Americká zúrivosť znamená, že Rusko kráča po dobrej ceste

Americká zúrivosť znamená, že Rusko kráča po dobrej ceste

Washington/Moskva 5. septembra 2017 (HSP/regnum/Foto:TASR/AP-Ivan Sekretarev)

 

Na portáli regnum ruský analytik Jurij Barančik publikoval zaujímavý materiál o rastúcej  hystérii a nervozite Američanov v súvislosti nielen s ruskými diplomatmi, ale aj celkovým vývojom medzinárodnej situácie vo svete

Jurij Barančik tvrdí, že každý národ má obľúbený nejaký šport. U Rusov, Američanov i Kanaďanov je športom číslo 1 hokej. Ak chceme pochopiť charakter Američanov a čiastočne aj Kanaďanov, pozrime sa na to, akým spôsobom hrajú hokej, čo robia keď vyhrávajú a čo robia keď prehrávajú. V hokeji sa prejavuje americký i kanadský charakter a spôsoby, čo pomáha predpovedať aj ďalšie americké kroky.

Reklama
Ilustračné foto

História rusko-amerického a rusko-kanadského hokejového súperenia už odpovedala na mnohé otázky v 60 a 70 rokoch minulého storočia. Američania hrajú v rámci pravidiel hry len dovtedy, kým majú situáciu pod kontrolou, alebo vyhrávajú. Vtedy sa snažia pôsobiť ako zástancovia pravidiel a čistej hry, sústreďujú sa na hru. No hneď ako začnú prehrávať, všetko sa mení. Začnú provokovať súpera, kúskovať hru, faulovať, snažia sa vyprovokovať konflikt a vyviesť súpera, ktorý vyhráva, z miery. Začnú hrať tvrdo a nečestne a snažia sa zastrašiť svojho súpera.

Sovietska hokejová škola rozpracovala varianty, ako reagovať na takúto americkú stratégiu. Sovietski hokejoví tréneri zistili, že ak nereagujú na americkú zmenu štýlu, nevšímajú si rastúcu americkú tvrdosť a snažia sa ďalej hrať svoju technickú hru, začnú mať kvôli americkej tvrdosti problémy. Preto sovietski tréneri, najmä Tichonov rozpracovali varianty, ktoré slávili úspech v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch.

Reklama

Sovieti hrali proti Američanom technicky, no na americké tvrdé útoky odpovedali takisto pritvrdením hry a zvýšením tempa. To viedlo nakoniec k tomu že Američania alebo Kanaďania, ktorí utŕžili takisto množstvo tvrdých úderov a k tomu navyše niekoľko gólov stratili motiváciu a stiahli chvosty. Keď sa od tejto taktiky začalo upúšťať, Rusi začali v hokeji prehrávať.

Podobne ako v hokeji sa správajú Američania aj v zahraničnej politike. V 90. rokoch, keď sa rozpadol ZSSR, Američania sa s obľubou predstavovali ako zástancovia fair play. Rusko prehrávalo a Američania si budovali svoje image rozhodných demokratov. V roku 2007 v Mnichove Vladimír Putin prvý krát nahneval Američanov, keď prestal poslúchať. Nasledovalo americké pritvrdenie v podobe útoku Gruzínska proti Južnému Osetínsku. Rusko sa však nestiahlo a na pritvrdenie Američanov pritvrdilo takisto. Výsledkom sa stalo hysterické žutie kravát americkej bábky Saakašviliho, rozbitie amerických plánov na Kaukaze a po dlhej dobe konečne zásah do americkej siete.

V rokoch 2013-2014 sa Američania znova angažovali na Ukrajine, Rusko však americký tlak ustálo. Američania vyprovokovali Majdan, ten sa evidentne nepodaril tak, ako si Američania predstavovali, Krym sa vrátil do zostavy Ruska kam odjakživa historicky patril a americkej flotile sa nepodarilo usadiť sa v Sevastopole a v Čiernom mori. Ukázalo sa, že tretina v 90. rokoch v ktorej Rusko utrpelo debakel sa skončila a druhá tretina sa nesie v znamení vyrovnania síl. Američania preto ako je ich zvykom siahli k faulom a nefér praktikám. Na scéne sa objavili protiruské sankcie, ale ani tieto aktivity nepriniesli Američanom úspech.

Na archívnej snímke bývalá námestníčka šéfa americkej diplomacie pre európske a eurázijské záležitosti Victoria Nulandová

Masku fair play strhli zo seba Američania v Sýrii. V roku 2015, kedy Rusko vstúpilo na strane Asada do konfliktu v Sýrii. Američania, ktorí vyprovokovali celý zmätok na Blízkom východe a naoko sa tvárili ako demokrati rozhodne bojujúci proti ISIS. Počas dvoch rokov Američania bombardovali púšť, aby mali zbrojárske lobby zisky, kradli cez Turecko sýrsku ropu, bombardovali sýrske vládne jednotky a ISIS sa vďaka americkým náletom utešene rozrastal. Teroristi obsadili obrovské územia Iraku a Sýrie. Američania však zostali veľmi nemilo prekvapení,  keď Rusi za necelý rok rozstrieľali celú teroristickú protiasadovskú bandu “umiernenej opozície” i ISIS, ktoré vlastne predstavovali zástupnú armádu USA.

Faulov a nedodržiavania pravidiel hry z americkej strany začalo pribúdať, Američania tvrdošijne aj ďalej otvorene podporovali protiasadovské teroristické bandy “umiernenej opozície”, ktoré neváhali odrezávať hlavy zajatcom či deťom. Napriek snahám proamerického mainstreamu však čoraz viac  vidieť trapné pokrytectvo USA, ktoré obviňuje Asada zo zločinov a pritom sa bratríčkuje so saudskoarabskými vládnymi kruhmi, ktoré vyvážajú vahábistický terorizmus do sveta a snažia sa presadiť svoje primitívne stredoveké predstavy o svete i spoločnosti.

Reklama

V poslednej tretine fiktívneho zápasu medzi Ruskom a USA Rusko víťazí a ukazuje, že dokáže nielenže odolať americkým nefér praktikám, ale dokáže dosiahnuť aj svoje vytýčené ciele. Americké pozície na Blízkom východe sa zatriasli, pravidlá ďalšieho vývoja na Blízkom východe už určuje Rusko, Irán a Turecko, Rusko posilňuje svoje postavenie aj v Lýbii a Egypte, kde americký vplyv veľmi rýchlo slabne.

Takže americké propagandistické reči o tom, že Rusko je krajina s rozbitou ekonomikou a krajina na úrovni benzínovej pumpy sa ukázali byť naozaj len propagandistickými rečami. Ak krajina s rozbitou ekonomnikou a krajina na úrovni benzínovej pumpy dokázala totálne zhatiť americké plány na Blízkom východe a oslabiť americký vplyv v tejto oblasti, znamená to, že Američania sú ešte na nižšej úrovni ako “ruská benzínová pumpa”, pretože nedokázali ruskému tlaku odolať.

Američania sú si vedomí skutočnosti že v geopolitickom zápase prehrávajú. Ešte viac preto zúria, kúskuju dianie, klamú a snažia sa vyviesť Rusko z konceptu. Siahli preto aj k útoku na ruských diplomatov. Porušovanie viedenskej konvencie z roku 1961, ktorá upravuje  štatút diplomatov a diplomatického zboru je pre Američanov samozrejmosťou a momentálne je pre Američanov Viedenská konvencia evidentne len zdrapom papiera.

Svoju pozornosť Američania sústreďujú na provokácie a snahy Rusko zastrašiť. Američania sa svojim správaním v diplomatickom svete už znížili na úroveň nacistickej diplomacie v časoch II. svetovej vojny a  majú už veľmi ďaleko od uhladených anglosaských gentlemanov. Rusko však bude pokračovať aj naďalej vo svojich aktivitách a nebude brať ohľad na americké predstavy a hystériu.

To, že Američania hysterizujú, vykazujú znaky nervozity a pritvrdzujú svoje jednanie svedčí o tom, že Rusko kráča po dobrej ceste a Američania nevedia ako získať iniciatívu na svoju stranu. Ak by bolo Rusko na kolenách a nerobilo by Američanom problémy, správali by sa Američania rovnako pokrytecky blahosklonne ako sa správali v 90. rokoch minulého storočia.

Reklama

Ruskí diplomati  sa stali cieľom neadekvátnych praktík niektorých predstaviteľov amerických elít. Títo predstavitelia amerických elít nevedia rozdýchať skutočnosť že prehrali v Sýrii, prehrávajú na Ukrajine a prehrávajú aj v Severnej Kórei, ktorá si už z Američanov otvorene robí dobrý deň. Američania nemajú ako odpovedať na geopolitickej úrovni, preto reagujú hystericky. Uvidí sa, ako sa rozhodne ruské vedenie, možno prikročí aj k symetrickým krokom voči americkým diplomatom v Rusku, “možno udrie v inej oblasti”, čo Američanmi opätovne otrasie.

Problémy v rámci diplomatických zborov však majú sekundárny charakter. Primárny charakter má geopolitická rovina, kde musí Rusko zasadiť Američanom ďalšie údery. Rusko  musí pokračovať v zvyšovaní svojho tlaku v kľúčových geopolitických oblastiach. Situácia v USA sa bude vďaka ruským rozhodným krokom aj naďalej radikalizovať, pretože americké protitrumpovské elity sa už odtrhli z reťaze a hrajú vabank. Ich nenávisť k Trumpovi a Rusku vzrástla natoľko, že už strácajú posledné zvyšky zdravého rozumu.

Je celkom možné, že ak sa bude situácia aj naďalej vyhrocovať, bude sa musieť Donald Trump (aby sa udržal v čele USA), obrátiť priamo k americkému národu, ktorý ho zvolil za amerického prezidenta, pretože Trump predstavil koncepciu spraviť USA znovu veľkou krajinou. Protitrumpovské elity nedokážu stráviť skutočnosť že Clintonová prehrala a vyhrocovanie vzťahov medzi Trumpom a protitrumpovskými elitami môže priniesť začiatok krvavej občianskej vojny, ktorá už v USA tlie minimálne posledného pol roka od doby Trumpovho zvolenia.

Na snímke americký prezident Donald Trump  Foto: Andrew Harnik

Rast americkej nervozity teda dokazuje, že Rusko kráča správnym smerom za svojim cieľom. Americké protitrumpovské elity dúfajú, že sa im podarí vyprovokovať konflikt, ktorý sa značne priblíži, keď Rusko a USA odvolajú svojich diplomatov. Američania však dobre poznajú Napoleonove slová, že “ľudia sa riadia svojou predstavivosťou”. Americké elity sa teda snažia útočiť na ruskú predstavivosť s cieľom zastrašiť Rusko a presvedčiť Rusov, aby sa začali báť.

Američania sa snažia nájsť ruské slabiny a zasiať v Rusoch strach. Ak by Rusko cúvlo, americký tlak sa ešte viac zvýši. Ak však Rusko necúvne a naopak zatlačí na americké neuralgické body, Američania sa sami stiahnu. Američania už nemajú ani toľko zdrojov, ani času a sily, aby dokázali odolať ruskému tlaku a chýba im najmä čas k tomu, aby dokázali presadiť svoje plány. Američania už nie sú hegemónom, jednopolárny svet sa skončil a v mnohopolárnom svete sa už na Američanoch zabáva aj severokórejský režim.

Rusko – americké diplomatické súperenie ako následok porážky USA na Blízkom východe sú však len jedným z aspektov problémov vývoja rusko-amerických vzťahov. Oveľa väčším problémom je vnútropolitická situácia v USA, o tom však budem písať v ďalšom materiáli.

Jurij Barančik. (koniec 1. časti)

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali