Česko pod paľbou kritiky kvôli vývozu zbraní do Saudskej Arábie

Česko pod paľbou kritiky kvôli vývozu zbraní do Saudskej Arábie

Praha 4. januára 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Kevin Frayer)

 

České zbrane v rukách islamistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Aktivisti z Amnesty International varujú, že česká munícia, ktorá sa pred rokom našla medzi teroristami Islamského štátu, môže byť len špička ľadovca. Česká republika totiž vyváža stále viac zbraní do krajín, v ktorých sa môžu ľahko vyhnúť kontrole. Ministerstvo priemyslu a obchodu však oponuje, že niekoľko nábojníc československej alebo českej výroby, v mieste, kde dochádza k vojenským stretom, nemá žiadnu výpovednú hodnotu.

Reklama

„Československý zbrojný priemysel má dlhú tradíciu. Nález niekoľkých nábojníc československej alebo českej výroby v mieste, kde prebieha vojenský stret, do ktorého sú na strane Islamského štátu zapojení ľudia z desiatok krajín sveta, vrátane krajín EÚ a kde dochádzalo k rabovaniu muničných skladov, nemá žiadnu vypovednú hodnotu,“ zverejnil spravodajský portál Lidovky.cz vyjadrenie hovorcu Ministerstva priemyslu a dopravy Františka Kotrbu.

Amnesty International však takúto argumentáciu odmieta. Tvrdí, že v prípade ak je sklad zabezpečený, tak sa zbrane k Islamskému štátu nemôžu dostať. Martin Balcar z organizácie zároveň tvrdí, že došlo k strate obrovského množstva zbraní, ktoré boli vyvezené do Iraku. Podľa neho za to môže korupcia a nedostatočné zabezpečenie.

Reklama

Dodal tiež, že Česko by malo nasledovať Švédsko, ktoré zakázalo vývoz zbraní do nedemokratických štátov.

Pod paľbu kritiky Balcara sa dostala aj Saudská Arábia, kde Česko vyváža značné množstvo zbraní. V roku 2014 boli do krajiny dovezené zbrane v hodnote 1,9 miliardy českých korún.

Podľa slov aktivistu v súčasnosti Saudská Arábia negarantuje nič. Vôbec sa totiž nevie, čo sa s dodanými zbraňami a muníciou stane, píšu Lidovky.cz.

„Nielenže je Saudská Arábia neslávne známa pre porušovanie základných ľudských práv, ale rapídne rastú aj hrozby súvisiace s extrémistickými skupinami, zosilnené jej geografickou polohou uprostred eskalujúcich konfliktov, s ktorými sa spája aj takmer istá pravdepodobnosť re-exportov zbraní zo Saudskej Arábie do Sýrie,“ uvádza memorandum Amnesty International.

Ministerstvo zahraničia voči kritike oponuje a uvádza, že v súčasnosti považuje plošný zákaz dodávok vojenského materiálu do krajín, ako je napríklad Irak a Saudská Arábia, za kontraproduktívny.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:36

Volejbalistky talianskeho Conegliana získali titul v Lige majstrov. Vo finále v tureckej Antalyi zdolali krajanky z Milána v piatich setoch 3:2.

07:27

Najmenej 16 ľudí zomrelo v nedeľu počas leteckých útokov Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy, uviedli zdroje z prostredia zdravotníckych úradov a záchranárov. Správu priniesla agentúra AFP.

Zdroje z prostredia zdravotníckych úradov potvrdili, že dva útoky sa odohrali na dvoch rôznych miestach v Rafahu.

07:19

Panamská ústredná volebná komisia na základe predbežných výsledkov vyhlásila bývalého ministra verejnej bezpečnosti Josého Raúla Mulina za víťaza nedeľňajších prezidentských volieb. Informujú agentúry AP a Reuters a webová stránka El Confidential.

Mulinovi po zrátaní 90 percent všetkých hlasov patrilo približne 34 percenta. Druhý kandidát v poradí, Ricardo Lombana, získal 25-percentnú podporu. Volebná účasť dosiahla viac než 77 percent. Voľby sú len jednokolové a víťazom sa stáva kandidát s najvyšším počtom hlasov, pripomína AP.

José Raul Mulino voľby Panama
Prezidentský kandidát José Raul Mulino sa drží za ruku s podporovateľom po víťazstve vo voľbách v Panama City
07:15

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v pondelok uviedla, že na rokovaniach s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v Paríži bude presadzovať spravodlivú konkurenciu EÚ s Čínou, informuje agentúra AFP.

“Musíme konať s cieľom uistiť sa, že konkurencia je spravodlivá a neskreslená,” uviedla von der Leyenová, ktorá má v pondelok rokovať so Si Ťin-pchingom i francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Čínsky líder do Paríža pricestoval v nedeľu.

Ursula von der Leyenová
Na snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
07:13

Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump uviedol, že súčasný prezident Joe Biden vedie “gestapácku administratívu”, informujú agentúry AFP a Reuters.

Exprezident Bidenovu vládu k nemeckej tajnej polícii z obdobia druhej svetovej vojny (gestapo) prirovnal v sobotu na podujatí darcov Republikánskeho národného výboru (RNC), ktoré sa konalo v jeho rezidencii v Mar-a-Lago na Floride.

Trump takisto kritizoval aj žalobcov v súdnych prípadoch vedených voči nemu, ktoré označil za politicky motivované.

07:11

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu odmietol nátlak medzinárodného spoločenstva, ktoré žiada pozastavenie vojnového ťaženia v Pásme Gazy. Zdôraznil, že Izrael sa v prípade potreby ubráni sám, informujú agentúry AP a DPA.

Netanjahu pri príležitosti pondelkového Dňa pamiatky na holokaust pripomenul, že počas holokaustu v období druhej svetovej vojny svetoví lídri nečinne stáli.

07:10

Na novom sankčnom zozname Európskej únie voči Rusku bude aj mediálna platforma Voice of Europe, povedala v nedeľu v relácii Českej televízie (ČT) Otázky Václava Moravce česká eurokomisárka Věra Jourová.

Na nový sankčný zoznam EÚ podľa Jourovej pribudne 67 osôb a 23 organizácií. Potvrdila, že opatrenia sa okrem iného budú týkať dovozu ruského skvapalneného plynu do Európy.

07:08

Futbalisti Realu Betis zvíťazili v nedeľnom zápase 34. kola španielskej La Ligy na ihrisku Osasuny 2:0 a upevnili si siedmu priečku, ktorá zaručuje účasť v budúcom ročníku Európskej konferenčnej ligy. Oba góly dal Betis už v prvom polčase po vylúčení domáceho Jona Moncayolu.

Sevilla doma zdolala Granadu hladko 3:0 a posledná Almeria zvíťazila vo Vallecane 1:0.

Včera 20:17

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas odišla z rokovaní o dočasnom prímerí v Pásme Gazy, ktorá sa koná v egyptskom hlavnom meste Káhira, ale vráti sa na ďalšie rozhovory v utorok.

Včera 19:13

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua počas telefonického hovoru, aby dosiahol dohodu o prímerí v Pásme Gazy s palestínskym militantným hnutím Hamas. To medzičasom oznámilo, že jeho delegácia odchádza z rokovaní o prímerí, ktoré sa konali v Káhire.

Včera 17:44

Európska centrálna banka zrejme začne uvoľňovať menovú politiku skôr ako americká centrálna banka. To by podľa niektorých ekonómov mohlo mať “negatívny vplyv” na eurozónu.

Včera 17:24

Si Ťin-pching pricestoval na štátnu návštevu Francúzska, informovala čínska televízia.

Podľa európskych masmédií Macron očakáva, že počas rozhovorov bude s čínskym lídrom diskutovať o ukrajinskom konflikte.

Si Ťin-pching uviedol, že počas svojej návštevy Francúzska bude s Macronom diskutovať o vzťahoch medzi oboma krajinami, ako aj o dôležitých regionálnych a medzinárodných otázkach.

Čínsky prezident vo Francúzsku
Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly
Včera 17:20

 Tisíce ľudí prišli v Budapešti na Pochod života (Élet menete), ktorým si Maďari pripomínajú obete holokaustu. Podľa servera ma.hu v poradí už 20. pochod sa začal odhalením pamätnej tabule pri príležitosti 80. výročia holokaustu umiestnenej pred synagógou na ulici Dohány, ktorá je najväčšou synagógou v Európe.

Protivládna demonštrácia v Debrecíne
Na snímke ľudia mávajú maďarskými vlajkami na protivládnej demonštrácii, ktorú zorganizoval Orbánov kritik Péter Magyar vo východomaďarskom Debrecíne
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Husi odpočívajú v plytkej vode v Tallinskom zálive Baltského mora v estónskom Tallinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali