Britská polícia zverejnila snímky páchateľa z Manchestra, žiada ľudí o pomoc. FBI naňho upozorňovala už začiatkom roka

Britská polícia zverejnila snímky páchateľa z Manchestra, žiada ľudí o pomoc. FBI naňho upozorňovala už začiatkom roka

Manchester 28. mája (TASR/HSP/Foto:TASR/AP)

 

Britská polícia v sobotu zverejnila fotografie z bezpečnostnej kamery, ktoré zachytávajú predpokladaného páchateľa pondelkového útoku v Manchestri. Polícia súčasne vyzvala verejnosť na spoluprácu pri objasňovaní posledných dní života páchateľa útoku, 22-ročného Brita líbyjského pôvodu

Na nedatovanej snímke je pravdepodobný samovražedný útočník z Manchestru Salman Abedi.

Ide o snímky, ktoré vznikli v pondelok večer, v deň útoku v multifunkčnej hale Manchester Arena, kde sa vtedy konal koncert americkej popovej speváčky Ariany Grande. Je na nich 22-ročný Salman Abedi, obutý v teniskách, oblečený v džínsoch a tmavej bunde a s bejzbalovou čiapkou na hlave. Na jeho pleciach zreteľne vidno popruhy batohu.

Reklama

Veliteľ polície metropolitnej oblasti Veľký Manchester Ian Hopkins a Neil Basu, národný koordinátor pre boj proti terorizmu, vo svojom vyhlásení, zverejnenom v sobotu, apelovali na občanov, aby kontaktovali políciu, ak majú informácie o Abediho pohybe v čase od 18. mája do večera 22. mája.

V spoločnom vyhlásení tiež uviedli, že “za posledných päť dní sme zhromaždili dôležité informácie o Abedim, jeho spolupracovníkoch, financiách, miestach, kde bol, o tom, ako bolo (výbušné) zariadenie zostrojené i sprisahaní väčšieho rozsahu.”

Reklama
TASR/AP-Sky News Exclusive via AP

“Našou prioritou je pochopiť to, čo predchádzalo tejto hroznej udalosti, a zistiť, či bolo do plánovania tohto útoku zapojených viac ľudí,” uvádza sa vo vyhlásení.

Šéf protiteroristických operácií britskej polície Mark Rowley uviedol, že sa podarilo odhaliť “veľkú časť” siete zapletenej do bombového útoku Salmana Abediho.

Priznal však súčasne, že stále ešte existujú biele miesta: vyšetrovatelia skúmajú potenciálne väzby Abediho na džihádistov v Británii, Európe, Líbyi a na Strednom východe. Rowley vyslovil predpoklad, že “bude viac zatknutí a ďalšie (domové) prehliadky.”

TASR/AP-Sky News Exclusive via AP

Polícia zverejnila aj nové detaily o pohybe Abediho, keď uviedla, že do Británie sa vrátil štyri dni pred útokom. Jeho otec vypovedal, že Abedi bol v Líbyi až do začiatku mája, pričom rodine oznámil, že plánuje ísť do Saudskej Arábie na púť.

Polícia sa tiež domnieva, že Abedi zostrojil svoju bombovú nálož  v prenajatom byte v centre Manchestra, kde polícia v stredu urobila prehliadku. Vyšetrovatelia doteraz prehľadali 17 nehnuteľností, vrátane Abediho domu v južnej časti Manchestra a ďalších domov v blízkych okresoch.

Reklama

Británia v sobotu znížila stupeň teroristickej hrozby v krajine z najvyššieho “kritického”, vyhláseného po útoku v Manchestri, na “vážny”, teda druhý najvyšší z piatich.

TASR/AP-Sky News Exclusive via AP

“Kritická” úroveň znamená, že bezprostredne hrozí útok, zatiaľ čo “vážna” znamená, že je veľmi pravdepodobný. Británia vyhlásila vysokú pohotovosť po pondelňajšom bombovom útoku na koncerte v Manchestri, ktorý zabil 22 ľudí.

Polícia v sobotu ráno v súvislosti s útokom zatkla ďalších dvoch ľudí, celkový počet zadržaných tak dosiahol 11.

 

Ariana Grande sa vráti do Manchestru a odspieva benefičný koncert pre obete

V dôsledku pondelkového bombového útoku v britskom Manchestri zostáva hospitalizovaných 63 ľudí, pričom stav 20 z nich je kritický. Útok si vyžiadal 22 obetí na životoch vrátane detí a tínedžerov

Reklama
IMG_6850” (CC BY 2.0) by MelissaRose14

Mesto Manchester sa podľa agentúry AP pomaly vracia k obvyklému životu, aj keď výbuchom poškodená multifunkčná hala a priľahlá železničná stanica Victoria zostávajú zavreté.

K výbuchu v hale Manchester Arena došlo na záver koncertu americkej popovej speváčky Ariany Grande. Tá prisľúbila, že sa “do neuveriteľne odvážneho Manchestru vráti” a odohrá benefičný koncert pre obete útoku.

“Našou odpoveďou na toto násilie musí byť si bližšie, pomáhať si navzájom, viac milovať, hlasnejšie spievať a byť láskavejší a štedrejší ako kedykoľvek doteraz,” uviedla speváčka, ktorá dodala: “Nedovolíme nenávisti, aby zvíťazila.”

Pamiatku obetí útoku v Manchestri si v sobotu večer uctil aj princ William. Stalo sa tak na štadióne v londýnskom Wembley pred finále Pohára FA, v ktorom sa stretli futbalisti Arsenalu Londýn a Chelsea. Ľudia na štadióne vzdali hold obetiam minútou ticha. Obe mužstvá mali nastúpiť na zápas s čiernymi páskami na ramene, ale futbalisti klubu Chelsea na ne zabudli a napravili to až v druhom polčase.

Okolo štadióna vo Wembley sa v sobotu pohybovali posilnené bezpečnostné hliadky a každý z prichádzajúcich sa pred vstupom na štadión musel podrobiť osobnej prehliadke a predložiť na kontrolu aj svoju prípadnú batožinu.

Bývalý americký prezident Barack Obama vyjadril dnes sústrasť pozostalým po obetiach manchesterského útoku a vyslovil podporu zraneným, keď sa v sobotu v Kensingtonskom paláci stretol s princom Harrym.

 

Mail od Sunday: FBI upozorňovala MI5 na Abediho už začiatkom tohto roku

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) už v januári tohto roku upozorňoval britskú kontrarozviedku MI5, že predpokladaný páchateľ nedávneho útoku v britskom Manchestri je napojený na severoafrickú teroristickú bunku. Napísal o tom dnes britský nedeľník Mail of Sunday s odvolaním sa na zdroj v MI5.

Zdroj pre denník uviedol, že FBI začiatkom tohto roku informovala MI5, že podozrivý Salman Abedi je členom severoafrického teroristického gangu sídliaceho v Manchestri, ktorý hľadá politický terč pre svoj útok. Informáciu o tom FBI získala z komunikácie Abediho, ktorého sledovala od polovice roku 2016, ako aj zo zistení v Líbyi, kde vyšlo najavo, že Abediho rodina je napojená na teroristické skupiny.

“Na základe tipu z USA bol Abedi a ďalší členovia gangu preverovaní (agentmi) MI5. Predpokladalo sa, že v tom čase Abedi plánoval vraždu nejakého politického dejateľa. Vyšetrovanie však nič neprinieslo a bolo zastavené,” uviedol zdroj pre nedeľník.

Reklama

K výbuchu v predsálí multifunkčnej haly Manchester Arena došlo v noci na utorok, na záver koncertu americkej popovej speváčky Ariany Grande. Pri útoku prišlo o život 22 ľudí vrátane detí a tínedžerov. Ďalších vyše 70 osôb utrpelo zranenia.

Britská polícia predpokladá, že šlo o samovražedný atentát, ktorého páchateľom bol Abedi – v Británii narodený syn líbyjských prisťahovalcov.

 

Brat atentátnika z Manchestru pripravoval útok na diplomata OSN v Tripolise

Mladší brat páchateľa bombového útoku v britskom Manchestri bol členom džihádistickej bunky, ktorá údajne plánovala útok na osobitného vyslanca OSN v Líbyi. Počas víkendu to na svojej webovej stránke napísal britský denník The Telegraph.

Terčom útoku mal byť vedúci Podpornej misie OSN v Líbyi Martin Kobler. Útok sa mal odohrať začiatkom tohto roku, a to počas Koblerovej návštevy v Tripolise. Prípravy naň však boli prerušené, uviedli nemenované diplomatické zdroje.

Reklama

Líbyjské bezpečnostné zložky túto bunku monitorovali niekoľko mesiacov a tvrdia, že zistili, že 20-ročný Hashem Abedi, mladší brat atentátnika z Manchestru Salmana Abediho, v nej zastával významné postavenie.

Prípravy na útok na Koblera boli v pokročilom štádiu – zostrojovanie výbušného zariadenia bolo už v záverečnej fáze. Výbušnina mala explodovať v Tripolise v blízkosti konvoja prepravujúceho diplomata OSN pôvodom z Nemecka.

Britský denník napísal, že agenti britskej tajnej služby MI6 sa údajne teraz nachádzajú v Tripolise, kde spoločne s líbyjskými kolegami vedú vyšetrovanie týkajúce sa bratov Abediovcov a snažia sa tiež zistiť, či táto džihádistická bunka vyvíjala činnosť aj v Británii.

Hashema Abediho zadržali líbyjské bezpečnostné zložky v stredu v Tripolise. Počas výsluchu priznal, že on i brat Salman podporovali džihádistickú organizáciu Islamský štát.

 

Reklama

Británia: V Manchestri zadržali ďalšieho podozrivého z teroristických aktivít

Ďalšieho podozrivého v súvislosti s teroristickým útokom v Manchestri zadržala dnes v tomto meste britská polícia. Ide o 25-ročného muža, ktorý je tak aktuálne 12. zadržaným v kauze. Dvoch z celkove doteraz 13 zadržaných bezpečnostné zložky už skôr prepustili na slobodu, ostávajúcich 11 vo veku 18-44 rokov zostáva za mrežami

 

Britská polícia tiež uviedla, že prehľadáva ďalšiu nehnuteľnosť v manchesterskej štvrti Moss.

Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

Minister vnútra ostrovnej monarchie Amber Rudd dnes ešte predtým vo vysielaní BBC pripustil, že niektorí členovia siete stojacej za útokom z Manchestru môžu byť ešte “potenciálne” na slobode, preto pokračuje úsilie o komplexné objasnenie pozadia útoku, a to na úrovni polície i tajných služieb.

Šéf protiteroristických operácií britskej polície Mark Rowley sa už skôr nechal počuť, že sa podarilo odhaliť “veľkú časť” siete zapletenej do bombového útoku Salmana Abediho vo foyeri viacúčelovej haly v Manchestri po koncerte Ariany Grande z 22. mája. Súčasne však priznal, že stále ešte existujú biele miesta: vyšetrovatelia skúmajú potenciálne väzby Abediho na džihádistov vo Veľkej Británii, na starom kontinente, Líbyi a na Strednom východe. Rowley vyslovil predpoklad, že pribudnú zatknutia i ďalšie domové prehliadky.

Iba v sobotu Veľká Británia znížila stupeň teroristickej hrozby v krajine z najvyššieho “kritického”, vyhláseného po útoku v Manchestri, na “vážny”, teda druhý najvyšší z piatich. Oznámila to britská premiérka Theresa Mayová.

Reklama

“Kritická” úroveň znamená, že bezprostredne hrozí útok, zatiaľ čo “vážna” znamená, že je veľmi pravdepodobný. Londýn vyhlásil najvyšší stupeň po pondelňajšom útoku v Manchestri, ktorý si vyžiadal 22 obetí.

Mayová súčasne oznámila, že príslušníci britských bezpečnostných zložiek budú naďalej hliadkovať v uliciach tamojších miest so zámerom zabezpečiť vyššiu mieru bezpečnosti počas celého predĺženého víkendu, pretože v krajine je i pondelok 29. mája sviatočným dňom.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

13:08

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD).

Fico, Kmec
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje počas vyhlásenia po spoločnom pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD)
12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali