Zákaz vychádzania sa začne v sobotu 19. decembra. Kostoly a lyžiarske strediská budú otvorené

Zákaz vychádzania sa začne v sobotu 19. decembra. Kostoly a lyžiarske strediská budú otvorené

Bratislava 16. decembra 2020 AKTUALIZOVANÉ (SITA/TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Zákaz vychádzania sa začne v sobotu 19. decembra. Na dnešnej tlačovej besede po rokovaní vlády to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO)

Marek Krajčí
Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO)

Dodal, že zákaz vychádzania bude mať množstvo výnimiek. Zatvorené budú všetky obchody s výnimkou nevyhnutných.

Reklama

Podpredseda vlády Štefan Holý (Sme rodina) spresnil, že zákaz vychádzania bude platiť od soboty 19. decembra od 5:00 ráno. Povolená bude cesta do zamestnania, na nákup liekov, potravín, krmív a iných doplnkov pre zvieratá. Vláda odporúča všetkým zamestnávateľom, aby umožnili zamestnancom prejsť na home office, teda prácu z domu, ak je to možné. Holý doplnil, že bude možné ísť tiež do banky, na poštu, do zásielkovní, ale aj do výdajných miest e-shopov.

„Ak si niekto objedná tovar cez internet, tak si ho bude môcť vyzdvihnúť,“ doplnil podpredseda vlády.

Reklama

Štandardnou výnimkou zo zákazu vychádzania je cesta k lekárovi, do lekárne, na pohreb, uzavretie manželstva či krst. Podľa vlády by mali byť medzi ľuďmi vytvorené takzvané bubliny, ktoré majú vytvoriť členovia najviac dvoch domácností.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS) uviedol, že na cestovaní do zahraničia sa nemení nič, pretože okolité krajiny „sú červené“ a povinná je teda karanténa a následne test.

 

Výnimky zo zákazu vychádzania

– cestovanie zakázané nebude, treba však zvážiť jeho nevyhnutnosť, vláda odporúča v prípade možnosti uprednostniť prostriedky diaľkovej komunikácie,

– zo zákazu sú vyňaté aj stretávania medzi dvoma domácnosťami, na začiatku zákazu vychádzania je potrebné si zvážiť, s ktorou inou domácnosťou sa vytvorí tzv. bublina, so žiadnou inou domácnosťou by sa nemalo stretávať,

Reklama

– povolená bude cesta v nevyhnutnom rozsahu s cieľom zaobstarania nevyhnutných životných potrieb – potravín, liekov, zdravotníckych prostriedkov, hygienického a drogériového tovaru, krmiva a ďalších potrieb pre zvieratá,

– povolená bude cesta do zamestnania či výkonu podnikateľskej a obdobnej činnosti, pričom uznesenie vlády obsahuje odporúčania na využívanie v maximálnej možnej miere prácu z domu,

– povolená bude tiež cesta na doplnenie pohonných látok, tlačovín, novín,

– cesta do očnej optiky, poisťovne, banky, prípadne servisu bicyklov s tým, že by malo ísť o najbližšiu možnú prevádzku či predajňu,

– povolená bude aj cesta na výdajné miesto internetových a iných obchodov,

Reklama

– platí takisto výnimka na cesty do zdravotníckych zariadení s cieľom neodkladnej zdravotnej starostlivosti, cesta do lekárne či testovania na nový koronavírus,

– výnimka zo zákazu vychádzania platí aj v prípade individuálneho športu a pobytu v prírode. Lyžiarske strediská budú môcť byť otvorené aj počas zákazu vychádzania, dôvodom je povolenie pre individuálne športy v exteriéri,

– výnimku zo zákazu majú mať aj sväté omše, o tom, či v danom regióne budú môcť byť kostoly otvorené a koľko v nich môže byť ľudí, majú rozhodnúť regionálni hygienici,

– výnimka platí aj na cestu do zariadenia na rekreačné účely, takto môžu cestovať členovia maximálne dvoch domácností, ktorí vytvoria tzv. bublinu najbližších príbuzných a priateľov,

– výnimku zo zákazu má aj cesta na krst, sobáš, pohreb,

– povolené je tiež vycestovať v prípade zabezpečenia starostlivosti o blízku osobu,

– takisto na cestu s dieťaťom za rodičom alebo osobou, ktorá má právo styku s dieťaťom,

– výnimka sa taktiež vzťahuje na cestu s cieľom kúpy živého vianočného stromčeka a rýb v exteriéri,

– cestu s cieľom vycestovania do zahraničia,

– cestu za dieťaťom, ktoré je umiestnené v centre pre deti a rodiny na základe rozhodnutia súdu,

Reklama

– na cestu klienta zariadenia sociálnych služieb, rodinného príslušníka alebo blízkej osoby klienta zariadenia sociálnych služieb do alebo z tohto zariadenia, ďalšou podmienkou je negatívny test na nový koronavírus.

 

Apelujeme na zodpovednosť ľudí, situácia v SR je mimoriadne vážna

Vláda apeluje na zodpovednosť ľudí v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Situáciu na Slovensku pred vianočnými sviatkami označuje za mimoriadne vážnu. Uviedol to minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Priznáva, že zákaz vychádzania, ktorý bude na Slovensku platiť od soboty (19. 12.), má množstvo výnimiek. Tvrdý zákaz vychádzania by však podľa neho bolo vzhľadom na Vianoce veľmi náročné zaviesť.

“Apelujem na ľudí, aby dodržiavali odporučenie vlády, aby sa počas zákazu vychádzania a sviatkov stretli maximálne dve domácnosti a nedochádzalo k ďalšiemu stretávaniu sa ľudí. Sviatky sú totiž veľmi nebezpečné z hľadiska šírenia vírusu v domácnostiach,” uviedol šéf rezortu zdravotníctva.

Reklama

Ako tvrdí, je potrebné, aby si každý rozmyslel, s kým chce stráviť vianočné sviatky, následne dodržiaval odporučenie vládneho kabinetu a nenavštevoval ďalších známych či blízkych.

“Nechceme obmedziť cestovanie. Uvedomujeme si totiž, že mnohí sú vzdialení od svojich blízkych a vianočný čas chcú prežiť s nimi,” poznamenal Krajčí.

Ak verejnosť bude dodržiavať opatrenia, dokáže sa podľa jeho slov výrazným spôsobom obmedziť šírenie vírusu.

Aktuálnu epidemiologickú situáciu na Slovensku pred Vianocami označil minister za mimoriadne vážnu.

“Za utorok (15. 12.) sa na odberových miestach realizovalo okolo 60.000 testov, z toho zaznamenali až 8000 pozitívnych prípadov COVID-19, čo je na Slovensku nový rekord,” uviedol.

Reklama

Analýzy podľa Krajčího predpovedajú, že z tohto počtu 520 ľudí skončí v nemocniciach a viac ako 100 ľudí zomrie. Minister preto víta, že zákaz vychádzania začne na Slovensku platiť už počas “zlatého víkendu” (19. – 20.12.), keď sa očakáva množstvo ľudí v nákupných centrách.

 

Počas zákazu vychádzania budú otvorené kostoly i lyžiarske strediská

Kostoly i lyžiarske strediská budú môcť byť otvorené aj počas zákazu vychádzania. Oznámil to vicepremiér pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý (Sme rodina) s tým, že cesta na bohoslužbu spadá pod výnimku zo zákazu vychádzania a je na jednotlivých regionálnych hygienikoch, či v danom regióne budú môcť byť kostoly otvorené a koľko v nich môže byť ľudí. Lyžiarske strediská môžu byť otvorené, lebo patria k individuálnym športom v exteriéri.

Správu aktualizujeme.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:23

Najmenej 68 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, uviedli tamojší predstavitelia.

Prudké dažde zasiahli provinciu ešte v piatok a voda zaplavila množstvo významných prístupových ciest do oblasti.

08:16

Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu zámerne cielilo na civilistov pri ostreľovaní dvoch miest v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny.

Ukrajinská prokuratúra uviedla, že ruský nálet na obytnú časť v oblastnej metropole Charkov vyšetruje ako vojnový zločin.

07:55

Prudké boje v palestínskom meste Rafah na juhu Pásma Gazy z domovov vyhnali už 800.000 ľudí, informoval v sobotu Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) počas pokračujúcej ofenzívy izraelskej armády (IDF). Informovala  agentúra AFP.

07:45

Izraelský minister a člen vojnového kabinetu Benny Gantz v sobotu pohrozil demisiou v prípade, že do 8. júna nebude prijatý nový plán vojny v Pásme Gazy.

Gantz vypracoval šesťbodový plán, ktorého súčasťou je návrat rukojemníkov, ukončenie vlády Hamasu, demilitarizácia Pásma Gazy a vytvorenie medzinárodného úradu na správu civilných záležitostí. Plán počíta aj s krokmi na normalizáciu vzťahov so Saudskou Arábiou.

07:35

Tunisko v sobotu našlo pri svojom pobreží telá štyroch migrantov, informovala Tuniská národná garda v súvislosti s nárastom počtu lodí s migrantmi, ktoré v posledných týždňoch smerujú z Tuniska do Talianska.

Pobrežnej stráži sa podarilo zachrániť 52 migrantov, národná garda zatkla deväť pašerákov a zhabala lode.

07:15

Rusko v noci na nedeľu opäť vystavilo Ukrajinu masívnym dronovým útokom.

Podľa ukrajinského letectva útoky zasiahli Kyjev, Vinnyckú oblasť juhozápadne od hlavného mesta, pohraničnú Sumskú oblasť na severovýchode krajiny, centrálnu Čerkaskú oblasť, a mestá na juhu Mykolajiv a Odesu.

Včera 17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

Včera 17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

Včera 17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

Včera 14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

Včera 14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali