Scholzova zbabraná cesta do Číny by mala byť pre Európu výstrahou

Scholzova zbabraná cesta do Číny by mala byť pre Európu výstrahou

Bratislava 30. apríla 2024 (HSP/ Brussels Signal/ Foto: Twitter/Olaf Scholz)

 

Človek by si myslel, že európsky líder vystrašený vyhliadkou na obchodnú politiku pod novou administratívou Donalda Trumpa by si mohol zdokonaliť svoje vyjednávacie schopnosti, kým ešte môže. Nemecký kancelár Olaf Scholz však navštívil začiatkom apríla Peking s ešte bizarnejšou výpravou. Komentuje Karl Pfefferkorn pre Brussels Signal

Scholz Ping
Na snímke vľavo nemecký kancelár Scholz Ping a čínsky prezident Si Ťin-Pching

Olaf Scholz dúfal, že sklonenie hlavy pred čínskym lídrom Si Ťin-pchingom by mohlo zachovať čínske príjmy, ktoré sú pre nemeckých výrobcov automobilov životne dôležité.

Reklama

Signály však nesľubujú nič dobré. Volkswagen ešte v roku 2021 stiahol z Číny polovicu svojich globálnych tržieb, ale odvtedy jeho podiel na tamojšom trhu neustále klesá.

Audi A6 bolo kedysi autom, na ktorom sa vozili najvplyvnejší politici, aby sa pred celým svetom predviedli. Teraz sa však tomuto luxusnému autu vyhýbajú – neprejavuje dostatočné vlastenecké nadšenie. Posun preferencií čínskych spotrebiteľov k lacnejším domácim elektromobilom zastihol nemeckých výrobcov automobilov nepripravených ponúkať konkurencieschopné alternatívne modely.

Reklama

Čína pred 30 rokmi privítala nemeckých výrobcov automobilov. Boli pre ňu prostriedkom na získanie kľúčových technológií a osvojenie si výrobných zručností. Teraz je však čínsky prezident presvedčený, že jeho spoločnosti vedia vyrábať kvalitné autá vo veľkých objemoch a sú pripravené preskočiť nemeckú spaľovaciu technológiu ich batériovým pohonom.

To znamená, že Scholz nemal čo ponúknuť výmenou za Siovu pomoc pri ochrane nemeckých ziskov. Žobranie nie je vyjednávanie. A tak sa kancelár sa vrátil do Nemecka s prázdnymi rukami.

 

Nie je ťažké pochopiť prečo

Z pohľadu čínskeho prezidenta, Nemecko dnes ponúka len lukratívny trh pre čínsky vývoz. BYD ponúka nemeckým spotrebiteľom štýlové elektromobily za nižšie ceny ako americké Tesly a zároveň s technológiou, ktorá prevyšuje elektromobily ponúkané nemeckým VW.

Kvalita nemeckých strojov nie je dostatočná na to, aby ospravedlnila ich vysoké ceny A zároveň západné technológie, o ktoré sa usilujú čínski výrobcovia automobilov, boli už do značnej miery prevzaté. V roku 2016 Nemecko umožnilo čínskej firme kúpiť spoločnosť Kuka, jedného z najvyspelejších výrobcov priemyselných robotov, čím umožnilo zavedenie priemyselnej automatizácie svetovej úrovne do čínskych montážnych liniek.

Reklama

Namiesto toho, aby sa nemecké automobilky trápili nad klesajúcimi ziskami zo svojich čínskych investícií, budú čoskoro bojovať o ochranu svojich domácich trhov pred lacným a dobre vyrobeným čínskym dovozom.

Transakčne zmýšľajúci líder by pri rokovaniach s Čínou zvolil vyrovnanejšie podmienky, konkrétne napríklad dohodu o prístupe na svoje domáce trhy. Francúzsko a ďalšie štáty Európskej únie však chcú brániť Európu pred hroziacou záplavou čínskeho dovozu. Výzvy na zavedenie vysokých ciel alebo kvót na čínsky dovoz v kľúčových domácich odvetviach, ako sú automobily a solárne panely, teraz nahrádzajú tradičné hodnoty a úctu EÚ k voľnému obchodu.

EÚ sa rada prezentuje ako regulačná veľmoc, mala by však byť schopná zaviesť strategické obmedzenia na čínsky dovoz. Ak sa takéto obmedzenia nebudú uplatňovať, nový európsky zelený obchod bude poháňaný čínskymi výrobcami solárnych panelov a veterných turbín, ktorí majú dominantný podiel na svetovom trhu. Celosvetový vplyv európskych výdavkov na dosiahnutie Net-Zero (neutrálneho životného prostredia) bude naozaj nulový, ak sa podporia čínske továrne poháňané špinavými uhoľnými elektrárňami.

 

Nesprávny prístup

Scholz má dobré predpoklady na to, aby vystupoval ako sprostredkovateľ obchodných kompromisov, ktoré by zabezpečili určitú úroveň prístupu Číny na trhy EÚ výmenou za recipročný prístup Európy na čínske trhy. Nemecko zostáva dominantnou silou v EÚ, ktorá je schopná realizovať alebo zabrániť obmedzeniam čínskeho dovozu.

Reklama

Nič by nezvýšilo Scholzov profil v Pekingu viac ako jeho verejná podpora tvrdých požiadaviek na spoločné podniky a domácu výrobu pre čínske spoločnosti, ktoré dúfajú, že využijú európske trhy.

Čína je v súčasnosti vyspelým rozvinutým trhom a Európa by sa k nej mala patrične správať. Už nikdy im nebude poskytovať taký veľkolepý rast predaja, aký zaznamenali nemeckí vývozcovia za posledných 30 rokov. Scholzovou úlohou je teraz zabezpečiť, aby čínski vývozcovia, ktorí hľadajú príležitosti pre hospodársky rast, nezničili osudy európskych priemyselných špičiek.

Tvárou v tvár čínskemu dovozu, ktorý ohrozuje “zelený” priemysel EÚ, a americkým dotáciám, ktoré znevýhodňujú výrobcov automobilov v bloku, môže Scholz presadzovať novú priemyselnú politiku, ktorá ochráni európskych výrobcov pred zahraničnými vládami, ktoré si usilovne ochraňujú svojich výrobcov.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:04

Spojené štáty a Saudská Arábia sú blízko k uzavretiu bilaterálnej obrannej dohody, uviedol v pondelok Biely dom.

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby oznámil, že obe strany sú k dohode bližšie než kedykoľvek predtým. Kirby dodal, že poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan dosiahol počas víkendu v rokovaniach s predstaviteľmi Rijádu významný pokrok.

06:55

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v pondelok neprijala návrh rezolúcie predloženej Ruskom, ktorý žiadal zákaz rozmiestňovania či používania zbraní vo vesmíre.

Za návrh zahlasovalo sedem členov BR OSN, rovnaký počet bol proti a jedna krajina sa zdržala hlasovania. Na schválenie bolo potrebných najmenej deväť hlasov.

06:43

Hlavné medzinárodné letisko na Haiti v pondelok po takmer troch mesiacoch opäť otvorili. Úrady ho začiatkom marca uzavreli vzhľadom na neutíchajúce násilie zločineckých gangov.

Letisko na Haiti
Lietadlo pristáva na Medzinárodnom letisku Toussainta-Louverturea v haitskom hlavnom meste Port-au-Prince
06:34

Západní spojenci Ukrajiny by mali zrušiť obmedzenia na použitie zbraní dodaných na Ukrajinu a dopriať Kyjevu viac slobody pri útokoch na ciele v Rusku. V pondelok to počas rozhovoru vyhlásil litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis.

06:30

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok vymenoval za námestníka ruského ministra obrany bývalého zástupcu ministra hospodárstva Olega Savelieva. Informovala o tom agentúra Reuters.

Včera 20:24

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vyjadril na sociálnej sieti X sústrasť v súvislosti s nedeľňajším úmrtím iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejna Amira Abdollahjána.

Včera 20:17

Pohrebný sprievod za iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul v nedeľu pri havárii vrtuľníka, sa uskutoční v stredu v Teheráne. Oznámil to iránsky predstaviteľ.

Včera 20:13

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odsúdil rozhodnutie hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karima Khana požiadať o vydanie zatykača proti jeho osobe. Podľa Netanjahua ide o absurdný krok a útok na izraelskú armádu a celý Izrael. 

Včera 20:12

Spojené štáty Iránu oficiálne vyjadrili sústrasť po smrti iránskeho prezidenta Ebrahíma Raísího a ďalších predstaviteľov, uviedlo vo vyhlásení americké ministerstvo zahraničných vecí.

Včera 19:47

Západným krajinám trvá príliš dlho, kým prijmú kľúčové rozhodnutia o vojenskej podpore pre Ukrajinu. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre agentúru Reuters, píše TASR.

Včera 19:42

Kontajnerovú loď, ktorá pred takmer dvoma mesiacmi narazila do piliera mosta v americkom meste Baltimore v štáte Maryland, čo spôsobilo jeho zrútenie a smrť šiestich obetí, začali odťahovať do prístavu.

Včera 19:39

Britský premiér Rishi Sunak označil pondelok za deň hanby pre krajinu. Dôvodom je zverejnenie výsledkov rozsiahlej správy, ktorá odhalila dlhoročný škandál s podávaním infikovanej krvi počas transfúzií.

Včera 19:38

Automobilky Bayerische Motoren Werke (BMW), Jaguar Land Rover (JLR) a Volkswagen (VW) nakupovali automobilové diely od nelegálneho dodávateľa so sídlom v čínskom Sin-ťiangu, ktorý bol spojený s nútenými prácami. 

Včera 19:36

Nezamestnanosť naráža na mantinely, na jar klesala už len pod vplyvom sezónnych faktorov. Zhodnotil aktuálny vývoj nezamestnanosti na Slovensku analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Priblížil, že miera nezamestnanosti rátaná ako podiel z ekonomicky aktívneho obyvateľstva sa podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) v apríli znížila o 0,08 percentuálneho bodu (p. b.) na 4,99 % alebo 139.000.

Včera 19:33

Poľský prezident Andrzej Duda čelí vo svojej vlasti kritike za to, že prirovnal smrť iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího k smrti poľského prezidenta Lecha Kaczyňského pri nehode lietadla pred 14 rokmi. Iránsky prezident zomrel v nedeľu pri nehode vrtuľníka.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena obdivuje ruže v stánku spoločnosti Peter Beales Roses - World Leader in Classic Roses na výstave Chelsea Flower Show v Londýne

Autor: TASR/AP-Kirsty Wigglesworth

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Peter Haršáni

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali