ŽILINA: Pedagógovia škôl Europrojektu sa stretli na pôde Gymnázia bilingválneho

ŽILINA: Pedagógovia škôl Europrojektu sa stretli na pôde Gymnázia bilingválneho

Žilina 4. októbra (TASR) – Riaditelia a učitelia stredných škôl, ktoré združuje najväčšia európska sieť stredných škôl s 23-ročnou tradíciou Europrojekt, sa dnes stretli na pôde Gymnázia bilingválneho na Ulici T. Ružičku v Žiline. Podľa riaditeľky gymnázia Gabriely Vankovej ich do 7. októbra čakajú worshopy, prehliadka mesta, prijatie u primátora Žiliny a výlet do Terchovej.

Cieľom projektu je zbližovať pedagógov a študentov jednotlivých krajín a učiť ich myslieť proeurópsky. „Na základe vzájomného porozumenia a rešpektovania európskych kultúr si učitelia vymieňajú pedagogické skúsenosti, riešia spoločné problémy a umožňujú žiakom vzájomne sa stretávať a spoznávať sa. Každú krajinu zastupuje v projekte jedna stredná škola. Naša škola zastupuje v projekte Slovenskú republiku od mája 2009. Členmi Europrojektu sú stredné školy z Belgicka, Dánska, Estónska, Fínska, Francúzska, Grécka, Holandska, Írska, Luxemburska, Maďarska, Nemecka, Nórska, Portugalska, Rakúska, Slovenska, Španielska, Švédska, Talianska a Veľkej Británie,“ priblížila projekt Vanková.

„Spolupráca školy v projekte je výbornou príležitosťou pre našich žiakov zdokonaľovať sa v anglickom jazyku, ale aj v iných jazykoch, rozvíjať komunikačné a prezentačné schopnosti, získavať nové poznatky o európskych krajinách a ich kultúrach či nachádzať nových priateľov. Veríme, že konferencia bude významnou udalosťou nielen pre našu školu a región, ale aj pre propagáciu Slovenskej republiky,“ skonštatovala riaditeľka Gymnázia bilingválneho.

Vďaka Europrojektu vycestovalo podľa nej od roku 2009 do zahraničia, participovalo na aktivitách a rozširovalo doma myšlienky projektu 14 učiteľov a približne 160 študentov žilinského gymnázia vo forme výmenných pobytov s francúzskou, luxemburskou a talianskou strednou školou. „Zúčastnili sa aj na konferenciách v Luxembursku, Grécku a Fínsku a pracovných stretnutiach vo Veľkej Británii, Rakúsku a Írsku alebo na špeciálnych hodinách matematiky vo Švédsku. Vďaka nadviazaným kontaktom a priateľstvám sa formy spolupráce neustále rozširujú a zlepšujú. V súčasnosti absolvuje 9 žiakov nášho gymnázia trojmesačný študijný pobyt v členských školách vo Francúzsku, Španielsku, Fínsku a Luxembursku,“ uviedla Vanková.

Reklama

Doplnila, že práca v projekte je členená na dvojročné obdobia, počas ktorých školy užšie spolupracujú na dohodnutých témach (využitie slnečnej energie, jazykové vzdelávanie, tolerancia, špeciálne potreby žiakov a pod). „Každý rok sa riaditelia škôl, koordinátori projektu a zainteresovaní učitelia stretávajú na októbrovej pracovnej konferencii, kde sa zoznamujú so vzdelávacím systémom, kultúrou a tradíciami hostiteľskej krajiny, posudzujú splnené úlohy a dohadujú možnosti a formy vzájomnej spolupráce. Na výročnej májovej konferencii sa za účasti 4 žiakov z každej školy prezentujú jednotlivé krajiny výsledkami spolupráce a tvoria spoločné programy pre ďalšie obdobie. Organizovaním pracovného stretnutia a konferencie je poverená vždy iná členská škola,“ uzatvorila riaditeľka slovenského zástupcu v Europrojekte.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali