ZOH14-Krasokorčuľovanie: Rusi vedú súťaž tímov po triumfe športoviek (4)

ZOH14-Krasokorčuľovanie: Rusi vedú súťaž tímov po triumfe športoviek (4)

Soči 6. februára (TASR) – Japonský krasokorčuliar Juzuru Hanju vyhral štvrtkový krátky program mužov v rámci tímovej súťaže na ZOH v Soči. Bola to vôbec úvodná disciplína olympijského programu v krasokorčuľovaní, v ktorej prvýkrát budú udeľovať päť medailových kolekcií.

Na druhom mieste skončil ruský fenomén Jevgenij Pľuščenko, ako tretieho klasifikovali Kanaďana Patricka Chana. Voľné jazdy sólistov v rámci súťaže družstiev, v ktorých sa však predstavia už len piati najlepší po KP, sú na programe o tri dni v nedeľu 9. februára.

Po prvom dni vedú súťaž tímov domáci Rusi, keďže v KP športových dvojíc suverénne triumfovali domáci Tatiana Volosožarová a Maxim Trankov. Rusi majú po 1. dni na konte 19 bodov, druhá je Kanada (17), tretí sú Číňania (15). Voľné jazdy športových dvojícc v tímovej súťaži sú na programe 8. februára.

Japonec Hanju predviedol technicky náročný program a dostal zaň najviac bodov. Vypálil tak rybník ostrosledovanej dvojici Pľuščenko – Chan. Pred asi 8000 divákmi v Korčuliarskom paláci Ľadovec ukázal čistú a dynamickú jazdu. "Pľuščenko je pre mňa hrdina, pre mňa je skvelé, že som s ním na rovnakom ľade. Dnes som odovzdal úplne všetko, čo je vo mne," povedal 19-ročný Japonec.

Reklama

Ruská ikona Pľuščenko predviedol takmer bezchybný výkon, ktorý nadchol vďačné publikum. Dokázal, že je späť a treba s ním počítať. Bola v tom energia, aj emócie, keď si dokonca dovolil poslať bozk fanúšičke do publika. Tridsaťjedenročný olympijský šampión z Turína, trojnásobný majster sveta a 7-násobný majster Európy zvládol bezpečne skoky, úvodnú kombináciu "štvoráku" s trojitým tulupom, bez problémov nasledovali aj čistý trojitý axel a trojitý lutz.

"Je ťažké jazdiť pred domácim publikom, verte mi. Sú tu všetci fanúšikovia a každý očakáva niečo neuveriteľné. Musíte sa sústrediť. Dnes som ale podľa mňa išiel dobre. Som spokojný, konečne som zašiel čistú jazdu. Podarila sa mi kombinácie štvoritého a trojitého tulupa, z toho som šťastný. Musím však vydržať a ešte niekoľko dní bojovať. Som však už na štvrtej olympiáde, takže si to užívam," uviedol Rus.

Reklama

Zaujímavá bola Pľuščenkova konfrontácia s horúcim favoritom na zlato v individuálnej súťaži, úradujúcim majstrom sveta Patrickom Chanom z Kanady. Chan na úvod zvolil kombináciu štvoritého s dvojitým tulupom, v ďalšom priebehu dopad pri trojitom axelovi nebol čistý, a tak Chan za ruským rivalom zaostal. KP sa príliš nevydaril Američanovi Jeremymu Abbottovi, ktorý mal problémy a pri štvoritom nedotočenom tulupovi narazil na mantinel, resp. ďalej skočil len jednoduchý axel. A Američania tak body nezískajú vo voľnej jazde, keďže Abbott skončil až siedmy a nepostúpil.

Krátky program športových dvojíc vyhrali domáci miláčikovia Tatiana Volosožarová, Maxim Trankov. Tí išli ako posledná dvojica na záver štvrtkového programu a nesklamali. Po dobrom výkone získali pre domácu reprezentáciu 10 bodov. Úradujúci majstri sveta sú favoritmi aj pre samostatnú súťaž športoviek. Na druhé miesto odsunuli Kanaďanov Meagan Duhamelovú a Erica Radforda, na treťom mieste skončil strieborný pár zo ZOH v Turíne Čcheng Pcheng, Chao Čang z Číny.

Pre súťaž tímov platí, že body od poroty určia poradie, ale jednotlivým tímom sa pridelia body od 1 do 10 podľa poradia krajín, desať prvému, resp. jeden desiatemu. Platí aj pravidlo, že môžu štartovať rozdielni krasokorčuliari v krátkom programe a vo voľných jazdách. Definitívne zloženie štartového poľa musí byť určené 24 hodín pred jednotlivými jazdami.

V tímovej súťaži štartuje 10 krajín – Kanada, Čína, Francúzsko, Nemecko, Veľká Británia, Taliansko, Japonsko, Rusko, Ukrajina a USA. Z krátkeho programu, resp. tancov do voľných jázd, resp. tancov postúpi 5 najlepších. Aby sa mohli započítať výsledky, musia tímy absolvovať minimálne tri disciplíny.

Reklama

výsledky:

súťaž družstiev:

muži – krátky program: 1. Juzuru Hanju (Jap.) 97,98 b., 2. Jevgenij Pľuščenko (Rus.) 91,39, 3. Patrick Chan (Kan.) 89,71, 4. Chan Jen (Čína) 85,52, 5. Florent Amodio (Fr.) 79,93, 6. Peter Liebers (Nem.) 79,61, 7. Jeremy Abbott (USA) 65,65, 8. Jakov Godoroža (Ukr.) 60,51, 9. Matthew Parr (V.Brit.) 57,40, 10. Paul Bonifacio Parkinson (Tal.) 53,94

športové dvojice – krátky program: 1. Tatiana Volosožarová, Maxim Trankov (Rus.) 83,79, 2. Meagan Duhamelová, Eric Radford (Kan.) 73,10, 3. Čcheng Pcheng, Chao Čang (Čína) 71,01, 4. Stefania Bertonová, Ondřej Hotárek (Tal.) 70,31, 5. Marissa Castelliová, Simon Shnapir (USA) 64,25, 6. Maylin Wendeová, Daniel Wende (Nem.) 60,82, 7. Vanessa Jamesová, Morgan Cipres (Fr.) 57,45, 8. Narumi Takanašiová, Rjuiči Kihara (Jap.) 46,56, 9. Julia Lavrentievová, Jurij Rudyk (Ukr.) 46,34, 10. Stacey Kempová, David King (V.Brit.) 44,70

Reklama

priebežné poradie družstiev: 1. Rusko 19 bodov, 2. Kanada 17, 3. Čína 15, 4. Japonsko 13, 5. Francúzsko, Nemecko a USA po 10, 8. Taliansko 8, 9. Ukrajina 5, 10. Veľká Británia 3,

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o 8. odsek a ďalšie výsledky

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

14:48

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác.

14:48

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 22. apríla 2024 zúčastní v Luxemburgu na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC). Hlavnými témami rokovania ministrov členských štátov EÚ bude situácia na Blízkom východe, v Sudáne a na Ukrajine. V tejto súvislosti sa uskutoční spoločné rokovanie šéfov rezortov diplomacií spolu s ministrami obrany členských štátov EÚ – SR bude popri Jurajovi Blanárovi zastupovať podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

14:47

Dubajské letisko, jedno z najrušnejších na svete, v piatok oznámilo obmedzenie počtu prichádzajúcich letov. V Spojených arabských emirátoch (SAE) naďalej pretrvávajú problémy po tohtotýždňových záplavách.

 

14:46

Rusko sústreďuje svoje hybridné útoky na Fínsko, pričom v snahe o jeho destabilizáciu využíva migráciu. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy tejto severskej krajiny.

14:46

Spojené štáty v piatok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí zoskupenia G7 informovali, že od Izraela dostali “na poslednú chvíľu” informácie o dronovom útoku v Iráne. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa k tomu odmietol vyjadriť.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali