Žlté vesty: V sobotu mala polícia v Paríži na demonštrantov pripravenú tajnú zbraň

Žlté vesty: V sobotu mala polícia v Paríži na demonštrantov pripravenú tajnú zbraň

Paríž 11. decembra 2018 (HSP/Foto:TASR/AP-Michel Euler)

 

Podľa informácií týždenníka Marianne niektoré oddiely obrnenej techniky Gendarmerie, nasadené 8. decembra v uliciach Paríža, boli vybavené znehybňujúcou chemickou látkou. Tento radikálny arzenál mal byť nasadený v najnevyhnutnejšom prípade

Na snímke demonštranti z tzv. hnutia žltých viest odkopávajú kanister so slzotvorným plynom

Takže mocní sa naozaj strachujú. Podľa istých zdrojov rozprášenie tejto tekutiny na dav žltých viest by malo za účinok «okamžité zastavenie, ľudia by popadali na zem aj pri použití masiek.» (pozn.aut.: tu sa asi myslia jednoduché ochranné masky, pretože protichemická maska je vo Francúzsku zakázaná ako vojenský materiál). Každá dávka by bola schopná «neutralizovať» dav s rozlohou niekoľkých futbalových ihrísk … «Našťastie sme to neboli nútení použiť» dodáva zdroj – vysoko postavený člen polície. Prípadné použitie takejto látky by bolo schválené po «politickej línii» a uvažovalo sa s ním ako poslednou možnosťou v prípade prepuknutia extrémnych nepokojov… Parížska policajná prefektúra sa k tejto téme nevyjadruje a odkazuje na Ministerstvo vnútra.

Reklama

Polícia pristúpila k masívnemu zatýkaniu ešte pred manifestáciou. Za nedovolené predmety polícia vyhlásila okrem rôznych tyčí petankové gule, … aj spreje, plávacie okuliare, potápačské masky (pozn. ochrana proti slzotvornému plynu) … V parížskom regióne bolo zatknutých 974 osôb, z toho 278 postavených pred súd. V rukách polície skončilo aj mnoho naivných či náhodne zaistených osôb.

Ultraľavičiari, ktorí sú väčšinou dobre zohratí a dokážu udrieť a zmiznúť, sa zatýkaniu spravidla vyhnú. Okrem toho boli policajné jednotky minulú sobotu obviňované, že týchto maskovaných a ozbrojených “demonštrantov” nechávali bez problémov prejsť medzi žlté vesty, aby tak mohli zdiskreditovať toto hnutie.

Reklama

Mnohí demonštranti absolvovali aj telesnú prehliadku, kde im polícia odoberala aj ochranné masky a okuliare proti slznému plynu.

Niektorí kritici vyčítali ministrovi vnútra, že napriek väčšiemu počtu nasadených policajných zložiek, vrátane obrnených vozidiel, boli škody na majetku oveľa väčšie ako spred týždňa. Mnohí kritizovali aj takzvané “preventívne zatýkanie” niektorých radikálnejších členov žltých viest, ktoré je protiústavné. Na žlté vesty sú schopní preventívne nasadiť políciu, čo sa pri islamistických útokoch a ich príprave akosi zdráhajú použiť ako nezákonné.

Počet večerných rabovačiek stúpol. Niektorí policajti to nazvali tretia tretina (manifestácií) : rabovačky. V sobotnom Paríži to bolo «dvojnásobné množstvo oproti predošlej sobote 1. decembra», ako uvádza istý policajný zdroj nasadený v uliciach. «Sú to menšie skupiny, väčšinou z predmestí (tzv.: NoGo), ktorí vyčkávajú koniec dňa a zotmenie, vyberajú si butiky aby sa obslúžili» smutne dodáva. V skutočnosti 90 mladistvých, ktorí boli v sobotu v Paríži zadržaní to boli všetci pri páchaní trestného činu rabovania, tak ako aj dosť veľa «plnoletých mladíkov». «Jeden majiteľ bižutérie vystrelil (na rabovačov) gumový projektil … Ak budú tieto rabovačky pokračovať, môže sa to zvrhnúť» varuje tento policajt, obávajúci sa «veľkého rizika potýčky» z tejto strany. «Aj tak sa už teraz pohybujeme na hrane kráteru sopky», uzatvára. Dokedy?

Pondelňajšie vystúpenie a sľuby prezidenta Macrona asi neprinesú nejakú významnú zmenu v protestoch.

«Jedinou možnosťou, aby sa z toho Macron dostal so vztýčenou hlavou je rozpustenie Národného zhromaždenia. Aj keby zvýšil minimálnu mzdu na 2000€, nepomôže mu to, ľudia ho úplne odmietajú,» uvádza istý profesor práva pre rádio RMC.

Reklama

Macron vyvolal túto krízu aj svojim pohŕdavým prístupom k bežným Francúzom. Niekedy ich častuje ako «lenivci, vzpurní Galovia, … » nezamestnaným povýšenecky radí nech prejdú na druhú stranu ulice a nájdu si miesto ako umývači riadov, …

Na druhej strane sa rád oblápa a fotí s polonahými chlapcami z dovozu, ktorých obživou je spravidla zločin. Alebo poriada priamo v prezidentskom paláci podivné hudobné párty s dovozovými chlapco-ženami.

Potom naštve vodičov znížením rýchlosti na 80 km/h a tá posledná kvapka bola zvýšenie daní pre pohonné hmoty.

Pri piatkovej návšteve primátorov a starostov z departamentu Yvelines u prezidenta s ním títo diskutovali «priamo a bez obalu». Z úst istého primátora zazneli aj nasledovné slova: «Dnes chcú ľudia vidieť vašu hlavu napichnutú na kôl!»

Francúzi teraz bojujú za zmenu systému, lebo zistili, že praví či ľaví politici im vždy ponúknu to isté. Chcú ozajstnú zmenu a rečičky politikov im už nestačia. A prezidenta ktorý im pri takmer každej príležitosti prejavuje svoju nadradenosť a opovrhovanie nechcú.

Reklama

Podľa ankety denníka Le Figaro 59 % Francúzov Macronov včerajší prejav k národu nepresvedčil. 54 % Francúzov podporuje pokračovanie demonštrácií žltých viest, čo je oproti cca 70 % podpory z predošlých dní badateľný pokles.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali