Tenis-DC: Slováci vedú po prvom dni nad Švédskom 2:0, Lacko zdolal Erikssona

Tenis-DC: Slováci vedú po prvom dni nad Švédskom 2:0, Lacko zdolal Erikssona

Bratislava 13. septembra (TASR) – Slovenskí tenisti vedú po prvom dni stretnutia 1. kola play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára nad Švédskom 2:0. O druhý bod pre slovenské farby sa na tvrdom povrchu DecoColor v bratislavskom NTC zaslúžil Lukáš Lacko, ktorý si poradil so švédskou jednotkou Markusom Erikssonom za 1:39 h v troch setoch 6:2, 6:3 a 6:4.

V úvodnom singli Andrej Martin zdolal švédsku dvojku Isaka Arvidssona za 125 minút navlas rovnakým výsledkom 6:2, 6:3 a 6:4. V otváracom singli nahradil slovenskú jednotku Martina Kližana, ktorý nemohol hrať pre opuchnuté zápästie. Slováci môžu spečatiť svoje víťazstvo už v sobotňajšej štvorhre, v ktorej by Martin s Filipom Poláškom o 14.00 h mali nastúpiť proti páru Robert Lindstedt, Johan Brunström.

Lackovi vyšiel úvod stretnutia s Erikssonom, keď v treťom geme prelomil podanie súpera, za stavu 5:2 Švéda opäť brejkol a prvý set získal jasne vo svoj prospech. Zverenec trénera Ladislava Simona prevýšil Erikssona na podaní i na returne, pri dlhších výmenách od základnej čiary predviedol viacero nechytateľných bekhendových longlajnov. O osude druhého dejstva rozhodol Lackov brejk za stavu 1:1. V treťom sete si slovenský tenista po brejku vo štvrtom geme vybudoval náskok 3:1. Eriksson síce vyrovnal na 3:3, no koncovka patrila Lackovi, ktorý za stavu 5:4 využil mečbal.

Andrej Martin pri svojom domácom daviscupovom debute nevyužil v úvodnom geme štyri brejkbaly, v ďalších minútach však získal päť hier v rade a prvý set sa stal jasne jeho korisťou. Zakončil ho po 42 minútach bekhendovým obhodením po čiare. Martin kvalitne returnoval, mal navrch pri dlhých výmenách od základnej čiary. Aj druhé dejstvo bolo v réžii 120. hráča svetového rebríčka ATP, ktorý si po dvoch brejkoch opäť vybudoval náskok 5:1. Martin hral oveľa variabilnejšie ako jeho súper, viackrát sa zaskvel aj na sieti. V treťom sete nevyužil slovenský reprezentant za stavu 4:3 dva brejkbaly a v ďalšom geme mal dve možnosti prelomiť podanie Arvidsson. Martin si však podržal servis a zápas už dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:4 premenil po víťaznom bekhendovom longlajne pri podaní súpera hneď prvý mečbal a pripísal si na konto prvý triumf v Davisovom pohári.

Reklama

Martin mal po zisku prvého bodu veľkú radosť. "Vyhrať prvý davisucpový zápas, navyše na domácej pôde, je skvelý pocit. Na prelome januára a februára som na Ukrajine neuhral ani set. Po raňajšom dvojhodinovom tréningu som sa dozvedel, že nastúpim namiesto Maťa Kližana. Bolo to dosť neštandardné. Bola to dnes riadna zaberačka a v treťom sete som sa cítil, ako keby sme hrali piaty. Som rád, že som vyhral tak hladko a ušetril som sily do ďalších zápasov. V úvodných gemoch som bol trochu nervózny, no potom to zo mňa opadlo. Keď som ho v prvom sete brejkol na 4:1, uvoľnil som sa a začal hrať lepší tenis. Súpera som prevýšil na returne a v dôležitých momentoch som si dokázal pomôcť servisom. Ukázalo sa, že mám predsa len viac skúseností ako Arvidsson. Atmosféra v hľadiska bola veľmi dobrá, ďakujem fanúšikom za podporu. Toto víťazstvo by som chcel venovať nojim rodičom," povedal slovenský tenista.

Zverenci kapitána Miloslava Mečířa absolvujú po piaty raz za sebou "záchranárske" práce. Na prelome januára a februára prehrali bez zraneného Kližana v dueli 1. kola 1. skupiny euro-africxkej zóny Davisovho pohára v Kremenčuku s domácou Ukrajinou 2:3. V daviscupovej histórii ide o tretí vzájomný zápas medzi Slovenskom a Švédskom, stav je zatiaľ nerozhodný 1:1. Víťaz bratislavského duelu sa udrží v "druhej lige", zdolaný tím čaká v októbri 2. kolo play off proti Dánsku.

Reklama

1. kolo play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára:

SLOVENSKO – Švédsko 2:0 po prvom dni

Andrej Martin – Isak Arvidsson 6:2, 6:3, 6:4

Lukáš Lacko – Markus Eriksson 6:2, 6:3, 6:4

Reklama

sobota 14.00 Filip Polášek, Andrej Martin – Robert Lindstedt, Johan Brunström

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:21

Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa v piatok dohodli, že Ukrajine dodajú viac prostriedkov protivzdušnej obrany. Po online konferencii ministrov obrany krajín NATO s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v rámci zasadnutia Rady NATO – Ukrajina to oznámil generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali