Bratislavskej cirkevnej škôlke hrozí zánik: ocitne sa od júla 60 detí na ulici? Fakty o tvrdeniach poslancov

Bratislavskej cirkevnej škôlke hrozí zánik: ocitne sa od júla 60 detí na ulici? Fakty o tvrdeniach poslancov

Bratislava 28. mája (HSP/Foto:HSP)

 

Lamačskí rodičia sa nevzdávajú

V bratislavskom Lamači už viac ako 8 rokov funguje materská škola, ktorá vznikla z iniciatívy rodičov Lamača z dôvodu nedostatočnej kapacity existujúcej obecnej škôlky. Po štyroch rokoch fungovania sa škôlka transformovala na cirkevnú materskú školu. Počas svojej existencie si získala veľmi dobré meno a stala sa vyhľadávanou materskou školou aj za hranicami Lamača.

Reklama
Materská škola sv. Filipa Neriho

30. júna 2014 končí tejto škôlke nájomná zmluva a miestni poslanci za Smer-SD ju nechcú predĺžiť alebo ukladajú škôlke diskriminačné podmienky: od zriaďovateľa Materskej školy sv. Filipa Neriho – Arcibiskupského úradu v Bratislave – pýtajú menné zoznamy detí s udaním bydliska, chcú nariadiť zriaďovateľovi, koho má prijať a koho nie, čo je v príkrom rozpore so štátnou školskou legislatívou (Vyhláškou MŠ SR o materskej škole č. 306/2008 Z.z. v znení neskorších predpisov a Vyhláškou č. 308/2009). Hovoria o maximálnom predĺžení nájomnej zmluvy na 1 rok – a to v čase, keď v Bratislave chýba viac ako 1 000 miest v materských školách a aj táto škôlka každoročne musí odmietnuť viac ako jednu celú triedu. Predĺženie nájomnej zmluvy bolo na rokovaní MZ od marca 2014 už trikrát a poslanci za Smer-SD ju nepodporili.

Lamačskí rodičia sa však nevzdávajú: spustili petíciu za záchranu materskej školy, ktorú podporil Arcibiskupský aj Farský úrad a podpísalo ju viac ako 1 600 ľudí, čo je historicky najpodporovanejšia petícia v Lamači. Ďalej rodičia napísali list ministrovi školstva Dušanovi Čaplovičovi a informovali tiež predsedu vlády Roberta Fica. A keďže boli rodičia, Arcibiskupský úrad, ako aj cirkevná materská škola očiernení v lamačskom mesačníku, vydali vlastný bulletin, v ktorom uvádzajú veci na správnu mieru.

Reklama

V stanovisku poslancov Lamača zverejnenom v lamačskom mesačníku sa okrem iného argumentuje aj údajným vyjadrením jednej z matiek: „priamo na zastupiteľstve sa nám sťažovala jedna mamička, že tri roky nevie dostať dieťa do cirkevnej škôlky, hoci má trvalý pobyt v Lamači“. Avšak v blogu Juraja Drobného sa údajnému sťažovaniu sa uvádza vysvetlenie samotnej matky Lucie Tužinskej: „Na zastupiteľstve som neveriacky sledovala diskusiu ohľadne škôlky. Moja otázka znela, parafrázujem: ‘Nechápem, prečo sa tu vôbec rieši, či sa predĺži nájom cirkevnej škôlke, keď táto škôlka má každý rok preplnenú kapacitu, moje dieťa sa tam už tretí rok nemôže dostať, prečo neriešime to, ako jej kapacitu zvýšiť?’ Tu mi dovoľte spresniť ten “tretí rok”: ono je to v podstate tretí rok, čo sa tam nejaké moje dieťa nedostalo, mám ich štyri, z toho č. 1 a 2 sa dostalo až na druhý raz a č. 3 sa nedostalo minulý rok, lebo sme nestihli v termíne podať prihlášku, lebo sme dočasne žili v zahraničí a tento rok sa nedostalo preto, lebo čakacia doba v cirkevnej škôlke je v podstate 2 roky kvôli nedostatku miest. V zápale diskusie som povedala “tretí rok”, je mi ľúto, že sa to teraz takto prekrúca. Faktom je, že o škôlku je enormný záujem a celá táto “kauza” je na hlavu postavená.”

Medzi ďalšie vyjadrenia poslancov o fungovaní cirkevnej škôlky patrí aj otázka či „vedeli iniciátori petície, že v minulom roku mala cirkevná škôlka možnosť prenajať si zrekonštruovanú budovu na Heyrovského 2 (budova bývalého miestneho úradu) s vyššou kapacitou na dobu 5 rokov? Podľa informácii zverejnených Drobným “na jar 2013 si cirkevná materská škola podala žiadosť o väčšie priestory, lebo bolo známe, že sa budova na Heyrovského uvoľní. Prečo sa teda v máji 2013 otvorila možnosť uchádzať sa o budovu aj novým subjektom mimo Lamača (poslanci schválili verejno-obchodnú súťaž), keď sa mohla rovno ponúknuť už existujúcim lamačským predškolským zariadeniam? Len sa stratil čas, keďže v súťaži nikto neuspel. V júli, keď bola nakoniec budova ponúknutá cirkevnej materskej škole, bolo už na sťahovanie neskoro (MŠ fungovala do konca júla 2013 a od septembra začínal nový školský rok. Okrem toho bolo nereálne za mesiac škôlku zrekonštruovať, získať na to financie, presťahovať a vybaviť formálne náležitosti). A to všetko pre navýšenie kapacity o 10 detí?“

Poslanci poukázali aj na vyjadrenia rodičov, že “budú prihlasovať mimolamačské deti v čase zápisu na jeden deň na trvalý pobyt v Lamači”. Podľa listu rodičov uvedeným vyjadrením chceli poukázať na nesplniteľnú podmienku zo strany zastupiteľstva, ktorá určila, že 95 percent detí musí byť z Lamača. “Avšak nikdy k takému riešeniu („24-hodinoví Lamačania“) nepristúpili, ani nepristúpia.” Podmienka je nesplniteľná najmä z dôvodu, že prednostne musia byť prijatí predškoláci. Dohodu o podiele 80 percent lamačských detí, cirkevná škôlka dodržiava.

Poslanci tiež zverejnili, že materská škola dlží na energiách 3 000 eur. Ako píše Drobný, v vlani zaplatila škôlka 1 500 eur, zvyšnú sumu vyplatila počas splátkového kalendára. K dnešnému dňu podľa blogera už škôlka mestskej časti nedĺži nič.

 

Reklama

O osude cirkevnej škôlky sa rozhodne už zajtra

O osude Materskej školy sv. Filipa Neriho sa rozhodne na zasadnutí Miestneho zastupiteľstva 29. mája 2014. V predvečer rokovania MZ t.j. dnes sa v Lamači na Malokarpatskom námestí uskutoční koncert na podporu Materskej školy sv. Filipa Neriho. Vystúpia na ňom známi umelci, ktorí chcú škôlku podporiť bez nároku na honorár.

Pochopia lamačskí ľavicoví poslanci, že predĺžením nájomnej zmluvy len na jeden rok vyháňajú deti na ulicu? A to v čase, keď Bratislava potrebuje niekoľko ďalších materských škôl.

Alebo žeby bol pre niektorých poslancov zaujímavý pozemok pod budovou škôlky? – pýtajú sa kompetentní.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:55

Izrael spustil po víkendovom iránskom útoku aj “politickú ofenzívu” proti islamskej republike. Uviedol to v utorok izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac.

10:40

Južná Kórea si v utorok pripomína 10. výročie najhoršej námornej katastrofy v krajine. Po potopení preťaženého trajektu Sewol neďaleko ostrova Čedžu vtedy zahynuli aj stovky školákov.

Loď pobrežnej stráže odviezla v utorok skoro ráno niektoré rodiny obetí na miesto nešťastia, kde sa konal špeciálny spomienkový obrad. Na mieste označenom žltou bójou rodiny vyvolávali mená zosnulých a hádzali kvety do vody. Následne si ich uctili chvíľou ticha.

10:29

Americký prezident Joe Biden a iracký premiér Muhammad Šijá Súdání sa v pondelok počas stretnutia v Bielom dome dohodli, že budú pokračovať v rokovaniach smerujúcich k stiahnutiu vojenskej koalície vedenej Spojenými štátmi z Iraku. Informovala agentúra AFP.

10:18

Ruský generálny prokurátor Igor Krasnov pricestoval do Havany na bilaterálne rokovania so svojím kubánskym kolegom a ďalšími predstaviteľmi, oznámil v utorok jeho úrad. Informovala agentúra Reuters.

10:08

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v pondelok vyzvala Venezuelu a susednú Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v regióne Essequibo bohatom na ropu, ktorý si obe krajiny nárokujú.

Toto územie, okrem Venezuelou kontrolovaného ostrova Ankoko, je súčasťou Guyany. Nároky naň si však robí aj Venezuela.

10:02

Filipíny zadržali 1,8 tony kryštalického metamfetamínu. Oznámil to v utorok filipínsky prezident Ferdinand Marcos, podľa ktorého ide o rekordnú policajnú raziu súvisiacu s týmto druhom drogy.

09:54

Berlín a Peking by mohli pomôcť dosiahnuť “spravodlivý mier” na Ukrajine. V utorok v čínskom hlavnom meste to počas stretnutia s prezidentom Si Ťin-pchingom povedal nemecký kancelár Olaf Scholz.

Scholz dodal, že od jeho poslednej návštevy Číny “medzi našimi vládami prebieha intenzívna výmena názorov”.

09:45

Hladiny riek v oblastiach ruského Uralu a juhozápadnej Sibíri naďalej rýchlo stúpajú, uviedli v utorok úrady. Voda už zaplavila stovky domov, prerušila dodávky elektrickej energie a vynútila si urýchlenú evakuáciu obyvateľov.

09:35

Grécka vládnuca konzervatívna strana Nová demokracia (ND) v pondelok zaradila na svoju kandidačnú listinu do júnových volieb do Európskeho parlamentu etnického Gréka z Albánska Frediho Beleriho.

Beleri bol zatknutý 12. mája 2023 pre kauzu kupovania hlasov pred komunálnymi voľbami v albánskom pobrežnom meste Himara. Napriek tomu voľby vyhral.

09:24

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken využil Čiernomorskú bezpečnostnú konferenciu na to, aby ubezpečil štáty hraničiace s Čiernym morom, že sa môžu spoľahnúť na podporu Spojených štátov amerických. Informovala agentúra AP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
09:12

Prvý deň historického procesu s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom v kauze podplácania pornoherečky sa skončil bez zvolenia členov súdnej poroty. Ich výber bude pokračovať v utorok.

09:03

Americký prezident Joe Biden spolu s manželkou, prvou dámou Jill Bidenovou v pondelok zverejnili svoje daňové priznanie za rok 2023. Spolu zarobili približne 620.000 dolárov a na federálnych daniach z príjmu odviedli 146.629 dolárov.

08:50

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev podpísal v pondelok zákon, ktorý kriminalizuje domáce násilie páchané na ženách a deťoch.

Osoby usvedčené z ublíženia alebo bitia ženy či dieťaťa budú podľa novej legislatívy potrestané prísnejšie, a to v závažnejších prípadoch aj trestom odňatia slobody.

08:26

Ceny ropy sa v utorok ráno zvýšili, keďže čínska ekonomika vzrástla viac, ako sa očakávalo. Eskalácia napätia na Blízkom východe ale udržala trhy s ropu na uzde po tom, čo Izrael uviedol, že zareaguje na víkendový útok Iránu raketami a dronmi.

08:13

Prokuratúra v Severnom Macedónsku v pondelok informovala o zadržaní 17 dozorcov, slúžiacich vo väznici v hlavnom meste Skopje. Sú podozriví z napomáhania pri vlaňajších útekoch dvoch väzňov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali