Expert o lietadlovej lodi USA pri Južnej Kórei: v prípade útoku to bude katastrofa

Expert o lietadlovej lodi USA pri Južnej Kórei: v prípade útoku to bude katastrofa

USA/Južná Kórea 11. apríla 2017 (HSP/sputnik/Foto.TASR-Jo Jung-ho/Yonhap via AP)

 

USA nečakane rozmiestnili pri brehoch Južnej Kórey útočnú skupinu vedenú lietadlovou loďou Carl Vinson, uviedli médiá. Vojenský expert Vasilij Kašin v prenose rádia Sputnik vyjadril obavy, že sa to môže mať nepredvídateľné následky

Ilustračné foto: Lietadlová loď USS Carl Vinson

USA nečakane umiestnili k brehom Južnej Kórey skupinu lodí vedenú atómovú lietadlovou lo Carl Vinson, uviedla informačná agentúra Jonhap. Podľa agentúry sa útočná skupina amerických loďí ku Kórejskému polostrovu blíži zo Singapuru, podľa pôvodných plánov sa mala zastaviť v Austrálii.

Reklama

Okrem lietadlovej lodi Carl Vinson do skupiny patria dva torpédoborce a jeden krížnik s riadenými raketami na palube, ktoré sú schopné zneškodniť balistické rakety.

Agentúra poznamenáva, že presun lodí nie je obvyklý, pretože táto lietadlová loď USA bola pri brehoch Južnej Kórey už pred mesiacom.

Reklama

Jonhap uvádza slová zástupcu ministerstva obrany Južnej Kórey Moon San Kyunga o tom, že to odráža “vážny záujem (pozn. USA) k situácii na Kórejskom polostrove”. Zástupca ministerstva predpokladá, že akcie USA sú namierené na posilnenie ochrany pre prípad jadrového testovania alebo vypustenia balistických rakiet KĽDR.

Médiá predtým uvádzali, že Rada pre národnú bezpečnosť USA odovzdala prezidentovi krajiny Donaldovi Trumpovi správu o možných reakciách na jadrovú hrozbu zo strany Pchjongjangu, ktoré zahŕňajú možnosti rozmiestnenia jadrových zbraní v Južnej Kórei, a tiež odstránenie severokórejského lídra Kim Čong-una. Ako tvrdí televízna stanica NBC, USA môžu siahnuť k jednmu z týchto variantov, iba ak nedokážu spolupracovať s Čínou na zdržiavaní KĽDR.

Pred návštevou prezidenta Číny Si Ťin-pchinga v USA, ktorá sa konala minulý týždeň, prezident USA Donald Trump v rozhovore pre noviny Financial Times povedal: “Ak sa Čína nevysporiada so Severnou Kóreou, tak to urobíme my.”

Riaditeľ a vedecký pracovník Inštitútu Ďalekého východu Ruskej akadémie vied, vojenský expert Vasilij Kašin v prenose rádia Sputnik pripomenul, že vedenie KĽDR niekoľkokrát oznamovalo pripravenosť odpovedať na akékoľvek akcie namierené proti Severnej Kórei.

“Severná Kórea je v stave, kedy je v prípade nekontrolovaného vývoja konfliktu schopná spôsobiť škodu najdôležitejším americkým spojencom, hlavne Južnej Kórei a v menšom rozsahu Japonsku. Severná Kórea má samostatné možnosti pre reakciu na akýkoľvek útok a všetkou svojou politikou demonštruje, že žiadny útok nezostane nepotrestaný,” povedal Vasilij Kašin v prenose rádia Sputnik.

Reklama

Podľa neho najúčinnejšie páky vplyvu na KĽDR má Čína, ale aj ona však prakticky vyčerpala všetky možné spôsoby. Preto chcú USA všetko vziať do svojich rúk, myslí si expert. Ale následky môžu byť smutné.

“Páky vplyvu na KĽDR má Čína. Ale Čína došla do istej hranice vo svojom tlaku na Severnú Kóreu. Ďalej ho môžu zosilňovať opatreniami, ktoré môžu vyvolať nepredvídateľnú reakciu. Preto by chceli odísť od predmetnej diskusie ďalších akcií voči KĽDR. Diskusiu o Kórei Američania urobili hlavnou témou počas summitu, ale Číňania sa ju pokúšali zahrať do autu. Súdiac podľa amerického vyhlásenia žiadne sľuby od čínskej strany o zvýšení tlaku nezískali. Podľa toho vidíme, že sa k brehom Kórey blíži útočná skupina s lietadlovou loďou. Ale následky akéhokoľvek útoku môžu byť obrovské. V prípade útoku to bude niečo nevídaného od čias 2. svetovej vojny. Bude to katastrofa, ktorá zasiahne desiatky miliónov ľudí,” predpokladá Vasilij Kašin.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

Včera 19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

Včera 19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

Včera 19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
Včera 19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

Včera 19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

Včera 18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

Včera 18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

Včera 17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali