Vláda schválila svoje programové vyhlásenie. Matovič: Je dvakrát rozsiahlejšie než pri predchádzajúcich vládach

Vláda schválila svoje programové vyhlásenie. Matovič: Je dvakrát rozsiahlejšie než pri predchádzajúcich vládach

Bratislava 19. apríla 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:TASR – Jaroslav Novák)

 

Vláda v nedeľu schválila svoj program. Kabinetu ho predložil premiér Igor Matovič (OĽaNO). Programové vyhlásenie vlády (PVV) následne v pondelok (20.4.) predloží na rokovanie Národnej rady (NR) SR a požiada parlament o dôveru

Na snímke zľava minister financií SR Eduard Heger (OĽaNO), predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) číta z programového vyhlásenia vlády SR, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (OĽaNO), predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina), minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO), podpredsedníčka vlády a ministerka pre investície a regionálny rozvoj SR Veronika Remišová (Za ľudí) a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (SaS) počas tlačovej konferencie

“Počas nášho vládnutia sa zaväzujeme vždy hovoriť pravdu a čestne konať. K verejným financiám a štátnemu majetku budeme pristupovať ako dobrí hospodári a nebudeme tolerovať žiadnu korupciu. Zabezpečíme dôslednú rovnosť pred zákonom a budeme konať tak, aby sme výrazne zvýšili dôveru ľudí v štát a ľudí, ktorí ho reprezentujú,” píše sa vo vyhlásení.

Reklama

Za základ označuje vláda v PVV i včasnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť, rovnako ako vzdelanie. Zaväzuje sa vytvoriť atraktívne podnikateľské prostredie tak, aby zamestnanci mali dobrú prácu za férovú mzdu. Pozornosť chce vláda venovať aj chudobným, chorým a slabším.

Výrazne zvýšiť plánuje potravinovú sebestačnosť Slovenska a nastaviť spravodlivý systém podpory poľnohospodárov. Deklaruje rovnosť príležitostí pri akejkoľvek súťaži či výberovom konaní.

Reklama

V oblasti informatizácie mieni vláda spraviť zo Slovenska inteligentnú, inovatívnu a transparentnú krajinu. Efektívnym využívaním eurofondov chce znížiť regionálne rozdiely a zvýšiť ochranu životného prostredia. Vláda deklaruje, že bude pôsobiť ako spoľahlivý a zodpovedný partner v európskych a medzinárodných vzťahoch.

Vláda musí podľa Ústavy SR predložiť Národnej rade (NR) SR svoj program a požiadať ju o vyslovenie dôvery do 30 dní od vymenovania. Vládu prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala 21. marca.

Nový kabinet vzišiel z volieb, ktoré sa konali 29. februára. Tvoria ho hnutia a strany OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí. Spolu majú v parlamente ústavnú väčšinu.

Matovič: Programové vyhlásenie vlády je dvakrát rozsiahlejšie než pri predchádzajúcich vládach

Programové vyhlásenie vlády je dvakrát rozsiahlejšie a obsahom kvalitnejšie ako programové vyhlásenia predchádzajúcich vlád. Na tlačovej konferencii po rokovaní vlády, na ktorom bolo schválené programové vyhlásenie, to uviedol premiér Igor Matovič (OĽaNO). Za jedno z podstatných opatrení, ku ktorému sa ním zaväzujú, považuje zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov, ktoré malo byť podľa neho ukotvené v legislatívne už 30 rokov.

Reklama
Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) drží v ruke programové vyhlásenie vlády SR

Matovič ocenil, že v spolupráci s koaličnými partnermi dokázali pripraviť programové vyhlásenie vlády aj v zložitej situácii zapríčinenej koronavírusom. „Urobili sme ďalší krok k tomu, aby sme naplnili sľuby, ktoré sme dali občanom pred voľbami. Patrí sa sľuby napĺňať aj napriek tomu, že je tu kríza. Programové vyhlásenie je veľmi obšírne a obsahuje stovky až tisícky konkrétnych prísľubov na ceste k lepšiemu Slovensku,“ povedal Matovič. Podľa premiéra sa do programového vyhlásenia dostalo všetkých jedenásť bodov, ktoré si občania odhlasovali v internetovej výzve „Rozhodni to!“.

Členovia vlády uviedli, že programové vyhlásenie vznikalo za zložitej situácie a jeho tvorba trvala často aj do skorých ranných hodín. „Cez deň sme riešili situáciu s koronavírusom, v noci sme diskutovali o programovom vyhlásení vlády. Výsledkom je dokument, za ktorý sa môžeme postaviť. Podarilo sa presadiť reformu justície, ktorú by ľudia mali počas nasledujúcich štyroch rokov pocítiť,“ povedala podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí). Podľa nej už vláda začala niektoré kroky programového vyhlásenia napĺňať napríklad v podobe očisty súdnej rady.

 

Vláda prijme zmeny na očistu justície a obnovu dôvery ľudí v právny štát

Vláda plánuje prijať také zmeny, ktoré pomôžu obnoviť dôveru ľudí v právny štát a očistiť justíciu. Dosiahnuť to mieni ústavným zákonom v oblasti justície, reformou súdnej mapy, efektívnym zákonom o zaisťovaní majetku a presadiť chce aj trestný čin prikrmovania. Hovorí o tom v programovom vyhlásení vlády, ktoré schválila v nedeľu.

Reklama

Ústavný zákon v oblasti justície má okrem iného zahŕňať zmeny v Súdnej rade SR, previerku majetkových pomerov všetkých sudcov. Reforma čaká aj Ústavný súd (ÚS) SR. Voľba ústavných sudcov má byť verejná, na vzatie sudcu a generálneho prokurátora do väzby by už nemal byť potrebný súhlas ÚS. Má sa tiež napríklad zrušiť rozhodovacia imunita sudcov.

PVV počíta okrem iného aj so zriadením Najvyššieho správneho súdu SR, ktorý bude plniť aj funkciu disciplinárneho súdu pre sudcov, prokurátorov, exekútorov, notárov, správcov, prípadne aj pre iné právnické profesie. Reforma súdnej mapy má okrem iného zefektívniť justíciu a pretrhnúť korupčné väzby v justícii.

Zákonom o zaisťovaní majetku mieni vláda zabezpečiť efektívne vyhľadávanie, zaisťovanie a odnímanie výnosov z trestnej činnosti a zavedenie jasných a účelných pravidiel pre správu zaisteného majetku a nakladanie s ním. „Osobitný dôraz sa venuje zamedzeniu účelových prevodov nelegálne získaného majetku vykonávaných s cieľom mariť výkon majetkových trestov uložených v trestnom konaní,“ píše sa v PVV.

Kabinet chce aj celoplošné zavedenie časových rámcov na rozhodovanie v jednotlivých veciach. Vláda plánuje tiež presadzovať zefektívnenie správy súdov založené na princípe „hodnota za peniaze“. PVV hovorí aj o modernizácii justície, ktorá počíta s rozširovaním používania informačných technológií. Okrem iného chce vláda vytvoriť centrálny register súdnych rozhodnutí a doložiek právoplatnosti a vykonateľnosti tak, aby sa znížila administratívna záťaž veriteľov.

Plánuje tiež posilniť postavenie detských obetí v trestnom konaní v záujme ich ochrany a zabezpečenia ich najlepšieho záujmu. Prehodnotí aj odškodňovanie obetí násilných trestných činov. Podnikne kroky k vybudovaniu a fungovaniu detenčného ústavu.

Zmeny by sa mali okrem iného dotknúť aj prokuratúry, voľby kandidátov na generálneho prokurátora a špeciálneho prokurátora. PVV hovorí o transparentnom výberovom konaní. Tiež sa venuje otázke exekúcií, exekučnej amnestii. Spomína aj reformu opatrovníckeho práva zameranú na osoby s hendikepom, tiež hovorí o budovaní systémových riešení na ochranu a podporu obetí domáceho násilia, sexuálneho násilia a násilia páchaného na ženách.

Vláda chce aj nový Občiansky zákonník a zákon o obchodných spoločnostiach. Zmenami chce prispieť aj k zlepšeniu podnikateľského prostredia. Sľubuje zároveň, že zásadným spôsobom posilní princíp právnej istoty. Deklaruje skvalitnenie ochrany ľudských práv či podporu zvyšovaniu povedomia o totalitných obdobiach slovenskej histórie. „Vláda SR podporuje výstavbu múzea zločinov totalitných režimov,“ píše sa v PVV.

Dokument hovorí aj o podpore národnostných menšín, vláda má prijať zákon o postavení národnostných menšín. Chce sa tiež zasadzovať za zlepšenie sociálneho, ekonomického a občianskeho postavenia Rómov v spoločnosti.

 

Vláda chce s korupciou bojovať cez hmotnú zodpovednosť aj novelu infozákona

Reklama

Novela infozákona, zákon o lobingu aj hmotná zodpovednosť verejných funkcionárov sú niektoré zo spôsobov, akými chce vláda premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) bojovať s korupciou. Vyplýva to z programového vyhlásenia vlády (PVV), ktoré schválil Matovičov kabinet v nedeľu.

Výsledky nasledujúcich protikorupčných opatrení chce vláda merať prostredníctvom rebríčka Transparency International. Za úspech bude vláda považovať zlepšenie o 20 miest oproti aktuálnemu umiestneniu.

Vláda chce zaviesť hmotnú zodpovednosť verejných funkcionárov, ktorá má trestať ich pochybenia pri nakladaní s verejnými prostriedkami. Kabinet Igora Matoviča chce tiež kontrolovať lobistov prostredníctvom funkčného zákona o lobingu. “Vláda SR takisto zavedie osobitný register pre lobistov s údajmi o tom, v ktorých veciach plánujú vykonávať lobing, aj s informáciami o ich klientoch, nákladoch a odmene za činnosť lobistu,” uvádza programové vyhlásenie.

Vláda chce navrhnúť komplexnú zmenu zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. Povinné bude deklarovanie zmeny v majetku a uvedenie prírastku majetku verejného funkcionára v porovnaní s prechádzajúcim rokom. To chce kabinet Igora Matoviča kontrolovať aj prostredníctvom štátneho registra verejných funkcionárov.

Vláda chce zriadiť i nezávislú inštitúciu, ktorá bude mať na starosti etiku verejných funkcionárov, ich konflikty záujmov a kontrolu majetkových priznaní.

Reklama

Vylepšiť chce vláda tiež preukazovanie pôvodu majetku. Vláda si dáva za cieľ prijať novú koncepciu zákona o preukazovaní pôvodu majetku, ktorý odstráni ústavné rozpory súčasnej legislatívy a zavedie efektívny nástroj na postihovanie nelegálnych príjmov. V súvislosti s tým pripomína text PVV, že nebol zatiaľ na základe pôvodne platného zákona odsúdený nikto.

Novelizovať chce vláda aj zákon o slobodnom prístupe k informáciám, tzv. infozákon, ktorý má po novom rozšíriť okruh povinne zverejňovaných informácii. “Z aplikačnej praxe vyplýva, že treba opraviť nedostatky súčasného zákona a zásadne rozšíriť povinnosti a prístup k informáciám vo viacerých oblastiach v zmysle zásady všetko, čo nie je tajné, je verejné,” uvádza PVV. Vláda tak chce zaviesť povinné zverejňovanie príloh a dodatkov k povinne zverejňovaným zmluvám. Infozákon sa rozšíri aj na štátne firmy a dcérske spoločnosti štátnych firiem v druhom a treťom rade, keďže hospodária s verejnými zdrojmi.

Kabinet Matoviča chce tiež posilniť právomoci Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) a zvažuje, že mu umožní ukladanie sankcií v prípade, že kontrolovaný subjekt neodstráni nedostatky zistené kontrolou. Zvýšiť by sa mala aj transparentnosť a kvalifikačné a osobnostné predpoklady na obsadenie vedúcich postov na NKÚ.

Transparentnosť by sa mala zvýšiť aj pri výberových konaniach do štátnej správy zavedením jednotného výberového procesu. Pomôcť by tomu mali aj jasné pravidlá integrity a etiky a funkčného mechanizmu na kontrolu a riadenie konfliktu záujmov.

V otázke ľudských zdrojov chce vláda zaviesť dlhodobé plánovanie výberových konaní a uverejňovanie ich plánu s niekoľkomesačným predstihom. Vláda tiež chce zriadiť na Úrade vlády SR štátnu personálnu agentúru za účelom stransparentnenia a profesionalizácie výberových konaní.

Reklama

Transparentnosť chce zvýšiť vláda aj pri výberových konaniach na posty riaditeľov štátnych podnikov. Do výberového procesu chce zaviesť prvky verejnej kontroly i prostredníctvom verejného vypočutia kandidátov. Obmedziť chce aj možnosti nároku na odstupné, aby sa vyhla tzv. zlatým padákom.

Pri verejnom obstarávaní chce vláda pomôcť regionóm, aby ho zvládli samostatne a efektívne s cieľom vytvoriť centrá zdieľaných podporných služieb pre obstarávanie v regiónoch. Posilniť by sa malo aj postavenie a nezávislosť Úradu pre verejné obstarávanie.

 

Ďalšie časti PVV

Ďalej plánuje vláda zaviesť zverejňovanie majetkových priznaní starostov, primátorov a predsedov samosprávnych krajov, zjednodušené pravidlá miestneho referenda aj právo verejnosti zúčastňovať sa na zasadnutí poradných orgánov samosprávy.

Matovičov kabinet chce okrem toho umožniť občanom dlhodobo žijúcim v zahraničí získať tamojšie občianstvo bez straty občianstva SR.

Vláda Igora Matoviča sa napriek koronakríze nevzdáva ani cieľu dosiahnutia vyrovnaného rozpočtu. Podľa PVV je cieľom kabinetu dosiahnutie vyrovnaného hospodárenia do roku 2024. Avšak za predpokladu, že po kríze sa svetová ekonomika zotaví. Programové vyhlásenie tiež sľubuje zlepšenie dlhodobej udržateľnosti verejných financií a zároveň zvýšenie dôchodkov prijatím zmien vo všetkých pilieroch dôchodkového systému. O dokumente bude už v pondelok rokovať Národná rada SR.

Reklama

Vláda taktiež  plánuje aktualizovať Bezpečnostnú stratégiu, aktívne chce tiež podporiť transformáciu Ukrajiny, v oblasti migrácie mieni presadzovať návratovú politiku a riešenie migrácie v krajine pôvodu.

Definovanie štandardnej zdravotnej starostlivosti, zavedenie pripoistenia, výstavba nemocnice v Bratislave a dvoch v regiónoch, reforma nemocničnej siete, ako aj zrušenie doplatkov za lieky pre ťažko zdravotne postihnutých či dôchodcov patria medzi jedny z priorít vlády v oblasti zdravotníctva.

V oblasti vzdelávania predsavzala podporenie digitálnej transformácie školstva, zjednotenie financovania, dôslednú akreditáciu vysokého školstva či zvýšenie reálneho financovania vedy a výskumu. To je len niekoľko opatrení Programového vyhlásenia vlády (PVV), ktoré dnes predstavil kabinet Igora Matoviča (OĽaNO) a následne ho schválila vláda.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

14:56

Súd v Madride vo stredu informoval o prebiehajúcom prípravnom konaní voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza. Podozrieva ju z obchodovania s vplyvom a korupcie v podnikateľskom sektore. Informovala o tom agentúra AFP.

Madridský súd v krátkom vyhlásení spresnil, že vyšetrovanie vedené proti Maríi Begone Gómezovej sa začalo už 16. apríla a “podlieha príkazu na utajenie“. Bližšie detaily v tejto veci neuviedol.

14:40

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu schválili historicky prvé pravidlá EÚ týkajúce sa boja proti násiliu na ženách. Ich cieľom je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a obete domáceho násilia.

Smernica požaduje zavedenie prísnejších zákonov proti kybernetickému násiliu, lepšiu pomoc pre obete a opatrenia na prevenciu znásilnení.

14:29

Z korupcie obvinený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov zostane vo väzbe prinajmenšom nasledujúce dva mesiace, a teda do 23. júna. Rozhodol o tom v stredu moskovský súd. Informovala o tom agentúra AP a stanica Sky News.

Podľa ruského Vyšetrovacieho výboru (Sledkom) je podozrivý z prijatia úplatku v obzvlášť veľkom rozsahu. Za tento trestný čin mu v prípade usvedčenia hrozí až 15 rokov väzenia.

Námestník ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
Na nedatovanej snímke vydanej 11. kanuára 2024 námestník ministra obrany Timur Ivanov v Moskv
14:20

Priame platby sa slovenským farmárom budú vyplácať aj po 30. júni. Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

Informácie o nevyplácaní priamych platieb po júni označil Takáč za nepravdivé a zavádzajúce.

Výjazdové rokovanie vlády v Dolnej Krupej Takáč
Na snímke zľava riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Marek Čepko a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) počas tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej
14:10

Strata amerického výrobcu lietadiel Boeing bola v 1. kvartáli nižšia, než sa očakávalo. Koncern uviedol, že jeho dodávateľský reťazec sa stabilizuje aj napriek kríze týkajúcej sa modelu 737 Max.

Strata v prvých troch mesiacoch 2024 klesla na 343 miliónov USD (321 miliónov eur), alebo 56 centov na akciu, zo 414 miliónov USD, alebo 69 USD na akciu.

14:02

Centrom Londýna sa v stredu preháňalo niekoľko splašených koní, utiekli britskej vojenskej jednotke Household Cavalry. Zranenia pri tom utrpelo päť ľudí, štyroch odviezli do nemocnice. Informoval denník The Telegraph.

Zvieratá zhodili svojich jazdcov počas ranného cvičenia. Pri incidente sa zranil najmenej jeden vojak.

splašené kone v Londýne
Na snímke dva splašené kone v uliciach Londýna
13:39

Vláda plánuje znižovať deficit verejných financií približne o 1 % hrubého domáceho produktu (HDP) ročne. Postupný pokles schodku pod 3 % HDP do konca volebného obdobia zabezpečí vystúpenie z očakávanej procedúry nadmerného deficitu. Zároveň sa tak stabilizuje vývoj dlhu, ktorý by mal inak naďalej rastúci trend až k 70 % HDP. Konštatuje to Ministerstvo financií (MF) SR v Programe stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý v stredu schválila vláda.

13:38

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Výpomoc sa poskytne prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB). Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve, ktorý v stredu schválila vláda.

13:37

Odborne spôsobilá osoba bude môcť vykonávať funkciu povereného zástupcu až pre troch držiteľov povolenia na podnikanie v energetike. Obchodníci so striebrom už nebudú mať povinnosť disponovať určeným meradlom a zosnulé osoby budú vyňaté z pôsobnosti zákona o ochrane osobných údajov. Vyplýva to zo zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.

13:35

Pri pobreží Tuniska našli v utorok telá 19 ľudí, informovala tamojšia pobrežná stráž. Informovala agentúra AP.

Telá našla v blízkosti prístavných miest Mahdíja a Sfax, druhého najväčšieho prístavného mesta v krajine, kde sa migranti v posledných týždňoch dostali do konfliktu s políciou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali