Martin Dilong: V KDH je priestor pre starších aj pre mladších. Môžu spolu zmeniť Slovensko?

Martin Dilong: V KDH je priestor pre starších aj pre mladších. Môžu spolu zmeniť Slovensko?

Bratislava 2. marca 2016  (HSP/Foto: Martin Dilong; TASR-Jakub Kotian)

 

Chce kombinovať skúsenosť s novými riešeniami. Staršie a novšie tváre. Podľa neho toto je najlepšie pre Slovensko a toto dnes veľmi potrebujeme. Politika na Slovensku by nemala byť o silných “alfa samcoch”, ale o spolupráci  generácií.  Spolupráci otcov a synov. Matiek a dcér. Rozhovor pre Hlavné správy tentokrát poskytol právnik Martin Dilong  

Na snímke právnik Martin Dilong
Na snímke Martin Dilong

 

Reklama

Povolaním je právnik a v diplomatických službách pôsobil takmer 10 rokov. Má skúsenosti s prácou v komerčnej firme Siemens v Bratislave ako právnik špecialista. V súčasnosti pôsobí v KDH ako expert pre zahraničné veci a ľudské práva. Je podpredsedom občianskeho združenia Fórum pre verejné otázky. Dlhodobo sa angažuje na Slovensku v oblasti ochrany a podpory rodiny a skutočných ľudských práv. Taktiež je známy ako jeden zo štyroch signátorov Deklarácie práv počatého dieťa z roku 1999, hlavný autor analýzy, ktorá pomohla zastaviť ratifikáciu Istanbulského dohovoru na Slovensku v roku  2013, iniciátor vypracovania Alternatívnej stratégie ľudských práv v roku 2014.

S manželkou Ľubicou sú manželmi  viac ako  15 rokov. Je otec dvoch synov – Dávida a Martina. Jeho koníčkom sú preteky poštových holubov. Obľubuje turistiku s rodinou a priateľmi. V súvislosti s nadchádzajúcimi voľbami sme mu položili niekoľko otázok.

Reklama

Prečo v týchto voľbách nekandidujete? Vo voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2014 ste dosiahli viac ako 10 000 preferenčných hlasov. Boja sa vás staršie tváre v KDH a nezaradili vás na kandidátku?

V KDH sa cítim dobre. Dlho som o tom uvažoval a modlil sa. Ako veriaci človek som presvedčený, že každý človek má počúvať Boží hlas. Boží hlas môžeme počuť v modlitbe, vidieť v udalostiach alebo počuť aj cez ľudí. U mňa to bola modlitba a udalosti, ktoré mi napovedali, aby som teraz nekandidoval. Videl som teraz dôležitejšie priority.

Čo to bolo? Tie iné veci?

V poslednom čase narastá prenasledovanie kresťanov. Podľa štatistík 3 zo 4 prenasledovaných pre náboženské presvedčenie sú kresťania. Podľa rezolúcie Európskeho parlamentu z roku 2015 je každý rok zabitých 100 000 kresťanov. Viac ako 4 roky v KDH robíme viacero vecí, aby sme im pomohli. Posledný rok naše úsilie narastá. Veľa v tejto veci robí predseda KDH Ján Figeľ, ktorý chodí na dôležité rokovania v zahraničí. Je potrebné zabezpečiť veľa podkladov. Dohodnúť stretnutia, vykonať nespočetné množstvo telefonátov. Spolu s kolegom Pavlom Kosseyom sa problematike prenasledovaných kresťanov venujeme v posledných mesiacoch skoro každý deň. Toto je hlavný dôvod, prečo nekandidujem do NR SR. Uvedomil som si, že sa nedá robiť aktívna kampaň v prospech mňa ako osoby a súčasne urobiť maximum pre prenasledovaných kresťanov.

Na snímke verejné zhromaždenie na podporu prenasledovaných kresťanov a iných náboženských menšín vo svete pred Prezidentský palácom v Bratislave 3. marca 2015.
Na snímke verejné zhromaždenie na podporu prenasledovaných kresťanov a iných náboženských menšín vo svete pred Prezidentský palácom v Bratislave 3. marca 2015.

Mohli by ste bližšie konkretizovať, čo sa vám podarilo, pokiaľ ide o prenasledovaných kresťanov?

Reklama

Naposledy medzinárodná konferencia o Náboženskej slobode v 21. storočí, ktorá sa konala 16. 2. 2016 v Bratislave. Viac o tejto konferencii sa možno dozvedieť tu.

19. 3. 2015 Ján Figeľ navrhol vytvorenie postu Osobitného predstaviteľa EÚ pre náboženskú slobodu. Kontaktovali sme niekoľko stoviek vplyvných politikov v Európe. Jedným z hlavných výsledkov je stretnutie Jána Figeľa a predsedu Európskej komisie J.C. Junckera dňa 26. 1. 2016, ktorý prisľúbil svoju podporu a pomoc. Ideálne by bolo, ak by post Osobitného predstaviteľa EÚ pre náboženskú slobodu bol vytvorený v čase slovenského predsedníctva EÚ, v II. polroku 2016. Bol by to vynikajúci a jedinečný príspevok Slovenska k záchrane stoviek, ba dovolím si tvrdiť tisícok ľudí, ktorí sú usmrcovaní pre náboženské presvedčenie. V máji 2015 bol na Slovensku patriarcha Antiochije Gregorios III. Na Slovensku sa mu dostalo prijatia a pomoci od viacerých predstaviteľov štátu a slovenských biskupov. Veľmi aktívne sme pracovali na tejto návšteve a následných krokoch, aby sa podarilo aj realizovať prisľúbené formy pomoci pre utečencov v Sýrii a jej okolí. Na základe intervencie Jána Figeľa sa podarilo prepustenie iránskeho pastora, ktorý bol v Iráne odsúdený na trest smrti, pretože ako moslim prestúpil na kresťanskú vieru a stal sa protestantským kňazom. Podarilo sa ho oslobodiť. Zachránili sme manželke manžela a otca dvom deťom.

Vráťme sa však ku KDH. Ako to vidíte, koho v KDH si vážite? Médiá často opakujú, že je čas na generačnú výmenu. Ako vy vnímate KDH? 

Zvonku to môže vyzerať tak, že KDH má príliš veľa starších politikov. Ja to však vidím inak. V KDH je priestor tak pre starších, ako aj pre nových. Keď si pozriete dnešnú kandidátku, KDH ponúka veľa nových tvárí. Ponúka ľudí, ktorým sú blízke kresťanské hodnoty, sú odborníci a majú charakter. Dovolím si uviesť aspoň niektoré nové tváre. Dvojkou na kandidátke je Miroslava Szitová. Mirku si vážim. Je to osoba, ktorá rozumie školstvu a je veľmi ľudská. Petra Belinského považujem za človeka, ktorý skutočne aktívne komunikuje so živnostníkmi a malými podnikateľmi. Ako môže, im pomáha a ochraňuje ich práva proti veľkým. Nemožno prehliadnuť Pavla Zajaca, ktorý ako nový poslanec v NR SR veľmi dôrazne poukazoval na skutočné prešľapy proti ľuďom na Slovensku. Lekár František Orlovský patrí medzi dlhoročných aktivistov  ochrany života od počatia po prirodzenú smrť.  Marián Faktor vynikajúco rozumie komplexnej  problematike  zdravotníctva. Mal som možnosť viackrát s ním osobne hovoriť. Je to skutočný odborník na zdravotnú starostlivosť v prospech človeka. Vážim si Dušana Pekára, ktorému veľmi leží na srdci problém hazardu nielen v Bratislave, ale aj na Slovensku. Marián Sopčák z  Považskej Bystrice je človek, ktorý dokáže veľmi pohotovo reagovať a obetovať sa  pre dobré veci. Vážim si profesorku Evu Grey, ktorá je oporou prolife hnutia na Slovensku. Sám si veľmi živo pamätám na jej odborné a vecné stanovisko k zastaveniu potratovej tabletky, ktorú chcelo  zaviesť na Slovensku ministerstvo zdravotníctva. Nemožno prehliadnuť Mareka Michalčíka, ktorý bol dlhé roky výkonným riaditeľom Fóra života a výrazne sa pričinil k úspechom v oblasti ochrany ľudského života. Mladý právnik Radovan Gondžúr má silne rozvinutý zmysel pre spravodlivosť a čestnosť. Mnohí čitatelia Hlavných správ  poznajú Renátu Ocilkovú, aktívnu bojovníčku proti gender ideológii. Renátka má leví podiel na eliminovaní vplyvov gender ideológie na Slovensku. Verili by ste, že som došiel len po číslo 22 na kandidátke KDH?

Kandidátka KDH má 150 mien. A čo ďalšie nové tváre?

Reklama

Uvediem ešte pár mien, s ktorými ma spája osobné priateľstvo. Marián Čaučík, ktorého poznám už 25 rokov. Maroša mnohí poznáme ako človeka, ktorý už viac ako 20 rokov organizuje na Slovensku zbierku Dobrá novina. Drobní darcovia každý rok vyzbierajú takmer 1 milión eur, ktoré sú zmysluplne použité na zmiernenie biedy a utrpenia v Afrike. Verím, že Maroš prinesie nový vietor do slovenského parlamentu, pokiaľ ide o rozvojovú pomoc. Potom je tam Peter Stanko, ktorý pochádza z mojej obce Chorvátsky Grob. Poznám ho ako človeka, ktorý čestne podniká a veľmi aktívne pomáhal pri výstavbe nášho nového kostola. Nedá sa nevšimnúť si mladého doktora práv Mikuláša Krippela, ktorého považujem za veľmi významného odborníka, pokiaľ ide o právo sociálneho zabezpečenia. Má viac ako 20 výstupov v odborných časopisoch a niekoľko samostatných vedeckých publikácií k tejto problematike. Nemožno prehliadnuť Tomáša Kováčika, občianskeho aktivistu, ktorý sa angažoval aj pri Národnom pochode za život v roku 2015. Toto sú len niektoré nové, perspektívne tváre v KDH.

A čo starší politici v KDH?

Osobne považujem za ideálne kombinovať skúsenosť s novými riešeniami. Staršie a novšie tváre. Toto je to najlepšie pre Slovensko. Toto dnes veľmi potrebujeme. Politika na Slovensku by nemala byť o silných “alfa samcoch”, ale o spolupráci generácií.  Spolupráci otcov a synov. Matiek a dcér. V KDH si veľmi vážim predsedu Jána Figeľa. Považujem ho za skutočný príklad človeka, ktorého za viac ako 20 rokov v politike dar nezviedol a hrozba nesklonila. Pavol Hrušovský má veľkú zásluhu na tom, že máme na Slovensku jednu z najlepšie dohodnutých medzinárodných zmlúv s Vatikánom. Liberálni právnici často kritizujú fakt, že Slovensko a Vatikán sa dohodli, že medzinárodná zmluva medzi Slovenskom a Vatikánom sa nedá jednostranne vypovedať. Zmeny sa dajú uskutočniť iba vzájomnou dohodou. To bol aj problém pre Róberta Fica, ktorý chcel v roku 2012 ako premiér zrušiť štátny sviatok Sedembolestnej Panny Márie, Patrónky Slovenska. Nemohol. Účinne mu v tom bránila medzinárodná zmluva medzi Slovenskom a Vatikánom, kde je tento sviatok uvedený. Pavla Abrhana, súčasného predsedu poslaneckého klubu KDH, považujem za osobu, ktorá vie veľmi zodpovedne zaobchádzať s politickou mocou. Má pevný charakter, čo je u človeka, ktorý je dlhšie v politike na Slovensku vzácne. Július Brocka navrhol v roku 2004 opatrenia v prospech matiek, či rodičov, ktorí sa starajú o deti do 6 rokov. Štát platí za nich príspevok na starobný dôchodok vo výške 60% z priemerného platu v štáte. Dnes sa to počíta tak, ako keby matka na účely dôchodku mala mzdu vo výške cca 500 eur.  Táto suma sa každý rok zvyšuje o percento rastu platov v národnom hospodárstve. V daňovej reforme v rámci rovnej dane navrhol výrazné zníženie daní pre rodiny s deťmi. V praxi to predstavuje zníženie dane o 720 eur ročne, pokiaľ jeden z rodičov pracuje. A 246 eur ročne na každé dieťa, pokiaľ aspoň jeden rodič pracuje. Július Brocka je autor tiež sociálneho opatrenia KDH, ktoré zvýhodní najmä matky. KDH vo volebnom programe na rok 2016  presadzuje, aby každá matka mohla ísť o 6 mesiacov skôr do dôchodku za každé dieťa.

Pretekám s poštovými holubmi. V pretekovej sezóne máme 18 pretekov zo vzdialeností od 150 km  po 750 km. Ako chovateľ viem, že dobrý tím holubov je taký, kde je vyvážený pomer mladých holubov a starších holubov. Rýchle závody vyhrávajú často mladé holuby. Ťažké a dlhé závody vyhrávajú  staršie, skúsenejšie holuby. V KDH vidím, že hnutie sa snaží kombinovať tieto dva princípy: skúsenosť a otvorenosť pre zmenu. Som si istý, že poslanecký klub KDH po marcových voľbách bude zahŕňať dva dôležité piliere pre dobrú politiku na Slovensku: skúsenosť, vytrvalosť a inováciu spojenú so zmenou.

Na snímke Martin Dilong spolu so svojimi holubmi
Na snímke Martin Dilong spolu so svojimi holubmi

 

Myslíte si, že je rozdiel voliť KDH a stranu, v ktorej dávajú priestor aj aktívnym kresťanom?

Áno je. A tento rozdiel je veľký. Pokúsim sa vec vysvetliť. Videl som to veľmi výrazne pri hlasovaní o novele slovenskej Ústavy v roku 2014, ktorá chráni manželstvo ako jedinečný zväzok medzi mužom a ženou. Všetkých 13 poslancov KDH hlasovalo za. Poslanecký klub inej politickej strany, ktorej niektorí predstavitelia sa aktívne hlásia ku kresťanstvu bol rozdelený. Vďaka Bohu, štyria hlasovali za, ale ďalší štyria predložili ústavný návrh zákona o registrovanom partnerstve (tento našťastie bol odmietnutý výraznou väčšinou parlamentu). Ostatní sa zdržali alebo nehlasovali. V parlamente, kde sa počíta každý hlas, nie je jedno, koľko poslancov je  pripravených hlasovať za skutočné hodnoty. V citlivých otázkach často rozhodne pár hlasov. Každý hlas je veľmi dôležitý. Na Slovensku si mnohí voliči dostatočne neuvedomujú fakt, že najprv volíme stranu (máme pomerný volebný systém) a až potom vyberáme preferenčnými hlasmi svojich kandidátov. V praxi je to tak, že váš hlas má hodnotu 100%. Je veľmi dôležité či 100% pôjde na hodnoty, ktoré podporujú rodinu a chránia život, alebo sa 100% rozdelí. Napr. 30% za rodinu, 40% proti rodine a životu a  30% necháte pre tých, ktorí sa nevedie alebo nechcú rozhodnúť.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali