To najdôležitejšie z Ukrajiny: Hlavnú baštu AFU – Marinku obsadili Ruské vojská

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Hlavnú baštu AFU – Marinku obsadili Ruské vojská

Kyjev 18. decembra 2022 (HSP/Foto:TASR/Telegram)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

 

Reklama

20:13 – Podľa agentúry Bloomberg Európa prišla v dôsledku energetickej krízy o približne 1 bilión dolárov. Analytici agentúry sa domnievajú, že “vysokých cien sa nezbavíme” a že trh s energiou zostane napätý až do roku 2026.

 

Reklama

19:10 – Ukrajinské ozbrojené sily ostreľovali Doneck už štvrtýkrát za jeden deň, informovali médiá.

Ukrajinské ozbrojené sily ostreľujú najväčšiu doneckú nemocnicu.

 

18:14 – Stane sa ruský prezident Putin vrchným veliteľom?

Správa, že prezident (najvyšší veliteľ) sa na budúci týždeň zúčastní na zasadnutí rady ministerstva obrany, je dôvodom na zamyslenie. Druhé stretnutie po sebe, ktorému predsedá Vladimir Putin, by mohlo znamenať, že mení úlohu prezidenta na úlohu vrchného veliteľa. A to sú dve úplne odlišné úlohy.

Reklama

Ak je to tak a znamená to, že odteraz Vladimír Putin preberá plnú zodpovednosť za ŠVO, na budúci týždeň budeme konečne počuť ciele ŠVO a možno aj premenovanie ŠVO na tretiu vlasteneckú vojnu! A už to bude mať úplne iný scenár, pretože organizačne aj psychologicky to bude úplne iná vojna. Potom každý chybný krok ministerstva obrany a generálov generálneho štábu zasiahne vrchného veliteľa osobne a ten to nemá rád a nebude to tolerovať. A čo sa týka psychologického aspektu, asi netreba veľa vysvetľovať, hlavné je, že keď vodca bojuje s ľuďmi, ľudia bojujú oveľa nezištnejšie.

Nie nadarmo začali zahraničné médiá písať, že sa zdá, že Rusko už nechce rokovať. Keď sa Vladimir Putin stane vrchným veliteľom v plnom zmysle slova, vojna bude pokračovať až do dosiahnutia víťazstva, píšu ruské internetové kanály.

 

18:06 – Obnovenie výroby elektriny na Ukrajine po útoku nepriateľských rakiet na energetický sektor potrvá dva až tri týždne. A to za predpokladu, že nedôjde k novému ostreľovaniu, povedal v televíznom maratóne výkonný riaditeľ DTEK Dmytro Sacharuk.

“Naše podniky, naše dva závody boli značne poškodené. Jeden 15. decembra, druhý 16. decembra. Našťastie nedošlo k žiadnym obetiam, ale vznikli značné škody. Sme v procese obnovy,” povedal.

Reklama

“Teraz hovoríme v kontexte tejto zimy. Systém teda môžeme stabilizovať len maximalizáciou obnovy na úroveň, ktorá umožní fungovanie výroby. Ak nedôjde k ostreľovaniu, potrvá to dva až tri týždne a výroba sa vráti na objem, ktorý je teraz možný,” predpovedá Sacharuk.

Ale ak hovoríme o úplnom zotavení do stavu spred októbra, je to podľa neho možné až po víťazstve a potrvá to roky.

 

17:51 – Najdôležitejšie informácie z večerného brífingu generálneho štábu Ukrajiny:

1. V Bielorusku nie sú hlásené žiadne náznaky vytvorenia zoskupenia.

2. Nepriateľ obnovuje železničnú infraštruktúru v Záporožskej oblasti, aby zlepšil logistickú podporu.

3. Silné ostreľovanie v smere na Bachmut – hlásených je 15 “zasiahnutých” osád.

4. Na druhej strane v smere na Avdejevku je relatívny pokoj, pričom informácií o ostreľovaní je podstatne menej.

5. Na okupovaných územiach Luhanskej a Doneckej oblasti prebieha mobilizačná činnosť Rusov.

 

Reklama

17:48 – Zelenskyj musí myslieť nie na zabratie Krymu, ale na to, ako nestratiť zvyšné územia Ukrajiny. Povedal to člen výboru Rady federácie pre medzinárodné záležitosti Sergej Cekov.

“Zelenskyj nebude môcť obsadiť Krym. Ukrajina natrvalo stratila všetky územia, ktoré sa pripojili k Ruskej federácii. Majú v úmysle pokračovať vo vojenských akciách, a ja som si istý, že stratia ešte viac území,” povedal Cekov.

 

17:34 – V Ternopole v jednom z bytových domov nikdy nedochádzalo k výpadku elektriny, vždy sa tam svietilo – a susedia napísali sťažnosť. Teraz bez svetla sedia všetci.

Sviatoslav Žurovskij z Ternopolu o tom informoval na svojej FB stránke.

Reklama

“Dom na Kirpičnej ulici 1D bol napojený na dobrú linku (tá istá čo pekáreň), takže tam bola vždy elektrina. Obyvatelia susedných domov napísali hromadnú sťažnosť elektrárňam a teraz všetci sedia bez svetla. To je skutočné víťazstvo!” – napísal.

V komentároch k Žurovského príspevku sa objavilo niekoľko ďalších podobných prípadov v iných oblastiach Ukrajiny.

 

17:28 – Hlásia nové ostreľovanie centra Donecka

 

Reklama

17:10 – Rusi začali sťahovať niektoré jednotky z Dnepra pri Kachovke a Novej Kachovke, ale nielen to. Počas televízneho maratónu to povedal zástupca predsedu Chersonskej oblastnej rady Jurij Sobolevskij.

Podľa neho nepriateľ začal presúvať vlastné jednotky po ľavom brehu Chersonskej oblasti. Zatiaľ nie je jasné, či ide o rotáciu alebo stiahnutie jednotiek.

Okrem toho, ako poznamenal Sobolevskij, Rusi sa v posledných týždňoch snažia nehromadiť personál na jednom mieste. V súčasnosti sa rozptyľujú v malých skupinách, často v obytných budovách.

“Snažia sa minimalizovať svoje straty spôsobené neustálymi údermi AFU. Často sa stavalo, že raketa vletela do budovy, v ktorej bolo niekoľko stoviek obyvateľov,” povedal Sobolevskij.

 

15:52 – Marinka – hlavnú baštu AFU obsadili Ruské vojska

Dnes prišla informácia, že po týždňoch bojov sa ruským pozemným vojskám podarilo rozdrviť nepriateľa v centre Marinky a konečne sa im podarilo ovládnuť poslednú (južnú centrálnu) nepriateľskú baštu v oblasti výškovej zástavby.

Reklama

Vzhľadom na to, že ruské jednotky zároveň útočia na mesto Pobeda a sú dobre zakopané v severnej časti Marinky (oproti Krasnogorovke), nemôže dôjsť k ukrajinskému protiútoku. To znamená, že po vyčistení mesta, čo môže trvať niekoľko dní, bude Marinka úplne pod kontrolou ruských jednotiek a potom bude čas, aby Krasnogorovka obnovila ofenzívu proti Ugledaru. Pretože po ovládnutí mesta Pobeda sa ugledarské zoskupenie nepriateľa ocitne v podstate vo veľmi ťažkej situácii. A úder na Kosťantynovku zo severu by pre ňu mohol byť osudný.

Marinka, boje
Boje pri Marinke

15:43 – “Ostreľujú Belgorod, pretože dnes je frontová línia príliš blízko Belgorodu. Musíme presunúť frontovú líniu, aby sme zabránili ukrajinskej armáde ostreľovať frontovú líniu. Príde čas, odtlačíme ju,” povedal poslanec Dumy a generálporučík Andrej Gurulev.

 

15:36 – Viaceré ruské médiá informovali, že Viktor Bout, nedávno prepustený z amerického väzenia, a líder LĽR Leonid Sluckij sa počas cesty do Luhanskej oblasti dostali pod paľbu.

Hovorca strany Alexander Dupin, ktorý sa zúčastnil aj na otvorení “regionálnej pobočky” strany, poprel, že by sa skupina dostala pod paľbu, ale potvrdil, že Sluckij a Bout boli na Donbase.

“Nie, neboli sme pod paľbou. Upravovali sme našu trasu kvôli vysoko presným zbraniam, ktoré sa v tom čase používali. Prijali sme všetky opatrenia, aby sme sa vyhli zbytočným rizikám. Počas rokovania však protivzdušná obrana skutočne operovala v blízkosti Luhanska. Niekoľkokrát prehlušil reproduktory hukot vybuchujúcich rakiet protivzdušnej obrany,” povedal Dupin.

 

Reklama

15:23 – Rusi pravdepodobne očakávajú ukrajinskú ofenzívu na Melitopol. Už druhý deň rozmiestňujú v centre Melitopolu betónové kužele. O túto informáciu sa podelil primátor mesta Ivan Fedorov na svojom kanáli Telegram.

Naznačil, že Rusi sa pripravujú na pouličné boje.

Predtým bolo oznámené, že sa zvýšil pohyb ruskej živej sily a techniky z Mariupola smerom na Berďansk a Melitopol.

Betónové zátarasy v Melitopoli
Betónové zátarasy v Melitopoli

15:19 – Putin vystúpi s dôležitými vyhláseniami na zasadnutí rady ruského ministerstva obrany

Ruský prezident sa zúčastní na zasadnutí rady ruského ministerstva obrany a urobí tam dôležité vyhlásenie, uviedol novinár Pavel Zarubin.

“Rozšírené zasadnutie kolégia ministerstva obrany pochopiteľne vzbudí zvýšenú pozornosť. Očakávame mnoho dôležitých vyhlásení,” povedal Zarubin.

Politický analytik Kirill Šulika sa domnieva, že kolégium bude mať novinky o ŠVO. “Práve o tom je Putinova návšteva na veliteľstve ŠVO a Šojguova dnešná návšteva na pozíciách vojsk v zóne špeciálnych operácií. Preto je možné, že už na kolégiu sa objavia správy o špeciálnej operácii,” píše politický analytik.

Reklama

 

14:56 – Od 15. decembra Rusi zo svojich kontrolovaných území v Záporožskej, Chersonskej, Doneckej a Luhanskej oblasti neprepustili ani jedného človeka smerom na Záporožie, uviedol na svojom kanáli na Telegrame starosta Melitopolu Ivan Fedorov.

Zároveň bolo v predchádzajúcom týždni prepustených len 174 osôb.

“Zintenzívnila sa aj filtrácia na alternatívnych evakuačných trasách. Kedysi bolo možné opustiť ruskú zónu cez Doneckú oblasť alebo Krym smerom do Gruzínska alebo Estónska a Lotyšska. Teraz sa však čoraz častejšie stáva, že Rusi otáčajú autá Ukrajincov priamo na hraniciach,” píše Fedorov.

 

14:27 – Rakety dopadajú do centra Donecka. Dym sa dvíha v ostali Doneck – arény

 

Reklama

14:24 – Rusko dostalo od Iránu novú dodávku bezpilotných lietadiel kamikadze Shahed, informovala ukrajinská rozviedka.

“Áno, je to nová várka, ale v porovnaní s pôvodným masívnym použitím Sahedov je zjavne menšia. Nebudeme teraz komentovať počty, ale vidíme, že napríklad počas včerajších masívnych teroristických raketových útokov Sahedy použité neboli. Boli použité všetky ostatné dostupné prostriedky, všetky raketové zbrane,” povedal v televíznom maratóne Andrej Jusov, predstaviteľ Hlavného spravodajského riaditeľstva ukrajinského ministerstva obrany.

Situácia na vojne
Situácia na vojne

14:22 – Dodávky tepla do hlavného mesta sú stabilizované, všetky zdroje tepla a tepelné siete spoločnosti Kyjevteploenergo pracujú v normálnom režime, uvádza telegrafický kanál KGGA.

“Kyjevteploenergo žiada správcov a spoločnosti, ktoré zabezpečujú servis bytových domov, aby po obnovení dodávok tepla skontrolovali prevádzku domových zariadení, prítomnosť zavzdušnenia v domových sieťach a podobne, aby sa zabezpečila primeraná teplota v domoch občanov a predišlo sa nekvalitnému poskytovaniu služieb,” napísali kyjevské úrady.

Situácia na vojne
Situácia na vojne

14:16 – Nemecká ministerka zahraničných vecí Berbocková sa vyslovila proti prímeriu na Ukrajine za podmienok Ruska

Podľa Berbockovej by takýto variant neukončil “hrôzou obyvateľov Ukrajiny, ale práve naopak”. Poznamenala tiež, že nedúfa v skoré prímerie.

Pritom na to podľa šéfky nemeckej diplomacie stačí, aby ruský prezident Vladimir Putin “dal svojim vojakom rozkaz na ústup”.

Reklama

 

14:13  – Volodymyr Zelenskyj navrhol zorganizovať v zime celosvetový samit, na ktorom by sa diskutovalo o ukončení konfliktu na Ukrajine. Informovala o tom britská televízia ITV s odvolaním sa na Zelenského videoposolstvo v predvečer finále majstrovstiev sveta vo futbale.

“Tieto majstrovstvá sveta opäť dokázali, že rôzne krajiny a národy dokážu vyzdvihnúť tých najsilnejších vo férovom boji, a nie hrou s ohňom,” povedal. – Vo vojne nie sú žiadni šampióni, nemôžu byť žiadne remízy.” Zelenský navrhol zorganizovať v zime samit, ktorý by “zjednotil všetky krajiny sveta okolo problému [dosiahnutia] globálneho mieru.

 

14:03 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

Reklama

– Ruské ozbrojené sily ovládli dedinu Jakovlevka v Doneckej ľudovej republike a pokračujú v jej čistení od zvyškov jednotiek AFU

– Ruské ozbrojené sily zničili až 25 ukrajinských jednotiek v smere na Kupjansk

– Ruské ozbrojené sily zničili tri ukrajinské diverzné skupiny v DĽR a Záporožskej oblasti

– Ruské ozbrojené sily zasiahli vojakov a techniku AFU v južnom Donecku, pričom zabili a zranili približne 50 ukrajinských vojakov

– Ruské ozbrojené sily zničili v Doneckej ľudovej republike protiraketový radar AN/TPQ-36 americkej výroby

– Zostrelenie ukrajinského dronu v DĽR, zachytenie 9 striel HIMARS MLRS v Chersonskej oblasti, DĽR a LĽR

– Ruské ozbrojené sily odrazili všetky protiútoky AFU v doneckom smere, nepriateľ utrpel straty a bol zatlačený späť na svoje pôvodné pozície

– Ruské jednotky zmarili pokusy o bojový prieskum ukrajinských ozbrojených síl v smere na Golikiv a Kreminnu v LĽR

– Ruské jednotky zasiahli delostreleckou paľbou zálohy AFU v LĽR

– Ruské delostrelectvo ničí opravárenskú a evakuačnú skupinu AFU v Doneckej ľudovej republike

 

13:56 – Rakety NATO zasiahli Rusko

Trosky rakety zostrelenej nad Belgorodom. Strela má charakteristické označenie latinskými písmenami. Pravdepodobne ide o strelu vzduch-zem AGM-88 HARM dodanú z USA.

Pentagón predtým vyhlásil, že zakázal Ukrajine uskutočňovať údery dodanými zbraňami proti ruskému územiu, pretože sa obáva eskalácie a vojenskej reakcie zo strany Ruska.

 

Reklama

13:50 – Ruská Duma žiada, aby EÚ a USA boli po ostreľovaní Belgorodu uznané za sponzorov terorizmu

“Navrhujem, aby Štátna duma uznala európske krajiny a USA za sponzorov ukrajinského terorizmu. Dodávajú kyjevskému režimu nielen smrtiace zbrane, ale bojujú proti Rusku aj rukami ukrajinskej armády,” povedal poslanec Dumy za Jednotné Rusko Oleg Golikov.

Rakety dodané NATO zasiahli slepačiu farmu v Rusku
Na snímke rakety dodané NATO, ktoré zasiahli slepačiu farmu v Rusku

12:56 – Nálady v Chersone pod Ukrajinou sú veľmi rozporuplné

Západné médiá mesiac po oslobodení Chersonu naďalej informujú o kontroverzných náladách v meste.

Po Sky News uverejnil podobný text aj francúzsky denník Le Mond.

V nadpise článku sa uvádza:
“pomocou propagandy založenej na nostalgii za ZSSR a vyplácaní štedrých starobných dôchodkov sa ruským okupačným orgánom podarilo získať podporu medzi sociálne slabšími vrstvami obyvateľstva”.

Novinár opisuje obrovské životné problémy tých, ktorí sú stále v meste, nedostatok elektriny, vody a kúrenia a neustále ostreľovanie.

Okrem toho naďalej pretrváva rozkol medzi tými, ktorí podporujú rôzne strany konfliktu. Hoci mnohí z tých, ktorí boli lojálni Rusom, mesto opustili, mnohí v ňom stále zostali.

Ako poznamenáva jeden z respondentov pre Le Mond, ktorý je proukrajinsky orientovaný, hlavným dôvodom spolupráce Chersonu s ruskými úradmi neboli názory, ale čisto praktické veci. Ľudia napríklad stáli v rade na ruské pasy, pretože chceli dostávať ruský dôchodok, ktorý bol výrazne vyšší ako ukrajinský. Respondentka Le Mond bola rozhorčená takýmito “klobásovými” princípmi a odmietla pracovať ako učiteľka, hoci jej ponúkali dobrý plat.

Francúzsky novinár cituje miestnych obyvateľov, napríklad 60-ročnú Svetlanu, ktorá je nespokojná so súčasnou situáciou: “Títo ukrajinskí vojaci nie sú dobrí, nepomáhajú nám, len nás vystavujú ostreľovaniu. Hovorí tiež, že pod Rusmi sa mohla “pokojne prechádzať po meste, priniesli aj humanitárnu pomoc”.

Medzi proruskými ľuďmi sú aj takí, ktorých veľmi zarmútilo unáhlené stiahnutie ruskej armády. Cítia sa opustení, hoci sľúbili, že ich budú “brániť do posledného muža”.

 

12:20 – V rozhovore pre francúzsku televíznu stanicu LCI ukrajinský prezident Zelenskyj takto odpovedal na otázku o možnosti evakuácie veľkých miest – Kyjeva alebo Odesy – v prípade, že sa tam situácia stane kritickou:

“Vydržíme. Nie sme otrokmi. Máme demokratickú spoločnosť. Keď chcú ľudia odísť, tak nech odídu – môžu si to dovoliť. A to je normálne. Každý bráni štát, bráni seba. Rodina je tiež súčasťou štátu. Existujú rôzne príklady. Niekedy musia ľudia odísť. Štát by mal poskytnúť koridory a možnosti na evakuáciu. To je všetko. Ale chcem vám povedať s istotou: ak bude mesto prázdne, bude veľmi ľahké ho ovládnuť.

Zelensky uviedol, že sa otázkou dodávok PVO Patriot zaoberá osobne.

Reklama

“Proces prebieha, osobne sa ním zaoberám. V zásade je sú nás veľmi potrebné… Je to pre mňa dôležité – je to môj osobný vzťah s prezidentom Bidenom.”

Reagoval aj na vyhlásenie podpredsedu ruskej Bezpečnostnej rady Dmitrija Medvedeva, že “komplexy Patriot budú legitímnym cieľom” pre ruské jednotky.

“Vyhrážky niektorých ich oficiálnych predstaviteľov, že nám budú dodané Patrioty, sú smiešne. Je to alkohol, ktorý z nich hovorí. Myslím si, že často niečo formulujú opití a niekomu sa vyhrážajú,” povedal Zelensky.

 

12:12 – Bild upozorňuje na skutočnosť, že Rusi sa v posledných týždňoch silne zakopávajú. Deje sa to všade pozdĺž celej frontovej línie, od Luhanskej oblasti až po Chersonskú oblasť.

“Napríklad v Chersonskej oblasti sú ruské zákopy oveľa ďalej od frontu ako na východe Ukrajiny. Zákopy sú vzdialené viac ako 80 kilometrov od rieky Dneper, ktorá v súčasnosti oddeľuje ruské ozbrojené sily od AFU. Odborníci z amerického Inštitútu pre štúdium vojny sa domnievajú, že takáto hĺbka obrannej línie súvisí s tým, že ruské velenie sa chystá presunúť väčšinu svojich vojakov z chersonského smeru na aktívnejšie fronty, napríklad pri Bachmute,” píše nemecké vydanie.

Bild si všíma tri typy ruských zákopov:

– Protitankový zákop – hlboký, široký a niekedy aj vodou naplnený zákop, ktorý je potrebný na zastavenie nepriateľskej techniky – predovšetkým tankov. Takéto zákopy sú vykopané pozdĺž celého frontu

– “dračie zuby” – betónové pyramídy, ktoré slúžia ako prekážka pre vozidlá. Ak však nie sú zakopané príliš hlboko, dajú sa pomerne rýchlo vytiahnuť buldozérom alebo vyhodiť do vzduchu pomocou výbušnín.

– protišrapnelové bunky – chránia nielen z rôznych strán, ale aj zhora, čím umožňujú ukryť sa pred šrapnelmi a lietajúcimi črepinami po delostreleckom ostreľovaní

Ruskí vojaci zosilujú svoje obranné pozície

12:03 – Ruské ministerstvo zahraničných vecí zvažuje, ako reagovať na vyhlásenie nemeckého veľvyslanca v Rusku Giesa Andreasa von Geyera, ktoré odznelo na otvorení tradičného vianočného koncertu veľvyslanectva v moskovskom Chráme svätého Petra a Pavla. Veľvyslanec obvinil Rusko z rozpútania “tvrdej útočnej vojny” na Ukrajine.

Predtým, počas svojej neoficiálnej návštevy Jekaterinburgu (23. – 24. júna), von Geyr s neohlásenou pomocou Jeľcinovho centra uskutočnil sedem tajných stretnutí so cielene vybranými predstaviteľmi “liberálnej opozície”. Medzi možné reakcie patrí protestná nóta alebo vyhlásenie veľvyslanca za personu non grata.

 

11:59 – Ramzan Kadyrov napísal v čínštine príspevok, v ktorom vyzval islamský svet, aby sa “stal jednotným frontom s našimi bratmi proti NATO”.

Reklama

Čečenský vodca povedal, že USA a Európa “zorganizovali desiatky vojen, vojenských prevratov a invázií po celom svete a milióny ľudí sa stali ich obeťami”:

“Severoatlantická aliancia ohrozuje existenciu celého sveta. Rusko sa však vzoprelo všetkým predpovediam Západu, vzoprelo sa tomuto zlu a suverénne kráčalo k víťazstvu. Nedovoľte, aby vám NATO diktovalo podmienky, inak vašu vlasť v okamihu rozdupe. Pridajte sa k svojim bratom.”

Kadyrov svoj príspevok doplnil videom v angličtine so zábermi z nepokojov, sprievodov LGBT, Bidena a Hitlera.

 

11:31 – Testy mobilného komplexu Borščevik určeného na detekciu terminálov Starlink sa v Rusku blížia ku koncu.

Mobilný orientačný systém bude schopný lokalizovať terminály až do vzdialenosti 10 kilometrov s presnosťou 60 metrov.

Komplex Borščevik určený na detekciu terminálov Starlink
Komplex Borščevik určený na detekciu terminálov Starlink

11:29 – Pri Belgorode sú hlásené výbuchy.

Ruské telegramy uvádzajú, že protivzdušná obrana zostrelila rakety a že ich trosky dopadli do obytnej oblasti.

 

11:27 – Prezidentská kancelária potvrdila zásah Ruskej federácie v centrálnom Chersone.

“Traja ľudia boli zranení, jeden z nich je vo vážnom stave,” informuje Kirill Timošenko, zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie.

 

10:33 – Generálporučík Sergej Naev, veliteľ Spojených síl ukrajinských ozbrojených síl, sa domnieva, že počas nadchádzajúcej Putinovej návštevy Bieloruska sa bude hovoriť o zapojení bieloruskej armády do operácií proti Ukrajine na súši.

“Nedávno sa uskutočnilo stretnutie šéfa Kremľa s vedením ruských ozbrojených síl, počas ktorého, ako osobne uviedol, preskúmal návrhy vojenského velenia na najbližšie a strednodobé obdobie.

Hneď potom oznámil stretnutie s vedením Bieloruskej republiky, ktoré sa uskutoční čoskoro. Podľa nášho názoru sa počas tohto stretnutia budú riešiť otázky ďalšej agresie proti Ukrajine a širšieho zapojenia ozbrojených síl Bieloruskej republiky do operácie proti Ukrajine, najmä podľa nášho názoru aj na súši.

 

10:31 – Ukrajinské jadrové elektrárne (okrem Záporožskej) dosiahli svoju plánovanú kapacitu a celkovo sa situácia v energetickom sektore krajiny po masívnom raketovom útoku postupne stabilizuje. Takto opisuje Ukrenergo situáciu k 18. decembru.

V nedeľu sa spotreba elektrickej energie v porovnaní so sobotou zvýšila z dvoch dôvodov – kvôli škodám spôsobeným ostreľovaním a sezónnemu poklesu teploty.

“Všetkým odberateľom boli stanovené limity spotreby. Ak sa prekročia, môže dôjsť k núdzovému odstaveniu,” upozorňuje Ukrenergo.

Práce na odstraňovaní následkov mimoriadnej udalosti pokračujú, ale komplikuje ich počasie (zvýšený mráz, silný vietor).

 

10:24 – Nemecko pomôže obnoviť osem vysokonapäťových rozvodní na západnej a južnej Ukrajine, ktoré boli poškodené ruskými raketovými útokmi. Informovala o tom tlačová služba spoločnosti Ukrenergo.

Uvádza sa, že obnovené rozvodne budú automatizované, čo si bude vyžadovať minimálnu účasť personálu.

Opravy sa financujú z úveru, Nemci na tento účel poskytli Ukrajine viac ako 30 miliónov eur.

 

10:10 – Najnovší raketový útok v Kyjevskej oblasti najviac zasiahol mesto Belaja Cerkov. Guvernér Oleksij Kuleba to povedal v televíznom maratóne.

Podľa jeho slov tam už bola obnovená dodávka elektriny a cez noc bola zabezpečená dodávka tepla.

Kuleba dodal, že v okresoch Borispol a Bučanskij sú v dôsledku zlého počasia mimoriadne odstávky.

 

09:54 – Okrem Zalužného poskytol rozhovor pre The Economist aj šéf ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskij.

Reklama

Titulok znel: “Kto podceňuje Rusko, ten smeruje k porážke”.

Syrskij povedal, že Rusi pod vedením nového veliteľa Surovikina menia taktiku: útočia v malých, dobre koordinovaných peších jednotkách.

Podľa neho má nepriateľ vysoké straty, ale to “nikdy nebolo pre Rusko najvyššou prioritou”. Noviny zdôrazňujú, že sám generál Syrskij sa “bije do hrude” a hovorí: “Každú stratu cítim priamo tu v srdci”.

Veliteľ ukrajinskej armády sa domnieva, že ruská mobilizácia zabrala.

“Pomerne dobre vycvičení vojaci sa teraz masovo objavujú pozdĺž celej východnej frontovej línie, pričom niektorí pochádzajú z ruského vnútrozemia vrátane východných oblastí a Uralu. Podľa generála je to dôvod na znepokojenie,” uvádza pre časopis Syrskij.

Generál hovorí, že cieľom Ukrajiny je úplné oslobodenie všetkých jej území.

The Economist však poznamenáva, že “jeho triezve hodnotenie súčasnej situácie naznačuje, že si nie je istý, či sa to v dohľadnom čase stane.

 

09:46 – “Mlynček na mäso Bachmut” – Kleščejevka

Jednotky PMC Wagner pokračujú v prebíjaní sa cez nepriateľské pozície južne od Artemovska (Bachmut) so zjavným zámerom dosiahnuť nakoniec dedinu Ivanivske a prerušiť hlavné zásobovacie línie nepriateľskej skupiny do Artemovska (Bachmut).

V tejto súvislosti majú osobitný význam boje na juh od mesta, pri Opytnom a Kleščievke.

Úporné boje o Opytné trvajú už druhý týždeň a zatiaľ sa Rusom nepodarilo Ukrajincov vyhnať z obce, hoci väčšinu z nej majú pod kontrolou Rusi.

Ofenzíva na Kleščevku sa začala o niečo neskôr. Pred niekoľkými dňami skupiny “hudobníkov” vyradili nepriateľa z jeho pozícií južne od dediny a obsadili niekoľko dôležitých opôr. Podľa zdrojov z miesta sa včera Vágnerovcom podarilo preniknúť k železničnej stanici Kleščevka a dostať sa tak do obytnej časti obce zo severovýchodného smeru.

Ukrajinci sú tu teda chytení do klieští, ale napriek tomu, uvedomujúc si dôležitosť Kleščevky (posledného vážneho opevnenia pred Ivanovským), zúfalo pokračujú v držaní svojich pozícií a dokonca sa pokúšajú o protiútok, ale bez úspechu (Vagnerovci sa veľmi zriedka vzdávajú toho, čo už dobyli).

 

09:30 – Spojené kráľovstvo odovzdalo Ukrajine novú sériu vysoko presných rakiet Brimstone 2.

Ide o rakety vzduch-zem s doletom 60 km.

 

09:23 – The New York Times: Šéf CIA presviedčal Patruševa, aby Rusko nezačalo ŠVO

Šéf CIA William Burns počas návštevy Moskvy v novembri 2021 varoval tajomníka Ruskej bezpečnostnej rady Nikolaja Patruševa, že Západ bude reagovať rázne a jednotne, ak sa na Ukrajine začnú nepriateľské akcie, uviedol pre denník The New York Times (NYT) bývalý americký veľvyslanec Jake Sullivan, ktorý bol na stretnutí prítomný.

Podľa diplomata Burns povedal, že ak sa začnú nepriateľské akcie, dôsledky pre Rusko budú vážne. Patrušev sa pozrel šéfovi CIA do očí, odložil svoje poznámky a začal chváliť udatnosť ruskej armády.

“Len sa pozrel na Burnsa a povedal: ‘Dokážeme to.’ Opísal by som to takto: o všetkom už bolo rozhodnuté a oni si boli nesmierne istí. Jeho posolstvo znelo: “Nebude pre nás problém robiť to, čo chceme,” citovala Sullivana publikácia. Podľa NYT Burns ešte vo Washingtone informoval amerického prezidenta Joea Bidena o rozhodnutí ruského vodcu Vladimira Putina začať nepriateľské akcie. Šéf CIA zároveň poznamenal, že Moskva je presvedčená o rýchlom víťazstve, píše sa v článku.

 

08:53 – Pápež František pre španielske noviny ABC povedal, že konflikt na Ukrajine je “svetovou vojnou” a v dohľadnej dobe sa neskončí.

“V krátkom čase nevidím koniec [konfliktu], pretože ide o svetovú vojnu. Do vojny je už zapojených niekoľko rúk. Záujmov je veľa,” poznamenal pápež.

Reklama

 

08:43 – Poradca prezidentskej kancelárie Arestovič potvrdil, že ozbrojené sily sa pokúsili odstrániť šéfa ruského generálneho štábu Gerasimova.

Podľa neho sa to stalo koncom apríla v meste Izjum.

“Zasiahli sme Gerasimova, zasiahli sme veliteľstvo. Aj bez neho tam zomrelo mnoho vyšších dôstojníkov. Ale jemu sa podarilo odísť o niečo skôr – nepodarilo sa nám to,” povedal Arestovič.

Takto komentoval informáciu denníka New York Times, že USA sa pokúsili zakázať Ukrajine pokus o zabitie Gerasimova, pretože sa obávajú eskalácie globálnej vojny

 

08:20 – Plánované výpadky elektriny v Kyjevskej oblasti sa môžu začaťa už zajtr, uviedol guvernér Dmytro Kuleba.

Podľa neho je v súčasnosti viac ako pol milióna obyvateľov regiónu v núdzovom režime.

 

07:59 – Zhrnutie ukrajinského generálneho štábu z rána 18. decembra. Hlavné:

1. Rusi zaútočili na viac ako 15 osád. Patria medzi ne Steľmachovka a Serebrjanske v Luhanskej oblasti, ako aj Verchnekamenskoje, Vyemka, Veseloje, Bachmut, Kleščejevka, Opytne, Pervomajske, Nevelske a Krasnogorovka v Doneckej oblasti.

2. Najväčší počet ostreľovaní zaznamenali regióny Bachmut, Avdejevka, Záporožie a Cherson. Nepriateľ počas dňa podnikol päť raketových útokov.

3. Rusi plánujú zaviesť v Berďansku 24-hodinový zákaz vychádzania od 30. decembra do 3. januára (ruská strana takéto plány neoznámila).

 

07:46 – Ukrajinský mačací bloger Stepan sa vrátil domov do Charkovskej Severnej Saltivky, najhoršie zasiahnutej časti mesta ostreľovaním.

Informoval o tom v sobotu 17. decembra na svojej stránke na Instagrame.

Na obrázku mačka pózuje na pohovke v miestnosti oproti oknu. “Som doma,” píše sa v komentári pod fotografiou.

Stepanovu stránku prevádzkujú ľudia z Charkova. Pred vojnou žili na Severnej Saltovke. Po ruskom útoku na Ukrajinu sa mačací bloger spolu so svojimi majiteľmi presťahoval do Francúzska.

Na Instagrame sa objavilo aj video, na ktorom Stepan cestuje do Charkova.

Ukrajinský mačací bloger Stepan sa vrátil domov

07:32 – Od dnešného rána sa teplo vrátilo všetkým obyvateľom Kyjeva, ale miestami ešte môže chýbať, povedal kyjevský starosta Vitalij Kličko.

 

07:10 – Ukrajinským dôchodcom, ktorí vstúpili do USA po 24. februári 2022, sa začne vyplácať doplnkový príjem (Supplemental Security Income – SSI).

Informovali o tom ruskojazyčné médiá v Amerike a uvádza sa to na webovej stránke štátnej sociálnej poisťovne.

Sociálna poisťovňa USA bude odteraz prijímať žiadosti od osôb, ktoré vstúpili do USA cez Mexiko alebo prostredníctvom programu Uniting for Ukraine.

Výška dôchodku sa v jednotlivých štátoch líši. Federálny minimálny dôchodok v roku 2023 je 914 USD mesačne na osobu alebo 1371 USD mesačne na pár.

Reklama

 

06:50 – Náčelník britského generálneho štábu admirál Tony Radakin by chcel mať častejšie kontakty s náčelníkom ruského generálneho štábu Valerijom Gerasimovom. V rozhovore pre noviny The Sunday Telegraph uviedol, že počas roka bol v pravidelnom kontakte so svojím ruským partnerom, ale radšej by to robil častejšie.

“Vždy sme hovorili, že budeme v kontakte, ale nebudeme prezrádzať detaily toho, o čom diskutujeme. Myslím si, že je veľmi dobrý v dodržiavaní tejto dohody,” povedal Radakin o Gerasimovovi. – Chcel by som, aby tieto kontakty boli ešte pravidelnejšie. Chcel by som, aby sa posilnili, aj keď tieto rozhovory môžu byť ťažké. Ide o trvalý vzťah. Ako ich môžeme čo najlepšie využiť?”

Ako sa uvádza v článku, Radakin víta každú príležitosť na udržanie otvorených komunikačných kanálov s Ruskou federáciou a upozornil na úctivý tón posolstva, ktoré Vladimir Putin poslal kráľovi Karolovi III. po smrti Jej Veličenstva Alžbety II.

06:40 – Ukrajinské ozbrojené sily dnes skoro ráno opäť ostreľovali Doneck raketami Grad. Na Vorošilovskú a Kyjevský obvod (časť Donecka) bolo vypálených šesť rakiet. Zatiaľ neboli hlásené žiadne škody.

Aktuálny záber z Ugledaru

06:30 – Minister obrany Sergej Šojgu počas pracovnej návštevy Južného vojenského okruhu skontroloval ruské zoskupenie vojsk v oblasti vojenskej operácie, uviedlo ministerstvo.

Minister obrany preletel nad priestormi nasadenia vojsk, skontroloval predsunuté pozície ruských jednotiek, porozprával sa s vojakmi a poďakoval im za vzorné plnenie bojových úloh.

Okrem toho si Sergej Šojgu vypočul správy veliteľov, pričom osobitnú pozornosť venoval zásobovaniu vojsk a práci zdravotníckych a logistických jednotiek.

 

06:15 – Volodymyr Zelenskyj informoval o vážnych problémoch so zásobovaním vodou na Ukrajine.

“Najťažšia situácia je v Kyjeve a regióne, vo Vinnici a regióne, vo Ľvove a regióne, ale aj v mnohých ďalších regiónoch sú, bohužiaľ, rozsiahle výpadky elektriny,” povedal. Zelenskyj tiež uviedol, že na stabilizáciu energetického systému je potrebné vykonať veľa práce.

 

06:12 – Kyjevské orgány páchajú genocídu na obyvateľoch Donbasu a mali by sa zodpovedať za vojnové zločiny. Povedala to kanadská novinárka Eva Bartlettová, ktorá je teraz v Doneckej ľudovej republike.

 

06:10 – Frázu typickú pre sovietske obchody koncom 80. rokov 20. storočia “jedno balenie pre jednu osobu” teraz počuť v maďarských obchodoch s potravinami. Aldi, jeden z najväčších maloobchodných reťazcov v krajine, zaviedol vo svojich supermarketoch práve takéto obmedzenie na potraviny, ktoré sa predávajú za znížené ceny.

Vedenie spoločnosti vysvetlilo, že toto opatrenie bolo prijaté v dôsledku zvýšeného dopytu po viacerých základných výrobkoch, ktorých ceny vláda zmrazila.

Ostatné maďarské maloobchodné reťazce takéto obmedzenia nezaviedli.

 

06:00 – Vojenská operácia, 17. decembra 2022. Hlavné za včerajší deň z pohľadu ruskej strany:

– Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že masívny úder na ukrajinské vojenské riadiace systémy, obranno-priemyselný komplex a energetické zariadenia, ktoré ich podporujú, bol vykonaný 16. decembra, cieľ bol dosiahnutý

– Úder ruských ozbrojených síl narušil presun zbraní a munície zahraničnej výroby, zablokoval presun záloh do bojových oblastí a zastavil ukrajinské obranné podniky

– Ruské jednotky zasiahli dočasné postavenie zahraničných žoldnierov pri Krasnom Limane (DĽR)

– Nad skladom vyhoretého jadrového odpadu v Záporožskej jadrovej elektrárni sa začala montovať ochranná kupola proti zásahom črepín striel, uviedla Záporožská regionálna správa.

– Traja civilisti zahynuli a päť ďalších utrpelo zranenia po tom, ako ukrajinské jednotky vypálili z HIMARSov na mesto Ščastje a zničili štyri domy, uviedla LĽR

Situácia 17. decembra

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:24

Polícia v utorok vysťahovala migrantov z dočasného stanového tábora neďaleko radnice v Paríži. Ľudskoprávne skupiny takéto kroky označujú za čistky pred letnými olympijskými hrami.

17:13

Rusko tvrdí, že v utorok zostrelilo šesť taktických rakiet ATACMS z Ukrajiny, ktorá ich dostala od Spojených štátov. Niektoré z nich vraj boli zostrelené nad anektovaným Krymským polostrovom.

17:11

Európska centrálna banka (ECB) by mala začať so znižovaním úrokových sadzieb v júni v prípade, že inflácia bude pokračovať v spomaľovaní podľa očakávaní. Uviedol to guvernér španielskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Pablo Hernández de Cos.

16:59

Ukrajina sa nebude snažiť vynútiť si návrat svojich občanov zo zahraničia, na ktorých sa vzťahuje branná povinnosť. V rozhovore pre stanicu Deutsche Welle (DW) to uviedla podpredsedníčka ukrajinskej vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Oľha Stefanišynová.

16:37

Turecká polícia v utorok uzavrela námestie Taksim v centre Istanbulu, aby takto zabránila akémukoľvek zhromaždeniu, ktoré sa tam 1. mája zvykli konať.

16:24

Estónsko obvinilo Rusko z porušovania medzinárodných pravidiel o vzdušnom priestore tým, že ruší signály navigačného systému GPS. Estónsky minister zahraničných vecí Margus Tsahkna sa touto otázkou plánuje zaoberať so svojimi partnermi v NATO a Európskej únii.

16:22

Trinásťročný chlapec zahynul v utorok v Londýne po tom, čo naňho a ďalších ľudí zaútočil samurajským mečom 36-ročný muž. Zranenia utrpeli ešte dvaja policajti a ďalšie dve osoby, nikto z nich však nie je v ohrození života.

Útok mečom v Británii
Forenzný expert zbiera dôkazy po tom, čo muž zaútočil mečom na ľudí na severovýchodnom predmestí Londýna v utorok 30. apríla 2024
16:07

Rusko v utorok vyhlásilo, že Spojené štáty sa správajú pokrytecky, keď sa stavajú proti vyšetrovaniu Izraela Medzinárodným trestným súdom (ICC), ale podporujú jeho zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali