Francúzsko: Vážne nepokoje proti vláde a francúzskemu prezidentovi

Francúzsko: Vážne nepokoje proti vláde a francúzskemu prezidentovi

Paríž 29. apríla 2016 (HSP/DWN/Foto:TASR/AP-Claude Paris)

 

Stovky tisíc Francúzov protestovali vo štvrtok proti vláde prezidenta Hollanda. Protesty sprevádzalo násilie: došlo k vážnym stretom medzi demonštrantami a políciou

Ilustračné foto z marcového francúzskeho protestu
Ilustračné foto z marcového francúzskeho protestu

Pri protestoch proti prezidentovi Françoisovi Hollandovi a jeho reforme pracovného práva došlo vo Francúzsku k násilným stretom medzi demonštrantami a políciou. Na mnohých miestach polícia použila slzný plyn a obušky, aby odrazila útoky mladých demonštrantov. Viac ako sto ľudí bolo zatknutých, podľa ministerstva vnútra bolo zranených 24 policajtov.

Reklama

Násilné konflikty boli zaznamenané napríklad v Paríži: v hlavnom meste boli traja policajti vážne zranení. Aj v Marseille boli bezpečnostné sily nútené použiť slzný plyn a obušky, v prístavnom meste na juhu krajiny bolo zatknutých viac ako 50 ľudí. V univerzitných mestách Nantes a Rennes taktiež došlo k násilným stretom.

Na mnohých miestach boli zranení aj demonštranti. Odbory obvinili políciu zo streľby gumových projektilov do davu.

Reklama

Protesty zvolali odbory, študenti a školské organizácie. Do demonštrácií sa zapojili stovky tisíc ľudí: Úrady hovoril o 170.000 demonštrantov, odbory až o 600.000. Len v Paríži vyšlo do ulíc podľa usporiadateľov 60.000 ľudí. Celkovo bolo viac ako 200 pochodov po celej krajine.

V Toulouse držal demonštranti transparent s nápisom “Držať hubu a krok”. Vyjadrovali tak frustráciu mladých ľudí vo Francúzsku, ktorých miera nezamestnanosti je 25 percent. Študenti zablokovali v celej krajine niekoľko škôl, štrajky viedli k menším meškaniam v železničnej a leteckej doprave.

Jednalo sa o štvrtý celonárodný protest proti Hollandovým plánom na reformu za menej ako dva mesiace. Najväčšie demonštrácie proti reforme pracovného práva sa konali na konci marca, kedy vyšlo do ulíc asi 390,000 ľudí na celoštátnej úrovni, usporiadatelia však hovorili až o 1,2 milióna demonštrantov.

Protesty nebudú ustupovať, tvrdí šéf odborovej organizácie Force Ouvrière, Jean-Claude Mailly, “pretože existujú reálne problémy s týmto zákonom.” V boji proti rekordnej nezamestnanosti Hollande uvoľnil 35-hodinový pracovný týždeň ​​a okrem iného zjednodušil pravidlá pre povinné prepúšťanie. Kým prezident očakáva väčší počet pracovných miest, kritici sa obávajú horších pracovných podmienok a straty sociálnych ziskov.

Vláda pod tlakom odborov upravila niekoľko bodov reformy, no ani to neuspokojilo kritikov. Francúzske národné zhromaždenie sa má zaoberať reformami od 3. mája. Avšak odbory oznámili nové protestné akcie aj na Sviatok práce 1. mája.

Reklama

Za účelom demonštrácií vzniklo protestné hnutie “Nuit debout”, ktoré sa zhromažďuje po dobu jedného mesiaca každý večer v Paríži v Place de la République.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali