Viaceré sestry môžu prísť o pôvodnú prácu, na ulici podľa komory neskončia

Viaceré sestry môžu prísť o pôvodnú prácu, na ulici podľa komory neskončia

Bratislava 25. februára 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Erika Ďurčová)

 

Komora žida ministra Čisláka, aby okamžite odvolal riaditeľov nemocníc v Prešove, Žiline a Trnave. Zároveň chce, aby sa osobne angažoval za návrat všetkých sestier naspäť do nemocníc

Pre akciu hromadných výpovedí sestier by o pôvodné zamestnanie mohli prísť desiatky z nich. Mnohé z tých, ktoré pre výpovede odišli 1. februára, nemocnice medzičasom nahradili inými. “Celkovo bolo prijatých v našich nemocniciach 254 nových sestier,” uviedol pre TASR hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla. Najviac, 168, ich prijali v Prešove, 30 v Žiline a 16 v Trnave. Rokovania v Žiline a Prešove stále pokračujú. Zatiaľ čo sestry sa chcú vrátiť všetky, vedenia im toľko miest neponúkajú. Trnavská nemocnica už oznámila, že od marca bude fungovať normálne.

Reklama
Na snímke predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek  (OZ SaPA) Monika Kavecká
Na snímke predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Monika Kavecká

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek dnes v reakcii na výsledky rokovaní požiadala šéfa rezortu Viliama Čisláka (nominant Smer-SD), aby okamžite odvolal riaditeľov nemocníc v Prešove, Žiline a Trnave. Zároveň chce, aby sa osobne angažoval za návrat všetkých sestier naspäť do nemocníc. Toho, že by mohli sestry ostať nakoniec pre výpovede nezamestnané, sa šéfka komory Iveta Lazorová neobáva. “Určite žiadna z nich nezostane bez pomoci a na ulici. Máme rôzne alternatívy, ako ich zabezpečiť,” zdôraznila pre TASR. Komora pre ne zisťuje dlhodobo pracovné ponuky. Rovnako vznikol aj fond solidarity i občianska iniciatíva na ich podporu.

Rezort zdravotníctva nevydal pokyn, ako majú jeho zariadenia pristupovať k sestrám, ktoré odišli pre hromadné výpovede. “Ministerstvo nevstupuje do personálnej politiky jednotlivých nemocníc,” povedal. Čo bude so sestrami, ktorých miesta ostali neobsadené, rezort nevie, má to byť v kompetencii nemocníc. “V každom prípade, sestry, ktoré dali výpoveď a uplynula im už výpovedná doba, nie sú zamestnankyňami nemocníc. Je v plnej kompetencii nemocnice, aby uvoľnenú pracovnú pozíciu obsadila a personálne zabezpečila,” poznamenal Bubla. Upozornil však, že voľných miest je stále dosť a nemocnice sú pripravené individuálne rokovať.

Reklama

Podľa hovorkyne žilinskej nemocnice Viery Jurčiovej sestrám, ktorých miesta preobsadili, ponúkajú aj iné pracovné pozície. V prešovskej nemocnici zase žiadneho zamestnanca neprijímajú na konkrétne oddelenie. “Je prijatý na pracovnú pozíciu – sestra vo FNsP Prešov. O jeho umiestnení na konkrétne pracovisko už rozhoduje zamestnávateľ podľa aktuálnych potrieb zariadenia,” priblížila pre TASR hovorkyňa Renáta Cenková s tým, že pri prijímaní zamestnancov sa postupuje v zmysle zákona.

Správanie vedení nemocníc komoru pohoršilo. V stredu (24.2.) to prešovské kritizovala aj podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová (OĽaNO). Poslanci KDH už predtým vyzývali na zabezpečenie návratu sestier. Podľa nezaradeného poslanca a podpredsedu mimoparlamentnej Šance Viliama Novotného sestry podviedli. “Nie sú schopní zabezpečiť dostatočnú zdravotnú starostlivosť, ale tvária sa, ako keby sestry nepotrebovali. A pritom sestry na návrat do nemocníc vyzval sám predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) verejným vyhlásením,” konštatovala Lazorová. Poskytovanie zdravotnej starostlivosti je v Prešove, Žiline a v Trnave podľa je slov naďalej ohrozené.

“Naďalej platí naše stanovisko, a síce, že sestry, ktoré sa chcú vrátiť do zamestnania, môžu ísť na individuálnej báze rokovať s vedením nemocníc. Napokon, z 540 sestier, ktoré od 1. februára odišli z nemocníc, sa na základe individuálnych rokovaní s vedením vrátilo do našich nemocníc už 129 sestier,” reagoval Bubla.

Komora naďalej upozorňuje, že odídené sestry sú nahrádzané dôchodkyňami, neregistrovanými sestrami po materskej alebo zdravotníckymi záchranármi. Chcela preto preveriť ich odbornosť, potrebné dáta jej nemocnice podľa Lazorovej dodnes neposkytli.

Komora má podozrenie, že na viacerých oddeleniach nepracuje dostatok špecializovaných sestier a pôrodných asistentiek. Chýba jej tiež kontrola dodržiavania personálnych normatívov zo strany kompetentných. Ministerstvo zdravotníctva už pred pár dňami garantovalo, že normatívy na oddeleniach sa v jeho nemocniciach dodržiavajú.

Reklama

Situácia sa nepáči ani sesterským odborom, tie viackrát vyzvali premiéra Fica, aby zabezpečil návrat všetkých sestier do nemocníc. Odvolávajú sa pritom na jeho vyjadrenia z 5. februára, kedy vyzval sestry verejne na návrat. Obvinili ho, že nekoná slobodne. Za súčasnú situáciu má byť podľa odborov zodpovedný bývalý predseda parlamentu Pavol Paška, ktorý má mať vplyv v zdravotníctve. V stredu mu preto list s požiadavkou na riešenie doniesli priamo do jeho domu v Košiciach.

Premiér minulý týždeň sestrám odkázal, že si váži všetky tie, ktoré zostali pri pacientoch alebo sa k nim vrátili. Zároveň zopakovať svoju výzvu, aby sestry pri návrate na voľné pracovné miesta individuálne rokovali s riaditeľmi nemocníc, a to za rovnakých podmienok ako v prípade sestier, ktoré v nemocniciach zostali alebo sa už vrátili.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:32

Na tisícke miest po celom Česku sa v piatok koná policajná akcia s názvom Speed Marathon, ktorá sa zameriava najmä na kontrolu dodržiavania maximálnej povolenej rýchlosti. Preventívna akcia má podľa Polície ČR (PČR) prispieť k zníženiu počtu dopravných nehôd a väčšej bezpečnosti na cestách.

14:24

V srbskom meste Niš bude v nedeľu evakuácia, aby sa dala bezpečne odstrániť nevybuchnutá bomba NATO, uviedol v piatok mestský štáb pre mimoriadne situácie.

14:19

V nasledujúcich týždňoch by mohlo dôjsť k miernemu poklesu cien benzínu, ale len do príchodu hlavnej motoristickej sezóny. Očakáva to analytik spoločnosti XTB Marek Nemky.

14:19

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok. Týkať by sa to malo celého obchvatu Bratislavy, Nitry, Žiliny, Popradu, Košíc a Prešova. Cieľom je odľahčiť dopravu v mestách. Premiér Robert Fico (Smer-SD) to uviedol v piatok po stretnutí s ministrom dopravy SR Jozefom Rážom (nominant Smeru-SD).

14:18

Polícia vo štvrtok opätovne zadržala manžela bývalej škótskej premiérky Nicoly Sturgeonovej pre podozrenia zo sprenevery. Peter Murell je obvinený v rámci vyšetrovania financií Škótskej národnej strany (SNP).

14:17

Izraelský krajine pravicový minister pre národnú bezpečnosť Itamar Ben Gvir čelí v piatok kritike za svoje vyjadrenia na sociálnych sieťach. Škodí tým stratégii Izraela proti Iránu, pretože v jednom zo svojich príspevkov naznačil, že za piatkovými výbuchmi v Iráne je Izrael.

14:17

Vážnosť situácie na Blízkom východe si podľa španielskeho premiéra Pedra Sáncheza vyžaduje zodpovednosť a zdržanlivosť. “Musíme sa vyhnúť akémukoľvek konaniu, ktoré povedie k stupňovaniu konfliktu na Blízkom východe,” uviedol. “Cieľom by vždy mal byť mier a vyhýbanie sa akejkoľvek ceste, ktorá nás privedie k ďalšiemu stupňovaniu,” napísal.

14:05

Rusko dalo Izraelu jasne najavo, že Irán “nechce eskaláciu” napätia v regióne Blízkeho východu. Uviedol to v piatok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v reakcii na nočné útoky v Iráne.

13:58

Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa má od budúceho roka vzťahovať aj na náplne do elektronickej cigarety, nikotínové vrecúška a iné nikotínové výrobky. Zároveň sa má táto daň v ďalších rokoch postupne zvyšovať. Vyplýva to z návrhu novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorý Ministerstvo financií (MF) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

13:51

Juhokórejská vláda budúci týždeň spustí finálne kroky na pozastavenie licencií štrajkujúcich lekárov. Už zhruba mesiac totiž štrajkuje viac ako 90 percent z 13.000 stážistov a rezidentov proti vládnemu plánu prudko zvýšiť počet študentov na lekárskych fakultách.

13:49

Štát chce zlepšiť situáciu pod Strečnom urýchleným doinštalovaním väčšieho množstva oceľových sietí, ktoré budú zachytávať skaly padajúce z brala na cestu. Zároveň rokuje s dodávateľmi tunela Višňové, aby sa urýchlilo jeho odovzdanie do užívania. Uviedol to v piatok na brífingu minister dopravy SR Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) po skončení rokovania krízového štábu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali