To najdôležitejšie z Ukrajiny: Syrskij priznáva problémy obrany na viacerých úsekoch frontu

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Syrskij priznáva problémy obrany na viacerých úsekoch frontu

Bratislava 28. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Alex Babenko)

Aktualizované 28. apríla 19:48

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

19:05 – Kyjev uviedol, že rokuje s Washingtonom o objeme vojenskej, finančnej a inej podpory na 10 rokov dopredu. Uviedol to Zelenskyj.

Reklama

Cieľom Ukrajiny je, aby dohoda s USA bola „najsilnejšia“ zo všetkých podobných dokumentov, povedal Zelenskyj.

 

Reklama

18:20 – Vojenská operácia, 28. apríla 2024. Hlavné z pohľadu ruskej strany:

– Ministerstvo obrany uviedlo, že jednotky skupiny vojsk Stred oslobodili osadu Novobachmutovka v DĽR;

– Ruská protivzdušná obrana zostrelila v noci 17 ukrajinských dronov: 9 nad Brjanskou oblasťou, po 3 nad Kurskou a Kalužskou oblasťou a 2 nad Belgorodskou oblasťou, uviedlo ministerstvo obrany;

– Na ukrajinskej strane narastá na fronte panika, povedal Peskov novinárovi Zarubinovi;

– Rusko vyhrá špeciálnu vojenskú operáciu, dynamika situácie na frontoch ukazuje, že výsledok je vopred určený, povedal Peskov;

Reklama

– Bývalý litovský minister zahraničných vecí Linkevicius, teraz veľvyslanec vo Švédsku, naznačil úder na most v Kerčskom prielive;

– Ukrajina potrebuje najmenej 7 systémov protivzdušnej obrany Patriot, povedal Zelenskyj.

 

17:35 – Ruské ozbrojené sily zasiahli priemyselný závod v ukrajinskom meste Záporožie.

Informovali o tom miestne úrady. Nebolo spresnené, o ktorý ide.

Reklama

 

17:30 – Jednotky AFU sa stiahli západne od obcí Berdyči, Semjonovka a Novomichajlivka (dediny v Doneckej ľudovej republike), uviedol veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskij.

 

17:25 – Sily Ruskej federácie dosiahli taktické úspechy vo viacerých smeroch v bojovej zóne, priznal hlavný veliteľ AFU Oleksandr Syrskij.

Zároveň poznamenal, že najzložitejšia situácia pre ukrajinskú armádu bola v Pokrovskom a Kurachovskom priestore v Kyjevom kontrolovanej časti Doneckej ľudovej republiky.

 

17:00 – Záporožie a región počuli najsilnejší výbuch. Rusi zaútočili na jeden z priemyselných objektov v meste, uviedol šéf OVA Ivan Fedorov.

Obete na životoch nie sú. Rozsah škôd sa spresňuje.

 

16:55 – Špeciálne jednotky Štátnej bezpečnostnej služby Ukrajiny (GUR) boli nasadené v blízkosti Časov Jaru, aby zastavili ruský prielom, informoval novinár Andrij Caplienko s odvolaním sa na spravodajské zdroje.

Reklama

Stalo sa tak približne pred dvoma týždňami.

„Naši informátori sa domnievajú, že sčasti sa vďaka tomu situácia v tejto oblasti stabilizovala a zlých správ odtiaľ prichádza menej, ale, žiaľ, teraz prichádzajú z iných smerov,“ napísal Caplienko.

Len pred dvoma týždňami sa objavili správy, že Rusom sa podarilo vstúpiť na východné predmestie Časov Jaru a rozdrviť obranu jednej z brigád.

Hlavný veliteľ Syrskij dnes povedal, že Ivanovskoje a Časov Jar zostávajú najhorúcejšími miestami pri Bachmute. Nepriateľ sa tiež pokúša získať späť kontrolu nad Kleščejevkou a dosiahnuť líniu pozdĺž kanála Severský Donec – Donbas.

Situácia na fronte
Situácia na fronte
Situácia na fronte
Situácia na fronte

16:11 – Ruské tlegramy píšu o obsadení Kislovky pri Kupjansku. Je zverejnené video s ruskou vlajkou v dedine.

Reklama

Oficiálne to Ukrajina nepotvrdila. Ukrajinské telegramy však písali o postupe RF v Kislovke už v piatok.

Aj ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo dobytie Novobachmutovky severozápadne od Avdejevky.

Podľa mapy Deep State bola dedina stratená včera.

 

15:10 – Situácia na fronte sa vyostrila, uviedol hlavný veliteľ AFU Oleksandr Syrskij.

Reklama

Potvrdil tiež ústup ukrajinských jednotiek z Berdyči a Semenovky pri Avdejevke, ako aj z Novomichajlovky pri Marinke.

„V snahe zmocniť sa strategickej iniciatívy a prelomiť frontovú líniu nepriateľ sústredil svoje hlavné úsilie na viacerých smeroch, čím si vytvoril značnú prevahu síl a prostriedkov. Aktívne útočí pozdĺž celej frontovej línie, na niektorých smeroch – má taktické úspechy,“ napísal Syrskij.

Podľa neho je najzložitejšia situácia na Pokrovskom a Kurachovskom smere, kde pokračujú prudké boje.

„Nepriateľ na týchto smeroch zapojil až štyri brigády, snaží sa rozvinúť ofenzívu západne od Avdejevky a Marinky, preraziť na Pokrovsk a Kurachovo. Jednotky ukrajinských obranných síl, chrániac životy a zdravie našich obrancov, sa presunuli na nové línie západne od Berdyči, Semenovky a Novomichajlivky. Vo všeobecnosti na týchto smeroch nepriateľ dosiahol určité taktické úspechy, ale nemohol získať operačnú prevahu,“ napísal Syrskij.

Podľa neho sa na tieto smery s cieľom nahradiť jednotky, ktoré utrpeli straty, „uskutočňuje presun brigád, ktoré obnovili svoju bojaschopnosť“.

Syrskyj tiež uviedol, že na severe Ukrajiny neboli zaznamenané známky priamej prípravy nepriateľa na útočné akcie, ale došlo k „hromadeniu a preskupovaniu nepriateľských jednotiek na charkovskom smere“.

Situácia na fronte
Situácia na fronte
Situácia na fronte
Situácia na fronte

14:40 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že ďalší masívny ruský raketový útok bol zameraný na ukrajinský sektor elektrickej energie a tranzitné zariadenia plynu, ktoré zabezpečujú dodávky do EÚ. Uviedol tiež, že napriek odblokovaniu pomoci AFU stále chýbajú buď systémy protivzdušnej obrany, alebo rakety, ktoré by im umožnili odraziť ruské útoky.

Reklama

„Je dôležité, aby všetky nové dohody s už existujúcimi partnermi na posilnenie našich systémov protivzdušnej obrany, je dôležité, aby každá iniciatíva priateľov Ukrajiny na pomoc, najmä pri hľadaní a dodávkach Patriotov – aby to všetko fungovalo čo najrýchlejšie,“ povedal vo videoposolstve.

Zelenskyj uviedol, že Ukrajina potrebuje najmenej sedem systémov Patriot, ktoré majú partnerské krajiny.

 

14:30 – Talianska strana dodá Ukrajine rakety dlhého doletu SCALP EG/Storm Shadow, uviedol britský minister obrany Shapps pre denník The Times.

Spojené kráľovstvo a Francúzsko už predtým dodali Ukrajine rakety tohto typu.

Je známe, že Taliansko malo vo výzbroji 200 takýchto rakiet.

Samotné Taliansko zatiaľ neoznámilo svoje rozhodnutie dodať Ukrajine rakety dlhého doletu.

Reklama

 

14:00 – Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski uviedol, že Ukrajina musí prejaviť iniciatívu pri návrate mužov v brannom veku zo zahraničia späť do vlasti.

„Ukrajina tu naozaj musí prejaviť iniciatívu, pretože pre nás je to eticky nejednoznačná otázka. Aj keď si, samozrejme, uvedomujeme, že Ukrajina potrebuje svojich obrancov na ochranu svojej vlasti,“ povedal pre televíziu TVN24.

Povedal, že zatiaľ nevie o iniciatívach, ktoré Ukrajina zvažuje v súvislosti s návratom mužov, ale za „zaujímavý“ označil návrh obmedziť sociálne dávky EÚ pre Ukrajincov s vojenskými povinnosťami.

„Kyjev predtým na úrovni EÚ žiadal, aby sa sociálne dávky neposkytovali ľuďom, ktorí nemajú potvrdenie o vysporiadanom vzťahu k vojenskej službe. Zaujímavá myšlienka,“ dodal.

 

13:10 – To hlavné z brífingu ministerstva obrany:

Reklama

– V priebehu dňa ruská protivzdušná obrana zostrelila 5 rakiet ATACMS a 46 dronov AFU;

– Jednotky východnej, južnej a západnej skupiny ruských ozbrojených síl zaujali výhodnejšie pozície a zlepšili svoje postavenie na frontovej línii;

– Ruské ozbrojené sily zasiahli dočasné stanovištia zahraničných žoldnierov na Ukrajine;

– Ruské ozbrojené sily zničili sklady s lietadlami a muníciou na letiskách Pryluky a Starokonstantinov;

– Skupina „Západ“ ruských ozbrojených síl odrazila tri protiútoky ukrajinských ozbrojených síl, pričom nepriateľ stratil až 270 mužov;

– skupina „Stred“ odrazila počas dňa 10 protiútokov, pričom AFU stratila až 380 mužov.

 

Reklama

12:25 – V Avdejevke boli objavené hroby civilistov so stopami po mučení, uviedol poradca hlavy DĽR Igor Kimakovskij.

Spresnil, že súdiac podľa charakteru takýchto hrobov, všetky pohreby boli vykonané narýchlo.

 

12:05 – „Rusko sa učí z vojenských chýb na Ukrajine a zlepšuje svoju armádu,“ uviedol španielsky denník El Pais.

Podľa novín sa ruské ozbrojené sily „rozvíjajú míľovými krokmi“. A už to nie je tá istá armáda, ktorá v roku 2022 vyzerala materiálne a takticky nepripravená.

Vtedy bola AFU schopná zatlačiť postupujúcich Rusov na mnohých frontoch, „ale dnes je realita iná“. „Sú čoraz lepší, majú lepšie zbrane,“ povedali ukrajinskí vojaci bojujúci pri Avdejevke.

Publikácia zverejňuje aj verejne známe údaje o modernizácii dronov Geraň, ruských korekčných leteckých bômb, „ktoré od februára pustošia frontovú líniu“, a hypersonických rakiet.

Reklama

Zároveň sa uvádza, že „sústredenie sa na výrobu zastaraných tankov, delostrelectva a granátov nebude Rusku stačiť na dosiahnutie významných vojenských úspechov“. Preto podľa expertov ovplyvní výsledok vojny schopnosť Ruska vyrábať modernejšie zbrane.

 

11:45 – V Tise na Zakarpatsku sa našli telá dvoch mužov, uviedla štátna pohraničná služba.

Našli ich 27. apríla večer počas hliadkovania na ukrajinsko-rumunskej hranici.

V súčasnosti sa zisťuje totožnosť mŕtvych.

Reklama

Od februára 2022 ide už o 24. prípad úmrtia mužov, ktorí sa pokúsili prejsť cez rieku, aby nelegálne opustili územie Ukrajiny.

 

11:00 – Nemecko dôrazne nesúhlasí s plánmi zabaviť zmrazené aktíva Kremľa na rekonštrukciu a vojenskú podporu Ukrajiny, uviedol denník The Wall Street Journal.

Berlín sa obáva, že by to vytvorilo precedens a vyvolalo nové žaloby proti Nemecku za zločiny druhej svetovej vojny.

„Nemecko sa obáva, že zabavenie namiesto zmrazenia týchto prostriedkov by mohlo vytvoriť precedens a vyvolať nové žaloby proti Nemcom za zločiny druhej svetovej vojny,“ uvádza sa v článku.

Nemecko sa domnieva, že aktíva Ruskej federácie by sa mali ponechať nedotknuté, aby sa mohli použiť ako páka pri prípadných rokovaniach o ukončení vojny a aby sa Rusko povzbudilo k odstúpeniu niektorých ukrajinských území, ktorých sa zmocnilo.

 

10:15 – Litovský veľvyslanec vo Švédsku a bývalý šéf litovského ministerstva zahraničných vecí naznačil blížiaci sa útok na Krymský most.

Linas Linkevičius zverejnil koláž s fotografiou mosta a odpálenia rakety a napísal k nej: „Ak sa ešte niekto nestihol odfotiť na Kerčskom moste, ešte je čas“.

Dmitrij Poľanskij, prvý zástupca ruského vyslanca pri OSN, reagoval: „Teraz štekajú ako šialení, ale neskôr, keď príde súdny deň, budú žalostne nariekať a každá takáto chyba bude dôvodom na ľutovanie.“

Linas Linkevičius
Príspevok Linasa Linkevičiusa

9:30 – Ruská armáda zasiahla lodiarsky závod v Nikolajeve, kde sa montovali bezpilotné lietadlá a cvičila námorná pechota, uviedol koordinátor nikolajevského podzemia Sergej Lebedev.

Dodal, že ďalší úder zasiahol hotel, v ktorom žilo viac ako 20 anglicky hovoriacich zahraničných žoldnierov.

 

8:40 – Ruské vojenské blogy informujú o útoku ATACMS na ruskú jednotku protivzdušnej obrany na myse Tarchankut. Podľa nich išlo o úder raketou s kazetovou hlavicou. Ukrajina ani Ruská federácia úder oficiálne nepotvrdili.

Predtým úder ATACMS zasiahol oblasť letiska pri meste Džankoj na severe polostrova. Cieľom boli aj zariadenia protivzdušnej obrany.

Reklama

Pripomeňme, že prednedávnom USA uviedli, že rakety dlhého doletu ATACMS previedli ešte v marci. Vtedy to však oficiálne neoznámili.

ukrajina
Miesto útoku

7:55 – S pomocou nových dodávok zo Spojených štátov „musí Kyjev riešiť kritický nedostatok vojakov a posilniť svoju obranu,“ napísal Washington Post.

Spojené štáty očakávajú, že nové zbrane poskytnú Kyjevu čas na prípravu na očakávanú ruskú ofenzívu aj na jeho vlastnú pravdepodobnú ofenzívu.

USA si uvedomujú, že ukrajinské ozbrojené sily nebudú schopné začať útok pred rokom 2025 pre nedostatok vojakov a palebnú prevahu Moskvy.

Ale aj v prípade posilnenia ukrajinskej armády publikácia píše o chýbajúcej stratégii víťazstva Bankovej.

„Ukrajinské sily stratili počiatočnú bojovú dynamiku a väčšina amerických predstaviteľov sa domnieva, že Zelenskému chýba jasný vojenský kurz na opätovné získanie 20 % územia svojej krajiny,“ píše sa v článku.

 

7:40 – Do Moskvy boli privezené trofejné tanky Leopard 2A6 a T-72

7:30 – Zelensky „výrazne bagatelizuje skutočné vojnové straty“. Píše o tom Washington Post s odvolaním sa na ukrajinského poslanca, ktorý si želal zostať v anonymite.

„Podľa jeho názoru Zelenského februárové vyhlásenie, že od roku 2022 bolo zabitých 31 000 vojakov, výrazne podceňuje skutočné straty vo vojne,” citujú noviny poslanca.

Podľa jeho názoru prezident podhodnotil straty, „aby nebrzdil už aj tak náročnú mobilizačnú kampaň“.

Poslanec sa domnieva, že od mobilizácie odrádzajú „obavy z neobmedzenej doby služby, nespokojnosť s nízkymi platmi a obavy, že ukrajinská vláda sa riadne nepostará o rodiny zabitých alebo zranených“.

ukrajina
Ilustračné foto

7:20 – Rusko tvrdí, že v noci zostrelilo sedemnásť ukrajinských bezpilotných lietadiel.

Najviac – deväť – ich bolo nad územím Brjanskej oblasti, po tri nad Kurskou a Kalužskou oblasťou a dve nad Belgorodskou oblasťou.

Reklama

Ruské úrady tvrdia, že tri bezpilotné lietadlá zaútočili na ropný sklad pri meste Ľudino v Kalužskej oblasti. Tvrdia, že nedošlo k žiadnym škodám ani obetiam.

 

6:45 – Na Ukrajinu v noci zaútočilo päť dronov neidentifikovaného typu, zostreliť sa podarilo len jeden z nich – v Nikolajevskej oblasti, kam priletel podvečer.

Informujú o tom vzdušné sily. Neidentifikované drony boli vypustené z Chersonskej oblasti.

Preleteli aj štyri drony Geraň, všetky boli podľa oficiálnych informácií zostrelené v Kyjevskej, Vinnickej, Chmeľnickej a Kirovogradskej oblasti.

drony
Boli zostrelené 4 drony

6:04 – Zelenskyj uviedol, že Ukrajina potrebuje najmenej 7 systémov protivzdušnej obrany Patriot, pričom pred mesiacom požadoval 5 takýchto systémov.

Je dôležité, aby každá iniciatíva priateľov Ukrajiny pomohla, najmä pri hľadaní a dodávke Patriotov, aby to všetko fungovalo čo najrýchlejšie. Ukrajina potrebuje sedem systémov. A to je minimum. Tieto systémy Patriot sú k dispozícii u partnerov

 

6:35 – Sily ruskej protivzdušnej obrany zostrelili 6 ukrajinských dronov nad Brjanskou oblasťou, uviedlo ministerstvo obrany

 

6:30 – O postupe ruských ozbrojených síl počas 27. apríla:

– Keramik a Novokalinovo: ruskí útočníci čistia okraje osád od zvyšných skupín AFU;

– Makejevka: ruské ozbrojené sily prelomili obranu nepriateľa a obsadili nové predsunuté pozície, ktoré bránila 3. brigáda AFU (bývalý prápor Azov*);

– Kislovka: ruské ozbrojené sily postupne vytláčajú skupiny ukrajinskej armády a boje prebiehajú na západnom okraji. AFU stratila kontrolu nad železničnou stanicou a prvými ulicami Kislovky;

– Krasnogorovka: boje prebiehajú vo viacposchodovej budove štvrte Solnečný. Postup ruských jednotiek podporuje ruské letectvo.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:04

Spojené štáty v piatkovej správe upozornili na možné porušenie humanitárneho práva zo strany Izraela pri používaní amerických zbraní v Pásme Gazy. Dodávky zbraní však nepozastavili.

10:04

Predbežné výsledky súdnej pitvy vylúčili cudzie zavinenie smrti muža, ktorého telo našli v piatok (10. 5.) v derivačnom kanáli v katastri Bytče. Polícia v súčasnej dobe vykonáva potrebné úkony s cieľom zistenia totožnosti muža, doplnila Kremeňová.

09:48

Najmenej 200 osôb prišlo o život počas záplav na severe Afganistanu, uviedla v sobotu Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

09:27

Stovky ľudí boli evakuované z oblastí neďaleko hraníc s Ruskom v ukrajinskej Charkovskej oblasti, oznámil v sobotu regionálny gubernátor Oleh Synehubov. Moskva v piatok v tejto oblasti spustila pozemnú ofenzívu.

08:57

Parahokejisti zámorských veľmocí Kanady a USA sa stretnú v nedeľnom finále elitnej kategórie MS v Calgary. Domáci Kanaďania si v semifinále poradili s Čínou 2:1, Američania zdolali Česko 3:1. Slovenskí reprezentanti sa v súboji o konečnú piatu priečku stretnú s Kórejskou republikou, ktorú už v základnej skupine zdolali 4:2.

08:10

Vedci na Edinburskej univerzite (University of Edinburgh) objavili pečeňové bunky, ktoré tomuto orgánu pomáhajú pri regenerácii. Objav môže podľa nich viesť k vývoju nových liečebných metód poškodenej pečene.

08:09

Maltský vicepremiér Chris Fearne v piatok odstúpil z funkcie v súvislosti s korupčným škandálom týkajúcim sa vládnej koncesie na správu troch štátnych nemocníc z roku 2015, ktorá bola udelená dovtedy neznámej zdravotníckej skupine.

08:00

Najsilnejšia slnečná búrka za viac ako dve desaťročia zasiahla v piatok Zem, pričom na oblohe od austrálskej Tasmánie až po Britániu vyvolala veľkolepé svetelné predstavenia. Jav zároveň ohrozuje fungovanie družíc a energetických sietí, keďže bude pretrvávať až do víkendu.

Polárna žiara v Bratislave
Na snímke polárna žiara v štvrti Bory v Bratislave 11. mája 2024
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke samozber jahôd v Návojovciach

Autor: TASR-Radovan Stoklasa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali