako bol zákon definitívne schválený svoj sľub porušil a nástojil na tom, aby bol zákon uplatňovaný bez výnimky.

Na stranu starostu sa postavili nielen zamestnanci radnice, ale aj združenie „Maires pour l‘enface“ (starostovia  pre detstvo), ktoré chce pre Cola zabezpečiť advokáta a zároveň predpovedá, že takýchto prípadov bude v budúcnosti pribúdať a preto pripravuje pre starostov manuál, ako majú postupovať v prípade, ak nechcú participovať pri uzatváraní takýchto manželstiev.

Prezident združenia sa domnieva, že riešením by mohlo byť delegovanie právomoci starostu na prefekta a zároveň sa pýta, kam až chce vláda zájsť a či skutočne mieni poslať tohto starostu za mreže. A  podobný názor  má aj veľká časť verejnosti. Jean Michel Colo dostal 1500 mailov vyjadrujúcich mu podporu a na sociálnych sietiach, prevládajú komentáre v podobnom duchu. 

Podľa informácie, kolujúcej po internete a ktorá má pochádzať priamo z radníc, pred definitívnym hlasovaním o zákone dostali starostovia dotazník, či sú ochotní sobášiť páry rovnakého pohlavia, 70% však  odpovedalo negatívne. Ktosi to veľmi vtipne skomentoval „ak chce minister vnútra odvolať 70% starostov, tým lepšie aspoň budú predčasné komunálne voľby. Vláda sa sama dostala do kafkovskej situácie.!.. Určite bude zaujímavé sledovať ako tento veľmi medializovaný prípad skončí ..

Reklama

 

Katarína Hanzlíková, Paríž.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali