V NR SR otvorili výstavu fotografií zdravotne postihnutých z tábora Auschwitz

V NR SR otvorili výstavu fotografií zdravotne postihnutých z tábora Auschwitz

Bratislava 23. februára 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Markus Schreiber)

 

Zhruba 70 fotografií o hrôzach druhej svetovej vojny vykonávaných s nemeckou precíznosťou zachytáva výstava s názvom Nehodní žitia?, ktorú dnes v priestoroch Národnej rady SR otvorilo občianske združenie Pomoc človeku. Autormi fotografií sú zdravotne postihnutí mladí ľudia zo Slovenska, ktorí v rámci pilotného projektu Poznaj svoju minulosť a nezabudni! koncom augusta navštívili koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau.

Na snímke brána bývalého nacistického tábora smrti

“Treba si uvedomiť, že zdravotne postihnutých skončilo v plyne okolo 250.000. Je to zaujímavá paralela, lebo zruba toľko zdravotne postihnutých žije v súčasnosti na Slovensku,” povedala pre TASR predsedníčka združenia Monika Ščevovichová. A práve zdravotne ťažko postihnutí boli ešte v 30. rokoch minulého storočia prví, na ktorých sa robili pokusy, teda ešte predtým, ako prišli na rad deportácie do koncentračných táborov.

Reklama

Odkazom výstavy má byť podľa Ščevovichovej to, aby ľudia premýšľali, lebo veci nie sú čierno-biele. “Extrémizmus a radikalizmus má viacero tvárí. Odkaz je nútiť ľudí rozmýšľať,” hovorí Ščevovichová. Cieľom je teda poukázať na stále živú hrozbu vyplývajúcu z ignorovania hrôz holokaustu, s poukázaním na rastúci extrémizmus a radikalizmus, ktoré sú živnou pôdou totalitných režimov, za aký sa dá považovať aj nacizmus. Posolstvom však má byť podľa nej nie snaha bojovať, ale snaha o diskusiu.

Sama sa pritom na svet, cez prizmu zdravotne postihnutých, pozerá už inak, obzvlášť po ťažkej autonehode v roku 2008. “Uvedomila som si, že som tu a teraz a zostala som rozhodnejšia. A viem povedať, prečo áno a prečo nie. A tiež som si uvedomila, že extrémizmus neuznáva žiadnu minoritnú skupinu, ktorou sú aj zdravotne postihnutí,” približuje svoje pocity a vnímanie z návštevy koncentračného tábora.

Reklama

Súčasťou výstavy by mal byť aj dokument s rovnomenným názvom Nehodní žitia? od autorky Veroniky Homolovej Tóthovej, ktorý mal na vernisáži premiéru. Poukazuje na to, že myšlienka masového vraždenia “nejakých nehodných žitia” nezačala v koncentračných táboroch, ale už skôr v plynových komorách v psychiatrických liečebniach na území Veľkonemeckej ríše. Tých bolo celkovo šesť, ako akýsi pamätník sa do dnešného dňa zachovali dve z nich. Jedna z nich v rakúskom Hartheime, kde sa dokument natáčal.

“Celá akcia T4, ako sa volala, bola skúška na holokaust, ako to robiť efektívne. V prvých plynových komorách, kde sa ale používal oxid uhoľnatý, nie cyklón B, sa likvidovali tzv. darmožráči,” hovorí Tóthová. To boli ľudia, ktorí podľa vtedajšieho zmýšľania odoberali nemeckej ekonomike peniaze, ktoré potrebovali pre zdravých a silných. Išlo o mentálne postihnutých a psychiatrických pacientov, neskôr aj telesne postihnutých. Boli to teda ľudia, ktorí boli pre vlastný štát príliš drahí a v rámci tzv. dezinfekcie bolo potrebné ich odstrániť. Samotnú autorku dokumentu podľa jej slov prekvapila najmä hĺbka technickej nenávisti. “Ako dokázali urobiť tabuľku, že keby nebolo toľko postihnutých ľudí, tak sa ušetrí toľko kíl cukru, toľko bochníkov chleba či toľko kíl zemiakov,” priznala pre TASR.

Výstava, ktorá potrvá do 23. marca, je ukončením pilotného projektu občianskeho združenia s názvom Poznaj svoju minulosť a nezabudni! Jej súčasťou bola aj návšteva Múzea bývalého nacistického nemeckého vyhladzovacieho tábora a tiež diskusia so študentmi v Nadácii otvorenej spoločnosti. Podľa projektového manažéra Mareka Machatu sú do budúcnosti naplánované ďalšie projekty. V najbližších dvoch rokoch by sa malo pokračovať v návštevách tábora Auschwitz spojených so vzdelávaním, naplánované sú aj diskusie s mladými ľuďmi v školách v krajských mestách alebo v priestoroch či kluboch, ktoré mladá generácia navštevuje.

Výstava sa koná pod záštitou predsedu Národnej rady SR Andreja Danka a ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Petra Plavčana. “Vidíme značné prejavy extrémizmu v našej spoločnosti a je nutné proti tomu niečo robiť,” uviedol na otvorení výstavy minister s tým, že chce naďalej pomáhať ukazovať mladým, aké nebezpečné sú prejavy extrémizmu a kam, resp. do akých dôsledkov vedú. Stúpajúci počet radikalizujúcich sa ľudí v rámci EÚ si uvedomuje aj Európsky parlament. Podľa europoslankyne Jany Žitňanskej zaznievajú mnohé nenávistné prejavy aj práve voči zdravotne postihnutým občanom. Projekt by podľa nej mohol slúžiť ako vzor na inšpirovanie iných krajín. “Aby sa hovorilo, že aj zdravotne postihnutí sú minorita, ktorá môže byť ohrozená extrémizmom,” povedala Žitňanská.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali