Ako sa robí a hlavne platí Majdan

Ako sa robí a hlavne platí Majdan

Kyjev 15. novembra 2017 (HSP/Halo/Foto:TASR/AP/Efrem Lukatsky)

 

Od 17. októbra organizuje novovzniknutá politická strana Hnutie nových síl nekonečnú demonštráciu pred budovou ukrajinského parlamentu

Na snímke Michail Saakašvili

Začal ďalší Majdan. Účastníci postavili stany, barikádu a poľnú kuchyňu. Novú politickú stranu založil a vedie bývalý gruzínsky prezident, guvernér Odesskej oblasti, Michail Saakašvili. Z Ukrajiny bol vyhodený, začiatkom jesene sa do nej dostal späť ilegálne, teraz tvrdí, že sa stal utečencom, a teda má pobyt na Ukrajine legalizovaný.

Reklama

Asi áno, aj keď to zatiaľ žiadny ukrajinský úrad nepotvrdil. Saakašvilimu totiž narástol hrebienok. Žiada impeachment (vyšetrovanie vrcholiace ústavnou žalobou) prezidenta Petra Porošenka. Ak vraj parlament vyšetrovanie nezačne, Saakašvili začne začiatkom decembra ľudový impeachment, prezidenta bude súdiť verejnosť. „Ak poslanci neprijmú zákon o vyšetrovaní a nezačnú ho napĺňať, vrátime im to. Budeme ich stále presviedčať osobnou agitáciou a spustíme ľudové vyšetrovanie,“ burácal ku svojim stúpencom Saakašvili. Jeho vystúpenie sledovalo len pár desiatok stúpencov opozície, avšak na Majdan môže byť schopný zohnať veľa ľudí, a to demonštrantov aj násilníkov.

 

Reklama

Ceny narástli

Ukrajinský denník Vesti sa zaujímal o ceny. Podľa povestí šírených v Kyjeve sa od začiatku Saakašviliho „akcie“ zvýšili. Sami účastníci demonštrácií to listu potvrdili. Za účasť na protestnej akcii sa platí 100 hrivien (asi 81 korún), čo je dvakrát toľko, než pri prvom Majdane, kedy bol zvrhnutý Viktor Janukovyč. Pokiaľ má demonštrant vlajku, dostane 140 hrivien. Ale to vraj nie je dostatočná odmena, z ťažkej vlajky bolia ruky a nemožno ich ani na chvíľu spustiť, to by organizátor nezaplatil. Takže vlajkonosičov sa hlási málo. „Jednoduchí“ demonštranti majú za úlohu len kričať. Naučia sa pár hesiel a potom ich opakujú dokola. Hlavne musia robiť hluk. Čím väčší, tým lepšie.

Úplne inú kategóriu tvoria príslušníci dobrovoľníckych práporov, ktorí sa zúčastnili bojov. Tí sa najímajú na násilné demonštrácie a stoja 50 dolárov za hodinu. Najímateľom zatiaľ stačí, keď „dobrovoľníci“ hodia pár kameňov, alebo niekoho vopred označeného počastujú niekoľkými ranami a zmiznú. Veď sú zaplatení len za jednu za hodinu.

 

Vznikajú agentúry

Reklama

V Kyjeve je možné si demonštráciu objednať „na kľúč“. Vznikajú kvôli tomu špecializované agentúry. Jednu takú redaktori denníka Vesti navštívili. „Máme teraz novú službu,“ bolo im povedané. „Skutočný batalión. Ale je to drahé, každý bojovník stojí 50 dolárov za hodinu. Ale môžeme vám batalión namiešať. Povedzte, koľko peňazí ste schopní dať, a my vám zmiešaných demonštrantov, aj veteránov pošleme.“

 

Veteránske odbory

Tiež veteráni dobrovoľníckych práporov nezaháľajú, založili asociáciu, akési odbory, ktoré strážia, aby boli riadne spísané zmluvy a vyplatené peniaze. A nielen peniaze, „dobrovoľníci“ mávajú aj ďalšie výhody.

Jeden z nich povedal listu, že organizátori musia poskytnúť aj obed, prípadne večeru, tiež kalíšok vodky (známych 50 gramov) a v prípade roztrhnutia uniformy sú povinní zaobstarať novú.

Reklama

Takže všetko záleží na tom, koľko má Saakašvili peňazí. Ak dosť, zvolá vraj pred parlament aj pol Kyjeva a môže začať „revolúciu“.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali