“Žiadne rozviazané ruky tu ľudia s pištoľami a putami mať nesmú!” Po slovách Šimka zvolali Matovič a Mikulec tlačovku

“Žiadne rozviazané ruky tu ľudia s pištoľami a putami mať nesmú!” Po slovách Šimka zvolali Matovič a Mikulec tlačovku

Bratislava 4. júla 2023 (HSP/Foto: Screenshot)

 

Muži s pištoľami a putami by nemali mať rozviazané ruky. Ivan Šimko poverený výkonom funkcie ministra vnútra si myslí, že policajtom by mala ruky zväzovať politika, triezvi zástancovia právneho štátu si myslia, že by to mali byť zákony, ktoré dajú medze konaniu policajtov

TK Matovič a Mikulec
Roman Mikulec a Igor Matovič sa pri citovaní slov Ivana Šimka tvárili veľmi odhodlane.

Šimko včera na sociálnej sieti zverejnil status, v ktorom prezentoval svoj názor: “Priznám sa, že mi od počiatku nebolo jasné, čo sa malo na mysli pod tým, keď sa začalo hovoriť o tom, ako sa rozviazali ruky polícii. Táto ozbrojená, represívna štruktúra si iste nemôže robiť, čo sa jej zachce. To sa deje iba v policajnom štáte. V demokratickej spoločnosti musí byť donucovacia moc štátu pod veľmi presne ustanovenou, ale účinnou kontrolou politickej moci. Lebo len politika, nie policajní dôstojníci, predstupuje pravidelne pred voličov a skladá im účty za svoju činnosť.”

Reklama

Šimko v statuse píše o kontrole ozbrojenej moci politickou mocou: “Vo chvíli, keď si politika prestane plniť túto svoju povinnosť, môže sa stať, že sa začnú úradníci báť prijímať nepríjemné, hoci potrebné rozhodnutia, prestane fungovať normálne verejné obstarávanie, pluralitná politická súťaž sa zmení na kriminalizovanie protivníka a strach z polície začne byť postupne väčší, ako strach z kriminálnikov. Najlepším indikátorom takéhoto nebezpečného vývoja je, ak spozorujeme, že si táto ozbrojená zložka prestane byť schopná priznať ani očividné zlyhania. Ak stratí ozdravnú schopnosť spätnej väzby. Nie priatelia, žiadne rozviazané ruky tu ľudia s pištoľami a putami mať nesmú! Patria pod kontrolu politiky. To, o čo ide vždy, predovšetkým vo voľbách, vo všetkých voľbách i v týchto, je, aby bola pod kontrolou dobrej politiky. Takej, ktorá si túto svoju zodpovednosť uvedomuje.”

Nad takým chápaním sa dá privrieť oko, ak pod slovom kontrola naozaj myslíme výkon kontrolných činností. Sú totiž ľudia, ktorí to slovo berú vo význame, v ktorom je slovo control chápané v anglicky hovoriacich krajinách, teda primárne ako ovládanie. A takto to asi napriek svojej (ne)znalosti angličtiny chápe aj expremiér a exminister Igor Matovič (van tájm, next tájm) spolu s bývalým ministrom vnútra Romanom Mikulcom. Ich reakciu v podobe tlačovej besedy, ktorú dnes zorganizovali, možno pokojne nazvať hysterickou.

Reklama

Šimkov status bol jedinou príčinou zvolania tlačovej konferencie a Matovič to hneď v úvode aj povedal. Vraj si spočiatku myslel, že Šimkovi niekto zlomyseľne hackol facebookový profil. Svojím statusom sa podľa Matoviča Šimko vydáva cestou v ústrety mafiánskemu štátu, ktorý sme tu vraj zažívali dvanásť rokov. Kvôli nemu vraj “bohovia na zemi” nadobudli pocit, “že môžu rozhodovať o živote a smrti Jána a Martiny len preto, lebo sa im nepáčilo, o čom píšu.” Mikulec potom prečítal Šimkov status, ktorý uviedol svojimi slovami o “únose” štátu do rúk oligarchov.

Z výrokov oboch, Mikulca i Matoviča, bolo jasné, že slovo kontrola nechápu ako výkon kontrolných funkcií, ale ako ovládanie. Obaja sa pri citovaní Šimkovych slov tvárili veľmi odhodlane. Mikulec však pri komentovaní Šimkovho statusu úplne zabudol, že dnes na odsúdenie človeka do žalára stačí svedectvo jedného či dvoch zaujatých svedkov, ktoré polícia necíti potrebu podoprieť dôkazmi. Nemá to vzbudzovať atmosféru strachu? Nemá sa človek báť niekoľkomesačnej väzby s podmienkami, ktoré sú horšie, než u odsúdených, ak vo väzbe už niekoľko osôb aj umrelo? A Mikulec dokonca šiel tak ďaleko, že povedal doslova, že polícia “zabezpečila to, aby tu bol zavraždený novinár aj so svojou snúbenicou.”

Najviac sa Mikulcovi nepáčili tieto Šimkove vety: “Nie priatelia, žiadne rozviazané ruky tu ľudia s pištoľami a putami mať nesmú! Patria pod kontrolu politiky.” Mikulec by si asi želal, aby žiadna kontrola ozbrojených síl štátu neexistovala. Tieto hysterické výkriky, môžu ulahodiť liberálnej kaviarni, pri bližšom skúmaní majú tendenciu k pohŕdaniu právom a náklonom k diktatúre. Už v antike sa klasik pýtal: “A kto bude strážiť strážcov?” Rozviazané ruky nesmú znamenať svojvôľu bez kontroly, čo bol asi pôvodný zmysel Šimkovho statusu. Ak bývalý minister vnútra nevie čítať s porozumením, jeho argumenty štatistikou sú irelevantné. Šimkove slová prekrútil do absurdnej polohy. Vyzval prezidentku Čaputovú i Ľudovíta Ódora povereného výkonom funkcie predsedu vlády, aby sa k Šimkovmu statusu vyjadrili.

Po Mikulcovi ešte Matovič povedal, že Šimkove slová v ňom vzbudzujú hrôzu. Aj on si slovo kontrola vyložil ako ovládanie a podľa toho Šimkove slová kritizoval. Otvorene hovoril o tom, že ich chápe tak, že polícia má byť pod vplyvom politiky a politici majú rozhodovať o tom, koho polícia bude vyšetrovať a koho bude chrániť. O tom, ako Šimkove slová Matovič pochopil, svedčí aj to, že sa vyjadril v zmysle, že kontrola ohrozuje nezávislosť polície, že Šimko obhajuje zločinecké správanie Kaliňáka a Sakovej. Aj on povedal, že podľa Šimka sa polícia má dostať pod politický vplyv. Fakt, že títo dvaja páni chápu slovo kontrola takto pokriveným spôsobom, vysvetľuje mnohé z obdobia, keď boli pri moci.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

Včera 17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

Včera 17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

Včera 14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

Včera 14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

Včera 13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

Včera 13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Včera 13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

Včera 12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali