Má Korčok čo ponúknuť voličom Harabina?

Má Korčok čo ponúknuť voličom Harabina?

Bratislava 26. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Dano Veselský, Martin Baumann)

 

Prekvapenie sa nekonalo a podľa očakávaní prieskumov sa do druhého kola prezidentských volieb prebojoval navonok občiansky kandidát, ale v skutočnosti  progresívnym náterom pomazaný Ivan Korčok, a kandidát vládnej koalície Peter Pellegrini. Štefan Harabin, jediný kandidát, ktorý mohol byť čiernym koňom a zamiešať karty, získal solídnych, takmer 12%, ale výrazne zaostal za víťazným duom

Peter Pellegrini Ivan Korčok
Na snímke Peter Pellegrini a Ivan Korčok

Zdá sa, že národne a konzervatívne orientovaný volič v druhom kole nemá koho voliť. Situácia je podobná tej z roku 2019, ale iba na prvý pohľad. V tom čase do druhého kola postúpila Zuzana Čaputová a kandidát Smeru, Maroš Šefčovič. Národný kandidáti, vtedy Marián Kotleba a Štefan Harabin, podobne ako dnes, ostali mimo.

Reklama

Druhé kolo prezidentských volieb roku 2019 poznačil istý paradox, a síce menšia volebná účasť ako v kole prvom. Voliči národných kandidátov dali jasne najavo svoju neochotu voliť Šefčoviča a druhé kolo doslova bojkotovali, čo vynieslo do prezidentského kresla „nezávislú“ kandidátku, Zuzanu Čaputovú. Tá pri svojom nástupe do funkcie deklarovala, že chce byť prezidentkou všetkých občanov Slovenka, ale prax ukázala, že to bolo mlátenie prázdnej slamy. Zostať doma sa ukázalo, ako vážna chyba.

Túto rétoriku si osvojil aj Ivan Korčok. O tom, ako si predstavuje zastupovanie všetkých obyvateľov Slovenska, dal jasne najavo pred voľbami. V čase konania jeho tlačovej konferencie nevpustili novinára alternatívneho média e-report, s odôvodnením, že nemal údajne akreditáciu. Korčok toto tvrdenie uviedol na pravú mieru v diskusnej relácii Denníka N. Istý si zrejme liberálnou pôdou pod nohami na otázku redaktora, či by nemal strpieť aj takéhoto redaktora, odpovedal suverénne, ako sa na správneho liberála patrí : „nie, lebo to nie je médium“. Tak ako pán Korčok? Budete prezidentom všetkých alebo len niektorých, tých čo sú s vami, čo vám lichotia a zdieľajú vaše liberálne názory.

Reklama

 

Korčok – „Mám čo ponúknuť voličom Štefana Harabina“

Ivan Korčok dosiahol v prvom kole takmer 960 000 hlasov, čo je takmer o 100 000 menej ako získala v prvom kole jeho progresívna predchodkyňa Zuzana Čaputová. V druhom kole dostala len niečo vyše milióna hlasov, a s najslabším mandátom v histórii Slovenskej Republiky zasadla do prezidentského kresla. Ivan Korčok naráža na svoje limity a je si vedomý, že ani potenciálna podpora Matovičových, Kubišových a Forrových voličov nemusí stačiť na absolútne víťazstvo, a preto treba zaloviť rovnako vo vládnom, tak aj v národnom rybníku.

Krátko po zverejnení prvých predbežných výsledkov volieb, keď už bolo isté, že bude v druhom kole, na otázku novinára, či sa bude uchádzať o podporu voličov Štefana Harabina uviedol, že im má čo ponúknuť. Harabina volilo takmer 265 000 ľudí, a čo môže ponúknuť Korčok konzervatívnemu a národnému voličovi?

Nič, len ak prázdne frázy a vábivé sľuby, inak naozaj nič. Volič Harabina chce mať normálne vzťahy s Ruskom. Korčok je proti. Volič Harabina chce čo najväčšiu suverenitu pre Slovenskú republiku. Korčok pripúšťa zrušenie slovenského práva veta v EÚ, čo by výrazne ohrozilo suverenitu krajiny a degradovalo Slovensko do pozície akéhosi bezvýznamného európskeho štatistu. Volič Harabina je proti deštrukčnej ideológií LGBT. Korčok je za. Toto sú dvere, ktoré ostávajú Ivanovi Korčokovi zavreté, darmo bude na ne klopať a prosiť, aby ho vpustili dnu.

 

Reklama

Je na výber? Nie je, ale…

Politická a spoločenská situácia sa za posledných 5 rokov výrazne zmenila, predovšetkým pod vplyvom udalostí ako pandémia a vojnový konflikt na Ukrajine. Spoločnosť sa ešte výraznejšie polarizovala, a kým progresívna scéna je pomerne jednotná, národná scéna je značne rozdrobená. Všetci konzervatívci by chceli za prezidenta človeka, ktorý je naozaj slovenský, chráni naše štátne záujmy, vedie vyváženú zahraničnú politiku. Je v druhom kole taký? Skôr nie, ako áno. Ale zvykne sa hovoriť, že môže byť aj horšie.

V roku 2019 sme odignorovali druhé kolo volieb a vzišla z toho Čaputová. Nikomu to nevyčítam, sám som bol jeden z nich. Otázka, že nakoľko a či vôbec, by bol kovaný eurobyrokrat Ševčovič lepší ako Čaputová, je bezpredmetná. Žijeme inú dobu, s inými problémami. Nemusí nám „voňať“ Pellegrini, ale bude horší ako Korčok?! Každý má možnosť ostať z trucu doma, ale komu tým prospejeme? Možno bude sranda a bude na koho nadávať, ako keď ľudia zvolili v roku 2020 šaša Igiho a jeho cirkus. Ale aby z tej srandy nakoniec neostali len oči pre plač. Kým rok 2019 bol pomerne pokojný, tie časy sú nateraz preč – vojna na Ukrajine a v Palestíne, permanentná migračná kríza, napätá ekonomická situácia – tie problémy nezmiznú z večera do rána. Situácia je vážnejšia ako kedykoľvek predtým a mať v prezidentskom paláci amerického jastraba môže predstavovať isté ohrozenie Slovenskej Republiky.

Ivan Korčok nie je žiadny konzervatívny baránok, ale všetkými masťami mazaný progresívny vlk v pronárodnom šate. Za štýlovým a elegantným rámom čiernych okuliarov, sa v skutočnosti skrýva človek, ktorý má plné ústa Slovenska, ale v skutočnosti oblieka pruhovaný bielo-červený dres s päťdesiatimi hviezdami.

Pellegrini nie je ideálny, tiež chce byť všade za pekného, aj doma, aj v EÚ, aj v USA. Ale skúsme dať týchto dvoch liberálov na pomyselné misky váh. Ak ostanú voliči Hrabina doma, vyšlú tým síce signál, že ani jeden kandidát nie je hoden ich hlasu, ale na konci dňa bude jasať Ivan Korčok a progresívna časť verejnosti.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:10

Slovenský futbalista Róbert Mak strelil dva góly v nedeľňajšom zápase 26. kola austrálskej A-League, v ktorom jeho FC Sydney deklasovalo Perth Glory 7:1. Mak si pripísal v piatej minúte stretnutia aj asistenciu pri presnom zásahu Jordana Courtneyho-Perkinsa. Gólové momenty 33-ročného ofenzívneho univerzála prišli v 68., respektíve 74. minúte. Sydney potvrdilo proti poslednému tímu úlohu favorita a v tabuľke sa dostalo na štvrtú priečku.

10:02

Inšpektori regionálnych veterinárnych a potravinových správ v marci 2024 vykonali 3800 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Úradnú kontrolu vykonali u 1122 právnych subjektov a 1835 prevádzok. Nedostatky sa zistili pri 220 kontrolách, z uvedeného počtu bolo zistených 764 nedostatkov. Uviedla to v aktuálnej správe Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

09:53

Top destináciami tohto roka sú pre európskych cestovateľov Taliansko, Grécko a Španielsko. Obyvatelia Slovenska plánujú dovolenku najmä pri mori, pričom si ako svoju cieľovú destináciu plánujú zvoliť Chorvátsko. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu európskej banky Revolut, ktorý sa uskutočnil na vzorke 15.000 respondentov vrátane 1000 ľudí na Slovensku.

09:48

K erupcii sopky Ibu došlo v nedeľu v ranných hodinách miestneho času na východe Indonézie. Sopka chrlila oblak popola vysoký viac než tri kilometre. Tamojšie úrady vyzvali miestnych obyvateľov, aby sa okoliu sopky vyhýbali.

08:36

Rusko uviedlo, že v noci na nedeľu nad viacerými západnými oblasťami krajiny zostrelilo dovedna 17 ukrajinských dronov. S odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany o tom informovala agentúra AFP.

08:35

Bývalého hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina hospitalizovali v sobotu po jeho návrate do väznice v New Yorku – krátko po tom, čo tamojší najvyšší súd zrušil rozsudok z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov.

08:34

Ekonomické prínosy členstva Slovenska v Európskej únii (EÚ) sú významné. Integrácia do EÚ prináša priemernému občanovi SR dodatočný blahobyt v objeme 4000 eur a štvorčlennej domácnosti približne 16.000 eur za obdobie piatich rokov. Jedna tretina tohto príspevku k blahobytu však závisí od toho, ako efektívne sa dostupné prostriedky v ekonomike využívajú. Poukázali na to analytici Národnej banky Slovenska (NBS) v štúdii venovanej nadchádzajúcemu 20. výročiu členstva v EÚ. Slovensko do únie vstúpilo 1. mája 2004.

08:00

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamasu v Pásme Gazy.

08:00

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil v sobotu neskoro večer ruské útoky na plynárenskú infraštruktúru krajiny.

07:59

Múzeum Louvre v Paríži začalo s francúzskym ministerstvom kultúry diskusiu o zlepšení podmienok vystavovania slávneho portrétu Mony Lisy od Leonarda da Vinciho. Ako jedna z možností sa uvádza aj vystavenie tohto obrazu v samostatnej miestnosti. Ako podľa agentúry AFP to v sobotu uviedla riaditeľka múzea Louvre Laurence des Cars, takáto zmena by návštevníkom poskytla lepší umelecký zážitok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali