Vyjadrenia známych právnikov na rušenie Mečiarových amnestií

Vyjadrenia známych právnikov na rušenie Mečiarových amnestií

Bratislava 28. marca 2017 (HSP/Foto:TASR/AP)

 

Národná rada SR má zmenami v Ústave SR dostať právomoc zrušiť amnestie a milosti prezidenta SR. Následne by mohla pristúpiť k zrušeniu Mečiarových amnestií. Rozhodnutie parlamentu má potom preskúmať Ústavný súd SR. Keď ho odobrí, bude platné. Počíta s tým koaličné riešenie zrušenia amnestií. Prinášame vám odpovede osobností z právnickych i spoločensko-politických kruhov na otázku: AKÝ JE VÁŠ POSTOJ K ZRUŠENIU TZV. MEČIAROVÝCH AMNESTIÍ?

Na snímke Vladimír Mečiar

Štefan Harabin, sudca Najvyššieho súdu SR: Akákoľvek amnestia je nezrušiteľná. Opak tvrdia iba právni idioti na politickú objednávku skorumpovaných Sorosových mimovládok a médií. Za ich vyjadrenia im treba odňať právnické diplomy a preskúmať ich duševný stav.

Reklama

 

Miroslav Číž, poslanec NR SR/Smer-SD: Strana Smer-SD Mečiarove amnestie odsúdila a za morálny a politický suterén označila už pri svojom vzniku. Na celú záležitosť sa však treba pozerať vecne a objektívne. Parlament ako zákonodarca sa musí zaoberať aj právnymi následkami rozhodnutia. Rušenie amnestií narušuje základné princípy ústavného poriadku Slovenskej republiky.

Reklama

 

Michal Vaľo, generálny prokurátor v rokoch 1995-1999: Ústavný súd SR aj Európsky súd konštatovali, že amnestia sa zrušiť nedá. Štrasburský súd uviedol dva alebo tri prípady zrušenia amnestií vo svete. Stalo sa to v Južnej Amerike alebo Afrike po nastolení diktatúr, v ktorých prišlo k zavlečeniu a zmiznutiu tisícov ľudí. Amnestie v týchto prípadoch zrušili práve súdy a nikde vo svete sa nestalo, aby to urobil parlament.

Také niečo neexistuje a už vôbec nie je možné, aby mohol parlament rušiť rozhodnutie akéhokoľvek súdu. Zákony i Ústava SR sa dajú okrem toho meniť len do budúcnosti, nemôžeme ísť retroaktívne. Napríklad na vyšetrenie prípadu vraždy Róberta Remiáša sú dnes lepšie podmienky ako kedykoľvek v minulosti. Nič nebráni, aby sa v tejto veci viedlo trestné konanie aj bez zrušenia amnestií, prinajmenšom dovtedy, kým sa jednoznačne nepreukáže, že vražda súvisela so zavlečením Kováča mladšieho. Správnosť tohto tvrdenia dokazuje aj skutočnosť, že vyšetrovanie vraždy Remiáša sa neskončilo po vyhlásení Mečiarových amnestií v roku 1998, ale sa v ňom pokračovalo až do roku 2006, keď bolo konanie prerušené. Od 8. februára 2016 sa v ňom opäť pokračuje.

 

Ľubomír Hlbočan, advokát: Zrušenie amnestií ústavným zákonom v NR SR považujem za paranormálny jav, ktorý sa snažia dostať poslanci do právneho poriadku. Ak sa niekto pod to podpíše, tak by mal byť okamžite superarbitrovaný pre hlúposť. Pri vyhlásení amnestie na konkrétny skutok zaniká jeho trestnosť a nie je možné obnoviť ju ani ústavným skutkom. Ústavným zákonom zrušiť všetky úmrtné listy neznamená, že sa tí ľudia zobudia a vyrieši sa demografický problém SR.

Reklama

Nie je možné ním ani rušiť rozsudky súdov, to povedie k destabilizácii štátu a právneho poriadku. Existuje predsa rozhodnutie Štrasburského súdu, vzťahujúce sa práve na zrušenie amnestií Mikulášom Dzurindom. Súd konštatoval, že amnestie nie je možné zrušiť. Ak dnes vraj uznávané kapacity vykladajú, že sa to dá, tak majú úplne iný cieľ a zrejme za svoje stanoviská očakávajú patričnú odmenu.

V právnickej verejnosti jednoznačne prevažuje stanovisko nezrušiteľnosti. Odborné stanoviská nie sú vydávané s cieľom získania profitov, ale nezradiť svoju odbornosť. Ak destabilizujete právny poriadok, garantovaný ústavným zriadením, tak akú právnu istotu zabezpečíte občanom? Ak dnes niekto vyhrá spor na súde, môže ho potom parlament zrušiť ústavným zákonom?

 

Juraj Trokan, advokát: Amnestie sa nemôžu rušiť. Právo je súbor právnych noriem, ktoré sa musia rešpektovať. Nemožno do jednej roviny dávať právo a morálku, morálka na rozdiel od právnych predpisov nie je záväzná. Ak má morálka prednosť pred právom, potom padol právny štát. K rušeniu amnestií sa vyjadruje množstvo amatérov z právnej obce, ktorí právo nevykonávajú prakticky, ale len teoretizujú.

Som sklamaný z toho, že sa nehľadí na pravdu. To, čo sa tu momentálne deje, je bieda slovenskej spoločnosti. Mediálny tlak vytvára politickú propagandu a absolútne ignoruje právo. Spoločnosť je celé mesiace traumatizovaná amnestiami a politické špičky neriešia skutočné problémy občanov. Ak padne právny štát, potom príde anarchia. To, čo sa práve deje, je veľmi škodlivá hra pre tento štát a jeho občanov, ktorí v ňom žijú.

Reklama

 

Milan Uhrík
poslanec NR SR, podpredseda ĽS Naše Slovensko

Zrušenie amnestií je politicky aj právne veľmi zložitá téma, ktorá ľudí rozdeľuje. Existuje tu tak veľa argumentov za a proti, že nie je možné zaujať dokonale správne stanovisko. Právnu rovinu zrušenia amnestií dokáže najlepšie posúdiť Ústavný súd SR. My sa ako poslanci NR SR môžeme vyjadriť k politickej a morálnej rovine problému. A tu je náš postoj jednoznačný – ĽS Naše Slovensko podporí každú iniciatívu, ktorá povedie k prešetreniu zločinov z čias privatizácie. V NR SR sme teda ochotní zahlasovať za tie návrhy, ktorými sa zrušia Mečiarove, ale súčasne aj Kováčove amnestie. Nemáme nijaký morálny ani politický dôvod zastávať sa ľudí podozrivých zo spáchania trestných činov a blokovať obnovenie vyšetrovania. Nech sú po skončení vyšetrovania zločinci odsúdení a nevinní nech sú oslobodení.

Článok pôvodne vyšiel na extraplus.sk.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali