Ministerstvo zdravotníctva: Výpovede sestier sú lokálnym problémom v Prešove a Žiline

Ministerstvo zdravotníctva: Výpovede sestier sú lokálnym problémom v Prešove a Žiline

Bratislava 26. januára 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Podľa ministerstva zdravotníctva nie je pre výpovede dôvod na obavy

Hromadné výpovede sestier sú podľa ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smer-SD) “výsostne” lokálnym problémom vo fakultných nemocniciach v Žiline a Prešove. Na výpovediach v nich trvá 493 sestier, celkovo je v šiestich štátnych nemocniciach vo výpovedi stále 658 sestier. Stiahlo ju 606 sestier, do nemocníc zároveň nastúpilo 161 nových, informoval rezort zdravotníctva.

Reklama
Na snímke minister zdravotníctva SR Viliam Čislák
Na snímke minister zdravotníctva SR Viliam Čislák

Podľa ministerstva nie je pre výpovede dôvod na obavy, a to ani v spomínaných dvoch nemocniciach. “Zdravotná starostlivosť vo FNsP J. A. Reimana Prešov a FNsP Žilina je poskytovaná, obe nemocnice poskytujú všetky potrebné služby,” uviedol hovorca rezortu Peter Bubla. Ministerstvo tvrdí, že situácia sa vyvíja priaznivo a niet preto dôvod ani na minimálny náznak obáv.

Ministerstvo teší, že výpovede stiahlo 12 sestier z košickej univerzitnej nemocnice. Z pôvodných 65 sestier ostali vo výpovedi dve. Naopak, v trenčianskej fakultnej nemocnici dve výpovede pribudli. Odísť tak chce odtiaľ 56 sestier, 135 si tento krok rozmyslelo.

Reklama

“Ministerstvo zdravotníctva SR vníma pozitívne, že aj napriek kampani zo strany funkcionárok sestier, ktorej sme denne svedkami, stále rastie počet sestier, ktoré sa slobodne informovali u svojich zamestnávateľov, overili si fakty a na základe toho stiahli svoju výpoveď,” skonštatoval Bubla. Rezort a nemocnice naďalej ponúkajú sestrám právnu pomoc v súvislosti so sankciou 3300 eur, ktorá im hrozí pre stiahnutie výpovede. Tú podľa ministerstva platiť nemusia, má ísť o zastrašovanie.

Sesterská komora minulý týždeň upozornila, že situácia nie je taká bezproblémová, ako tvrdí minister Čislák. Poukazuje, že sestry chcú odísť najmä z akútnych oddelení, nie je možné ich len tak nahradiť a zdravotná starostlivosť je ohrozená. Napísali preto list šéfovi kabinetu Robertovi Ficovi (Smer-SD), v ktorom sa sťažovali na Čislákovu nečinnosť. Chceli, aby situáciu riešil premiér sám. Ten im odkázal, že ich nikto neignoruje a ministerstvo je aktívne. So zástupcami sestrami sa nestretol.

Sestry, ktoré sú dlhodobo nespokojné s riešením svojich požiadaviek, spustili akciu hromadných výpovedí vlani 25. novembra. Parlament vtedy schválil zákon, ktorý upravil ich mzdy. Platí od januára 2016, a to aj napriek tomu, že ho prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal. Zdravotníci tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Nepáči sa im výška koeficientov, cez ktoré sa preratúva mzda, či chýbajúce zohľadňovanie praxe. Minister Čislák ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov.

Výpovede podali sestry v desiatich nemocniciach – v Košiciach, Trnave, Poprade, Bojniciach, Žiline, Prešove, Martine, Trenčíne, Dolnom Kubíne a Trstenej. Rezort poukazuje na to, že výpovede sťahujú nielen sestry zo štátnych, ale aj ostatných zariadení. Príkladom má byť bojnická nemocnica.

 

Reklama

V nemocnici v Bojniciach trvá na výpovediach 40 sestier, v Trenčíne 54

Na ukončení svojho pracovného pomeru trvá v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach 40 sestier. K dnešnému dňu tak svoje výpovede stiahlo celkovo 52 z 92 zdravotníčok, ktoré sa vlani koncom novembra pridali k hromadných výpovediam v nemocniciach. Vo Fakultnej nemocnici (FN) v Trenčíne na svojej výpovedi trvá 54 sestier, z pôvodných 189 ich tak stiahlo 135. Informoval o tom dnes predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška (Smer-SD).

V súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti zvolal Baška na dnešné dopoludnie koordinačné stretnutie s riaditeľmi nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK – NsP v Bojniciach, Považskej Bystrici a Myjave, ako i FN v Trenčíne, nemocnice v Partizánskom, Univerzitnej nemocnice v Martine a Krajského operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby v Trenčíne. “Cieľom tohto stretnutia bolo ubezpečiť pacientov v Trenčianskom kraji, že pre nich bude aj po 1. februári zabezpečená zdravotná starostlivosť,” uviedol predseda TSK.

Na svojich výpovediach naďalej trvá časť sestier a pôrodných asistentiek z bojnickej nemocnice, ktorá patrí pod kraj, ako i kolegyne z Fakultnej nemocnice v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR. “Dohodli sme sa aj s jednotlivými nemocnicami, že preberú niektoré činnosti, ktoré nebudú môcť tie v Bojniciach a v Trenčíne zabezpečiť samostatne,” ozrejmil Baška.

Ako informoval riaditeľ bojnickej nemocnice Ivan Gašparovič, z kľúčového oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny stiahlo svoje výpovede 18 z pôvodných 19 sestier, takže akútna aj plánovaná zdravotná starostlivosť tam bude zabezpečená v plnom rozsahu. “Jediné oddelenie toho času je to psychiatrické, kde stále na svojich výpovediach trvá 13 z 29 sestier. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli dočasne znížiť počet lôžok. Akútne stavy na psychiatrii vieme zabezpečiť a stabilizovať, v spolupráci s ostatnými nemocnicami bude zabezpečená starostlivosť o týchto pacientov a budú prevážaní po dohode aj do nemocnice v Trenčíne, Považskej Bystrici a dokonca aj do Martina,” vysvetlil.

Reklama

Gašparovič ďalej deklaroval, že v Bojniciach bude akútna zdravotná starostlivosť zabezpečená a v prípade plánovanej, budú niektorí pacienti prevážaní do iných nemocníc. Podľa jeho ďalších slov nie je nutné, aby sa v NsP momentálne spájali niektoré oddelenia.

Vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne, ako ozrejmil jej riaditeľ Stanislav Pastva, sa výpovede dotýkajú dominantne dvoch kliník, gynekologicko-pôrodníckej, kde je vo výpovedi zhruba 31 sestier z okolo 60 a pediatrickej kliniky, kde na svojej výpovedi trvá zhruba 18 z takmer 80 sestier. “Akútnu starostlivosť budeme vedieť, samozrejme, zabezpečiť, aj pokiaľ by tieto sestričky zotrvali vo svojich výpovediach, čo u nás prichádza do úvahy až od 1. marca. V mesiaci február nemocnica funguje v normálnom režime a v plnom výkone. Od 1. marca máme deklarovanú pomoc od všetkých ostatných nemocníc v pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, ako aj nemocnice v Partizánskom,” zdôraznil. Podľa jeho ďalších slov je možné, že gynekologicko-pôrodnícka klinika bude musieť časť pôrodov presunúť do iných nemocníc, tiež, že nemocnica presunie niektoré sestry na spomínané kliniky z iných oddelení.

Hromadné výpovede podali sestry v Bojniciach ešte vlani 30. novembra, pričom výpovedná lehota im má skončiť 31. januára. V nemocnici ich celkovo pracuje 356. Od novembra minulého roka miesta odchádzajúcich sestier prijala NsP šesť nových. Vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne podali výpovede sestry vlani 7. decembra, pracuje ich tam celkovo 676. FN tiež prijala niekoľko nových sestier.

Okrem sestier z bojnického a trenčianskeho zdravotníckeho zariadenia podali hromadné výpovede aj ich kolegyne v Košiciach, Trnave, Žiline, Prešove, Martine, Dolnom Kubíne, Považskej Bystrici, Trstenej či Poprade.

Sestry pristúpili k hromadným výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom o platoch zdravotníkov. Ten od januára 2016 upravil ich mzdy, a to aj napriek tomu, že prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal novelu zákona o poskytovateľoch. Právna norma tak platí bez jeho podpisu.

Zdravotníci tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov.

Od ministra sestry žiadajú tri veci. Zákon o odmeňovaní musí platiť pre všetkých zdravotníkov, chcú zvýšiť koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy a taktiež zvyšovať základnú zložku mzdy za každé tri roky praxe.

 

V nemocniciach Žilinského samosprávneho kraja dalo výpoveď 22 sestier, starostlivosť nie je ohrozená

V štyroch nemocniciach v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) podalo výpovede 22 sestier, čo pre pacientov nepredstavuje ohrozenie a zdravotná starostlivosť zostane naďalej zachovaná. Na dnešnom zasadnutí zastupiteľstva ŽSK o tom informoval predseda ŽSK Juraj Blanár.

Reklama

“Situáciu vyhodnocujeme s riaditeľmi nemocníc a pacientov môžeme ubezpečiť, že nedôjde k ohrozeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti. Vážim si prácu zdravotných sestier a som rád, že vláda vyčlenila finančné prostriedky pre zvýšenie ich platov. Vo všetkých našich nemocniciach sa mzdy sestier spoločne zvýšili mesačne takmer o 416.000 eur, čo je priemerný nárast mzdy približne o 127 eur,” zdôraznil Blanár.

ŽSK je zriaďovateľom štyroch nemocníc – Kysuckej nemocnice v Čadci, Hornooravskej nemocnice v Trstenej, Dolnooravskej nemocnice v Dolnom Kubíne a Liptovskej nemocnice v Liptovskom Mikuláši. Výpovede podalo 15 sestier v Dolnom Kubíne, šesť v Trstenej a jedna v Čadci. “V súvislosti s výpoveďami sestier sme pripravení prijať opatrenia tak, aby ostala zdravotná starostlivosť zachovaná v plnej miere. Podmienky budú zabezpečené minimálne na takej úrovni ako doteraz. Rovnako sme pripravení pomôcť i v prípade ohrozenia zdravotnej starostlivosti vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline. Lôžka pre pacientov poskytnú nemocnice v Čadci a Dolnom Kubíne,” dodal Blanár.

 

V Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach ostávajú vo výpovednej lehote už len dve zdravotné sestry

V košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) svoje výpovede z novembra stiahlo už 63 z pôvodných 65 zdravotných sestier. Vo výpovednej lehote, ktorá sa skončí 31. januára, tak aktuálne ostávajú len dve sestry. TASR to dnes potvrdila hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová.

Reklama

K riešeniu situácie v nemocnici pomohla úprava kolektívnej zmluvy z konca minulého roka. Jej súčasťou sú podľa vedenia UNLP benefity vzťahujúce sa na všetkých zamestnancov vrátane sestier. Zvýšenú mzdu budú mať za prácu nadčas aj za odpracované roky. Okrem toho dôjde v UNLP k úprave miezd v súvislosti s prijatou novelou zákona o odmeňovaní zdravotníkov.

V košickej nemocnici došlo aj k prijatiu nových zdravotných sestier. “Za posledné dva mesiace sme ich prijali do pracovného pomeru 15 na rôzne oddelenia,” uviedla dnes Šustová.

Sestry, ktoré sú dlhodobo nespokojné s riešením svojich požiadaviek, spustili na Slovensku akciu hromadných výpovedí vlani 25. novembra. Nepáčila sa im podoba zákona, ktorý od januára 2016 upravuje mzdy zdravotníkov. Výpovede podali sestry v desiatich nemocniciach – okrem Košíc v Trnave, Poprade, Bojniciach, Žiline, Prešove, Martine, Trenčíne, Dolnom Kubíne i Trstenej.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali