Poslanec Süli: Z daní obyvateľov Starého Mesta sa vybudovali parkovacie miesta, dnes na nich zarába súkromná firma

Poslanec Süli: Z daní obyvateľov Starého Mesta sa vybudovali parkovacie miesta, dnes na nich zarába súkromná firma

Košice 10. septembra 2016 (HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

K vyhrocujúcej sa situácii ohľadom parkovania zvolali poslanci Miestneho úradu MČ Košice-Staré Mesto v piatok, 9. septembra, tlačovú konferenciu, na ktorej prezentovali svoje stanovisko k vytváraniu parkovacích rezidenčných zón spoločnosťou EEI, ktorej je vytýkané nejasné vlastnícke pozadie a mnohé problémy a prešľapy pri vytváraní nových parkovacích miest.

 

Reklama
Ostrý protest Košičanov pred Magistrátom mesta Košice
Ostrý protest Košičanov pred Magistrátom mesta Košice

„Spoločnosť EEI si asi robí z občanov MČ Staré Mesto srandu, a aj zo samotnej mestskej časti. Okrem množstva už medializovaných priam tragikomických, ale aj život ohrozujúcich prešľapov, ktoré akože profesionálna spoločnosť EEI urobila, by sme chceli upozorniť aj na ďalšie skutočnosti a praktiky EEI  a mesta Košice. EEI posiela množstvo žiadostí na MČ Košice-Staré Mesto, keď im odpoveď nevyhovuje, pošle ju znova a znova…,” uviedli poslanci.

Nerozumejú totiž, čo tieto pokusy zo strany EEI majú znamenať. „Nevedia diskutovať, ani pracovať s niekým, kto má opačný názor a to nápadne pripomína správanie predstaviteľov jednej strany, ktorá riadi mesto. Máme za to, že mesto Košice aktívne spolupracuje na tejto neodbornosti a prešľapoch,“ dodali. A preto Rastislav Trnka, vicestarosta, za sedem poslancov MČ Košice-Staré Mesto, ktorí tvoria väčšinu uvedeného miestneho zastupiteľstva, vyjadrili pobúrenie so súčasným riešením parkovacej politiky na území mestskej časti Košice-Staré Mesto.

Reklama

Poslanci vnímajú problém aj v nedostatočnej komunikácii. Poslanec Zoltán Hanesz uviedol, že „zo strany mesta Košice, aj EEI vidíme absenciu komunikácie o problémoch, ktoré pociťujú obyvatelia našej mestskej časti, je to aj z dôvodu nedodržiavania vlastných slov predstaviteľov mesta.” Poslanec totiž poukázal na citát z porady primátora mesta Košice zo dňa 25.5.2015, kedy bolo uvedené, že “odporúča spôsob riešenia sídlisk mesta Košice ponechať na rozhodnutí mestskej časti.“

Ďalší poslanec Ján Süli vníma aktuálny problém ako podvod na občanoch. Poukázal na skutočnosť, že MČ Košice-Staré Mesto „vybudovala z verejných zdrojov mnoho parkovacích plôch, ktoré neskôr v dobrej viere odovzdala mestu Košice, pretože sme vždy predpokladali, že budú slúžiť Staromešťanom bezodplatne. Dnes je situácia taká, že sa z daní obyvateľov MČ vybudovali parkovacie miesta a neodborná súkromná firma na nich zarába.”  Preto to vníma doslova ako krádež z rúk občanov Starého Mesta, keďže parkoviská neboli v kompetencii MČ ale mesta Košice, a teda mohli byť použité účelnejšie v prospech obyvateľov.

Igor Petrovčik počas tlačovej konferencie upozornil na zvláštnu skupinu poslancov. “Záujmy obyvateľov zastupuje aj skupina poslancov, ktorí sa na jednej strane tvária, že sú proti EEI a tomuto diletantstvu, avšak de facto podporujú túto spoločnosť, resp. nekladú im odpor, ako deklarujú pred našimi občanmi.” Preto sa pýta: „Je to náhoda? Alebo všetko napreduje podľa vopred nakresleného  plánu  niekoho, kto skutočne stojí za firmou EEI a ovláda vládnucu väčšinu v Mestskom zastupiteľstve a tiež časť “opozície”?“

Aj vzhľadom na vyššie uvedené Trnka vzniesol požiadavky na mesto Košice za všetkých zúčastnených. Žiadajú zmeny pri vydávaní stavebných povolení. Chcú totiž, aby nedošlo k vydávajú stavebného povolenia, pokiaľ nie sú v projekte jednoznačne zapracované všetky parkovacie miesta potrebné pre budúcich zákazníkov developerských projektov aj nad rámec normy. Poslanci tiež žiadajú neporušovať vlastnú koncepciu parkovania, t.z. neprenajímať a nepredávať verejné pozemky na území MČ Košice-Staré Mesto za účelom výstavby povrchových parkovacích miest selektívne iným právnickým a fyzickým osobám. Všetky príjmy z parkovného chcú investovať do podzemných parkovacích domov a cyklotrás v Starom Meste, tak aby sa vytvoril priestor pre znižovanie cien parkovného a rozvoja cyklistiky.

Poslanci MČ Košice-Staré Mesto na čele s vicestarostom preto vyzvali mesto Košice, aby riešilo problematiku parkovania prostredníctvom mestského podniku, alebo prenechalo túto kompetenciu MČ Košice-Staré Mesto. Poslanci tiež žiadajú zapracovať požadované zmeny do VZN č. 157 o dočasnom parkovaní, medzi ktoré okrem iného patria umožniť prvých 15 minút parkovania zdarma. „Je potrebné zabezpečiť takéto parkovanie minimálne v blízkosti materských, základných škôl, pôšt, úradov a pod.,“ vysvetlili poslanci.

Reklama

Medzi ich ďalšiu požiadavku patrí umožniť  všetkým rezidentom, ktorým na to vznikne nárok podľa definície rezidenta, zakúpenie rezidentských kariet za 5 € ročne t.j. manipulačný poplatok, nie zvyšovanie zisku súkromnej spoločnosti. Žiadajú tiež, aby do VZN bola doplnená možnosť zlúčenia rezidentských zón 1-10 do jednej a umožniť tak parkovať s rezidentskou kartou v celej tejto “zlúčenej zóne”, resp. ich zrušiť do doby zabezpečenia mestského alebo Staromestského podniku či stanoviť technickú podmienku pre “parkomaty”, aby obsahovali fiškálnu pokladňu a dal sa tak lepšie kontrolovať výber hotovosti parkovacou spoločnosťou.

Vicestarosta mestskej časti teda vyzval vedenie mesta Košice na rokovanie s poslancami MČ KE-SM, ktorí najlepšie poznajú potreby Staromešťanov, pretože sú k nim najbližšie. „A ako sme už naznačili, sme ochotní prevziať na seba zodpovednosť za túto problematiku a vytvoriť mestský, resp. staromestský parkovací podnik, ktorý bude mať dostatočne transparentné procesy,“ dodal na záver Trnka.

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali