Miliardová pokuta pre Apple: EÚ sa dostala do konfrontácie s USA

Miliardová pokuta pre Apple: EÚ sa dostala do konfrontácie s USA

Brusel 30. augusta 2016 AKTUALIZOVANÉ (HSP/DWN/Foto:TASR/AP-Matthias Schrader, File)

 

Európska komisia sa nenechala zastrašiť vládou USA a spoločnosti Apple uložila miliardový trest pre daňový dumping. Americký obchodný zástupca povedal, že negatívne ovplyvní transatlantické obchodné vzťahy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Európska komisia vyhlásila, že sporná daňová dohoda medzi spoločnosťou Apple a Írskom je neprípustná. Ako sa agentúra Reuters dozvedela od dvoch zainteresovaných zdrojov, rozhodnutie by malo padnúť v utorok. Jeden z insiderov povedal, že Írsko by potom malo byť poučené, aby sa usilovalo od americkej spoločnosti vymáhať viac ako jednu miliardu eur na nezaplatených daniach. O presnej sume by malo rozhodnúť Írsko. Komisia v pondelok odmietla situáciu komentovať. Akcie Apple sa sotva zmenili.

Reklama

FT hlásil s odvolaním sa na zdroje, že Apple zaplatil len 1 percento daní z transakcií v EÚ, aj keď Írsko oficiálne ukladá daň vo výške 12,5 percenta na firemné zisky. To je podstatne menej ako v Spojených štátoch, kde je táto daň 35 percent.

Európska únia sa preto dostala do konfliktu s americkou vládou. Americký minister financií Jack Lew varoval EÚ, že v prípade trestu Spojené štáty odvodia dôsledky.

Reklama

Pre FT povedal Dean Garfield, zástupca Technology Industry Council US: Rozhodnutie Komisie EÚ bude namáhať transatlantické obchodné vzťahy s “chladiacim účinkom na investície a rast v EÚ na úkor daňových poplatníkov USA”, pretože teraz sa budú obávať “nepredvídateľných a retrospektívnych” trestov.

Európska komisia v roku 2014 vytýkala Írsku, že sa vyhlo medzinárodným daňovým predpisom, aby prilákalo pracovné miesta do zeme. Apple s miliardovými ziskami nemuselo týmto spôsobom platiť daň. Podľa názoru Komisie išlo o neoprávnenú pomoc.

Írsko a Apple popreli tvrdenia. Apple zamestnáva 5.500 ľudí – asi štvrtinu svojej európskej pracovnej sily – v Corku, kde je spoločnosť najväčším súkromným zamestnávateľom. Gigant tvrdil, že zaplatil predpísaný írsku daň vo výške 12,5 percenta. Írske relatívne nízke firemné dane sú už 20 rokov kľúčovým aspektom hospodárskej politiky.

 

Apple sa odvolá proti pokute zo strany Európskej komisie. Tento proces môže trvať až tri roky

Reklama

“Podáme odvolanie a veríme, že toto rozhodnutie sa zruší,” uviedol americký koncern v prvej reakcii na rozhodnutie EK. “Apple dodržuje zákony a plní si všetky svoje daňové povinnosti všade, kde pôsobí.”

Komisia vyčíslila neprimerané daňové úľavy pre Apple v Írsku na 13 miliárd eur. Írsko teraz musí podľa rozhodnutia komisie od Apple požadovať týchto 13 miliárd eur plus úroky.

EK ignoruje írsku daňovú legislatívu a medzinárodný daňový systém, kritizuje rozhodnutie Apple. Podľa koncernu nejde “o to, koľko Apple zaplatí na daniach, ale ktorá vláda tieto peniaze dostane”. Postup Bruselu výrazne poškodí investície a tvorbu pracovných miest v Európe, varuje Apple.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali