V uliciach Liptovského Mikuláša behá medveď. Záchranári evidujú zranených

❚❚

Liptovský Mikuláš 17. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Milan Kapusta)

Aktualizované 17. marca 2024 18:41

V uliciach Liptovského Mikuláša v týchto chvíľach behá medveď. Pre TASR to potvrdila žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková

medveď
Ilustračné foto

Na výskyt medveďa v uliciach mesta upozornili v nedeľu okolo obeda obyvatelia Liptovského Mikuláša na sociálnej sieti. Zverejnili aj video a fotografie. Zviera videli na Nábreží aj v okolí nákupného centra.

.

 

Pre medveďa v L. Mikuláši evidujú dvoch zranených, zviera je už mimo mesta

Pre pohybujúceho sa medveďa v uliciach Liptovského Mikuláša evidujú zdravotnícki záchranári dvoch ľahko zranených ľudí pri vedomí. Informovali o tom v nedeľu na sociálnej sieti s tým, že jedna osoba je zranená po strete s medveďom. Podľa sprostredkovaných informácií od záchranných a bezpečnostných zložiek už obyvatelia nie sú v ohrození, zviera je už mimo mesta.

.

Na základe volania na tiesňovú linku záchranári vyslali v nedeľu dve ambulancie Rýchlej zdravotnej pomoci do centra Liptovského Mikuláša. “Na mieste sú hasiči, polícia, Zásahový tím pre medveďa hnedého a Slovenský poľovnícky zväz,” dodali z Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR.

Podľa hovorkyne OS ZZS Petry Klimešovej záchranári na mieste ošetrili a následne transportovali do nemocnice v Liptovskom Mikuláši 49-ročnú ženu s poranením pleca i ramena a 72-ročného muža s otvorenou ranou na hlave.

Hovorkyňa Liptovského Mikuláša Viktória Čapčíková pre TASR uviedla, že medveď preplával cez Váh smerom do Ploštína a stratil sa mimo obytnej zóny. Odvolala sa pri tom na sprostredkované informácie. “Detailami nedisponujeme a nie sme kompetentní ich preto komentovať,” povedala.

Podľa Čapčíkovej liptovskomikulášsky primátor Ján Blcháč dlhodobo požaduje od príslušných orgánov riešenia tejto problematiky, od ministerstva životného prostredia bude aj v tomto prípade žiadať reakciu a aktívny prístup. Očakáva rozhodnutie rezortu, že budú zásahovým tímom zazmluvnení poľovníci v meste a okolí. “Tí budú v takýchto prípadoch k dispozícii na ochranu verejnosti, kým dorazí zásahový tím a tiež očakáva ďalšie komplexné systémové riešenie problematiky,” vysvetlila hovorkyňa.

Žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková dodala, že policajné hliadky medveďa vytlačili do lesa medzi Iľanovom a Závažnou Porubou. Potvrdila, že na mieste sa nachádzajú zranené osoby, ich počet nespresnila. Nateraz podľa jej vyjadrenia nie je možné poskytnúť bližšie informácie k udalosti.

.

 

Blcháč: Agresívny medveď v centre L. Mikuláša atakoval piatich ľudí

Celkový počet zranených po vyčíňaní medveďa v centre Liptovského Mikuláša je päť. Na brífingu to v nedeľu potvrdil primátor mesta Ján Blcháč. Napadnutí ľudia utrpeli škrabance aj pohryzenia, všetci boli prepustení do domácej liečby. V meste sú už hliadky, ktoré budú zabezpečovať okolie. Medveďa chcú eliminovať. Podľa predsedu parlamentného výboru pre životné prostredie Rudolfa Huliaka (SNS) išlo o predačný útok.

“Je najvyšší čas, aby sa s touto situáciou okolo premnožených medveďov niečo robilo,” skonštatoval liptovskomikulášsky primátor. Poznamenal, že chce upokojiť obyvateľov mesta. Ubezpečil ich, že sa môžu po Liptovskom Mikuláši pohybovať bezpečne a budú chránení, až kým sa situácia nevyrieši. Situácii v meste sa v nedeľu popoludní venuje krízový štáb.

Podľa Huliaka už nie je čas riešiť synantropné medvede spôsobom ich plašenia, donekonečna skúšať trpezlivosť obyvateľov a vyvolávať strach na slovenskom vidieku. “Dnes sme mali prípad, kde surovo a formou predačného útoku medveď atakoval obyvateľov Liptovského Mikuláša. Jeden človek skoro prišiel o oko,” skonštatoval. Zdôraznil, že Štátna ochrana prírody, rezorty životného prostredia a pôdohospodárstva i Slovenská poľovnícka komora budú súčinné, aby sa premnožený stav populácie medveďa striktne začal riešiť. “Budú odstraňované aj jedince, ktoré atakujú intravilány obcí. Urobíme všetko pre to, aby sa vrátil bezpečný život na slovenský vidiek,” dodal Huliak.

Riaditeľka sekcie ochrany prírody a biodiverzity na ministerstve životného prostredia Vladimíra Fabriciusová ubezpečila, že v Liptovskom Mikuláši nachystali konkrétne opatrenia. Avizované hliadky budú zložené zo zásahového tímu, mestskej a štátnej polície i poľovných združení a budú zabezpečovať celé okolie. “Máme vedomosť, že medveď je v extraviláne, v lesnom poraste. V centre mesta bude hliadkovať predovšetkým mestská a štátna polícia. V okrajových častiach rozostavíme fyzické hliadky a fotopasce. Budeme sa dotyčného medveďa snažiť čím skôr eliminovať,” poznamenala.

.

Podľa Fabriciusovej sa v okolí nachádzajú aj ďalšie synantropné medvede. “Budeme sa snažiť v tomto období sústrediť v tejto lokalite a pokiaľ bude takýto jedinec identifikovaný, eliminujeme ho,” povedala.

 

Liptovský Mikuláš vyhlásil mimoriadnu situáciu, dôvodom je medveď

Mesto Liptovský Mikuláš v nedeľu vyhlásilo mimoriadnu situáciu. Súvisí to s výskytom medveďa hnedého. Samospráva žiada obyvateľov, aby sa najmä v ranných a večerných hodinách nepohybovali mimo obytných častí. Po zasadnutí krízového štábu o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

“Medveď bol záchrannými a bezpečnostnými zložkami vytlačený do neobývaných zón, kde po ňom zásahové tímy nepretržite pátrajú, bezpečnosť obyvateľov v obytných zónach je teda zaistená, prosíme však o zvýšenú opatrnosť. Po zranení piatich ľudí vo veku desať až 72 rokov majú zásahové tímy pokyn medveďa eliminovať,” uviedla hovorkyňa.

Napadnutí ľudia utrpeli škrabance aj pohryzenia, všetci boli prepustení do domácej liečby. V meste sú už hliadky, ktoré budú zabezpečovať okolie. Medveďa chcú eliminovať. Podľa predsedu parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolfa Huliaka (SNS) išlo o predačný útok.

V súvislosti s výskytom medveďa v meste prijalo žilinské krajské riaditeľstvo polície opatrenia s cieľom ochrany občanov. Do služieb nasadilo zvýšený počet hliadok a všetky dostupné prostriedky, ktoré budú monitorovať celé územie mesta a širšie okolie. “Budú pripravení v prípade potreby okamžite zasiahnuť,” ubezpečila žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali