To najdôležitejšie z Ukrajiny: Zelenskyj čoskoro schváli nové pravidlá mobilizácie

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Zelenskyj čoskoro schváli nové pravidlá mobilizácie

Kyjev 14. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)

Aktualizované 14. apríla 2024 19:12

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

19:05 – Sedem žien utrpelo zranenia v dôsledku útokov ukrajinských ozbrojených síl na Gorlovku a Aleksandrovku v DĽR, uviedol Pušilin. Zraneným je poskytovaná zdravotná starostlivosť.

Reklama

Bolo zaznamenaných 12 útokov, vystrelených 34 granátov. Dôstojníci VSE použili 155 mm delostrelectvo a útočné drony.

 

Reklama

18:50 – To najdôležitejšie v rámci Špeciálnej vojenskej operácie, 14. apríla:

– Ruská protivzdušná obrana počas špeciálnej operácie zničila viac ako 30-tisíc útočných zbraní vypálených Kyjevom, takúto štatistiku uviedol veliteľ síl protivzdušnej obrany a protiraketovej obrany Andrej Semenov;
– Ruské jednotky odrazili za posledných 24 hodín 8 protiútokov ukrajinských jednotiek v rôznych smeroch, informovalo ministerstvo obrany;
– Ukrajinské ozbrojené sily stratili až 1 225 vojakov a prišli aj o šesť tankov, obrnených vozidiel a systémov západného delostrelectva, dodalo ruské vojenské oddelenie;
– Ruské letectvo a delostrelectvo zničilo odpaľovacie zariadenie protilietadlového raketového systému IRIS-T nemeckej výroby a muničný sklad, informovalo ministerstvo obrany;
– Dvaja zamestnanci ministerstva pre mimoriadne situácie, ktorí hasili požiar po útoku dronu v Gorlovke, boli zranení v dôsledku uvoľnenia výbušného predmetu z bezpilotného prostriedku, informovala DĽR;
– Ukrajina začala spoločnú výrobu zbraní a vojenskej techniky s nemeckým obranným koncernom Rheinmetall, uviedol generálny riaditeľ Ukroboronprom Smetanin;
– Médiá píšu, že po strate pozícií v smere na Čašov Jar v DĽR sa začali previerky 67. samostatnej mechanizovanej brigády ukrajinských ozbrojených síl.

 

18:35 – Rusi sa pripravujú na obkľúčenie Rabotina, pre ktoré si zriaďujú pozície na smerom na Verbove. Uviedol to pre denník Strana ukrajinský vojak s volacím znakom „Alex“.

Ruské jednotky podľa neho za posledný mesiac a pol postupujú severozápadne od Verbove. Na danom území vznikajú mínometné pozície.

Reklama

“Alex” verí, že účelom je priblížiť sa k Rabotinu z východnej strany (to znamená z Verbove).

Rusi si podľa vojaka „uvedomili, že nemôžu ovládnuť Rabotino čelne, pretože tam nemôžu získať oporu, ale bolo by oveľa jednoduchšie obísť a obkľúčiť priestor“.

Vojenský blog Deep State píše, že v súčasnosti prebiehajú boje v južnej časti dediny. Tiež, súdiac podľa mapy, je tlak Rusov „podporovaný“ pozíciami zo západu. Ak sa to isté stane na východe, obrana obce sa stane mimoriadne problematickou.

 

17:40 – V Dnipre mal dôjsť k výbuchom. Miestne blogy informujú o poškodených súkromných domoch. Na mieste našli trosky z rakety.

Reklama

Zranenia utrpeli predbežne dvaja ľudia, informovalo OVA.

 

17:20 – Snemovňa reprezentantov USA tento týždeň zváži pomoc Ukrajine, uviedol šéf Výboru pre spravodajské služby, republikán Mike Turner.

“Rusko sa začína presadzovať. Ukrajina začína strácať schopnosť brániť sa. Spojené štáty musia zintenzívniť kroky a poskytnúť Ukrajine zbrane, ktoré potrebuje. A myslím si, že tento týždeň uvidíme v tejto otázke v Parlamente obrovskú podporu zástupcov,“ povedal kongresman v rozhovore pre NBC News.

Turner nešpecifikoval, ktorú verziu zákona bude Snemovňa posudzovať. Pripomeňme, že predseda parlamentu Mike Johnson včera oznámil, že navrhne vlastný návrh zákona, podľa ktorého by sa pomoc Ukrajine preniesla na úverový základ a pre Biely dom by sa stanovili určité podmienky domácej politiky.

Zatiaľ však nie je známy stupeň pripravenosti tohto dokumentu. Johnson uviedol, že v tejto otázke ešte nenašiel vzájomné porozumenie s Bidenom.

 

16:30 – Viac ako 50 % ukrajinských dôchodcov poberá dôchodky nižšie ako – tisíc hrivien (asi 120 eur), 25,2 % – od 5-tisíc do 10-tisíc, 12,1 % – viac ako 10-tisíc. Vyplýva to z údajov dôchodkového fondu Ukrajiny.

 

15:50 – Ukrajinské ozbrojené sily zničia Krymský most už v júli tohto roku, píše britský bulvárny denník The Sun.

Reklama

Noviny tvrdia, že to bude vyžadovať útok lietadiel F-16, asi 20 až 30 rakiet Storm Shadow a námorné drony.

 

15:00 – Zelenskyj odsúdil útok Iránu na Izrael: „Ukrajina odsudzuje iránsky útok proti Izraelu s použitím bezpilotných lietadiel Shahed a rakiet.“

„My na Ukrajine veľmi dobre poznáme hrôzu podobných útokov z Ruska s použitím rovnakých bezpilotných lietadiel a ruských rakiet, rovnakej taktiky masívnych leteckých útokov. Je potrebné vynaložiť všetko úsilie, aby sa zabránilo ďalšej eskalácii na Blízkom východe.“

„Kroky Iránu ohrozujú celý región a svet, rovnako ako kroky Ruska predstavujú riziko rozšírenia vojny,“ napísal Zelenskyj na sociálnej sieti X a vyzval Kongres USA, aby odblokoval podporu Ukrajine a Izraelu.

Reklama

 

14:45 – Hlavné body z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily zasiahli za posledných 24 hodín odpaľovacie zariadenie protivzdušnej obrany IRIS-T a muničný sklad ukrajinských ozbrojených síl;
– Systém protivzdušnej obrany zničil tri riadené bomby Hammer a JDAM, jeden projektil HIMARS a 41 bezpilotných lietadiel ukrajinských ozbrojených síl;
– Ruské ozbrojené sily zlepšili situáciu pozdĺž frontovej línie v smere na juh Donecka a porazili ukrajinské ozbrojené sily, nepriateľ stratil až 150 vojakov;
– Ukrajinské ozbrojené sily stratili až 470 vojenských osôb v smere na Doneck;
– Ukrajinské ozbrojené sily stratili na Belgorodskom smere až 60 vojakov a 6 kusov techniky;
– Ruské ozbrojené sily na Kupjanskom smere zlepšili situáciu pozdĺž frontovej línie, ozbrojené sily Ukrajiny stratili až 30 vojakov;
– V smere na Belgorod zasiahla skupina ruských ozbrojených síl „Sever“ personál a techniku ukrajinských ozbrojených síl v oblastiach Charkov a Sumy;
– Ruské ozbrojené sily v smere Avdejevka aktívnymi akciami zlepšili taktickú situáciu, ozbrojené sily Ukrajiny stratili až 460 vojakov.

 

14:40 – Ruské stíhačky presným zásahom zničili nemecký systém protivzdušnej obrany IRIS-T, uvádza ministerstvo obrany RF.

Reklama

Ukrajinské ozbrojené sily prišli v priebehu dňa aj o americký systém M109 Paladin a poľský Krab.

 

14:35 – Ukrajina po zime presunula časť svojej protivzdušnej obrany z infraštruktúry na frontovú líniu, čo umožnilo Ruskej federácii začať masívny útok na elektrárne, píše CNN.

„Mysleli sme si, že ak sa zima skončí, možno by sme mohli použiť systém protivzdušnej obrany na iných miestach,“ povedala Elena Pavlenko, prezidentka ukrajinského energetického think-tanku DiXi Group.

Teraz sú údery presnejšie a koncentrovanejšie, na jeden cieľ dopadajú desiatky rakiet a dronov.

“Ich taktika sa zmenila – žiaľ, nie k lepšiemu pre nás,” povedala Svetlana Grinčuk, námestníčka ministra energetiky Ukrajiny.

“V tak krátkom časovom období – v priebehu niekoľkých týždňov po týchto masívnych ruských útokooch – takmer všetky naše celoročné snahy o obnovu a opravu energetických zariadení boli zničené v dôsledku niekoľkých útokov,” povedala Grinčuk.

Reklama

 

14:30 – Po strate niektorých pozícií v smere Časov Jar v Doneckej oblasti sa v 67. samostatnej mechanizovanej brigáde „Dobrovoľnícky ukrajinský zbor“ začali previerky a presuny veliteľov a vojenského personálu do iných jednotiek. Píše o tom 67. OMBR DUK na svojej facebookovej stránke.

Médiá s odvolaním sa na zdroje z velenia v Kyjeve píšu, že vojenské vedenie na rôznych úrovniach zaujímalo o to, prečo sa tak motivovaná jednotka ako DUK trápila pri Časov Jare.

Uvádza sa, že pri previerke sa ukázalo, že velenie brigády pri nedávnom dopĺňaní horšie zaobchádzalo s tými, ktorí k nim prešli z iných jednotiek, ako s tými z Pravého sektora, ktorí tvorili kostru brigády. Rekruti boli nazývaní „pixelovaní“, boli prví, ktorí boli poslaní do boja a pre nedostatok skúseností stratili pôdu pod nohami. Priznávajú ukrajinské médiá.

Zdroj tiež uviedol, že koreň súčasného problému spočíva v určitej miere nemožnosti preformátovania bývalej dobrovoľníckej jednotky na bežnú brigádu ozbrojených síl.

Pripomeňme, že Ukrajinský dobrovoľnícky zbor (VUK) vznikol v roku 2014 počas vojny na Donbase. Potom už dlho nebol súčasťou žiadnej z oficiálnych bezpečnostných zložiek Ukrajiny, čo vyvolalo otázky o nejednoznačnosti jeho právneho postavenia. Toto pokračovalo až do roku 2018, po ktorom väčšina členov DUK vstúpila do Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Reklama

14:10 – Zástupca Rosenergoatomu Renat Karča poprel plány na obnovenie prevádzky Záporožskej elektrárne, o ktorej predtým písali západné médiá.

“Aktivácia Záporožskej jadrovej elektrárne bude možná len vtedy, ak sa líniu bojového kontaktu podarí presunúť do bezpečnej vzdialenosti od elektrárne,” povedal Karča.

 

13:20 – Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny tvrdí, že Rusko vraj pripravuje provokáciu v Záporožskej jadrovej elektrárni. Z čoho bude pozostávať sa neuvádza, no z kontextu sa dá predpokladať, že hovoríme o ďalšom možnom poškodení zariadenia, za ktoré bude viniť Ukrajina.

Pripomeňme, že útoky na jadrové elektrárne sú v poslednom čase čoraz častejšie. Ukrajina a Ruská federácia sa z nich navzájom obviňovali.

 

12:35 – Kvôli masívnym ruským útokom na energetické zariadenia rastie dopyt po benzíne v niektorých regiónoch Ukrajiny, hovorí pre denník Strana Sergej Kujun, riaditeľ poradenskej spoločnosti A-95.

Reklama

„V určitých regiónoch (Charkov, Odesa) už existuje dodatočný dopyt. Majitelia sietí čerpacích staníc potvrdzujú, že s týmito útokmi na energetický sektor sa ich predaj zvýšil, ak sú výpadky elektriny globálne a rozšíria sa do všetkých regiónov táto požiadavka bude oveľa väčšia,“ povedal Kujun v komentári.

Zvýšený dopyt podľa odborníka nepovedie k vyšším cenám pohonných hmôt, nakoľko cenu ovplyvňuje ich prípadný nedostatok, ktorý podľa jeho slov v súčasnosti na Ukrajine nie je.

 

12:00 – Neznámi páchatelia podpálili elektrické rozvodne v Odeskej oblasti, informovali miestne blogy. Niekoľko osád zostalo bez elektriny.

Ukrajinské ministerstvo energetiky vo svojej správe uviedlo, že vo viacerých vysokonapäťových rozvodniach v Odeskej oblasti sa vznietili technické zariadenia. V dôsledku toho boli domy v štyroch osadách odpojené od elektrickej energie. Požiar likvidovala Štátna služba pre mimoriadne situácie.

 

11:10 – Hlavný veliteľ AFU Syrskyj uviedol, že ruské vojenské vedenie stanovilo úlohu obsadiť Časov Jar do 9. mája.

Reklama

Podľa neho Ruská federácia sústreďuje svoje úsilie na prelomenie obrany západne od Bachmutu s cieľom dosiahnuť Severský donecko-donecký kanál a zmocniť sa Chasov Jaru.

Podľa Syrskeho sa ruskej pechote podarilo vstúpiť do mikroobvodu Nový (východná časť mesta), ale ako uvádza hlavný veliteľ AFU, údajne “boli zničené údermi dronov a delostrelectva ukrajinskej armády”.

Syrskyj tiež uviedol, že brigády v tomto smere boli posilnené ďalšou muníciou, dronmi a technikou REB.

Pripomeňme, že podľa ruských vojenských blogov ruská armáda získala oporu na predmestí Časov Jaru a bojuje priamo v ňom. Rusi však neuviedli, že dostali za úlohu obsadiť mesto do 9. mája.

V každom prípade je nereálne dobyť dobre opevnené mesto do tohto dátumu. Iba ak by z neho ustúpili samotné ukrajinské jednotky, čo tiež nevyzerá reálne, keďže Časov Jar je centrom obrany celého severu Doneckej oblasti.

Ďalšou otázkou je, že celková vojenská situácia pre AFU na tomto smere je zložitá. Rusi útočia a ak sa im podarí získať oporu vo východnej časti mesta, začnú postupne postupovať ďalej a obsadzovať blok za blokom. Ale súdiac podľa tempa postupu RF v iných osadách (Bachmut, Avdejevka, Novomichajlovka) im to bude trvať mesiace, nie týždne.

Okrem toho existuje názor, že Ruská federácia nemá v úmysle rozvinúť ofenzívu na severe Donbasu (čo je veľmi náročná úloha, na ktorú je potrebné vyčleniť veľké sily), ale jej cieľom je skonsolidovať sa a zaujať obranu na východnom brehu kanála Severský Donec – Donbas. A hlavné údery jarno-letnej kampane by sa mali uskutočniť na iných smeroch.

Reklama

 

10:40 – Tento týždeň bol v USA uvedený film “Občianska vojna” režiséra Alexa Garlanda, ktorý vzbudil pozornosť na Ukrajine a v Rusku. Ukrajinský denník Strana film komentoval s tým, že podľa zápletky je v Spojených štátoch pri moci diktátorský prezident, proti ktorému sa vzbúria západné sily na čele s Texasom a Kaliforniou.

Krajina je zničená a ponára sa do chaosu. Udalosti sa odohrávajú pred Dňom nezávislosti, na ktorý majú sily západných štátov zaútočiť. Hlavná hrdinka – reportérka Lee Smithová a jej asistentka Jessie sa vydávajú na cestu z New Yorku do Washingtonu, aby pred veľkou bitkou urobili rozhovor s prezidentom. Cestou pozorujú masakry civilistov, lynčovanie banditov, miestne potýčky medzi ozbrojenými skupinami.

V jednej scéne sa hrdinovia dostanú do zajatia, kde sa ich vojaci pod hrozbou použitia zbrane pýtajú: “Kto ste?”. Hrdinovia odpovedajú – “Američania”, na čo nasleduje opakovaná otázka: “Akí Američania?”. Lee a Jessemu sa podarí utiecť, ale jej ázijskí kolegovia sú popravení pre svoj pôvod. V ďalšej scéne Lee zachráni svojho asistenta pred samovražedným atentátnikom, ktorý vbehne do davu s americkou vlajkou.

Na konci sa Lee a Jesse dostanú do Washingtonu v čase, keď už prebiehajú boje. Hrdinky preniknú do Bieleho domu a podarí sa im nahrať posledné prezidentove slová predtým, ako ho zastrelia vojaci Západných síl. “Nezabíjajte ma,” hovorí prezident. Tu sa film končí.

Reklama

Film bol uvedený na začiatku prezidentských volieb v USA, keď bola krajina rozdelená na dva tábory.

Garlandov film sa zároveň zámerne vyhýba akejkoľvek zmienke o konfrontácii medzi republikánmi a demokratmi. Vojaci a milicionári nenosia odznaky ani nášivky a Západné sily, ako sú prezentované vo filme, spájajú dva antagonistické štáty reálnej americkej politiky – Texas (bašta republikánov) a Kaliforniu (bašta demokratov).

Ani prezidentova stranícka príslušnosť nie je uvedená. Hoci viacerí komentátori v ňom videli Trumpa, ktorého demokrati tradične obviňujú z diktátorských sklonov. V tejto súvislosti sa objavil názor, že film je protitrumpovskou propagandou (“Trump sa dostane k moci, stane sa diktátorom a začne sa vojna”). Ale ukrajinský denník Strana ktorý zverejnil túto recenziu zdôrazňuje, že film priamo nevykresľuje “stranícku” líniu.

Vo všeobecnosti je hlavným posolstvom filmu to, že rozkol v krajine môže viesť k vojne a katastrofe. Obsahuje aj skrytú kritiku americkej zahraničnej politiky. “Riskoval som svoj život v horúcich oblastiach, žiadal som dosť. Dúfal som, že ma moja krajina vypočuje. Teraz prišla vojna k nám domov,” hovorí jedna z hrdiniek filmu, bývalá vojnová reportérka.

 

10:35 – Obyvateľov Kyjeva sa pýtali, či by po prijatí zákona o prísnejšej mobilizácii išli do TKK. Väčšina odpovedala, že nepôjdu, a k samotnému zákonu mali skôr negatívny postoj.

 

10:30 – Zelenskyj môže do dvoch týždňov podpísať nový zákon o sprísnení mobilizácie na Ukrajine, niektoré normy po zverejnení dokumentu vstúpia do platnosti okamžite, niektoré o mesiac, povedal prvý podpredseda Najvyššej rady Kornienko.

 

10:00 – Počet obetí po teroristickom útoku AFU na Tokmak stúpol na 16, uviedol gubernátor Záporožskej oblasti.

 

9:55 – V Orenburskej oblasti bolo v dôsledku silných povodní evakuovaných približne 16,5-tisíc ľudí, z ktorých takmer tisíc sa nachádza v dočasných ubytovacích centrách, informovali regionálne úrady.

V posledných hodinách klesla hladina vody v rieke Ural v Orenburgu o 5 cm – na hodnotu 1,182, informovalo regionálne hydrometeorologické centrum.

 

9:25 – Drony na Ukrajine ochromili bojisko pre obe strany a Kyjevu “prakticky znemožnili” získať späť územia. Denník Washington Post píše, že „v kombinácii s rozsiahlymi mínovými poľami a nedostatkom munície a vojakov to Ukrajine prakticky znemožňujú znovu získať rozsiahle územia, ako to urobila v roku 2022,” uviedli noviny.

Reklama

Niektorí ukrajinskí vojenskí predstavitelia tvrdia, že bez munície nepôjde o udržanie územia, ale o jeho stratu.

“Ak nedostaneme dostatok munície, túto vojnu prehráme,” povedal denníku vojak Denis, operátor dronov v 45. ukrajinskej brigáde.

 

8:40 – USA zastavia vojenskú pomoc Ukrajine, aby prinútili Kyjev k mieru, povedal bývalý poradca ukrajinského prezidenta Arestovič. Podľa neho sa ako základ mierových rokovaní navrhuje “Erdoganov plán”.

“To, čo robia USA, priamo súvisí s tureckým mierovým plánom. Nie je turecký, ale rusko-americký. Dohodli sa. Ide len o to, že Turecko bolo požiadané, aby ho vyrokovalo ako tretia strana,” povedal Arestovič.

Zastavenie vojenských dodávok zo Spojených štátov má podľa neho okrem problémov vo vnútornej politike “veľmi jasné znaky toho, že núti Ukrajinu prijať takýto alebo podobný mierový plán”.

Dodajme, že v médiách oznámený “Erdoganov plán” predpokladá zmrazenie vojny na súčasnej frontovej línii, status Ukrajiny ako nezúčastnenej krajiny a usporiadanie referenda v roku 2040 o štatúte území zabratých Ruskom.

 

7:55 – Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že na juhu krajiny došlo k veľkému útoku ukrajinských dronov.

Ruské úrady najprv uviedli, že nad Čiernym morom bolo zostrelených päť dronov, potom ďalších desať nad Krasnodarským krajom.

Zatiaľ neboli oznámené žiadne údaje o škodách.

 

7:30 – V noci zaútočilo na Charkovskú oblasť 10 dronov šahid, informovali vzdušné sily Ukrajiny. Podľa nich boli všetky drony zostrelené.

Šéf Charkovskej OVA Sinegubov zároveň uviedol, že bol napadnutý objekt kritickej infraštruktúry. Žiadne ďalšie podrobnosti neuviedol.

 

Reklama

6:45 – Ukrajinské ozbrojené sily zasiahli veliteľské stanovište armádnej skupiny Stred v Luhansku. Uviedol to veliteľ vzdušných síl Oleščuk.

Podľa neho bol úder vykonaný leteckými raketami.

K úderu na Luhansk došlo včera. Ruskom menované “úrady” spomenuli útok na strojársky závod a deväť obetí.

 

6:40 – Muži zo zahraničia sa údajne nebudú musieť vrátiť na Ukrajinu, aby aktualizovali svoje údaje na vojenskom registračnom a odvodovom úrade, uviedol poslanec parlamentnej frakcie Sluha ľudu Fiodor Venyslavskij.

“Žiadne povinnosti vrátiť sa na Ukrajinu, ktoré by nastali pre týchto občanov po aktualizácii alebo prijatí nových vojenských registračných dokumentov, tento zákon nestanovuje. Takéto mechanizmy sú v zásade veľmi ťažko predstaviteľné,” povedal Venislavskyj.

Podľa neho vojenský regrutačný úrad potrebuje vedieť, že ľudia sú v zahraničí, aby im neposielal povolávacie rozkazy na Ukrajinu.

“Osoba môže žiť v zahraničí a posielajú sa jej správy, predvolania na adresy registrované v TCC. Štát vynakladá čas, materiálne a ľudské zdroje na to, aby informoval osobu, ktorá v zásade nemôže byť informovaná, pretože sa nenachádza v o svojom meste,” dodal ukrajinský poslanec.

 

6:35 – Donecké blogy píšu o poškodzovaní hrádze Karlivskej priehrady. To spôsobuje záplavy v susedných obciach Zoryanoje a Galicinivka juhozápadne od Avdejevky (územie kontrolované Ukrajinou).

Zverejnené je aj video údajného výbuchu na priehrade.

Pozdĺž vodnej nádrže Karlivka by mala podľa Ukrajincov viesť nová obranná línia AFU.

 

6:30 – Volodymyr Zelenskyj vo včerajšom večernom príhovore okrem iného povedal, že ukrajinský vojensko-priemyselný komplex momentálne zamestnáva približne 300 000 ľudí.

Zamestnanci týchto podnikov sú oslobodení od mobilizácie.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:22

Lotyšsko poskytne Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci vrátane protilietadlových zbraní a pozorovacích dronov. Oznámila to v utorok lotyšská premiérka Evika Siliňová.

07:09

Zásahové jednotky gruzínskej polície použili slzotvorný plyn, aby rozohnali dav odporcov návrhu zákona “o transparentnosti vonkajšieho vplyvu”, ktorí sa v utorok podvečer zišli pred budovou parlamentu v centre Tbilisi. Informovala o tom agentúra Reuters.

06:59

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok na pôde vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje štáty, ktoré majú systémy protivzdušnej obrany (PVO) Patriot, aby ich poslali Ukrajine. Informovala agentúra AFP.

06:45

Ukrajinská vláda sa rozhodla zvýšiť finančnú čiastku vyčlenenú na nákup dronov, a to o ďalších 15,5 miliardy hrivien (približne 367 miliónov eur). Oznámil to v utorok ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

06:30

Nórsko sa rozhodlo zvýšiť vojenskú a humanitárnu pomoc, ktorú tento rok vyhradilo pre Ukrajinu, a to zo sedem miliárd nórskych korún (takmer 600 miliónov eur) na celkových 22 miliárd korún (1,86 miliardy eur). Oznámil to v utorok nórsky premiér Jonas Gahr Störe.

Včera 20:16

Európska agentúra pre lieky (EMA) v utorok vystúpila s požiadavkou na aktualizáciu vakcín proti chorobe COVID-19. EMA to žiada v súvislosti s ďalšou očkovacou kampaňou a s cieľom bojovať proti novému variantu vírusu SARS-CoV-19.

Včera 20:05

Údaje o inflácii vo Francúzsku aj celej eurozóne, ktoré boli zverejnené v utorok, posilňujú dôveru v začiatok redukcie úrokových sadzieb zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) na začiatku júna. Povedal to guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau.

Včera 19:59

Vyše 5500 policajtov aj s vodnými delami plánujú nasadiť 1. mája v Berlíne počas manifestácií ľavicových skupín pri príležitosti Sviatku práce.

Včera 19:38

Objem produkcie ropy v členských štátoch Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) tento mesiac klesol. Informovala o tom agentúra Reuters na základe výsledkov svojho prieskumu. Pod pokles sa podľa agentúry podpísali najmä Irak, Irán a Nigéria, ktoré znížili objem exportu.

Včera 19:31

Kyjevské úrady začali v utorok s demontážou pamätníka postaveného počas sovietskej éry na počesť podpísania tzv. Perejaslavskej dohody z roku 1654, ktorou ukrajinskí kozáci prisľúbili vernosť ruskému cárovi.

Včera 19:30

Žiačku šiestej triedy základnej školy v severomaďarskej obci Bőny, ktorá v pondelok bodla nožom do chrbta v oblasti srdca svoju spolužiačku, umiestnia na návrh prokurátora na 30 dní do nápravnovýchovného zariadenia. O osude 12-ročnej školáčky rozhodol v utorok súd v Győri. Šiestačka mala pripravený zoznam spolužiakov, ktorých sa chystala zabiť.

Včera 19:12

Poľský premiér Donald Tusk v utorok avizoval, že podnikne právne i politické kroky na vyšetrenie podozrení zo zneužitia moci a vplyvu, ktorých sa údajne dopustila bývalá konzervatívna vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Včera 19:01

Bývalého talianskeho vicepremiéra a ministra zahraničných veci Gianfranca Finiho v utorok odsúdili na dva roky a osem mesiacov vo väzení. Verdikt rímskeho súdu sa týka kauzy predaja bytu v meste Monte Carle, ktorý zdedila Finiho strana Národná aliancia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali