Väznicu Guantánamo do Obamovho odchodu nezavrieme, priznal Biely dom

Väznicu Guantánamo do Obamovho odchodu nezavrieme, priznal Biely dom

Washington 18. januára 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Brennan Linsley)

 

Vláde sa nepodarí naplniť plán na uzavretie zariadenia

Americká vojenská väznica Guantánamo na Kube ostane v prevádzke aj po odchode prezidenta Baracka Obamu z úradu. Hovorca Bieleho domu Josh Earnest v utorok prvýkrát priznal, že do skončenia Obamovho funkčného obdobia sa vláde nepodarí naplniť plán na uzavretie tohto zariadenia.

Reklama
Na snímke väzenie Guantánamo
Na snímke väzenie Guantánamo

Agentúra AP v tejto súvislosti napísala, že ide o prvé verejné vyhlásenie, v ktorom Obamova vláda uznala, že nedokáže splniť jeden z kľúčových sľubov svojej volebnej kampane.

Pentagón zároveň v utorok potvrdil prepustenie 10 väzňov z Guantánama, ktorých ešte v pondelok previezli do Ománu. O prijatí týchto mužov informovala už v pondelok vláda v Ománe s tým, že prepustení podstúpia v tejto arabskej krajine rehabilitačný program.

Reklama

Omán, na základe žiadosti prezidenta Obamu, prijal dvoch Afgancov a ôsmich zajatcov pochádzajúcich z Jemenu, kde v posledných rokoch zúri občianska vojna.

V americkom vojenskom zariadení Guantánamo na Kube tak ostáva zvyšných 45 zajatcov.

Obama sa počas svojho pôsobenia v Bielom dome snažil o znižovanie obsadenosti väznice Guantánamo, ktorú však nedokázal úplne uzavrieť. Jeho nástupca Donald Trump ešte počas vlaňajšej predvolebnej kampane vyhlásil, že túto väznicu chce nielen zachovať, ale ju aj “naplniť (ďalšími) ničomníkmi”.

Vo väzenskom zariadení Guantánamo, zriadenom USA v rámci tzv. vojny proti terorizmu, boli v minulosti zadržiavané stovky zajatcov podozrivých z teroristickej činnosti, a to väčšinou bez vznesenia obvinení či súdneho procesu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:37

Turecká polícia v utorok uzavrela námestie Taksim v centre Istanbulu, aby takto zabránila akémukoľvek zhromaždeniu, ktoré sa tam 1. mája zvykli konať.

16:24

Estónsko obvinilo Rusko z porušovania medzinárodných pravidiel o vzdušnom priestore tým, že ruší signály navigačného systému GPS. Estónsky minister zahraničných vecí Margus Tsahkna sa touto otázkou plánuje zaoberať so svojimi partnermi v NATO a Európskej únii.

16:22

Trinásťročný chlapec zahynul v utorok v Londýne po tom, čo naňho a ďalších ľudí zaútočil samurajským mečom 36-ročný muž. Zranenia utrpeli ešte dvaja policajti a ďalšie dve osoby, nikto z nich však nie je v ohrození života.

Útok mečom v Británii
Forenzný expert zbiera dôkazy po tom, čo muž zaútočil mečom na ľudí na severovýchodnom predmestí Londýna v utorok 30. apríla 2024
16:07

Rusko v utorok vyhlásilo, že Spojené štáty sa správajú pokrytecky, keď sa stavajú proti vyšetrovaniu Izraela Medzinárodným trestným súdom (ICC), ale podporujú jeho zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina.

15:46

Ekvádorské orgány “prekročili čiaru”, keď začiatkom apríla pri zásahu na mexickom veľvyslanectve v Quite zadržali bývalého ekvádorského viceprezidenta Jorgeho Glasa. Vyhlásil to v utorok zástupca Mexika na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v Haagu a označil to za nebezpečný precedens v medzinárodných diplomatických vzťahoch.

15:29

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) od soboty 4. mája obnoví vlakovú dopravu v úseku Kúty a Šaštín-Stráže. Náhradné autobusy, ktoré jazdili počas výluky, budú zrušené. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

15:18

Izraelská polícia v utorok vo východnom Jeruzaleme smrteľne postrelila muža z Turecka, ktorý predtým nožom zaútočil na príslušníka izraelskej pohraničnej polície a spôsobil mu stredne ťažké zranenia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali