Myslíte si o mne, pani ministerka, že som homofóbny homosexuál?

Myslíte si o mne, pani ministerka, že som homofóbny homosexuál?

Paríž 21. októbra (HSP/Foto:fb)

 

“Som proti tomu, aby bolo manželstvo umožnené aj osobám rovnakého pohlavia a to kvôli fundamentálnej otázke detí a ich práva na otca a matku, tak ako všetky ostatné deti”

Bez ohľadu na to, že tento týždeň by mal Európsky parlament rokovať o rezolúcii, ktorá by okrem iného otvorila prístup k umelému oplodneniu (PMA) pre lesbické páry a slobodné ženy, táto téma je vo Francúzsku už dlhé mesiace predmetom živej diskusie. Podľa súčasnej legislatívy je tento úkon vyhradený len pre manželské a registrované heterosexuálne dvojice, ktorým je medicínsky indikovaná neplodnosť. Po masových protestoch prezident sľúbil, že otvorenie PMA pre lesbické páry nebude súčasťou zákona o homosexuálnych manželstvách, avšak takmer okamžite po jeho schválení ministerka spravodlivosti Christine Taubira avizovala snahu otvoriť túto otázku a neumožnenie PMA pre lesbické páry označila za diskriminačné. Takisto viacerí socialistickí poslanci dali najavo úmysel predložiť dodatok zákona, ktorý by PMA legalizoval.

Reklama
Na snímke francúzska ministerka rodiny Dominique Bertinotti

Hnutie La maif pour tous v tejto súvislosti už v júli tohto roka požiadalo o stretnutie ministerku rodiny Dominique Bertinotti, na ktorej ju chceli požiadať ako predstaviteľku ministerstva o jasné odpovede a zámery ohľadne legalizácie PMA vo Francúzsku. Napriek tomu, že hnutie svoju žiadosť zopakovalo viackrát, až do dnešného dňa ku stretnutiu nedošlo. Naopak ministerka prostredníctvom riaditeľa jej kabinetu hnutiu odkázala, že zástupcov hnutia nebude môcť prijať, nakoľko jej to časový harmonogram neumožňuje.

Hovorca hnutia Jean-Pier Delaume-Myard na stránkach hnutia uverejnil otvorený list, v ktorom vyjadril, to čo by povedal ministerke osobne, keby hnutiu bolo umožnené sa s ňou osobne stretnúť. Zaujímavosťou je, že hovorca hnutia, ktoré odporcovia označujú za homofóbne a podporujúce nepriateľské nálady voči homosexuálom, je človek, ktorý sa k svojej homosexuálnej orientácii otvorene hlási a je zároveň aj hovorcom združenia Homo Vox, ktoré reprezentuje tých členov tejto komunity, ktorí nesúhlasia so zákonom Taubira.

Reklama

V liste uvádza, že ak by ich ministerka prijala poďakoval by jej v mene tejto komunity, pretože má dojem že ich hlas, hlas homosexuálov, ktorí sú proti zákonu o homo manželstvách, im bol ukradnutý… Zdôrazňuje, že mnohí ich členovia volili vládnu PS stranu, ale nevolili tento zákon, volili sociálnu súdržnosť. V mene členov združenia Homo Vox ostro ministerke vyčíta jej vyjadrenie z decembra 2012, v ktorom označila za homofóbov všetkých, ktorí odmietajú tejto menšine priznať rovnaké práva ako heterosexuálom (v kontexte manželstva). Delaume-Myard uvádza, že toto vyjadrenie sa hlboko dotklo ich členov a pýta sa : „Pani ministerka mám 50 rokov.Od svojich 24 rokov, som vždy žil partnerským životom. Som proti tomu, aby bolo manželstvo umožnené aj osobám rovnakého pohlavia a to kvôli fundamentálnej otázke detí a ich práva na otca a matku, tak ako všetky ostatné deti. Myslíte si o mne pani ministerka, že som homofóbny homosexuál?“

Ďalej ministerke pripomína, že prezident Hollande na námietky, že za celým zákonom sa skrýva úmysel umožniť PMA a GPA, vyslovene deklaroval, že „zákon sa striktne obmedzí na umožnenie manželstiev a s tým súvisiacimi následkami, t.j. adopciou.“ Prezident takisto vyjadril svoj nesúhlas s uzákonením GPA t.j. inštitútu náhradnej matky. Autor listu sa ďalej pýta.

Na snímke francúzska ministerka rodiny Dominique Bertinotti

„Viete veľmi dobre, že odkedy bol zákon prijatý môžu sa lesbické páry obrátiť na Európsky súdny dvor pre ľudské práva a požadovať prístup k PMA z titulu nediskriminácie medzi hetero a homo pármi. A to bude mať za následok inštitucializované zbavenie práva detí na otca. Homosexuálny pár môže potom požadovať prístup k GPA, aby mal rovnaké práva ako lesbické páry. Navyše to predstavuje nielen riziko obchodovania s ľudským telom, ale aj legislatívne zbavenie detí práva na matku.“

Čo stojí za povšimnutie, je že autor listu sa v tejto záležitosti odvoláva na vystúpenie slovenskej europoslankyne Anny Záborskej a takisto Grérgora Puppnick, ktorí varovali pred týmto rizikom.

Hovorca hnutia končí svoj otvorený list výzvou ministerke, aby nepripustila situáciu, kedy by žena vo Francúzsku bola ponímaná ako obchodný artikel a neprispela k zneužívaniu žien v chudobných častiach sveta ako“sliepky nosnice“ pre GPA. Svedectvá o doslovne mafiánskych praktikách z takýchto kliník priniesli viaceré francúzske televízne stanice vo svojich reportážach z Indie a Ukrajiny, kam si chodí bohatá klientela pre deti ako pre tovar a kde sa „náhradné matky“ z ľudskej bytosti zredukovali na „dobré maternice“ (takto dehonestujúco namiesto mena nazývala jedna z bohatých klientiek matku dieťaťa) a dobré DNA.

Reklama

A možno trošku ironicky ponúka autor ministerke svoju knihu „Homosexuál proti manželstvu pre všetkých“, ktorá nedávno vyšla, aby mala možnosť sa aspoň trochu zoznámiť s jeho postojmi, ktoré vychádzajú z jeho najhlbšieho presvedčenia.

Katarína Hanzlíková, Paríž

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali