V Sýrii sa situácia začína vyhrocovať, Američania zvyšujú pomoc protiasadovským skupinám

V Sýrii sa situácia začína vyhrocovať, Američania zvyšujú pomoc protiasadovským skupinám

Damask 9. júna 2019 (HSP/Foto:TASR-Rodrigo Abd)

Situácia sa v Sýrii notoricky opakuje. Po každej porážke Američania požadujú “oddychový čas,” aby sa protiasadovské skupiny mohli skonsolidovať. Krátko po porážke protiasadovskí teroristi sľubujú, že budú dodržiavať prímerie, keď sa však skonsolidujú, doplnia svoje stavy a Američania im dodajú dostatok nových zbraní a munície, prestanú protiasadovskí teroristi svoje sľuby plniť a znova sa zapájajú do útokov voči sýrskym vládnym vojskám. 

Na archívnej snímke sýrski povstalci zaujímajú pozíciu počas bojov s vládnymi jednotkami

Turci, ktorí prisľúbili, že dohliadnu aby v Idlibe protiasadovskí teroristi plnili svoje sľuby, nedokážu už situáciu kontrolovať a riadiť a protiasadovské skupiny ich neakceptujú. Protiasadovské skupiny i veľká časť protitureckých skupín je opäť pripravená zaútočiť v Idlibe, či Latakii a sýrska a ruská rozviedka má dostatok informácii i o tom, že proamerické skupiny sa chystajú zaútočiť aj na juhu krajiny v oblasti at Tanf. Keď Turci neustrážia skupiny v Idlibe, budú mať problém, bandy, ktoré budú útočiť na sýrske vládne sily budú zlikvidované.

Ruský vojenský expert Alexej Leonkov uviedol, že v posledných dňoch sa v provincii Idlib odohrali ťažké boje medzi vládnymi jednotkami a teroristami. Dokonca vládne sily stratili niekoľko dedín, vrátane Dzibin a Tal Malah (najagresívnejšie vystupujú protiasadovské bandy  príbuzné k an Nusra). Sýrčania dodržiavajú ako jediní podmienky prímeria, teroristi, ktorí za sebou cítia podporu USA sú presvedčení, že pre nich prišla doba nových víťazstiev. V posledných bojoch (cca 4 dni) zahynulo 53 vládnych vojakov a 48 teroristov.

Reklama

V Idlibe sa nachádza dnes približne 30-tisíc teroristov v rôznych organizáciach. Teroristi bránia civilistom opustiť provinciu a násilím verbujú nových vojakov do svojich radov. Odporcov teroristi mučia, alebo rovno likvidujú. Teroristi už používajú ženy a deti ako živé štíty v Idlibe, pretože sa veľmi boja útokov ruského a sýrskeho letectva.

Na margo posledných bojov v Idlibe Alexej Leonkov uviedol, že asadovské vojská majú problémy s disciplínou. Disciplinované jednotky (Republikánska Garda, parašutisti, Tigri, Hizballáh, Iránci a 1. a 4. tanková divízia) problémy s disciplínou nemajú, ďalšie sýrske jednotky, zložené najmä s dobrovoľníkov však nechápu, že vo vojne treba byť disciplinovaným, dodržiavať pokyny a nezanedbávať bezpečnostnú situáciu 7 dní x 24 hodín. Neexistuje žiaden Ramadán, žiaden voľný piatok, všetko sa môže kruto vypomstiť.

Americkí agenti CIA sa tiež otriasli zo strát, ktoré utrpeli spoločne so západnými a arabskými bojovými inštruktormi počas ruskej raketovej kampane 2015-2016. Vtedy Kalibre vymazali zo zemského povrchu centrá a veliteľské body Islamského štátu, zo všetkými teroristami a ich inštruktormi, ktorí sa v čase útoku Kalibrov na týchto základniach nachádzali. Arlingtonský vojenský cintorín sa utešene zaplnil a Rusi následne totálne decimovali teroristické bandy v Sýrii.

Reklama

Dnes sa proamerickí agenti správajú v Sýrii podstatne opatrnejšie. Američania sa oficiálne nachádzajú v Sýrii na základniach, Rusov priamo informovali o ktoré základne ide. Von z týchto základní vyliezajú Američania len príležitostne, keď vylezú obyčajne prichádza k útoku na konvoj v ktorom sa nachádzajú, medzi mŕtvymi sú väčšinou aj Američania.  Aktívni musia byť Američania v oblastiach pod kontrolou Kurdov, pretože kurdské jednotky sa správajú podobne nezodpovedne ako sýrske a Američania s nimi majú podobné problémy, ako Rusi so Sýrčanmi

Americká rozviedka ale zásobuje teroristov informáciami z terénu od vlastných arabských agentov a rovnako informáciami z družích. Práve družice alebo prieskumné drony veľmi rýchlo dokážu zistiť, ktoré sýrske jednotky poľavili v ostražitosti a informácie sa pomerne rýchlo dostanú k teroristom v Idlibe. Tí následne zaútočia na uvedené sýrsku jednotku ktorá poľavila v disciplíne, následne uvedená jednotka utrpí straty a v panike opustí vlastné pozície. Teroristi bojujú systémom  “udri a uteč”.

Samozrejme, v zálohe sú Tigri, sýrske jednotky špeciálneho určenia či ruské a sýrske letectvo či delostrelectvo, ktoré takisto reaguje takmer okamžite a uvedené oblastí pokropia leteckými útokmi či delostrelectvom, nasleduje útok normálnych sýrskych jednotiek. Väčšina teroristov ktorá pri protiútoku vládnych síl zahynie sú teroristi, ktorí sa nestihnú z oblasti útoku rýchlo presunúť. Následne opustené oblasti znova obsadí sýrska armáda, elitné jednotky počkajú kým ich nevystriedajú druhosledové sýrske jednotky. Krátku dobu je dobre, aj príslušníci druhosledových sýrskych jednotiek dodržujú disciplínu, po niekoľkých týždňoch však opätovne zabudnú na príučku a začnú sa opäť správať nedisciplinovane a situácia sa opakuje.

Počas ruskej kampane 2015 – 2018, kedy v Sýrii bolo niekoľko desiatok tisíc ruských vojakov mali proamerickí agenti značne sťaženú situáciu. Ruská rozviedka monitorovala situáciu a Rusi či Iránci medzi agentami “západných partnerov” (vo väčšine prípadov nejde o amerických agentov, väčšinu agentov tvoria Arabi, ktorí pracujú na saudskú tajnú službu Ri’āsat Al-Istikhbārāt Al-‘Āmah  –  General Intelligence Presidency GIP, arabských agentov v Sýrii má okrem americkej CIA aj britská MI6 či francúzska  Direction générale de la sécurité extérieure DGSE ) vytvorili hotovú spúšť.

Teroristi v období ruskej dominancie dostávali minimum informácii, ruská rozviedka informovala vlastné jednotky a Rusi kosili islamistických teroristov po desiatkách a stovkách. Za niekoľko mesiacov Rusi zlomili moc celého Islamského štátu a z Islamského štátu sa zachránili doslova zvyšky, ktoré sa dnes nachádzajú v Američanmi ovládaných oblastiach v Sýrii či Iraku, časť teroristov Islamského štátu sa záhadne dostala do Afganistanu (Rusi tvrdia, že ich presunuli Američania, pretože Islamský štát je americkou zástupnou armádou).

Po porážke Islamského štátu však väčšina Rusov Sýriu opustila, oslobodzovanie vlastnej krajiny prebrali Asadove jednotky a Američania začali z trosiek, ktoré im ostali k dispozícii budovať postupne nové jednotky a novú infraštruktúru protiasadovských síl. Takmer dva roky prímeria v Idlibe využili Američania naozaj dobre, proamerické a protiasadovské skupiny sú pripravené opäť obnoviť aktívne bojové operácie.

Reklama
Teroristi však spravili niekoľko chýb. V prvom rade začali opätovneútočiťna ruskú vojenskú základňu v Hmeimmim. Rusi každý útok trestajú, teroristi sa však dostali do stavu, kedy sú presvedčení, že straty, ktoré im uštedrí ruské letectvo sú prijateľné. Teroristi sa ukrývajú sa za tureckou bojovou líniou v Idlibe a útočia dronmi, ktorými ich zásobujú cez arabské krajiny “západní partneri”,  alebo primitívnymi raketami. Ruská PVO letisko v Hmeimmim chráni, stále však hrozí že sa teroristom podarí poškodiť ruské lietadlá. Takže ruské velenie opätovne začalo uvažovať nad tým, že znova zvýši svoje aktivity v Sýrii, bez ohľadu na to ako budú hysterizovať Biele prilby a západný mainstream, pričom podľa niektorých indícii by sa terčami eliminácie mohli stať aj príslušníci Bielych prilieb, ktorí sa nevedia zmestiť do kože. Ak by však k takejto akcii prišlo, pravdepodobne by spadala pod rámec tajnej služby. Biele prilby sú projektom britskej MI6.

Idlib sa po presunutí všetkých teroristických bánd z iných oblastí Sýrie stal doslovne časovanou bombou. Takmer 30-tisíc teroristov pod vedením Američanov skoncentrovalo svoje sily, zabudli na výprask ktorí im Rusi uštedrili  a v bojoch so sýrskou armádou si veria. Izrael požaduje, aby v Idlibe nebojovali ani Iránci a ani Hizballáh, pretože je to relatívne blízko izraelských hraníc, Rusi, ktorí udržujú diplomatické kontakty aj s Izraelom vyvíjajú tlak na Sýriu, aby časť izraelských požiadaviek akceptovala. Podľa niektorých informácii z Al Masdar News však časť dobrovoľníkov Hizballáhu v Idlibe bojuje, hlavné libanonské sily sa spoločne s Iráncami nachádzajú vo väčšej miere najmä v oblasti Eufratu, kde sa aktivizujú proamerickí Kurdi.

Podľa Alexeja Leonkova v prípade, ak sa situácia nezlepší a proamerické skupiny budú naďalej zvyšovať svoje aktivity, budú musieť nakoniec opätovne zasiahnuť v širšej miere Rusi. Možno práve s tým súvisia informácie, že v Sýrii sa opäť budú v širšej miere aktivizovať členovia čečenského špeciálneho práporu Terek, ktorých veliteľov už Američania zaradili do sankčných zoznamov a ruskí výsadkári, námorná pechota či Specnaz. V prípade Tereku, Specnazu či ruských výsadkárov a námornej pechoty však nepôjde o širšie koncipovanú ofenzívu, ale likvidačné útoky v súčinnosti s letectvom na veliteľské centrá teroristov a atentáty na poľných veliteľov. Pozemnú ofenzívu, ktorá prípadne prevalcuje teroristické rady budú mať na starosti sýrski vojaci, Hizballáh a Iránske revolučné gardy.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali