Lajčák: Názory k diskusii o celoštátnej stratégii ľudských práv boli vypočuté. Bugár: Nebolo akceptované nič

Lajčák: Názory k diskusii o celoštátnej stratégii ľudských práv boli vypočuté. Bugár: Nebolo akceptované nič

Bratislava 17. júna 2014 (TASR/HSP/Foto:HSP)

 

Člen výboru Béla Bugár (Most-Híd) však oponoval, že návrhy sa síce mohli posielať, ale z nich nebolo akceptované nič

Členovia parlamentného výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny dnes neprijali žiadne uznesenie k celoštátnej stratégii ľudských práv. Tú na jeho zasadnutie prišiel predstaviť šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák, ktorý je ako predseda ľudskoprávnej rady vlády gestorom vypracovania stratégie.

Reklama
Na snímke minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák

Ako Lajčák uviedol, jej príprava trvá už tretí rok, pričom verí, že sa nachádza vo svojej záverečnej fáze, keďže vo štvrtok 19. júna sa končí pripomienkové konanie a do konca júna sa má dostať na rokovanie vlády.

Dokument podľa neho reflektuje nielen potreby zraniteľných skupín, ale aj mapuje stav a dodržiavanie ľudských práv na Slovensku. Proces jeho tvorby označil za otvorený a transparentný. “Názory, všetkých, ktorí chceli prispieť do diskusie, boli vypočuté,” konštatoval.

Reklama

Člen výboru Béla Bugár (Most-Híd) však oponoval, že návrhy sa síce mohli posielať, ale z nich nebolo akceptované nič. V tejto súvislosti poukázal na prílohu číslo 1 stratégie, ktorá sa týka problematiky menšín. Ako dodal, obsahuje množstvo závažných nepresností. Navrhoval preto celý materiál zaradiť na korektúru. Príloha podľa neho konštatuje určité práva a možnosti menšín, ale nenaznačuje reálne problémy pri ich uplatňovaní.

Bugár rovnako ako predseda výboru Rudolf Chmel (Most-Híd) vyjadrili počudovanie nad tým, prečo všetkých 14 príloh nie je integrálnou súčasťou stratégie, keďže sú konkrétnym výstupom toho, čo pomenúva vo svojej hlavnej časti. Chmelovi tiež chýbalo jej presné časové ohraničenie a plnenie, ako aj taxatívne vymenovanie ministrov, pre ktorých z nej vyplynú konkrétne úlohy a vypracovanie akčných plánov.

Lajčák na to reagoval, že prílohy nemôžu byť súčasťou stratégie, lebo inak by na nej nikdy nebola celospoločenská zhoda. “Majú informatívny charakter. Neviem si predstaviť, že by sme ich spravili súčasťou stratégie ako takej,” poznamenal. Je presvedčený, že celý takto vytvorený dokument by vyvolal explóziu, pričom by Slovensko potrebovalo ešte 10 rokov debaty na túto tému a aj tak by nedospelo ku konsenzu. Stratégia sa orientuje na tie zraniteľné skupiny, ktoré nie sú zaštítené žiadnym právnym aktom. “Chcem dokument, ktorý nerozdeľuje spoločnosť. Je to základný kameň, na ktorom budeme stavať,” zdôraznil.

Pripomenul, že ide o rámcový materiál, ktorý predpokladá vypracovanie akčných plánov pre minimálne štyri oblasti. V nich budú konkrétne politiky. “Akčné plány budú tak ambiciózne, ako bude politická vôľa,” deklaroval Lajčák.

Dotkol sa aj vlny kritiky, ktorá sa vzniesla na tento materiál. Poukázal na to, že tá sa sústreďuje iba na jednu tému, a to konkrétne LGBTI ľudí, pričom zvyšnej problematike sa nevenuje žiadna pozornosť. Na Slovensku mu chýba širšie povedomie o ľudských právach, pričom podľa neho treba investovať do výchovy a vzdelávania v tejto oblasti. Mimovládne organizácie však na uvedenú problematiku majú iný názor.

Reklama

 

Mimovládne organizácie zverejnili hromadné pripomienky

Niektoré mimovládne organizácie kritizujú finálnu verziu celoštátnej stratégie ľudských práv, ktorá sa nachádza v pripomienkovom konaní. 

Petícia k zásadným pripomienkam stratégie

Občianske združenie Fórum kresťanských inštitúcií (FKI) zverejnilo hromadnú pripomienku, pričom žiada, aby vláda prílohy, ktoré sú súčasťou stratégie, zamietla. Ak sa tak nestane, tak by sa podľa nich mal celý dokument stiahnuť. Podľa Jána Fabičovica z FKI sa prostredníctvom stratégie na Slovensku vytvárajú dve skupiny občanov – tých, o ktorých právach sa nehovorí, lebo sa považujú za samozrejmé, a tých, dožadujúcich sa práv, ktoré však nepožíva väčšina občanov SR. Petícia k zásadným pripomienkam je zverejnená na www.peticia.sk/ludske-prava-2014.

Hromadnú pripomienku vypracovalo aj občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania, podľa ktorého dokument obsahuje časti, ktoré hrubo zasahujú, alebo potenciálne zasahujú do rodinného života a výchovy detí. “Vyvíjajú nepatričný tlak na legislatívu, uplatňujú protekcionizmus niektorých skupín občanov na úkor tradičnej kresťanskej morálky, ba dokonca kaličia slovenský jazyk,” upozornila predsedníčka združenia Iva Vranská Rojková. 

Reklama

Autorom ďalšej hromadnej pripomienky je občianske združenie Centra pre bioetickú reformu. To navrhuje zamietnuť celý návrh stratégie, pretože, ako upozorňuje, je plný klamstiev.

Pripomína, že pri jeho tvorbe sa odignorovala kritika obsahu a procesu, ktorá odznela na a po verejných workshopoch. “Dokument vychádza z pomýleného ideologického konceptu, ktorý porušovanie ľudských práv prehlasuje za ľudské práva. V prílohách ide do extrémnych požiadaviek najmä ohľadom rodovej rovnosti a práv žien, práv detí a práv LGBTI ľudí, ale aj v ďalších,” uvádza sa v zverejnenej hromadnej pripomienke. Požiadavka na manželstvo pre páry rovnakého pohlavia je podľa nich v rozpore s Ústavou SR, pričom Slovensko k nej nie je nijako viazané medzinárodnými dohovormi. Centrálny dokument návrhu a prílohy podľa združenia žiadajú nové práva pre LGBTI príslušníkov, ktoré povedú k porušovaniu základných práv na slobodu zmýšľania, svedomia, prejavu a náboženského vyznania.

ru

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali