Košický poslanec otvorene: Nie je pravda, že výpoveď zmluvy s EEI spôsobí Košiciam veľké straty. Mesto sa vyhovára

Košický poslanec otvorene: Nie je pravda, že výpoveď zmluvy s EEI spôsobí Košiciam veľké straty. Mesto sa vyhovára

Košice 20. augusta 2016 (HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Nespokojnosť voči činnosti spoločnosti EEI, ktorá v Košiciach zavádza nové parkovacie zóny, vyjadrilo aj niekoľko mestských poslancov. Medzi nich patrí aj Jaroslav Poláček (nezávislý), ktorý spoločnosť EEI považuje za amatérov. Vysvetlil tiež, že Košice môžu s menovanou firmou vypovedať zmluvu bez toho, aby bolo mesto vysoko finančne sankcionované. Rozhodujúcim dňom bude 12. september, keď bude zasadať mestské zastupiteľstvo a keď občania pôjdu na túto schôdzu vyjadriť svoj nesúhlas s tým čo sa v meste v súvislosti s parkovaním deje

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Na Rooseveltovej ulici, ktorá sa nachádza v centrálnej mestskej zóne, bol na značku plateného parkoviska nalepený symbol parkovacích hodín. Podľa informácií servera Košice Dnes odlišná modrá farba jasne ukazuje, že časť je prelepená. Polícia už pri predchádzajúcich problémoch s prelepovaním značiek konštatovala, že nálepky na značkách nie sú prípustné. Predstavitelia firmy EEI na vzniknutý problém reagovali tak, že aktuálne v danej lokalite prebieha kontrola dopravného značenia. „Naši pracovníci situáciu mapujú, zaznačujú si problematické miesta a v najbližších dňoch budú značky upravovať, dopĺňať o dodatkové tabule, prípadne vymieňať,“ znelo v odpovedi parkovacej firmy.

Reklama

Mestský poslanec Poláček v reakcii na ďalší medializovaný problém uviedol, že centrálna mestská zóna je v správe EEI už od roku 2012. „EEI už i podľa harmonogramu malo dávno v centrálnej mestskej zóne osadiť 90 kamier, osadiť množstvo technológie, vrátane dopravných značiek, ktoré tam ešte ani po šiestich rokoch nie sú. To je jeden z dôvodov, prečo stále tvrdím, že sú to nielen amatéri, zločinci, jednoducho podporovaní mestom, v tej svojej neodbornosti,“ vysvetlil.

 

Reklama

Apel voči poslancom

Poláček tiež uviedol, že poslancov vyzval apelovať, aby primátor Richard Raši upozornil firmu EEI, že nedodržiava zmluvu, inak môže byť zmluva vypovedaná. Reakcia niektorých poslancov bola podľa jeho slov v duchu „buďme radi, že to parkovanie chce niekto robiť, buďme radi, že to tu nejako funguje či dajme firme druhú šancu“. Dodáva, že mestskí poslanci síce vnímajú problémy a pochybenia firmy EEI, ale zároveň si myslia, že spoločnosť si nemôže začať riadne plniť svoje záväzky automaticky. Poslanec Poláček v reakcii na uvedené tvrdenia niektorých poslancov však upozorňuje, že EEI má zmluvu s mestom Košice od roku 2012.

Dodáva, že spoločnosť EEI, ako aj mesto Košice v súvislosti s parkovaním neustále klamú, pretože ich tvrdenia sa nezhodujú s tým, čo uvádzali pred časom. Stále sa podľa jeho slov špirálovo zamotávajú do svojich klamstiev a neustále dochádza k výhovorkám, prečo niečo nefunguje.

Poslanec si je zároveň vedomí, že obyvatelia problémy s parkovaním vnímajú veľmi intenzívne. Vnímajú aj to, že ich mesto bagatelizuje. Podľa jeho slov musia byť ľudia zmätení, pretože „vedia, že to nie je v poriadku. Možno pred nejakým panelákom sa stav vyriešil, ale je to len dočasný stav do 5. septembra, kedy skončia prázdniny. Ako náhle sa vrátia všetci z dovoleniek, ako náhle sa parkoviska naplnia, ako náhle sa vrátia ľudia do ulíc, začne život v tom normálnom slede, ten problém v Košiciach nastane.“

 

Reklama

Parazitovanie na obyvateľoch mesta Košice

Poláček ako poslanec sa snaží problematiku parkovania v Košiciach riešiť. Preto komunikuje najmä s mestom, keďže spoločnosť EEI je len zmluvným partnerom mesta. Jeho cieľom je presvedčiť poslancov a primátora, aby si uvedomili, že dochádza ku krytiu amatérskej firmy, ktorá ide podľa neho parazitovať na obyvateľoch mesta Košice. Mesto sa podľa jeho slov vyhovára, že ak by teraz zmluvu stoplo, mohlo by to majetku mesta spôsobiť obrovské škody.

Legálnu zmenu podľa vlastných slov dosiahne jedine cez mestské zastupiteľstvo, pretože práve mesto má všetko v rukách, pretože môže systém meniť, opraviť, zablokovať, pozastaviť, zúžiť. Poláček tiež ozrejmil, že nie sú pravdou vyhrážky, že mesto bude mať pri vypovedaní zmluvy s EEI veľké finančné následky a straty. „Nie je to pravda. EEI sa niekoľkokrát vyjadrilo v rozhovoroch a dokonca aj zmluva to rieši, tie škody budú minimálne. Maximálne mesto bude musieť odkúpiť niektoré časti vybavenia, ale žiadne penále mestu nehrozia,“ vysvetlil.

Jeho hlavným cieľom je teda dosiahnuť návrat k pôvodnému systému – fungovanie centrálnej zóny a vyňatie desiatich rezidenčných zón z parkovacieho systému.

 

Reklama

Deň D

Poslanec Poláček vzhľadom k uvedeným argumentom vyzýva ľudí, aby sa dňa 12. septembra zúčastnili mestského zastupiteľstva, kde môžu vyjadriť svoj názor.

Košičania teda budú mať sedem dní, aby si do zasadnutia mestského zastupiteľstva na vlastnej koži pri plnej prevádzke mesta vyskúšali fungovanie nového parkovacieho systému, ktorý prevádzkuje spoločnosť EEI, ktorej je okrem prešľapov pri vytváraní nových parkovacích miest vytýkané aj nejasné pozadie vlastníkov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali