“Máme toho dosť!” V Prahe, Bruseli a Innsbrucku demonštrovali davy odporcov protiepidemických opatrení

“Máme toho dosť!” V Prahe, Bruseli a Innsbrucku demonštrovali davy odporcov protiepidemických opatrení

Praha 9. januára 2022 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Petr David Josek,Pixabay, Kay Nietfeld/dpa)

 

V českej metropole Praha sa v nedeľu popoludní na Václavskom námestí zišlo odhadom viac ako tisíc odporcov proticovidových opatrení, informoval spravodajský server Novinky.cz

praha protest
Ľudia mávajú vlajkami a transparentmi, keď sa zhromažďujú na protest proti vládnym obmedzeniam na obmedzenie šírenia COVID-19 v Prahe 9. januára 2022

Účastníci demonštrácie s názvom Deväť krokov ku slobode, ktorú zorganizovalo hnutie Chcípl PES, si so sebou doniesli transparenty s nápismi ako “Zradca národa”, “Pravda víťazí”, “Slobodu alebo smrť” a “Máme toho dosť”. PES bol názov protiepidemického systému ČR, ktorý určoval rozsah proticovidových opatrení v krajine. Vláda ho prestala používať koncom januára 2021.

Reklama

Z pódia zazneli vety o tom, že vláda šíri medzi ľuďmi strach a prevolávali sa heslá ako “Povstaňte” a “Slobodu”. Na pódiu vystúpili aj zástupcovia integrovaného záchranného systému, priblížili Novinky.

Hnutie Chcípl PES podľa vlastných slov odmieta “rozdeľovanie spoločnosti a segregáciu ľudí pomocou diskriminačných nariadení a vyhlášok a žiada ich okamžité zastavenie a zrušenie”.

Reklama

V dôsledku rýchleho nástupu variantu omikron chystá vláda ČR úpravy niektorých opatrení, aby ľudia mohli chodiť do zamestnania predovšetkým v oblasti kritickej infraštruktúry nevyhnutnej pre chod štátu. Týkať sa to má najmä pracovníkov v sociálnych službách, školstve či zdravotníctve.

Česká vláda zároveň na stredajšom rokovaní rozhodla o skrátení karantény a izolácie, ako aj o povinnom testovaní pre všetkých zamestnancov.

Povinné testovanie zamestnancov vstúpi do platnosti 17. januára. “Všetci sa budú testovať pomocou antigénových testov dvakrát do týždňa,” povedal minister zdravotníctva Vlastimil Válek. Dodal, že tieto testy budú uhrádzané z verejného zdravotného poistenia.

Plošné testovanie bude trvať dva alebo tri týždne v závislosti od vývoja variantu omikron. “Maximálne to bude platiť ale tri týždne,” povedal Válek.

 

Reklama

 

 

V Bruseli protestovalo 5000 ľudí, k násilnostiam tentokrát nedošlo

Tisíce ľudí protestovali v nedeľu v belgickej metropole Brusel proti pravidlám a obmedzeniam týkajúcim sa koronavírusovej pandémie. Ako píše agentúra AFP, počas tohto víkendu nedošlo k násilnostiam, ktoré poznamenali predošlé, väčšie demonštrácie. Polícia však obkľúčila menšiu skupinu ľudí, ktorá sa priblížila k sídlu inštitúcií Európskej únie.

Reklama

Dav približne 5000 ľudí počas pochodu mestom kričal “Sloboda, sloboda!” a ľudia niesli transparenty s nápismi kritizujúcimi “vakcinačnú diktatúru”. Ešte pred začiatkom protestu polícia zadržala 11 osôb, ktoré mali pri sebe pyrotechniku. Ďalších 30 ľudí zatkli na konci protestnej akcie po tom, čo malá skupina hádzala projektily na príslušníkov poriadkových síl.

Demonštranti vyjadrovali nespokojnosť s povinným očkovaním zdravotníkov a používaním digitálneho covid pasu, ktorý je dôkazom o vakcinácii alebo negatívnom výsledku testu. Obyvatelia Belgicka sa ním musia preukazovať pri vstupe do reštaurácií, barov či na kultúrne podujatia. Pracovníci zdravotného systému v Belgicku majú od 1. januára tri mesiace na to, aby dali zaočkovať proti koronavírusu. Protest zorganizovalo zoskupenie organizácií vystupujúcich proti obmedzeniam s názvom “Spoločne za slobodu”, napísala agentúra DPA.

belgicko
Ilustračné foto

“Je to absolútne absurdný krízový manažment, ktorý sa nesmierne dotýka slobôd, a ktorý povedie k systému známemu z Číny, ak to povolíme,” uviedla jedna z odporkýň obmedzení.

Obdobné protesty z predchádzajúcich týždňov viedli v Belgicku k zrážkam demonštrantov s políciou, ktorá nasadila slzotvorný plyn a vodné delá. Nedeľný protest sa konal za prísnych bezpečnostných opatrení – polícia rozostavila na cestách vedúcich k budovám inštitúcií EÚ barikády z ostnatého drôtu a nasadila drony a dve vozidlá s vodnými delami.

Belgický minister zdravotníctva Frank Vandenbroucke v nedeľu v televíznom rozhovore vyzval na parlamentnú debatu o sprísnení protipandemických opatrení, keďže krajina zápasí s nárastom nakazených v súvislosti so šírením variantu omikron.

Vandenbroucke poznamenal, že ešte pred rokom tvrdil, že povinné očkovanie nie je dobrý nápad a je potrebné ľudí presvedčiť, aby sa dali zaočkovať proti covidu. “Teraz, keď vieme, že skutočne musíme zaočkovať 100 percent populácie – čo sme si pred rokom nemysleli a predpokladali sme, že 70 percent stačí – ešte stále potrebujeme nejaké všeobecné prijatie (ochoty dať sa zaočkovať),” dodal.

Belgicko zaznamenalo od 30. decembra do 5. januára v priemere 17.513 nových denných prípadov nákazy, čo je o 96 percent viac v porovnaní s týždňom predtým. V krajine v spomínanom termíne denne evidovali aj 169 hospitalizácií pacientov s covidom, čo je o 28 percent viac ako týždeň dozadu.

 

V Innsbrucku sa konal protipandemický protest, Kickl slovne útočil na vládu

Približne 6000 odporcov obmedzení súvisiacich s koronavírusovou krízou sa zúčastnilo podľa údajov polície v nedeľu popoludní na demonštrácii v rakúskom meste Innsbruck. Predseda pravicovej opozičnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Herbert Kickl v tirolskej metropole svojimi vyjadreniami ostro útočil na vládu. Informovala o tom agentúra APA.

Šéf FPÖ Kickl na námestí Landhausplatz v Innsbrucku hovoril, že ide o “tirolský novoročný koncert slobody”, ktorý bude počuť až do Viedne. “Nezastavíte nás,” odkázal Kickl vládnej koalícii Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a Zelených kričiac pred davom protestujúcich. Väčšina z účastníkov demonštrácie, ktorú zorganizovala skupina “Team Tirol”, nemala na sebe rúška.

Reklama

Kickl nazval súčasný kabinet “podvodníckou vládou” a vyzval na odpor voči nej. Všetci ľudia – očkovaní, neočkovaní i uzdravení z covidu – sú podľa Kickla “podvedenými” vzhľadom na pretrvávajúce opatrenia zamerané na boj proti šíreniu nákazy. Predstavitelia vlády si podľa jeho slov “kopú vlastný hrob”.

Herbert Kickl
Na snímke Herbert Kickl

Po Kicklovom prejave sa dav protestujúcich vydal na pochod centrom mesta. Pred šéfom FPÖ vystúpili na demonštrácii napríklad predseda strany v Tirolsku Markus Abwerzger a generálny tajomník strany v Dolnom Rakúsku Michael Schnedlitz.

Rakúsko vo štvrtok prijalo nové protipandemické opatrenia, ktoré majú zastaviť výrazné šírenie nákazy koronavírusu spôsobené variantom omikron. Respirátor typu FFP2 bude povinné nosiť aj vonku, a to vtedy, ak nebude možné dodržať dvojmetrové rozstupy. Platnosť zeleného covidpasu sa od 1. februára skracuje na šesť mesiacov. Od nadchádzajúceho týždňa sa začne navyše v obchodoch prísnejšie kontrolovať dodržiavania tzv. pravidla 2G, čiže preukazovania sa dokladom o zaočkovaní alebo vyliečení sa z ochorenia COVID-19.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

Včera 20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
Včera 19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

Včera 19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

Včera 18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

Včera 18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

Včera 18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
Včera 17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Včera 16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
Včera 16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

Včera 16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

Včera 15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali