Volejbal-ME: Hráči z lavičky otočili zápas s Tureckom, vyčnieval Bencz

Volejbal-ME: Hráči z lavičky otočili zápas s Tureckom, vyčnieval Bencz

Gdansk 22. septembra (TASR) – Hrdinami sobotňajšieho zápasu medzi Slovenskom a Tureckom sa stali slovenskí náhradníci Milan Bencz, Juraj Zaťko a Matej Paták, ktorý zažíva premiérovú účasť na európskom šampionáte. Za stavu 0:2 na sety nastúpili do rozbehnutého duelu a tréner Štefan Chrtiansky st. oprášil spoluprácu z Európskej ligy, ktorá slávila úspech.

"Túto zostavu sme mali v Európskej lige dosť často na ihrisku. Práve táto zostava, Juraj Zaťko na nahrávke, Milan Bencz na účku, Števo Chrtiansky a Matej Paták na smeči, s Emom Kohútom a Tomášom Kmeťom na bloku, odohrala jej druhú polovicu, takže som vedel čo v nich je. Zariskoval som a dokonca som o nej uvažoval aj pred zápasom. Určite rozhodla bojovnosť a srdiečko, plus skvelý výkon Bencza k tomu," uviedol po zápase pre TASR Štefan Chrtiansky st., ktorý mu dal za jeho predvedené výkony v reprezentácii prednosť pred Petrom Michalovičom.

Práve Milan Bencz sa prezentoval fantastickou 69 percentnou úspešnosťou v ofenzíve, keď z 32 útokov premenil 22. Na poste univerzála vystriedal Martina Nemca, ktorého Turci dobre bránili. "Som spokojný s výkonom, ale myslím si, že sme Turkov zdolali ako tím. Ja som k tomu iba trošku dopomohol a vyhecoval chalanov. Potom to už išlo. Už dávnejšie sme hrali takto spoločne s Jurajom a sme viac zohratí," povedal skromne ľavoruký zakončovateľ Bencz, ktorý mal pred ME problém so zraneným ramenom a pokračoval: "Uvidíme ako budú hrať Turci a my sa posnažíme uhrať s Poľskom čo najlepší výsledok."

Po zahanbujúcich dvoch setoch, ktoré Slováci prehrali na 18 a 16 bodov, prišiel v treťom sete na nahrávku Juraj Zaťko, ktorý aj z ťažkých pozícii neraz "vykúzlil" ideálnu prihrávku pre svojich spoluhráčov v útoku. "Na nás už nebol vyvinutý tlak, vedeli sme, že už nemáme čo stratiť, keďže sme na turnaji prehrali päť setov za sebou a keby sme prehrali šiesty, tak ideme jednoznačne domov. Našťastie sme sa s tým dobre vyrovnali, hrali sme ako keby na krásu a napokon sme bod po bode došli až k víťazstvu," konštatoval pre TASR rodák z Bratislavy.

Reklama

V tajbrejku za stavu 14:12 poslali Turci loptu do autu, bolo však evidentné, že s tečom slovenského hráča. Rozhodca najprv ukončil zápas, ale vzápätí po konzultácii s druhým rozhodcom prisúdil bod Turecku (14:13). "Nepotešilo to človeka, keď to bolo s takým tečom. I keď sme mohli vyhrať som rád, že sa to vrátilo a vyhrali sme, ak sa to dá povedať, tak férovejšie. Vyhrali sme to my a nie chyba rozhodcu," hovoril nadšene Zaťko.

Slováci sa víťazstvom priblížili k postupu do druhej fázy turnaja, no rozhodne sa až v nedeľňajších dueloch. Ak prehrajú Turci s Francúzskom v prvom zápase, tak Slováci budú mať istý postup. V stretnutí s Poľskom sa bude rozhodovať už "iba" o tom, z ktorého miesta postúpia. "Som zvedavý ako sa k tomu postavia jednotlivé tímy a či sa nebudú diať nejaké špekulácie. Dúfam, že nie a že do zápasu s Poľskom si pôjdeme užiť atmosféru a pokúsiť sa o výsledok, bez toho, aby sme mali na pleciach obrovskú zodpovednosť," zamyslel sa Zaťko, ktorého potešila i hŕstka slovenských fanúšikov: "Bol som veľmi prekvapený, povzbudzovali nás od začiatku do konca. Registrovali sme ich a sme im za to vďační."

Reklama

Atmosféru v Ergo aréne si užíval aj Matej Paták, ktorý si premiéru na ME odkrútil už v zápase s Francúzskom. "Čo sa týka reprezentácie, tak to bol pre mňa asi najdôležitejší zápas, ktorý som odohral. Bolo ťažké naskočiť do rozbehnutého duelu, no potom som sa do toho ako tak dostal. Najmä vďaka Benczovi sme to zvládli, ktorý zahral fantasticky. Povedali sme si, že musíme ísť do toho naplno a zmeniť rytmus hry. Podarilo sa nám to, celé sa to obrátilo, pod tlakom boli zrazu Turci a nezvládli to," spokojne tlmočil dianie na ihrisku Paták.

Bývalý tréner slovenskej reprezentácie, sediaci na lavičke Turecka, Talian Emanuele Zanini sa snažil častým striedaním, či konzultáciou s rozhodcami vyviesť slovenských hráčov z tempa. "Poznám ho, viem, že sa snaží urobiť neviditeľné teče viditeľnými. Patrí to k športu, každý chce vyhrať a tak to má byť," dodal Paták.

/vyslaný redaktor TASR Miroslav Cenko mc/ /k dispozícii sú videozáznamy a zvukové záznamy/

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali