Harabin o zásahu policajtov na novinára Daňa: Mestská polícia postupovala nezákonne. Bude odškodné Daňovi platiť náčelnik mestskej polície, ktorý je Rašiho príbuzný, alebo zase my všetci?

Harabin o zásahu policajtov na novinára Daňa: Mestská polícia postupovala nezákonne. Bude odškodné Daňovi platiť náčelnik mestskej polície, ktorý je Rašiho príbuzný, alebo zase my všetci?

Košice 15. septembra 2016 (HSP/Foto:GINN Press)

 

Pondelkového zasadania mestského zastupiteľstva, na ktorom sa hlasovalo o prevádzkovaní parkovania v Košiciach firmou EEI, sa chcel zúčastniť aj investigatívny novinár Martin Daňo. Mestská polícia ho však odmietla vpustiť do zasadacej miestnosti a požadovala od neho novinársky preukaz, hoci nič také v našej legislatíve neexistuje.

Na snímke policajt pridržiava na zemi novinára Martina Daňa
Na snímke policajt pridržiava na zemi novinára Martina Daňa

 

Reklama

Pritom od ostatných servilných novinárov žiadne preukazy nepožadovala. Martin Daňo sa tak rozhodol prebehnúť na miesto určené novinárom cez lavice. Pri zoskoku mu mestský policajt s číslom 169 podrazil nohy a Daňo spadol na chrbát a hlavu, viac tu a na jeho profile na facebooku Daňov pád.

Novinár bol zaistený na mestskej polícii a eskortovaný na vyšetrenia úrazu hlavy, pričom bola snaha umiestniť ho na psychiatriu. Zrejme z dôvodu vytvorenia dojmu, že novinár, ktorý poctivo vyšetruje nezákonnosti, patrí v našej spoločnosti na psychiatriu, na rozdiel od mainstreamových novinárov, ktorí poslušne píšu tak, ako to politici a ich sponzori potrebujú.

Reklama
Na snímke dvaja policajti a Martin Daňo na podlahe
Na snímke dvaja policajti a Martin Daňo na podlahe

K priebehu udalosti sa vyjadril aj sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabín:

“Novinárovi Daňovi, ktorý je vždy dobre pripravený a naštuduje si problematiku, bolo bránené, aby sa mohol zúčastniť zasadnutia. Predtým sa tak stalo na policajnom prezídiu, keď bola tlačová konferencia policajtov s výrobcami piva. Všetci poslušní novinári mohli ísť a dostali ako pozornosti plechovky s pivom, len tento novinár, o ktorom celé Slovensko vie, že je novinár, nebol vpustený. Rovnaká situácia nastala na mestskom zastupiteľstve v Košiciach, kde opäť poslušní novinári boli vpustení a Daňo nie. Keď novinár chcel realizovať svoje ústavné právo na získavanie a šírenie informácií, tak mu mestskí policajti podrazili nohy a bili ho na zemi. Toto sú fašisticko-policajné praktiky na Slovensku, o ktorých nikto nehovorí. A toto sa deje preto, lebo tohto novinára si nikto nemôže kúpiť ani si s ním dohodnúť vopred pripravený rozhovor ako v prípade novinára Dolinského s Kiskom. Preto mu bránia v šírení a zhromažďovaní informácií a pravdy.

Na snímke policajti vyvádzajú Martina Daňa
Na snímke policajti vyvádzajú Martina Daňa

Čo sa dialo potom, ma zaujalo ako trestného sudcu, lebo to súvisí s trestným právom a preto cítim potrebu sa k tomu vyjadriť. Títo mestskí policajti držali nezákonne a neoprávnene pána Daňa 8 hodín bez zákonného titulu. Ja sa pýtam, kto toto bude platiť? Lebo keď títo policajti to robili na pokyn niekoho, tak okrem toho, že konali nezákonne, plnili aj nezákonný pokyn a aj mestskí policajti sú povinní odmietnuť plnenie nezákonného pokynu. Pokiaľ by pán Daňo spáchal nejaký trestný čin, tak boli mestskí policajti povinní ho okamžite odovzdať štátnej polícii. Pokiaľ by spáchal priestupok, na ktorý mali kompetenciu ho vyšetrovať, tak mali s ním spísať zápisnicu a uložiť mu pokutu a mali ho pustiť. Miesto toho, ho ešte odvliekli na psychiatriu, lebo sa dožadoval neurologického vyšetrenia potom, čo ho zhodili na hlavu. Som zvedavý či toto bude generálna prokuratúra vyšetrovať a či urobí tlačovú konferenciu tak, ako to bolo v prípade baru v Nitre, kde došlo k bitke (s údajnými neonacistami)”, hovorí Harabin.

“Som zhrozený aj z mainstreamových médií, keď o útoku na novinára v Košiciach vôbec nepíšu, respektíve napíšu ako Hospodárske noviny, že aktivista Daňo vyčíňal v Košiciach. Toto sú schopní napísať len novinári, ktorí nemajú záujem šíriť pravdu”.

V úvode videa Harabín spomenul aj mainstreamového novinára Dolinského a jeho informovanie o prezidentovi Kiskovi. Kiska v televízii vyzval na boj proti korupcii a povedal, že ryba smrdí od hlavy. Podľa Harabína má Kiska pravdu, pokiaľ myslel na svoju osobu, pretože je to najväčší volebný korupčník na Slovensku. Pretože v zmysle zákona, keďže prekročil volebné limity, nezaplatil doteraz volebnú pokutu vo výške 12 miliónov eur. Takže zatiaľ je to najväčšia korupčná ryba smrdiaca od hlavy, povedal Harabín a pokračoval:

Reklama

„Ešte viac ma šokoval mainstreamový novinár Dolinský, ktorý mu nepoložil otázku, prečo nezaplatil volebnú pokutu. Pokiaľ o tom pán Dolinský nevie, tak išiel ako novinár veľmi slabo pripravený, alebo sa bál položiť takúto otázku. To je negatívny príklad novinára, ktorý má možnosť šíriť pravdivé informácie, ale nerobí tak.“

Celé video tu:

https://youtu.be/KfcMCKkHQlo

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali