Bratislava 24. septembra 2021 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok, Pixabay)
Pekári ponúknu Slovákom škandinávsky recept na imunitu aj keď oň slovenská vláda záujem neprejavila
• Pekári združení v SZPCC začali ponúkať do obchodných reťazcov pečivo obohatené o vitamín D
• Pozitívnym vplyvom „D pečiva“ sa inšpirovali vo Fínsku, Švédsku a Spojenom kráľovstve
• Štát ich ponuku na spoluprácu odignoroval, dlhšie čakať odmietli
Pekári združení v Slovenskom zväze pekárov, cukrárov a cestovinárov začali v týchto dňoch ponúkať obchodným reťazcom na Slovensku špeciálny chlieb a pečivo obohatené o vitamín D. Tohto vitamínu majú totiž Slováci dlhodobo nedostatok, pritom je jedným z kľúčových prvkov pozitívne ovplyvňujúcich imunitný systém človeka. Jeho najväčší deficit je pritom v jesenných a zimných mesiacoch.
„Slovenskí pekári chcú Slovákom pomôcť pri zlepšovaní imunity, keďže naša zemepisná šírka neposkytuje dostatok slnečného svitu, ktorý je hlavným zdrojom vitamínu D. Rozhodli sme sa preto pomôcť tak ako vieme a môžeme. Ponúkame slovenským spotrebiteľom pečivo so zvýšeným obsahom vitamínu D. Inšpirovali sme sa Škandináviou a Spojeným kráľovstvom, kde má takéto pečivo vynikajúce výsledky pri podpore zdravia obyvateľov,“ povedal Milan Lapšanský, výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
Jednotlivé pekárne v týchto dňoch už oslovujú obchodné reťazce s ponukami na predaj týchto výrobkov.
Pekári pritom už 6. apríla 2020, počas 2. vlny pandémie, oslovili predsedu vlády Eduarda Hegera o možnú spoluprácu v tejto oblasti. Ten však ich ponuku len preposlal na Ministerstvo zdravotníctva SR a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Ani jeden z ministrov si však čas na stretnutie k takto dôležitej téme nenašiel. Ministerstvo zdravotníctva túto ponuku na spoluprácu dokonca úplne odignorovalo.
„Pekári nežiadali vládu o žiadnu finančnú pomoc na výrobu pečiva obohateného o vitamín D. Ponúkli sme riešenie, ktoré má úspechy vo Fínsku, Švédsku, či Spojenom kráľovstve, kde realizovali viacero vedeckých štúdií o prínose potravín obohatených vitamínom D. Podľa nich takéto potraviny dokážu na zdravotnej starostlivosti štátom ušetriť desiatky až stovky miliónov eur a pomáhajú proti chrípke, prechladnutiu, či ďalším vírusovým respiračným ochoreniam. Zároveň si obyvatelia nemusia kupovať vitamín v lekárni. S postupujúcou jeseňou bude slnečného svitu ubúdať. Veríme preto, že obchodné reťazce ponúknu tento druh pečiva spotrebiteľom čo najskôr a prispejú tak k plošnému zlepšeniu imunity Sloveniek a Slovákov. Naši pekári sú na dodávky nových tovarov samozrejme pripravení,“ dodal Milan Lapšanský.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Slovákov i Sloveniek a zamestnávajú viac ako 12 000 pracovníkov.
Milan Lapšanský, výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.