Už je to tu: Majú možnosť obmedziť nám volebné právo, zákon na to si potichu schválili
icon

Už je to tu: Majú možnosť obmedziť nám volebné právo, zákon na to si potichu schválili

27. decembra 2021iconiconicon

Bratislava 27. decembra 2021 (HSP/Foto:TASR-Roman Hanc)

Naše mysle, ak ešte vôbec sledujeme verejnoprávnu dvojbodku a ostatné, „slobodu hlásajúce“ médiá, sú totálne unavené, ale predovšetkým vystrašené. Očkovanie, chorí, pozitívni, mŕtvi na covid… a nič o mŕtvych z iných, vážnejších a rozsiahlejších dôvodov. A nič iné od rána do večera, nonstop. Už si ani neuvedomujeme, že odpútavajú našu pozornosť aj divadlami na takzvané koaličné hádky. Sú bystrí, šikovní a ďalekozrakí. My si zdriemneme, a oni za ten čas schvália zrušenie nemocníc, presun národných parkov pod Budaja. A čoskoro aj novú súdnu mapu a školské reformy alias deformy.

Priatelia, kto z vás sa napríklad dozvedel o zákone číslo 512, ktorým sa mení a dopĺňa zákon číslo 180 z roku 2014 o podmienkach výkonu volebného práva a aj iné zákony? Národná rada ho schválila 2. decembra bez informovania odbornej i laickej verejnosti začiatkom decembra 2021.Ten zákon už podpísal aj Grasalkovičov palác, už je zverejnený v zbierke zákonov, vstupuje do platnosti už o pár dní – 1. januára 2022.

Týmto zákonom nás tí, ktorí údajne „čistia“ Slovensko „od mafií“ chcú elegantne obrať o základné demokratické právo. O právo voliť.

Reklama

O čo ide?

Právo voliť do Národnej rady Slovenskej republiky má slovenský občan, ktorý najneskôr v deň konania volieb dovŕši 18 rokov. Odteraz však bude prekážkou uplatnenia práva voliť „zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia.“ Informuje o tom iba tak, po anglicky „bajdu vej“ (niečo ako „van tajm, next tajm“, Igor i Mikulcovi chlapci to takto vedia) na svojej stránke ministerstvo vnútra. Pravdaže neinformuje úplne pravdivo. Píše o voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky, pričom v príslušnom paragrafe pojem „Národná rada Slovenskej republiky“ nie je! To znamená, že toto obmedzenie bude platiť pri všetkých voľbách a zrejme i pri prípadnom referende.

Reklama

Zmien je však viac a zrejme len podrobná právna analýza odborníkov odhalí aj prípadné ďalšie „zákutia“ tohto zákona. Napríklad pojem „voličský“ preukaz sa nahrádza slovom „hlasovací“ preukaz. Alebo vypúšťajú slová o prezentácii sa voliča „iným úradným dokladom, ktorý obsahuje podobizeň voliča a všetky údaje uvedené o ňom v zozname voličov“. Alebo opakujúce sa použitie podmienky „… ak osobitný zákon v čase pandémie neustanoví inak.“

Inak. Ako? Kto?

Vyzerá pritom trochu komicky, ak prezidentka Čaputová dá podpis pod novú úlohu pre starostov: „Starosta obce zabezpečí pre okrskovú volebnú komisiu na účely vykonania volieb prístup k internetu,“ a jej srdcu blízke je zrušenie internetu – tak sa totiž zdôverila zrejme tiež jej srdcu blízkej novinárke Todovej z Denníka N.

Zrejme si v tejto chvíli ťažko vieme domyslieť, čo všetko tieto na prvý pohľad „kozmetické zmeny“ znamenajú. A či to napokon nebudú „zmeny kozmické“?!

Lebo idú komunálne voľby. A nielen tie. V roku 2022 sa krajské a komunálne voľby majú prvýkrát konať spoločne.A poďme ešte ďalej – je tu aj nepravdepodobné, ale predsa len možné ďalšie referendum o skrátení volebného obdobia… Čosi ako voľby. A zrazu, na základe nejakého uznesenia vlády, vydaného ako takmer všetky doteraz na príkaz Igora Matoviča, a následne  Mikasovej vyhlášky… niekto sa odvolá na zákon číslo 512 a zabráni celým skupinám obyvateľstva zúčastniť sa na hlasovaní… A o dva roky to isté v prípade volieb do parlamentu. Je teda celkom reálne, že tí – no fuj!“ – neočkovaní v rámci ochrany verejného zdravia nebudú smieť voliť. Napríklad. Alebo očkovaní iba raz či dvakrát, či trikrát, ak sa bude treba štyrikrát, ktovie, budú za trest sedieť doma. Úplne legálne. Podľa našich zákonov. A keďže skupiny vaxerov a antivaxerov sa takmer politicky zhodujú s hlavnými prúdmi v politike, koalícia si tak dokonca vydláždila cestu k prípadnej svojej samovoľbe. S pridaním progresívcov ako je otvorene Šimečka či skryte Čaputová. Kto o tom pochybuje?

Reklama

Pri prijímaní tejto novely priveľmi nekričala ani opozícia, Akoby jej pozornosť účinne prekrývali prenasledovania kade-koho, lekárov i predsedu opozičnej strany. Zaznamenali sme niekoľko slov na túto tému od opozičníka Tarabu z národnej strany Život.

Zvuk: Taraba

Pozícia opozície je taká, aká je. A tak dnešní naši vládcovia obchádzajú ústavu, čo je… dnes na Slovensku vec ľahšia ako zdolať Gerlachovský štít. Lebo… lebo… začalo sa to už dávno, nevymenovaním, a potom vymenovaním napochytro členov Ústavného súdu, ktorý, zdá sa… Iba sa pýtame: netancuje tak, ako „hvízdajú“ niektorí koaliční lídri a Grasalkovičov palác? Kto dnes už vie, či chce vedieť, že podstatou ústavnej ochrany pri výkone volebného práva je ochrana práv zaručených článkom 30 ústavy. Teda aj aktívneho, aj pasívneho volebného práva.

Žijeme v časoch, keď Mikasov podpis má väčšiu „silu“ ako Ústava Slovenskej republiky. Lebo akoby nám vládli slepí a hluchí. Nie, všetko nedokážu zmeniť, zrušiť, sprzniť. Ale, zdá sa, že akoby im nemal kto pripomínať a trvať na dodržiavaní ústavných článkov. Aj toho, 30. článku ústavy, ktorý má – či sa to niekomu páči alebo nie, vyššiu právnu moc ako neuveriteľne podlé paškvily, ktoré účelovo na obmedzenie demokracie poza bučky prijíma parlamentný koaličný valec. Majú pravdu niektorí novinári, že ten Mečiarov „valec zo Zlatej Idky“ je iba amatérsky odvar, cmar, v porovnaní s dnešným liberálno-demokratickým dneškom.

Máme právo domýšľať, aký môže byť scenár obmedzenia práva voliť zo strany liberálnych diktátorov na dnešnom Slovensku? Znalec Igora Matoviča Ivan Brožík to opísal takto: „Matovič sa zle vyspí a vydá príkaz Mikasovi. Mikas a Lengvarský zariadia, aby sa zoznamy neočkovaných dostali tam, kam sa dostať majú. A potom? Hurá, nech žije „päťstodvanástka“!

Reklama

Lebo, ešte raz a doslova: „Orgány verejného zdravotníctva sú na účely vyznačenia prekážky práva voliť podľa § 4 povinné oznámiť príslušnej obci údaje o voličovi, ktorému sa zákonom ustanovilo obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia, a to v posledný pracovný deň predo dňom konania volieb a v deň konania volieb v rozsahu: a) meno a priezvisko, b) dátum narodenia, c) názov obce, názov ulice, ak sa obec člení na ulice, súpisné číslo a orientačné číslo domu trvalého pobytu…“Takto sa vyselektuje – v súlade so zákonom´! – vzorka „vhodných“ a na druhej strane „neželaných“ voličov…

Na mieste je veru otázka: budú ešte ďalšie voľby slobodné? Stačí jedno uznesenie vlády a podpis človeka, ktorý jej podpíše všetko.

Napokon, nič nové pod slnkom. Konávali sa u nás „uhorské voľby“, nepochybne svetová rarita. Volieb sa mohli zúčastniť iba príslušníci šľachty, majetní ľudia a ľudia s vyšším vzdelaním. Ženy nemohli voliť vôbec. Celkovo mohlo voliť len asi sedem percent zo všetkých obyvateľov. Vládne strany neváhali využiť akýkoľvek spôsob znevýhodnenia súpera, osobitne potom „národnostných politikov“. A – podržte sa – vtedy ešte nebol Mikas, ale bol župan – a ten ak sa „dozvedá, že mostu hrozí zrútenie, zatarasí ho a zakáže prechod po ňom, a bol zverolekár, ktorý sa zľutuje nad zlým stavom koní a nariaďuje majiteľom ponechať ich v maštaliach… A prežili sme aj voľby po februári 1948, kedy sa všetko dialo „zákonne“… A tak je možné, že sa tu „zakonzervujú“ liberáli a budú vládnuť tak dlho ako komunisti. 40 rokov. Ťažko uveriť? Tu je názor ústavného sudcu Drgonca.

Zvuk: Drgonec

A tak v čase, keď sa oprávnene rozčuľujeme nad vakcináciu, keď pozornosť občanov v súlade s Bidermanovou tabuľkou zahltíme hlúposťami, prízemnou „farmárskou“ zábavou, propagandou najhrubšieho zrna, a zároveň ich budeme strašiť 24 hodín denne a sedem dní v týždni, udeje sa niečo, čo hrozí naozaj  štyridsaťročnou vládou. Priam sa ponúka otázka: Kto je väčší diktátor? Matovič alebo Lukašenko?

Dagmar Vanečková

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali