Verejný ochranca práv pomohol otcovi dieťaťa. Sociálna poisťovňa mu vrátila viac ako 1700 eur

Verejný ochranca práv pomohol otcovi dieťaťa. Sociálna poisťovňa mu vrátila viac ako 1700 eur

Bratislava 12. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Na verejného ochrancu práv Róberta Dobrovodského sa obrátil podávateľ, ktorý bol povinne sociálne poistený ako samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO), no šiel na rodičovskú dovolenku a požiadal Sociálnu poisťovňu o materské

VOP Róbert Dobrovodský
Na snímke verejný ochranca práv (VOP) Róbert Dobrovodský

Prvé kroky Sociálnej poisťovne

Reklama

Sociálna poisťovňa podávateľovi materské priznala. Prvé (približne) 4 mesiace podávateľ poberal materské a popritom nemal žiaden príjem. Od 1. januára 2023 však podávateľ začal pracovať na trvalý pracovný pomer so štandardným 40-hodinovým pracovným týždňom. Cieľom bolo, aby aj naďalej poberal materské ako samostatne zárobkovo činná osoba, a súčasne pracoval na trvalý pracovný pomer ako zamestnanec.

Sociálna poisťovňa v nadväznosti na vznik trvalého pracovného pomeru začala zisťovať, či podávateľovi tento pracovaný pomer umožňuje vykonávať osobnú starostlivosť o dieťa, v dôsledku ktorej poberá materské. Sociálna poisťovňa dospela k záveru, že trvalý pracovaný pomer mu neumožňuje osobnú starostlivosť o dieťa. A to aj napriek tomu, že zamestnávateľ umožnil podávateľovi prácu z domu. Od 1. januára 2023 neboli splnené podmienky nároku na materské. Sociálna poisťovňa preto zastavila výplatu materského a neskôr ho podávateľovi aj odňala.

Reklama

 

Nezákonné výzvy na platenie odvodov

Podávateľ od priznania materského síce nevykonával žiadne podnikanie, t. j. nemal žiaden príjem zo živnosti, no živnosť si nepozastavil. Napriek tomu odvody do Sociálnej poisťovne platiť nemusel, lebo poberanie materského predstavovalo dôvod zakladajúci „vylúčenie povinnosti platiť poistné“.

 

Sociálna poisťovňa žiadala odvody spätne, aj s penále

Po odňatí materského však príslušná pobočka Sociálnej poisťovne dospela k záveru, že dôvody pre vylúčenie povinnosti platiť poistné (odvody) pominuli, a tak podávateľa vyzvala, aby doplatil sociálne odvody za obdobie od 1. januára 2023. Podávateľ tieto odvody v sume takmer 1 900 eur zaplatil. Keďže ich však podávateľ zaplatil oneskorene, následne mu Sociálna poisťovňa rozhodnutím predpísala aj penále za omeškanie v sume viac ako 160 eur.

 

Reklama

Zmena právnej úpravy od 1. januára 2023: živnostník starajúci sa o dieťa

Od 1. januára 2023 do 31. decembra 2023 však platila iná právna úprava týkajúca sa vylúčenia povinnosti platiť odvody. Toto vylúčenie už po novom nebolo naviazané len na poberanie materského, ale vo vzťahu k samostatne zárobkovo činným osobám bola podmienka vylúčenia povinnosti platiť odvody splnená aj vtedy, ak v dôsledku osobnej starostlivosti o dieťa táto osoba nevykonávala samostatnú zárobkovú činnosť. Vo výsledku tak podávateľ aj po 1. januári 2023 mal väčšinu času vylúčenú povinnosť platiť odvody zo živnosti. Správne preto Sociálna poisťovňa mala podávateľa vyzvať na zaplatenie odvodov v radovo nižšej sume než je 1 900 eur, a rovnako aj predpísané penále malo byť značne nižšie.

 

Sociálna poisťovňa zareagovala na výzvu verejného ochrancu práv a obnovila konanie

Sociálna poisťovňa si toto pochybenie uvedomila už v priebehu vybavovania podnetu. Už na základe dopytu Kancelárie verejného ochrancu práv nariadila obnovu konania vo veci predpísania penále.

 

Namiesto 160 eur už len 27 eur penále. Odvody vrátené v rozsahu 1 600 eur

V obnovenom konaní Sociálna poisťovňa následne podávateľovi predpísala penále v sume cca 27 eur. Rovnako podávateľovi vrátila podstatnú časť (vyše 1 600 eur) odvodov, ktoré na základe jej výzvy zaplatil. Spolu Sociálna poisťovňa vrátila podávateľovi viac ako 1 700 eur.

Reklama

„Oceňujem reakciu Sociálnej poisťovne, ktorá si svoje pochybenie uvedomila už v priebehu vybavovania podnetu. Keďže však tieto povinnosti podávateľovi uložila bez právneho dôvodu, konštatoval som porušenie základného práva na inú právnu ochranu (podľa čl. 46 ods. 1 Ústavy SR) v spojení so základným právom vlastniť majetok (čl. 20 ods. 1 Ústavy SR), keďže predmetné pochybenie Sociálnej poisťovne malo vplyv aj na majetkovú sféru podávateľa.“, uviedol verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

Redakciu informoval Branislav Gigac, hovorca verejného ochrancu práv

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:49

Obhajcovia bosnianskosrbského generála Ratka Mladiča, ktorý si v Haagu odpykáva doživotný trest za svoju úlohu v krvavej vojne v Bosne z rokov 1992-1995, žiadajú jeho urýchlené prepustenie do Srbska zo zdravotných dôvodov.

18:43

Európska komisia schválila prevzatie americkej oceliarskej spoločnosti U. S. Steel japonským koncernom Nippon Steel v hodnote takmer 15 miliárd USD. Ako uviedla, kontrakt by podľa nej nemal predstavovať riziko pre hospodársku súťaž.

18:14

Najmenej 59 ľudí uviazlo pod troskami rozostavanej budovy, ktorá sa v pondelok zrútila v meste George na južnom pobreží Juhoafrickej republiky (JAR).

18:01

Päť osôb zomrelo v pondelok na talianskej Sicílii po nadýchaní sa jedovatých plynov pri údržbe kanalizácie. “Päť pracovníkov zomrelo, šiesty bol intubovaný a odvezený do nemocnice,” vyhlásil Giovanni di Giacinto, starosta obce Casteldaccia neďaleko Palerma.

17:51

Izrael začal letecké útoky na Rafah v pásme Gazy.

Katarské médiá informovali, že v dôsledku ostreľovania Rafahu zahynulo 26 ľudí, medzi nimi 11 detí a 8 žien.

Zároveň sa uvádza, že údery sú začiatkom izraelskej vojenskej operácie v Rafahu. Deklarovaným cieľom je likvidácia štyroch práporov militantov, odstránenie vodcov Hamasu a pokus o záchranu izraelských rukojemníkov.

17:47

Francúzsko odmieta, že by už vyslalo svojich vojakov na Ukrajinu, ako o tom informovali médiá.

“Dezinformačné kampane týkajúce sa podpory Francúzska Ukrajine sa nezastavujú. Nie, Francúzsko nevyslalo svojich vojakov na Ukrajinu,” uviedlo francúzske ministerstvo zahraničných vecí v X.

17:31

Česká republika si v súvislosti s kybernetickými útokmi na vládne inštitúcie a infraštruktúru predvolala ruského veľvyslanca Alexandra Zmejevského, informoval v pondelok český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

17:10

Rusko v pondelok varovalo Spojené kráľovstvo, že Moskva môže podniknúť útoky proti britským vojenským objektom a zbraniam na Ukrajine či inde vo svete, ak Ukrajina počas útokov na ruskom území použije britské zbrane.

16:53

Prezident USA Joe Biden bude v pondelok hovoriť s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom o plánovanej ofenzíve izraelskej armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Oznámil to Biely dom.

16:37

Najmenej jeden z podozrivých z útoku na nemeckého poslanca Európskeho parlamentu (EP) je členom pravicovej politickej scény, informovala v pondelok polícia v Sasku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Husi odpočívajú v plytkej vode v Tallinskom zálive Baltského mora v estónskom Tallinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali