V uliciach Liptovského Mikuláša behá medveď. Záchranári evidujú zranených

V uliciach Liptovského Mikuláša behá medveď. Záchranári evidujú zranených

Liptovský Mikuláš 17. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Milan Kapusta)

Aktualizované 17. marca 2024 18:41

V uliciach Liptovského Mikuláša v týchto chvíľach behá medveď. Pre TASR to potvrdila žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková

medveď
Ilustračné foto

Na výskyt medveďa v uliciach mesta upozornili v nedeľu okolo obeda obyvatelia Liptovského Mikuláša na sociálnej sieti. Zverejnili aj video a fotografie. Zviera videli na Nábreží aj v okolí nákupného centra.

Reklama

 

Pre medveďa v L. Mikuláši evidujú dvoch zranených, zviera je už mimo mesta

Pre pohybujúceho sa medveďa v uliciach Liptovského Mikuláša evidujú zdravotnícki záchranári dvoch ľahko zranených ľudí pri vedomí. Informovali o tom v nedeľu na sociálnej sieti s tým, že jedna osoba je zranená po strete s medveďom. Podľa sprostredkovaných informácií od záchranných a bezpečnostných zložiek už obyvatelia nie sú v ohrození, zviera je už mimo mesta.

Reklama

Na základe volania na tiesňovú linku záchranári vyslali v nedeľu dve ambulancie Rýchlej zdravotnej pomoci do centra Liptovského Mikuláša. “Na mieste sú hasiči, polícia, Zásahový tím pre medveďa hnedého a Slovenský poľovnícky zväz,” dodali z Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR.

Podľa hovorkyne OS ZZS Petry Klimešovej záchranári na mieste ošetrili a následne transportovali do nemocnice v Liptovskom Mikuláši 49-ročnú ženu s poranením pleca i ramena a 72-ročného muža s otvorenou ranou na hlave.

Hovorkyňa Liptovského Mikuláša Viktória Čapčíková pre TASR uviedla, že medveď preplával cez Váh smerom do Ploštína a stratil sa mimo obytnej zóny. Odvolala sa pri tom na sprostredkované informácie. “Detailami nedisponujeme a nie sme kompetentní ich preto komentovať,” povedala.

Podľa Čapčíkovej liptovskomikulášsky primátor Ján Blcháč dlhodobo požaduje od príslušných orgánov riešenia tejto problematiky, od ministerstva životného prostredia bude aj v tomto prípade žiadať reakciu a aktívny prístup. Očakáva rozhodnutie rezortu, že budú zásahovým tímom zazmluvnení poľovníci v meste a okolí. “Tí budú v takýchto prípadoch k dispozícii na ochranu verejnosti, kým dorazí zásahový tím a tiež očakáva ďalšie komplexné systémové riešenie problematiky,” vysvetlila hovorkyňa.

Žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková dodala, že policajné hliadky medveďa vytlačili do lesa medzi Iľanovom a Závažnou Porubou. Potvrdila, že na mieste sa nachádzajú zranené osoby, ich počet nespresnila. Nateraz podľa jej vyjadrenia nie je možné poskytnúť bližšie informácie k udalosti.

Reklama

 

Blcháč: Agresívny medveď v centre L. Mikuláša atakoval piatich ľudí

Celkový počet zranených po vyčíňaní medveďa v centre Liptovského Mikuláša je päť. Na brífingu to v nedeľu potvrdil primátor mesta Ján Blcháč. Napadnutí ľudia utrpeli škrabance aj pohryzenia, všetci boli prepustení do domácej liečby. V meste sú už hliadky, ktoré budú zabezpečovať okolie. Medveďa chcú eliminovať. Podľa predsedu parlamentného výboru pre životné prostredie Rudolfa Huliaka (SNS) išlo o predačný útok.

“Je najvyšší čas, aby sa s touto situáciou okolo premnožených medveďov niečo robilo,” skonštatoval liptovskomikulášsky primátor. Poznamenal, že chce upokojiť obyvateľov mesta. Ubezpečil ich, že sa môžu po Liptovskom Mikuláši pohybovať bezpečne a budú chránení, až kým sa situácia nevyrieši. Situácii v meste sa v nedeľu popoludní venuje krízový štáb.

Podľa Huliaka už nie je čas riešiť synantropné medvede spôsobom ich plašenia, donekonečna skúšať trpezlivosť obyvateľov a vyvolávať strach na slovenskom vidieku. “Dnes sme mali prípad, kde surovo a formou predačného útoku medveď atakoval obyvateľov Liptovského Mikuláša. Jeden človek skoro prišiel o oko,” skonštatoval. Zdôraznil, že Štátna ochrana prírody, rezorty životného prostredia a pôdohospodárstva i Slovenská poľovnícka komora budú súčinné, aby sa premnožený stav populácie medveďa striktne začal riešiť. “Budú odstraňované aj jedince, ktoré atakujú intravilány obcí. Urobíme všetko pre to, aby sa vrátil bezpečný život na slovenský vidiek,” dodal Huliak.

Riaditeľka sekcie ochrany prírody a biodiverzity na ministerstve životného prostredia Vladimíra Fabriciusová ubezpečila, že v Liptovskom Mikuláši nachystali konkrétne opatrenia. Avizované hliadky budú zložené zo zásahového tímu, mestskej a štátnej polície i poľovných združení a budú zabezpečovať celé okolie. “Máme vedomosť, že medveď je v extraviláne, v lesnom poraste. V centre mesta bude hliadkovať predovšetkým mestská a štátna polícia. V okrajových častiach rozostavíme fyzické hliadky a fotopasce. Budeme sa dotyčného medveďa snažiť čím skôr eliminovať,” poznamenala.

Reklama

Podľa Fabriciusovej sa v okolí nachádzajú aj ďalšie synantropné medvede. “Budeme sa snažiť v tomto období sústrediť v tejto lokalite a pokiaľ bude takýto jedinec identifikovaný, eliminujeme ho,” povedala.

 

Liptovský Mikuláš vyhlásil mimoriadnu situáciu, dôvodom je medveď

Mesto Liptovský Mikuláš v nedeľu vyhlásilo mimoriadnu situáciu. Súvisí to s výskytom medveďa hnedého. Samospráva žiada obyvateľov, aby sa najmä v ranných a večerných hodinách nepohybovali mimo obytných častí. Po zasadnutí krízového štábu o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

“Medveď bol záchrannými a bezpečnostnými zložkami vytlačený do neobývaných zón, kde po ňom zásahové tímy nepretržite pátrajú, bezpečnosť obyvateľov v obytných zónach je teda zaistená, prosíme však o zvýšenú opatrnosť. Po zranení piatich ľudí vo veku desať až 72 rokov majú zásahové tímy pokyn medveďa eliminovať,” uviedla hovorkyňa.

Napadnutí ľudia utrpeli škrabance aj pohryzenia, všetci boli prepustení do domácej liečby. V meste sú už hliadky, ktoré budú zabezpečovať okolie. Medveďa chcú eliminovať. Podľa predsedu parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolfa Huliaka (SNS) išlo o predačný útok.

V súvislosti s výskytom medveďa v meste prijalo žilinské krajské riaditeľstvo polície opatrenia s cieľom ochrany občanov. Do služieb nasadilo zvýšený počet hliadok a všetky dostupné prostriedky, ktoré budú monitorovať celé územie mesta a širšie okolie. “Budú pripravení v prípade potreby okamžite zasiahnuť,” ubezpečila žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:12

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zdržiava už najmenej dva týždeň niekoľko dodávok zbraní do Izraela, aby mu vyslala politickú správa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na portál Politico a utorkové vyhlásenie nemenovaného amerického zdroja oboznámeného s touto záležitosťou.

20:11

Zemetrasenie so silou 4,1 magnitúdy zasiahlo v utorok večer približne o 18.32 SELČ župu Buzău na juhovýchode Rumunska.

20:10

Maďarský protikorupčný Úrad pre bezúhonnosť, ktorého úlohou je zabraňovať podvodom pri čerpaní eurofondov, žiada maďarskú vládu aj Európsku komisiu o rozsiahlejšie právomoci pri trestnom stíhaní, raziách či udeľovaní postihov.

20:07

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.

20:06

Nemeckí konzervatívci z aliancie CDU-CSU v utorok na straníckom zjazde hlasovali za obnovenie povinnej vojenskej služby. Ide o súčasť snahy oživiť nemeckú armádu po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022.

19:53

Lodná doprava v Bosporskej úžine bola v utorok opäť obnovená po takmer desaťhodinovom prerušení. Na príčine bola ukrajinská loď Alexis, ktorá po poruche motora nabehla na breh, uviedli turecké úrady.

19:24

Izraelská delegácia dorazila do egyptskej Káhiry na rokovania o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov, oznámil v utorok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dodal, že najnovší návrh na prímerie od palestínskeho hnutia Hamas nenapĺňa základné požiadavky Izraela, pričom vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov.

19:04

Povinnosť registrácie za platcu dane z pridanej hodnoty (DPH) budú mať od roku 2025 tuzemské firmy s obratom za predchádzajúci rok väčším ako 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

19:03

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, prináša vyššiu ochranu aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní, ak bola zmluva uzavretá pri nevyžiadanej návšteve obchodníka v domácnosti alebo pri organizovanom podujatí na predaj a prezentáciu produktov.

18:55

Libanonské militantné hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že uskutočnilo útoky dronmi na ciele izraelskej armády na severe Izraela.

18:32

Napätie spojené s kontroverzným návrhom zákona o “zahraničných agentoch” môže poškodiť gruzínsku ekonomiku a negatívne ovplyvniť dôveru investorov. Povedala to v utorok prezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Odille Renaud-Bassová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali