Pamätná tabuľa oddnes pripomína mená hrdinských Američanov a Britov

Pamätná tabuľa oddnes pripomína mená hrdinských Američanov a Britov

Polomka 1. júna 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Branislav Račko)

 

V horehronskej obci Polomka dnes odhalili pamätnú tabuľu venovanú obetiam – Američanom a Britom zo špeciálnych jednotiek, ktorí počas Slovenského národného povstania (SNP) pôsobili na okupovanom území a mnohí z nich tam našli svoju smrť.

Na snímke pamätná tabuľa obetiam – Američanom a Britom zo špeciálnych jednotiek, ktorí v čase SNP pôsobili na území Slovenska po slávnostnom odhalení v Polomka 1. júna 2017

Slávnostný ceremoniál odhalenia novej tabule a kladenia vencov pri pamätníku, ktorý znovu posvätili, zorganizovali veľvyslanectvá USA a Veľkej Británie spolu s ministerstvom obrany a obcou. Zúčastnil sa na ňom americký veľvyslanec Adam Sterling, britský veľvyslanec Andrew Garth a štátny tajomník rezortu obrany Róbert Ondrejcsák.

Reklama

Hlavnou úlohou americko-britskej misie OSS, ktorá prišla na Slovensko, bola záchrana amerických a britských pilotov, ktorých počas druhej svetovej vojny zostrelili a skrývali sa. Pilotov mali vrátiť na základňu do talianskeho Bari. V niekoľkých prípadoch sa to aj podarilo, niektorých už ale zachrániť nestihli. Cieľom jednotky bolo tiež získavanie a zhromažďovanie spravodajských informácií pre svoje veliteľstvá v Londýne. Jednotka s takmer 40 členmi spolupracovala s partizánmi, s velením Povstania i ruským velením. Po potlačení SNP sa jej členovia skrývali, podobne ako partizáni, v horách nad Polomkou. Nemci ich však našli a zajali, 17 z nich našlo smrť v koncentračných táboroch.

Ako obaja veľvyslanci zdôraznili, je to jeden z mnohých príbehov odvahy počas druhej svetovej vojny, bohužiaľ, členovia misie za to zaplatili tou najvyššou cenou, svojím životom. Podľa nich je to moment, ktorý nám pripomína, aká dôležitá je spolupráca v boji proti tým, ktorí nám chcú vziať slobodu. Vyzdvihli tiež vtedajšiu pomoc miestnych obyvateľov, ktorí jednotke OSS pomáhali.

Reklama

“Bol vtedy december 1944, kruté mrazy a veľa snehu. Zápasili nielen s tuhou zimou, ale najmä s nedostatkom potravy, ktorú im občania Polomky prinášali pod maštaľným hnojom,” priblížil starosta obce Ján Lihan.

Hoci pamätník bol postavený už dávnejšie, v posledných rokoch podľa neho došli k názoru, že by bolo dobré zobraziť i mená tejto hrdinskej jednotky. S oboma ambasádami teda spojili sily a doplnili ich. Pri popravených je krížik.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:37

Kandidát mongolskej opozičnej Demokratickej strany bol dobitý na smrť pri útoku, ktorý sa odohral minulú sobotu počas kampane pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami.

Ako v pondelok informovala agentúra AFP, úrady potvrdili, že došlo k vražde. Jej okolnosti sú predmetom vyšetrovania.

Zavraždený bol členom Demokratickej strany a guvernérom provincie Sant Sumu v strednej časti Mongolska, uviedla polícia v tlačovej správe bez zverejnenia jeho totožnosti.

09:36

Približne 1,4 milióna ľudí sa od začiatku roka do konca mája pokúšalo dostať z Mexika do Spojených štátov bez platných dokladov. Oznámila to v nedeľu mexická vláda, informuje agentúra AFP.

Tieto osoby pochádzali podľa mexického Národného inštitútu pre migráciu zo 177 krajín, väčšinou z Venezuely (takmer 380 000), Guatemaly, Hondurasu, Ekvádoru a Haiti.

09:34

Hodnota nových objednávok v priemysle v apríli 2024 medziročne stúpla o 5,7 % a dosiahla objem 5,83 miliardy eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky medzimesačne zvýšili o 13 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

08:58

Fanúšikovia anglickej futbalovej reprezentácie nadchli Judea Bellinghama, keď zaspievali pieseň “Hey Jude” po tom, čo svojím gólom rozhodol o víťazstve proti Srbsku v nedeľňajšom zápase ME. Po stretnutí priznal, že skladby od legendárnych The Beatles patria k jeho najobľúbenejším a gesto anglických priaznivcov si vychutnal.

Euro 2024 Soccer Serbia England
Anglický futbalista Jude Bellingham oslavuje po strelení úvodného gólu v zápase skupiny C medzi Srbskom a Anglickom na futbalovom turnaji Euro 2024 v nemeckom Gelsenkirchene
08:50

Najmenej 13 obetí na životoch a vyše 30 zranených si v pondelok na severovýchode Indie vyžiadala zrážka osobného a nákladného vlaku. Informovala o tom hlavná ministerka štátu Západné Bengálsko Mamata Banerdžíová. Na mieste zasahujú záchranné zložky, informuje TASR podľa agentúr Reuters a AFP.

K nehode došlo v okrese Dárdžiling, uviedla Banerdžíová na sociálnej sieti X.

08:49

Maloobchodná tržby v Číne sa v máji zvýšili, zatiaľ čo priemyselná výroba spomalila rast. Údaje, ktoré zverejnil v pondelok čínsky štatistický úrad, opäť signalizovali, že oživovanie druhej najväčšej svetovej ekonomiky zostáva nerovnomerné. Informovala agentúra Reuters.

08:25

Takmer polovica obyvateľov Slovenska plánuje tento rok dovolenku v zahraničí, pričom svoje výdavky odhadujú v priemere od 200 do 800 eur. Osem z desiatich dovolenkárov plánuje platiť kartou, mobilom alebo hodinkami. Vyplýva to z aktuálnej štúdie spoločnosti Visa, ktorá zahŕňa sedem trhov strednej a východnej Európy vrátane Slovenska.

Dovolenku si chce online kúpiť až 95 % mladých ľudí vo veku od 18 do 25 rokov a kartou či digitálnou peňaženkou za ňu zaplatí 89 % z nich. V priemere podľa štúdie plánuje však platiť mobilom na dovolenke každý piaty obyvateľ Slovenska.

08:22

Ceny ropy v pondelok ráno klesli. Trh reagoval najmä na správu o zvýšení produkcie ropy v Číne, ktorá je najväčším dovozcom komodity na svete. Informovali agentúry Reuters a Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v auguste dosiahla do 7.17 h SELČ 82,34 USD (77,05 eura) za barel (159 litrov).

08:19

Súdny proces s americkým novinárom Evanom Gershkovichom, obvineným v Rusku zo špionáže, sa bude konať za zatvorenými dverami, informoval v pondelok súd v Jekaterinburgu. Prvé pojednávanie bolo vytýčené na 26. júna, dodala vo svojej správe agentúra RIA Novosti citovaná agentúrou Reuters.

Vinu, ktorú mu v Rusku pripisujú, Gershkovich odmieta. Americké úrady označili jeho zadržanie a väzobné stíhanie za nezákonné a avizovali, že sa pokúsia dosiahnuť jeho prepustenie na slobodu.

Russia US Journalist Evan Gershkovich
Na snímke reportér Wall Street Journal Evan Gershkovich
07:42

Šéfovia vlád a štátov členských krajín EÚ sa v pondelok podvečer zúčastnia na mimoriadnom summite, ktorého cieľom je dohodnúť sa na najdôležitejších funkciách v inštitúciách EÚ po zohľadnení výsledkov do Európskeho parlamentu (EP). Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Lídri EÚ sa snažia, aby najvyššie funkcie boli vyvážené nielen z hľadiska politických rodín, ale aj zemepisne a podľa princípu väčších aj menších štátov, pričom sa nezabúda ani na rodovú vyváženosť.

07:36

Osem ľudí zahynulo po tom, čo sa udusili v chladiarenskom vozidle v provincii Chu-nan v strednej časti Číny, uviedli tamojší predstavitelia. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

K incidentu došlo ešte nedeľu; miestne úrady vo vyhlásení spresnili, že osem osôb bolo v chladiarenskom vozidle nelegálne prepravovaných do mesta Chung-čuang-jang.

07:28

Ukrajinskí volejbalisti triumfovali v Zlatej Európskej lige. Vo finálovom stretnutí turnaja Final Four zdolali v chorvátskom Osijeku favorizovaný domáci výber 3:1. Bronz získali Česi, ktorí si poradili v napínavom súboji s Estónskom (3:2).

07:14

Vedenie španielskeho futbalového klubu CF Valencia ponúklo Manchestru United 25 miliónov libier (29 miliónov eur) za krídelníka Masona Greenwooda. Informoval o tom denník The Mirror.

Anglický futbalista vyjadril túžbu pokračovať v kariére v Španielsku, kde v minulej sezóne pôsobil na hosťovaní v Getafe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke detský folklórny súbor Viganček z Košíc počas 54. ročníka Rozhanovských folklórnych slávností v Rozhanovciach v okrese Košice

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali