Položí vládu Smeru nakoniec protestný hlas?

Položí vládu Smeru nakoniec protestný hlas?

Bratislava 6. decembra 2015 (HSP/Foto:TASR – František Iván)

 

Vláda Smeru sa momentálne zdá byť nikdy nepominuteľnou. Momentálne sa zdá, že Smer bude na Slovensku vládnuť navždy.

Niekomu tento fakt vadí menej, inému viac. Mne osobne sú názory, hlavne konzervatívneho krídla v Smere, bližšie, ako väčšina názorov opozície, ktorá je odnárodnená a zvrhlo liberálna.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Na vláde Smeru mi však vadia dve dosť zásadné veci.

Chlapci príliš veľa kradnú – rozsah zlodejiny je na hranici únosnosti. Každý, kto má kontakt s biznisom, vie, že všetky toky peňazí v štáte boli presmerované a sú pod kontrolou Smeru v širšom ponímaní. Všetky zdroje cirkulujú v uzavretom kruhu smerákov, ich priateľov a priaznivcov. Ani omrvinky sa nedostanú k ostatným. Podnikanie mimo týchto štruktúr sa tak stalo v štáte veľmi náročné. Smerácka podnikateľská elita napojená na peňazovody predbieha a likviduje ostatných neskutočným tempom.

Reklama

Po druhé, smeráci jedno hovoria doma, iné v EÚ a nakoniec urobia to, čo od nich chce EÚ. Po veľkohubých vyjadreniach proti EÚ nasleduje tichučké schválenie a presadenie európskych záujmov. Tak to bolo pri vojenskej základni na území SR, kde miesto referenda Smer jednohlasne zahlasoval za túto základňu a tak to bolo v tisícoch ďalších vecí.

Voliť opozíciu si dnes však okrem masochistov trúfne málokto. Na migrantskej kríze vidieť, že im vôbec nezáleží na vlastných ľuďoch. Nemajú ani najmenší záujem sa za nich postaviť a chrániť ich. Unášaní psychopatickými liberálnymi prúdmi o multikulturalizme a o akejsi vine, kvôli ktorej by sme mali všetko naše rozdať každému, kto k nám dôjde z Afriky, sa stále viac vzďaľujú každému človeku v štáte.

Ich bezbrehý liberalizmus, keď má každý právo na všetko, len postaviť sa voči tomuto šialenstvu nikto, ukazuje na ich morálnu skazenosť a zvrhlosť, jednostrannosť a dvojitý meter.

Lídri týchto politických subjektov sa nechávajú riadiť ideológiami generovanými pravdoláskarsko-kolaborantskými kruhmi, tak sa ani nie je čomu čudovať.

„Koho teda voliť? Niet koho.“ Toto stále častejšie počúvam, keď sa pohybujem medzi ľuďmi. „Budem voliť Kotlebu.“ – počujem stále častejšie od ľudí, u ktorých by ma pred pol rokom niečo také ani nenapadlo.

Reklama

Nezamýšľajú sa nad dôsledkami, lebo žiadne ani nepredpokladajú. Myslia si, že Kotlebovi trochu porastú preferencie, do parlamentu sa i tak nedostane, ale trochu to postraší súčasnú politickú garnitúru a možno sa trošku spamätá. Tá voľba nie je za niekoho, je proti súčasným politikom, proti súčasnej verchuške. Vyjadrenie nespokojnosti, sklamania, znechutenia, odporu – je to „protestný hlas“.

Možno si poviete, že sa zbytočne zaoberám niečím, čo ani neexistuje. Vo volebných prieskumoch nie je vidieť, že by sa chystal niekto voliť Kotlebu. Má svojich „stabilných“ 0,7 až 1,7 percenta. Ľudia, o ktorých hovorím, a ktorí sa stále viac pohrávajú s myšlienkou protestného hlasu, by však v žiadnom prieskume nikdy nepriznali, že budú voliť Kotlebu. Vedia veľmi dobre, čo je podľa politickej korektnosti prípustné a čo nie, hlasovanie vo voľbách, je však tajné.

Kotlebovi sa v parlamentných voľbách nemôže podariť to, čo sa mu podarilo pri voľbách do banskobystrického VÚC, keď ho protestný hlas vyniesol do kresla župana. V parlamentných voľbách by sa aj pri extrémnom zafungovaní protestného hlasu mohol maximálne dostať do parlamentu. S pár poslancami by tam sedel v laviciach a nikto by si s ním ani ruku nepodal. Nehovoriac o nejakom schválení jeho návrhu zákona. Za štyri roky by nepresadil ani jednu vec. Médiá by od neho i naďalej bočili ako od chorého s leprou, rovnako ako to robia teraz, a tak by sa verejnosť nedozvedela ani žiadne jeho názory alebo postoje.

To sa však s najväčšou pravdepodobnosťou nestane a Kotleba sa do parlamentu nedostane, takýto protestný hlas však môže riadne zamiešať kartami na politickom nebi a zásadným spôsobom ovplyvniť politickú situáciu po voľbách.

Ide hlavne o to, komu tieto protestné hlasy budú chýbať v konečnom súčte.

Reklama

Bude to pravica? Jediným adeptom na straty v dôsledku protestného hlasu Kotlebovi je na tejto strane spektra KDH, pretože aj Kotleba sa profiluje kresťansky plus národne. Ostatným budú v rámci protestného hlasu odoberať body „lídri“ ako Miškov.

Omnoho väčšie straty sa však dajú predpokladať na ľavej strane. Ficov génius síce zapracoval a Fico Kotlebovi úspešne prebral protimigrantskú agendu, akonáhle sa väčší dav zhromaždil na proteste proti islamizácii, ale protestný hlas nie je iba o nekontrolovateľnom prisťahovalectve.

Protestný hlas je vyjadrenie nespokojnosti s politickou elitou. A teraz, keď Fico v prieskumoch balansuje na okolo 75-tich kreslách, aj jedno percento, ktoré v dôsledku protestného hlasu stratí, môže znamenať zásadné zmeny. Jedno percento voličov, ktorí sa budú riadiť logikou protestného hlasu môže rozhodnúť o tom, že Fico nebude môcť zostaviť vládu sám.

Toto bude znamenať zásadnú zmenu oproti súčasnosti. Smer, na to aby mohol vládnuť, bude potrebovať koaličného partnera.

Všetci sa spoliehajú na SNS, ktorá by v takomto prípade mala zabrať. Jej preferencie sa pohybujú okolo 7 percent, teda 15 poslancov, čo je dosť, aby v prípade potreby podržala Smer, ale málo na to, aby v parlamente čokoľvek vypolitikárčila. Aj keď sa v hovorí o tom, že SNS po voľbách preskočí k opozícii a potopí Smer, nie je to veľmi pravdepodobné a nebezpečnejšie pre Smer bude, ak sa do parlamentu SNS vôbec nedostane.

Ak by sa preferencie SNS ukázali ako prieskumami nadhodnotené a SNS by zostala pred bránami parlamentu, až potom by nasledovalo skutočné politické zemetrasenie.

Smer by v takom prípade nielenže nevládol sám, ale mohlo by sa mu ľahko stať, že by nevládol vôbec. Ak sa nad ním nezľutuje KDH, ktoré by ho však za svoju podporu zodralo z kože, čo sa týka počtu ministerstiev, dozorných rád atď., tak by Smer zostal v opozícii. A to si v Smere iste všetci uvedomujú.

Juraj Martus

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali