Vyhlásenie Kongresu slovenskej inteligencie

Bratislava 4. júna (TASR) – I. Kongres slovenskej inteligencie (KSI) si pripomína pamiatku spisovateľov Vladimíra Mináča, básnika Milana Rúfusa a herca Gustáva Valacha, ktorí zakladali KSI, spisovateľov Ladislava Ťažkého, Dušana Slobodníka a ďalších vlasteneckých intelektuálov, ktorí sa zaslúžili o vznik SR;

II. Navrhujeme ustanoviť DEŇ SLOVENSKEJ NEZÁVISLOSTI – 19. 9. 1848 – ako stabilný termín štátneho sviatku, ktorý budeme oslavovať doma vo vlasti, ale aj v zahraničí na veľvyslanectvách SR;

III. Želáme si, aby sa oslavy 20. Výročia vzniku SR konali v siedmich krajských centrách: Bratislava, Trnava, Trenčín, Žilina, Banská Bystrica, Prešov, Košice tak, aby sa celoštátne oslavy vzniku SR odohrali v Nitre v Matke slovenských miest;

IV. Žiadame NR SR, aby sa budovanie vzťahu k slovenskej štátnosti s dôrazom na slovenskú mládež i štátotvorný slovenský národ, ale aj pestovanie lojality národnostných menšín k novému štátu, stalo systematickou súčasťou prednostného záujmu verejnoprávnej inštitúcie RTVS;

Reklama

V. Želáme si, aby NR SR vzdala úctu a česť bývalým slovenským poslancom FZ ČSFR a ich rodinným príslušníkom za odvahu a statočnosť presadiť kultivované rozdelenie vtedajšieho Česko-Slovenska;

VI. Žiadame, aby SNM dotvorilo obsah zrekonštruovaného bratislavského hradu. Dôraz kladieme na vybudovanie Stálej expozície národných dejín Slovensko a Slováci v koncepcii historika prof. Matúša Kučeru tak, aby ju štátne orgány otvorili počas roku 2013.

Reklama

VII. Žiadame Národnú radu Slovenskej republiky, aby prijala ústavný zákon o slovenčine ako o štátnom jazyku.

VIII. Žiadame oceniť zakladateľov Slovenskej republiky najvyššími štátnymi vyznamenaniami;

IX. Žiadame, aby Ministerstvo kultúry SR venovalo náležitú podporu pôvodnej slovenskej tvorbe a prijalo Zákon o knihe! Podporujeme systematické vzdelávanie a výchovu na všetkých typoch škôl tak, aby sme vrátili učiteľskému povolaniu jeho vážnosť a kredit!

X. Vyzývame slovenských historikov, aby sa zbavili ideologickej predpojatosti, aby nekrivili moderné slovenské dejiny a zámerne neobchádzali úlohu aj skutky  zakladateľov nezávislého štátu. Aby vytvorili seriózne hodnotenie udalostí v rokoch 1989 – 1992 s dôrazom na pohyb za sebaurčovacie právo Slovákov po vznik nezávislého a demokratického štátu (1993) aj dvadsaťročného budovania Slovenskej republiky.

Podpísaní zakladajúci členovia Kongresu slovenskej inteligencie z mája 1992: Doc. Jozef Darmo vysokoškolský pedagóg; Kamil Haťapka, exposlanec SNR, tréner; MUDr. Ivan Hudec spisovateľ a esejista; MUDr. Milan Izák lekár – otftalmológ; Viliam Jablonický publicista a esejista; Libuša Kľučková členka výboru Matice slovenskej; PhDr. Titus Kolník archeológ; prof. Matúš Kučera historik; Imrich Kružliak publicista a spisovateľ, Mníchov; Drahoslav Machala reportér a spisovateľ; Dušan Mikolaj reportér a spisovateľ; Marián Polonský medailér a sochár; Ján Smolec publicista a spisovateľ; Peter Štrelinger reportér a spisovateľ; Ing. Marián Tkáč PhD., predseda Matice slovenskej, spisovateľ; ďalej  pozvaní hostia, ktorí zakladali SR: Eva Kristínová herečka a matičiarka; PhDr. Anton Hrnko, historik; JUDr. Milan Janičina predseda PanSÚ; JUDr. Fedor Lajda podpredseda PanSÚ; Imrich Horňanský, kartograf, za PanSÚ; za Spoločnosť Kresťanské Slovensko v zastúpení prof. Ábela Kráľa – Ing. Anton Janitor PhD.;

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Pošlite nám tip

Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:30

Členské krajiny Severoatlantickej aliancie údajne vo štvrtok schválili misiu zameranú na výcvik a bezpečnostnú pomoc Ukrajine. Informuje o tom agentúra DPA odvolávajúca sa na vyjadrenia nemenovaných predstaviteľov NATO.

16:17

Nemecko a Dánsko vo štvrtok podpísali vyhlásenie o zámere posilniť bilaterálnu vojenskú spoluprácu. Cieľom je zrejme zosúladiť verejné obstarávanie v oblasti zbrojenia v období, keď západné krajiny hovoria o rastúcich bezpečnostných hrozbách zo strany Ruska.

15:48

Počasie je pred tohtoročnou žatvou mimoriadne nevyspytateľné. Intenzívne zrážky, krupobitie a striedanie teplôt ovplyvnili a ovplyvnia kvalitu, množstvo a začiatok žatevných prác. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

15:41

Talianska premiérka Giorgia Meloniová verí, že summit skupiny G7 na juhu Talianska prinesie v nasledujúcich dvoch dňoch konkrétne a merateľné výsledky. Uviedla to vo štvrtok počas svojho otváracieho príhovoru, pričom informovala, že lídri budú rokovať o Ukrajine, Blízkom východe, umelej inteligencii či migrácii.

15:00

Hasiči a záchranári aktuálne zasahujú pri dopravnej nehode na ceste I/11 v Kysuckom Lieskovci. Podľa Operačného strediska Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline sa tu zrazilo osobné auto s kamiónom, evidujú aj zranenia. Dopravný servis Zelenej vlny upozorňuje na neprejazdnú cestu a komplikácie v premávke. Obchádzka je možná cez obce Dunajov alebo Blažkov.

14:53

Kremeľ vo štvrtok uviedol, že nevidí dôvody na znepokojenie v spojitosti s prítomnosťou štyroch ruských bojových plavidiel na Kube, ktoré tam prišli v stredu rámci bojových cvičení.

14:48

Nespokojnosť nemeckých voličov s vládnucou koalíciou dosiahla rekordnú úroveň, ukázal prieskum verejnej mienky, ktorého výsledky vo štvrtok zverejnila verejnoprávna stanica ZDF.

14:47

Viac ako polovica poľnohospodárskej pôdy v Pásme Gazy, ktorá je kľúčová pre hladujúcich obyvateľov tohto vojnou zmietaného územia, bola zničená konfliktom. Na základe analýzy o tom vo štvrtok informovala Organizácia Spojených národov (OSN).

14:47

Pápež František sa na okraj summitu G7 v Taliansku stretne s lídrami Spojených štátov, Francúzska, Ukrajiny, Indie a iných krajín, oznámil vo štvrtok Vatikán.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE